Начало » Без категория » Изследване на НК клетки
Изследване-на-НК-клетки

Изследване на НК клетки

Какво представляват НК клетките?

НК клетките представляват лимфоцити от семейството на Т и B клетките. Те са клетки естествени убийци, от където идва и съкращението в тяхното наименование – natural killer cells.

На какво всъщност са естествени убийци те? Основната им функция е убиването на вирусно зарезени клетки в човешкото тяло и откриването на раково трансформирани клетки още в ранен стадий. Те могат да бъдат открити както в кръвта, така и във всички останали органи и тъкани на нашето тяло. НК клетките освен, че предпазват от различни заболявания, играят и важна роля по време на бременност. Те са и сред основните клетки на имунната система на матката. Там те осъществяват защита срещу чужди агенти, като в същото време допринасят и за имплантацията на ембриона.

Освен това, връзката между НК клетките и безплодието, както и повтарящите се спонтанни аборти е доказвана многократно, но все още е твърде противоречива тема в областта на репродуктивната медицина. Ето и кои са основните факти, които е добре да знаете, за да вземете информирано решение за изследване на НК клетките.

Видове НК клетки

Както вече споменахме, въпреки негативно звучащото си име, естествените клетки убийци присъстват в нашето тяло и всъщност са наши приятели. Те са съществена част от нашата имунна система и предпазват тялото ни от вредни и вирусно заразени клетки.

Съществуват различни видове НК клетки, в зависимост от това къде в тялото се намират те, както и в зависимост от молекулния им състав. Дори лека вариация в него, би могла да допринесе за съществената разлика между НК клетките и начина им на действие.

Когато говорим за фертилитет и репродуктивно здраве, съществуват два вида НК клетки, които е добре да познаваме. Това са:

  • Периферните НК клетки и
  • НК клетките в матката.

Периферни НК клетки

Естествените клетки-убийци, които циркулират в кръвта са известни като периферни НК клетки или pNK. Поставени под електронен микроскоп, те блестят ярко, заради изобилието от определен клетъчен антиген и, поради тази причина понякога биват наричани ярки естествени клетки-убийци. Те могат да предизвикат самоунищожението на някои клетки.

Основната цел периферните НК клетки е да идентифицират чужди клетки и „нащественици“, които могат да застрашат нашето здраве. Това включва клетки, заразени с вируси, както и анормални или стресови за организма клетки, като раковите. Разпознаването и маркирането на чуждата и вредна за тялото клетка, води до поредица от биологични реакции, които завършват с нейното унищожения. Ето защо, спокойно можем да причислим естествените клетки-убийци към ползотворните за нас „обитатели“ на тялото ни.

Маточни НК клетки

Както споменахме,  естествените клетки-убийци са сред основните клетки на имунната система на матката. Маточните НК клетки са известни като uNK. Също като периферните НК клетки, те притежават ярък цвят, погледнати под електронен микроскоп, но функционират по различен начин. Те нямат същата „убиваща“ сила като тази на периферните НК клетки и „яркостта“ им е по-ниска.

Все още не е напълно ясно каква точно е функцията на естествените клетки-убийци в матката, но е сигурно, че те играят важна роля в подготовката на ендометриума за имплантирането на оплодената яйцеклетка и развитието на ембриона. Също така имат съществено значение за развитието на плацентата в началото на бременността.

Ясно е също, че броят на маточните НК клетки нараства по време на менструация и достига своя пик в периода на овулация, и при нидацията на оплодената яйцеклетка. След настъпването на бременността, около 20-та г.с. НК клетките започват да намаляват, като до раждането, те почти напълно изчезват. Това се случва, тъй като при по-висок от определени стойности брой на НК клетките, това би могло да се отрази негативно върху баланса между имунната система на майката и ембриона (който е носител на чужд генетичен материал).

Често повишеният брой на НК клеткките в периферната кръв,  се изразява с повтарящи се спонтанни аборти и неуспешни опити за зачеване. Разбира се, това не винаги е основната причина и изследването на НК клетките не поставя точна диагноза. То трябва да се разгледа в контекста на всички останали проведени изследвания и при необходимост да бъде повторено.

Известни спорове в областта

Някои експерти в областта на репродуктивното здраве твърдят, че естествените клетки-убийци, намиращи се в матката и представляващи най-разпространената имунна клетка в нея, са в основата на неуспешните опити за зачеване след ембриотранфер и на повтарящите се спонтанни аборти.

Според тях съществуват изследвания, които могат да докажат, че необичайно високите нива на естествени клетки-убийци са потенциален проблем за забременяване. Също така те твърдят, че благодарение на някои имунологични терапии, шансовете за зачеване при тези двойки, биха могли значително да се подобрят.

От друга страна обаче, редица експерти отхвърлят тази теория и твърдят, че не съществуват достатъчно доказателства за това. Според тях изследванията, подкрепящи връзката на НК клетките с неуспешното зачеване са погрешни и основани на остарели разбирания. Те се обявяват против тестването и лечението на естествените клетки-убийци. Според тези експерти в областта, имунологичните терапии, на които трябва да бъде подложена жената крият сериозни рискове за нейното здраве.

