как-да-забременея-с-момче-или-момиче

Как да забременея с момче/ момиче?

Родителството е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на всяка двойка! Разбира се, прекрасно е, когато то се случи леко и естествено, без излишни трудности и главоболия. Дори и да е налице някакъв репродуктивен проблем при единия, а, понякога – и при двамата партньори, не забравяйте, че най-вероятно той ще бъде преодолян! Това обаче не Ви пречи да помечтаете и да си зададете въпроса – възможно ли е и как да забременея с момче/ момиче?

Съществуват много митове тъкмо за това как да забременея с момче/ момиче, част от които ще Ви разкрием днес. Разбира се, както и в останалите ни статии, ще се постараем да се позоваваме само на онези теории, които се базират на научни обосновки и вдъхват достатъчно доверие, за да се превърнат в по-сериозен повод за размисъл.

Кога се развива бебешкият пол?

Преди обаче да отговорим на един от най-често задаваните въпроси – как да забременея с момче/ момиче, нека изясним какъв е процесът, по който се определя полът на бебето. Той може да се установи едва в по-напреднала бременност, но, въпреки това, се формира още в момента на зачеването.

Гените на родителите, които се свързват помежду си, са факторите, определящи пола на бебето. Всички яйцеклетки съдържат X-хромозома, докато спермазоидите биха могли да притежават или X, или Y-хромозома. Съответно, те се наричат женски или мъжки сперматозоиди.

  • Ако яйцеклетката се оплоди от мъжка полова клетка, носител на X-хромозома, ще се формира XX-ембрион и детето ще бъде момиче.  
  • Ако женската полова клетка се свърже със сперматозоид с Y-хромозома, ще се формира XY-ембрион, а детето ще бъде момче.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Причината, поради която полът на бебето не може да се установи още в първите месеци на бременността, е, че и женските, и мъжките ембриони изглеждат по един и същи начин тъкмо през този период. Нивата на тестостерон, които постепенно започват да се повишават в по-голяма степен при момчетата, пораждат физическата промяна и развитието на мъжки черти. Между 7-ма и 12-та гестационна седмица, хормоните в бебешкото тяло стимулират развитието на половите органи.

Фактори, които влияят на пола при зачеване

Съществуват няколко най-основни фактора, които според някои изследователи могат да окажат влияние върху опитите за зачеване и, съответно, пола на бебето, при успешно възникнала бременност. Те са и онези, върху които трябва да се фокусирате, ако все още си задавате въпроса как да забременея с момче/ момиче. Разбира се, преди да Ви разкажем повече за тях, спираме за секунда, за направим важно уточнение.

В никакъв случай не бива да забравяте, че най-желаният изход от всяка успешно настъпила бременност е раждането на здраво и жизнеспособно детенце, независимо от пола. Не се доверявайте сляпо на митовете и теориите за предсказване на пола на бебето. Не оставяйте въпроса – как да забременея с момче или момиче, да се превърне в определящ в хода на опитите за зачеване!

Както и във всеки друг случай, навлизането в крайности няма да доведе до нищо добро, възможно е дори те да попречат на по-скорошното Ви щастие. Отново обръщаме внимание, че макар и някои учени да подкрепят фактори, които според тях оказват значително влияние за определяне на бебешкия пол, те не са (универсална) рецепта.

FertilAid® за жени

Силата на билките, витамините и минералите в подкрепа на женското репродуктивно здраве.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Как да забременея с момче/ момиче – Метод на Шетъл

През 60-те години на миналия век, д-р Шетъл отправя препоръки за прибягването на няколко метода за зачеване, подходящи за дамите, задаващи си въпроса – как да забременея с момче/ момиче.

Преимуществата, които изтъква са две – методът е напълно безплатен и не изисква допълнителни финансови средства, но и нито един от партньорите не е необходимо да приема медикаменти, подпомогащи опитите за забременяване.

Как да забременея с момче/ момиче – Скорост на придвижване на сперматозоидите

Според теорията на Шетъл, мъжките сперматозоиди (притежаващи Y-хромозома) са по-малки и се движат по-бързо, но и са по-неустойчиви, в сравнение с женските сперматозоиди (с X-хромозома). Мъжките полови клетки с X-хромозома са, обратно, по-големи и по-издръжливи, което обаче ги прави и по-бавни, в хода на придвижването към женската яйцеклетка.

