мелатонин-и-репродуктивно-здраве

Мелатонин и репродуктивно здраве

Въпреки, че е известен най-вече като „хормонът на съня“, мелатонинът притежава забележителни свойства в подкрепа на репродуктивното здраве на жената. Приеман като част от една нутритерапевтична схема, заедно с други витамини и минерали, мелатонинът може да бъде една от ключовите съставки в подкрепа на овулацията.

Какво представлява мелатонинът?

Мелатонинът (H-Ацетил-5-Метокситриптамин) е хормон, синтезиран по естествен начин от човешкия организъм. Произвежда се от пинеалната жлеза, известна още като епифиза – малка жлеза, разположена в междинния мозък. Епифизата е една от основните части на човешкия мозък и значението ѝ е от изключителна важност. Смятало се, че именно тя е отговорна за формирането на всички наши мисли, а заради местоположението си, била наричана „трето око“. Днес е известно, че тя произвежда хормоните серотонин и мелатонин, участващи в поддържането на циркадния ритъм на организма.

[fl_builder_insert_layout slug=“cta-продукти-жени-мъже“]

Серотонинът отговаря за когнитивните функции, както и за регулацията на настроението и апетита. Наричан е още „хормон на щастието“, и секрецията му зависи от количеството външна светлина. Поради тази причина, серотонинът се произвежда основно през деня. За разлика от него, мелатонинът се отделя по-активно вечер, около 21.00 ч., а нивата му са най-високи през нощта. Добре познат е като „хормон на съня“, поради свойството му да осигурява здрав и спокоен сън през тъмната част от денонощието. Сутрин, когато нивата му рязко спадат, мелатонинът допринася за повече бодрост и енергичност на организма.

Според проучване, публикувано в списание Cell Reports, не само дневната светлина влияе върху „събуждането“ на организма. Изкуствената светлина вечер възпретятства производството на мелатонин, изпращайки сигнал до мозъка, че все още е ден. Объркването на биологичния часовник разстройва съня и влияе, както върху общото здраве, така и върху репродуктивните функции. Именно поради тази причина, много специалисти съветват да ограничим, доколкото е възможно, употребата на електронните устройства, излъчващи изкуствена светлина, особено вечерно време.  

Какви са неговите ползи?

Освен, че подпомага заспиването и осигурява на организма здрав и спокоен сън, мелатонинът притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и антикоагулантни свойства. Заедно с това, той участва и в регулацията на репродуктивните функции, както при жените, така и при мъжете. По последни данни, мелатонинът оказва влияние и върху правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и кръвното налягане.

Банер ОБ

По отношение на редица хормонални промени в женското тяло и някои заболявания на женската или мъжката полова система, допълнителният прием на мелатонин, все още е обект на клинични изследвания. Според някои изследвания пък, той има благоприятен ефект при по-възрастни пациенти, страдащи от хронична инсомния.

Мелатонин и репродуктивно здраве

Както вече споменахме, синтезът на мелатонин оказва влияние върху различни физиологични функции, сред които регулацията на съня, циркадните ритми и репродукцията. Според някои учени,той е ключов фактор в регулацията и активността на половите жлези. Те обясняват това с две от основните физиологични роли на мелатонина, а именно:

  • Влиянието му върху циркадната ритмичност (колебания в интензивността на различни физиологични процеси, свързани с редуването на деня и нощта, включително обмен на веществата, усвояване на храна и др.).
  • Регулиране на сезонните реакции към промените в продължителността на деня.

Смята се, че тези ефекти на мелатонина се дължат на взаимодействието със специфични рецептори с висок афинитет в супрахиаматичното ядро, изпълняващо ролята на биологичен часовник, и съответно, хипофизалния pars tuberalis (част от предния дял на хипофизата).

За първи път връзката на мелатонина с половото съзряване се споменава през 1898 г. Поводът за това предположение бил 4.5-годишно момиче, със силно намалена функция на епифизата, достигнало полова зрялост. Този, както и други подобни случаи, пораждат убеждението, че мелатонинът оказва вляние върху репродуктивните функции.

Мелатонин и женско репродуктивно здраве

Не е случайно наличието на мелатонин в редица хранителни добавки, подпомагащи женското репродуктивно здраве. Заради своите антиоксидантни свойства, той е част от трите групи вещества, от които тялото се нуждае в хода на опитите за зачеване.

Редица случаи говорят, че дефицитът на мелатонин в организма е свързан с активиране на хипофизарно-гонадните функции. Това нарушение в гонадната функция представлява отклонение от нормалните функции на половите жлези. От друга страна, в случаите на хипогонадотропен хипогонадизъм, се отчитат по-високи нива на серумния мелатонин. Хипогонадотропният хипогонадизъм е отчетен като едно от най-разпространените нарушения при половото съзряване.

Заедно с това, се смята, че мелатонинът стимулира овариалната функция, биосинтеза на прогестерон и участва в интраовариалната регулация на синтеза на женските полови хормони със стероида структура.

Мелатонинът като антиоксидант

Другото основно действие на хормона върху женското репродуктивно здраве, е свързано с антиоксидантните му свойства. Както знаем, антиоксидантите са от изключителна важност за организма и репродуктивното здраве на жената. Именно те са веществата, които в най-висока степен противодействат на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Действието на мелатонина се изразява в директното му захващане за тях. Именно по този начин хормонът противодейства на оксидативния стрес и проявява своето директно антиоксидантно действие.

Чрез активирането на някои важни за организма ензими, мелатонинът усилва биосинтеза на редуциран глутатион – един от най-важните антиоксиданти в тялото. По този начин хормонът участва активно в регенерирането, не само на този антиоксидант, но и на много други. Антиоксидативният капацитет на мелатонина обаче, е между 5 и 15 пъти по-висок от този на редуцирания вече глутатион.

За разлика от останалите антиоксиданти, които са активни единствено в своето редуцирано състояние, мелатонинът не се нуждае от друг антиоксидант, за да се „захване“ за свободните радикали. Тоест, той не „консумира“ редуциран глутатион, като други антиоксиданти, а директно се преобразува в такъв и по този начин директно предпазва яйцеклетките от действието на свободните радикали.

В заключение…

Преди около три столетия, епифизната жлеза била описвана от много учени и философи като „седалище на душата“. От тогава до днес тя е обект на множество изследвания, доказващи нейната изключително важна роля за благосъстоянието на редица функции на човешкия организъм.

След откритието на мелатонина и изучаването на неговите свойства, учените имат основание да смятат, че този неврохормон притежава съществена роля в човешката физиология. Освен върху регулацията на циркадния ритъм, съня и бодърстването, мелатонинът оказва съществено влияние и върху репродуктивните функции, стареенето и дори туморния растеж. Учени смятат, че неговите роля и значение, надхвърлят многократно, познатите до момента влияния върху съня, циркадните ритми и репродуктивни функции.

В заключение, бихме искали да споменем, че въпреки доказаните свойства на мелатонина върху репродуктивните функции, ефектът му върху мъжката полова система, остава до голяма степен неизвестен. Съществуват данни, че антиоксидативният му ефект оказва благоприятно влияние и върху мъжките репродуктивни функции. Независимо от това обаче, молекулярните механизни, чрез които мелатонинът действа върху мъжката репродуктивна система, остават обект на изследване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top