Връзката на безплодието и спонтанните аборти с НК клетките

Каква е всъщност вероятната връзка между естествените клетки-убийци в матката и зачеването, както и износването на плода? Истината е, че това все още е предмет на много изследвания и науката няма точен и подплатен с доказателства отговор.

Според някои първоначални теории, наличието на „твърде много“ маточни НК клетки може да доведе до отхвърлянето и „атакуването“ на ембриона от имунната система на матката. Това би могло да се случи, след като маточните НК клетки идентифицират ембриона и феталните клетки като „чужди нашественици“ и го унищожат. Тази теория е едно от обясненията за повтарящи се спонтанни аборти, неуспешен ембриотрансфер и неизяснен стерилитет. Тя се основава на предположеието, че маточните естествени клетки-убийци имат същото действие като тези НК клетки, които циркулират в кръвта.

С напредъка на медицината, много експерти в областта на репродуктивното здраве отхвърлят тази теория. Според тях, тя е неточна и маточните НК клетки не се „държат“ по същия начин като периферните НК клетки в кръвта. Освен това, те твърдят, че маточните НК клетки не влизат в директен контакт с феталните клетки, а имат достъп само до плацентарните клетки. Заради своят по-малко „ярък“ заряд, маточните НК клетки не биха могли да доведат до клетъчна смърт чуждите агенти, навлизащи в матката.

Изследване на НК клетките

Както вече споменахме, според много специалисти в областта на репродуктивното здраве, необичайно високите нива на НК клетки могат да бъдат причина за безплодие. Добре е да знаете, че изследването на НК клетките не се провежда във всички клиники за репродуктивно здраве и е малко по-специфично от останалите рутинни и стандартни изследвания.

Тестът за НК клетъчна активност може да се препоръча на жени, които имат зад гърба си поне две неуспешни ин витро процедури или няколко спонтанни аборта. Той установява степента на разпространение на НК клетките в ендометриума на матката.

Изследването на маточните НК клетки обикновено се извършва чрез биопсия на ендометриума. По този начин може да се види количеството и процентът на наличните НК клетки в матката. Едометриалната биопсия се ивзършва чрез въвеждане на тънък катетър през шийката на матката. След като премина през маточната шийка и навлезе в матката, маточната стена внимателно се остъргва. Прцедурата се провежда под пълна анестезия и отнема между 10 и 15 минути. Възможно е жената да изпита леки болки в областта на корема, както и да получи леко зацапване. След излизане от анестезията, може да приема обезболяващи хапчета. Съществува и минимален, но потенциален риск от инфекция.

В случай, че нивата на НК клетките в матката се окажат твърде високи и се установи, че това е причината за неуспешно зачеване, би могло да се назначи лечение чрез:

  • Интравенозни имуноглобулини,
  • Интралипиди,
  • Таблетки, съдържащи активното вещество дексаметазон – синтетичен глюкокортикоид.

Интравенозни имуноглобулини

Интравенозните имуноглобулини (IVIG) са плазмени, кръвни продукти. Съдържат големи количества антитела срещу определен антиген, най-често от клас IgC. Обикновено се приемат с цел повишаване на естествените реакции при увредена имунна система. Прилагат се интравенозно.

Възможно е да настъпят някои нежелани реакции като главоболие, умора, гадене, промени в кръвното налягане и др. Много рядко, лечението с интравенозни имуноглобулини би могло да доведе до остра бъбречна недостатъчност или тромбоза.

Някои проучвания установяват намаляване на процента спонтанни аборти и подобряващи се показатели и успешни бременности след лечение с интравенозни имуноглобулини. Други пък, за разлика от тях, не доказват съществени ползи за женския организъм.

Интралипиди

Интралипидите представляват интравенозно набавяна хранителна добавка, състояща се от соеви и яйчни мазнини, глицерин и вода. Обикновено този тип медикаменти се използват за лечение на пациенти с недостатъчност на есенциални мастни киселини (НЕМК), при които не е възможно да се поддържа или възстановява нормалната структура на мастните киселини с прием през устата.

Някои от възможните нежелани реакции след приема на интралипиди са главоболие, умора, гадене, повръщане и изпотяване.

Някои проучвания доказват, че интралипидите водят до подобни на лечението с интравенозни имуноглобулини подобрения и спад в процента на спонтанните аборти. Подобно на IVIG, все още не е напълно ясно дали интралипидите наистина подобряват степента на успех при ин витро процедурите.

Таблетки, съдържащи дексаметазон

Това са кортикостероидни медикаменти, изпозвани за лечение на множество заболявания. Някои от тях са астма, артрит, алергични реакции, възпаления и др. Приемат се перорално, през устата.

Приемът на тези таблетки за кратък период от време не носи висок риск от странични реакции. Все пак някои често срещани такива са повишаване на апетита, наддаване на тегло и раздразнителност.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top