Въпреки силното влияние и разпространение, на които се радва теорията на Шетъл, по-скорошно проучване (от 2006 г.) показва други резултати. След разработването на компютърния спермален анализ, изследователите не откриват морфологични разлики между мъжките и женските сперматозоиди. Поради тази причина, те не успяват да констатират и някакви различия в скоростта на придвижването на двете групи полови клетки към яйцеклетката. Проучванията, проведени за изследване на ефективността на метода на Шетъл, показват успеваемост между 75% и 90%.

Как да забременея с момче/ момиче – Подбор на времето

Съгласно теорията на д-р Шетъл, най-важният фактор в отговор на въпроса – как да забременея с момче/ момиче, е правилният подбор на момента, в който се извършва половото сношение. По неговите думи, колкото по-близо е моментът на настъпване на овулацията, толкова по-голям е шансът да забременеете с момченце.

Причината, както вече уточнихме, е, че мъжките сперматозоиди може би се придвижват по-бързо от женските. Това повишава вероятността тъкмо те да достигнат първи до яйцеклетката и един от тях да я оплоди.

Ролята на овулацията

В отговор на въпроса – как да забременея с момче, д-р Шетъл съветва полов контакт в най-фертилните дни, или не повече от 12 часа преди настъпването на овулация. Тук е моментът да отбележим, че ако си задавате въпроса как да забременея с момче/ момиче, е много важно да наблюдавате кога настъпва овулацията. Има различни начини, по които да го направите – от проверка на базалната телесна температура до тестове за овулация, базирани на изследването на урина или слюнка. В случай, че предпочитате да чуете и мнението на своя лекар по отношение на най-фертилните дни, вероятно той ще пристъпи до метода фоликулометрия в своя кабинет.

Ако искате да забременеете с момче, бихте могли да осъществите полов контакт и в онзи момент, в който цервикалният мукус придобие по-лигава и втечнена консистенция, подобно на яйчен белтък. В този момент, той подпомага в най-голяма степен по-лесното и бързо придвижване на сперматозоидите.

Ако чуденето Ви е свързано по-скоро с въпроса – как да забременея с момиче, д-р Шетъл съветва да търсите повече близост с партньора си от два до четири дни преди овулация. Причината отново е, че женските сперматозоиди имат по-дълъг живот от мъжките. В такъв случай, повече мъжки полови клетки с X-хромозома ще достигнат до яйцеклетката в най-подходящия момент. Ако искате да забременеете с момиче, съгласно теорията на изследователя, Ви съветваме да избягвате полов контакт в най-фертилните дни (цервикален мукус с консистенция, подобна на яйчен белтък). Опитите в този период е по-вероятно да доведат до раждането на момче.

Внимание!

Ако все още си задавате въпроса – как да забременея с момче/ момиче, и следвате метода на д-р Шетъл, обърнете внимание, че шансовете за забременяване с момиче, са по-малки. Причината е, че избягвате най-фертилните дни на овулацията. Затова, ако забременяването въобще (независимо от пола на бебето) е по-важно от това да имате момиченце, този подход вероятно не е подходящ за Вас.

Как да забременея с момче/ момиче – Температура на скротума

Обърнете внимание, че по-високата температура в областта на скротума, при мъжете, се отразява негативно върху мъжките полови клетки с Y-хромозома. В резултат, от една страна това може да доведе до понижаване на общия брой сперматозоиди, а, от друга – да доведе до по-голямо изобилие на женски сперматозоиди.

Напомняме Ви, че мъжките сперматозоиди са по-слаби и неустойчиви на външно влияние, включително на стрес и високо напрежение. Затова, особено ако искате да забременеете с момче, съгласно метода Шетъл, избягвайте по-тясното бельо и горни дрехи и не допускайте прекалено затопляне в областта на скротума.

