Дали лежането след трансфер намалява шансовете за зачеване

Продължителното лежане след трансфер на ембриони намалява шансовете за зачеване при инвитро (IVF). Това показва ново проучване, ръководено от екип на учебната болница към Лондонския университетски колеж. Според него, продължителната почивка след процедурата не се препоръчва.

Изследователите работили в сътрудничество със свои колеги от Университета в Бирмингам, Университетската болница Ковънтри и тази в Уорикшир. Те проучили по-подробно 38 различни интервенции и тяхната ефективност. Те могат да се осъществят по време на трансфер.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Трансфер на ембриони – един деликатен процес

Инвитро оплождането включва няколко етапа преди трансфериране (поставяне наоплодените ембриони). Първо се стимулират яйчниците на жената, за да се извадят повече яйцеклетки при пункция. След това се взима най-качественият материал от мъжа, за да се оплодят и образуват здрави ембриони. Ако те са с нормални размери и се развиват добре, се пристъпва към ембриотрансфер. Процесът е особено деликатен. За да се стигне до имплантация и бременност, трябва да има определени условия.

Учените от Англия анализират данните от 188 сходни контролни проучвания. Те включват над 59 530 участници. Едно от заключенията им е, че извършването на трансфер под ултразвуково наблюдение увеличава шансовете за бременност с 26%.

Използването на меки катетри за трансфер на ембриони могат да причинят по-малко травма на лигавицата на матката. В сравнение с твърдите (12% подобрение), сочат още данните. Поставянето на хиауронова киселина също спомага за имплантирането на ембриона в утробата.

Резултатите от изследването са публикувани в Human Reproduction Update. Те доказват, че продължителната почивка на легло (за повече от 20 минути) непосредствено след ембриотрансфер, намалява с 15% шансовете за клинична бременност. Според учените, жените трябва да продължат с рутинните си дейности след процедурата.

„Успокояващо е да се види, че някои от интервенциите, които се използват редовно в Обединеното кралство, като използване на ултразвуково насочване и меки катетри за ембриотрансфер, изглежда увеличават вероятността от бременност“. Това казва д-р Басел Ватар, ръководител на проучването, представител на Института по репродуктивно здраве и отделението по репродуктивна медицина към Лондонския колеж.

Лекарството Atosiban и хормона на бременността HCG, биха могли да помогнат за подобряване на шансовете за имплантиране на ембрионите след инвитро. „Изглежда, че тези лекарства подобряват възприемчивостта на утробата на трансферирания ембрион, но имаме нужда от по-големи проучвания, за да преценим точно колко ефективни и безопасни са“, допълва специалистът.

Освен екипът от английски лекари, от Американското дружество по репродуктивна медицина също препоръчват на жените да не лежат много след трансфера.

„IVF се превръща в стандартно лечение в световен мащаб, за да помогне на милиони двойки да започнат семейния си живот и да имат дете… Има решаваща необходимост от цялостно висококачествено изследване, за да се идентифицират най-добрите интервенции, които могат да се използват за оптимизиране на процеса на изкуствено оплождане“, заключва д-р Ватар.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top