може ли да се възстанови качеството на яйцеклетката

Може ли да бъде възстановен броят яйцеклетки?

Всяка жена се ражда с над 1 милион потенциални яйцеклетки. Те са много повече в сравнение с клетките на кожата и кръвта, които тялото й произвежда. Въпреки това яйцеклетките не са възобновяем ресурс. С течение на време намалява не само количеството им, но и самото качество. А то е основен фактор за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция.

Количеството спрямо качеството на яйцеклетките

Независимо дали правите опити за зачеване отскоро или вървите по дългия път на ин витро процедурите, то със сигурност трябва да измерите предварително вашия яйчников резерв.

Смята се, че колкото по-млада е жената, толкова повече яйцеклетки има. Съответно и шансовете й за зачеване са по-добри. Но не съвсем, защото по-важен е не толкова техния брой, отколкото качеството на всяка една. Поради различни причини, една пациентка може да има по-малко яйцеклетки, но да са с добро качество или съвсем обратното – много, но нито една да не може да се оплоди и доведе до бременност.

Яйцеклетките не са възобновяем ресурс

Всяка двойка, която има планове за дете, не бива да ги проткава във времето. Причината е, че с напредване на възрастта количеството на яйцеклетките намалява. Това е и за сметка на тяхното качество. И е предпоставка за спонтанни аборти или невъзможност за зачеване по естествен начин.

До пубертета броят на яйцеклетките на жената може да бъде 1 милион. На 25, например, тя може би има около 300 000. След това, около 35-годишна възраст, цифрата рязко намалява. До достигане на менопаузата всички яйцеклетки се изчерпват. Затова жените след 40-годишна възраст е все по-трудно да създадат потомство със собствени. В предменопауза, например, тя може да има останали, но да са некачествени.

Броят на яйцеклетките намалява с всеки изминал ден. Той не може да бъде коригиран с времето. Така нареченото вадене/изтегляне на яйцеклетки, е вид асистирана репродуктивна технология (ART) чрез която много жени могат да забременеят. Сред тях има такива, които все още не са намерили подходящия партньор. Те могат да използват точния момент, в който яйчниковият им резерв е по-голям и качествен и да замразят свои яйцеклетки. При други пък самите яйцеклетки могат да бъдат оплодени чрез сперматозоиди – на партньора или донорски, за така нареченото изкуствено оплождане.

Колко яйцеклетки се отделят на месец?

При по-младите жени яйчниците са пълни с фоликули, чакащи да узреят. По време на всеки менструален цикъл конкретен брой се активират, за да се подготвят за овулация. Ала само една яйцеклетка заема централно място, за да узрее и бъде освободена от яйчника. От друга страна фоликулите се „реабсорбират“ от тялото.

Според проучвания на лекари, докато жените овулират само 400 пъти в живота си, губят над 1000 фоликула на месец (или потенциални яйцеклетки). С напредване на възрастта този брой се увеличава.

Замразяването на яйцеклетки не намалява естествения им брой в тялото. При него репродуктивните специалисти използват вече произведените в тялото. Те могат да се извадят чрез стимулация чрез медикаменти. При това са не една (както при естествен цикъл), а много повече. Това позволява създаването на няколко ембриона впоследствие, които да се използват за ин витро.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

AMH – каква е неговата роля за забременяване?

Ако правите безуспешни опити за бебе повече от 6 месеца до година, трябва да се консултирате с репродуктивен специалист. Изследването на броя на яйцеклетките е едно от първите неща, което той препоръчва в такива случаи.

Броят на яйцеклетките в женското тяло се оценя чрез изследване на анти-Мюлеров хормон (AMH), фоликулостимулиращ хормон (FSH), броя на антралните фоликули и овулацията (серумен прогестерон в лутеалната фаза). За разлика от това нито един тест не е на 100% показателен за тяхното качество. По време на преброяването на антралните фоликули лекарят използва ултразвук, за да преброи видимите фоликули. Всеки фоликул съдържа незряла яйцеклетка, която потенциално може да узрее и да овулира. Този тест дава представа не само за общия брой на яйцеклетките, но и за това колко яйцеклетки една жена би могла да замрази по време на един цикъл. Този тест е най-значим в началото на менструалния цикъл на жената.

AMH е протеинов хормон, произвеждан от специални клетки във фоликулите. Нивото на AMH в кръвта може да помогне на лекарите да оценят общия брой фоликули в яйчниците. Съответно и общия брой на яйцеклетките на жената. Тъй като нивата на AMH остават основно стабилни през целия цикъл, кръвният тест може да се извърши по всяко време.

Типичното ниво на AMH при една фертилна жена е 1,0–4,0 ng/ml. Но въпросните цифри може да варират в зависимост от възрастта.

АМХ и качество на яйцеклетките

Проверявайки своето AMH, е важно да изследвате и качеството на вашите яйцеклетки. Так например има много случаи, в които броят им е намалял, но те все още са достатъчно добри за създаването на потомство, макар и чрез ин витро.

Статистиката показва, че между 35 и 37-годишна възраст качеството на яйцеклетките намалява. За това допринасят стресът, околната среда, вредни навици, ендометриоза, някои генетични фактори и други. Но има и много случаи на жени с некачествени яйцеклетки, които още не са достигнали тази възраст.

Как може да промените качеството на яйцеклетките?

Както стана ясно, не броят, а качеството на яйцеклетките в женското тяло е от особено значение за процеса на зачеване. Множество проучвания доказват, че хранителните навици на жената имат влияние върху тях.

Липсата на хидратация и затлъстяването намаляват значително качеството на яйцеклетките. Доказано е, че подходяща диета, например средиземноморската, има положителен ефект върху този процес. Тя е богата на:

  • полезни мазнини, сред които омега-3;
  • зеленолистни зеленчуци:
  • семена и ядки;
  • морски дарове:
  • отлежали сирена.

Попълване на някои дефицити чрез витамини и минерали, както и регулиране на цикъла и овулацията посредством хранене, достатъчно движение и конкретни добавки, благоприятстват за редовна овулация. Те са идеалната комбинация, която може да промени качеството на оставащите яйцеклетки в положителен план.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top