Как да забременея с момче/ момиче – pH на влагалището

Съгласно Метода на Шетъл, киселинната влагалищна среда е по-подходяща за забременяване с момиче. Тя е по-негостоприемна към мъжките сперматозоиди с Y-хромозома и те са първите, които умират, неспособни да продължат придвижването си към яйцеклетката. По този начин, вероятността някой от женските сперматозоиди да достигне до нея и да я оплоди, значително се увеличава.

Идеалният момент за полов контакт, в случай, че искате да забременеете с момче, е тогава, когато влагалищната среда е алкална и pH-то се понижи. С други думи, говорим тъкмо за деня на овулацията. Разбира се, тази тенденция би довела до желания резултат, ако наистина има различие в скоростта на придвижване на мъжките и женските сперматозоиди. Имайте предвид, че, в случай, че се придържате до този метод, можете да въздействате върху влагалищната среда чрез начина на хранене.

Как да забременея с момче/ момиче – АРТ

Все по-често, асистираните репродуктивни технологии (АРТ) се оказват решението при двойките, които срещат трудности в хода на опитите за зачеване. Според някои теории, прибягването до някои от тях би могло да се превърне в отговор на въпроса – как да забременея с момче/ момиче. Ако наистина посочените твърдения дават резултат, родителите имат силно изявени предпочитания към пола на бебето и им предстои да преминат през АРТ процедура, това би била чудесна възможност да сбъднат своята мечта!  

Процедурата по ин витро оплождане, която намира най-широко приложение за решение на голяма част от репродуктивните проблеми при двойките, според някои теории, е по-вероятно да доведе до раждането на момиче. Причината, която съответните изследователи посочват, е, че женските сперматозоиди са по-устойчиви на външна намеса и по-скоро те биха могли да преживеят стреса, който една процедура от такъв тип причинява.

Разбира се, такъв тип твърдения не е задължително да са верни, нито пък биха могли да се превърнат в универсално правило, общовалидно при всяка двойка. Проучване от 2016 г. анализира 27 000 раждания, настъпили в резултат от ин витро оплождане и ICSI процедура. Резултатите показват, че чрез ин витро са заченати малко повече момчета, в сравнение с ICSI (53,1%), а чрез ICSI – повече момичета, в сравнение с момчета (48,2% момчета).

Как да забременея с момче/ момиче – Метод на Ериксон

Някои изследователи твърдят, че най-големи са шансове за забременяване с момче чрез вътрематочна инсеминация. Тя се извършва в периода, в непосредствена близост до настъпването на овулация. Това твърдение напомня метода на Шетъл. Въпреки това, тезата принадлежи на друг учен – Роналд Ериксон.

Методът на Ериксон датира от 70-те години на миналия век. Той подкрепя тезата на колегата му – Шетъл, по отношение на по-бързото придвижване на мъжките спрямо женските сперматозоиди. Д-р Ериксон обаче настоява, че методът е успешен тогава, когато е налице и медицинска намеса при подбора на сперматозоиди, а именно чрез вътрематочна инсеминация по изкуствен път. Проучванията, проведени за изследване на ефективността на метода на Ериксон, показват успеваемост между 70% и 72% за родители, желаещи момиче, и 75% за онези, мечтаещи за момче.

Как да забременея с момче/ момиче – оставете се на случайността!

В заключение, бихме искали и ние да отправим няколко съвета към Вас – двойките, правещи опити за забременяване! Всъщност, че значението на въпроса как да забременея с момче/ момиче, се свежда най-вече до полезните съвети за забременяване по естествен път.

Не пропускайте редовните прегледи при своя лекар – както Вие, така и Вашата половинка! Грижете се за доброто си репродуктивно здраве, за да може в момента, в който се почувствате готови, забременяването да се случи леко и естествено – разбира се, когато това е възможно. В случай, че е налице някакъв репродуктивен проблем, не пропускайте да предприемете незабавни мерки за разрешаването. Само така ще успеете да предотвратите задълбочаването му.

Дори да сте се чудили дали има оригинална формула за това как да забременея с момче/ момиче, не се оставяйте да бъдете сляпо ръководени от теории, по отношение на които дори учените-експерти имат разногласия. Запомнете, че най-важно е раждането на здраво и жизнеспособно детенце! Какъвто и да е полът му, сме сигурни, че ще Ви донесе много радост и щастие!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top