Начало » Изследвания и диагностика » Антимюлеров хормон – показател за репродуктивния потенциал на жената
антимюлеров-хормон

Антимюлеров хормон – показател за репродуктивния потенциал на жената

Антимюлеров хормон (АМХ) – един от хормоните, които придобиват особена важност, когато говорим за репродуктивното здраве на жената.

Повече информация за антимюлеровия хормон и ключовата му роля ще откриете на долните редове.

Какво е антимюлеров хормон (АМХ)?

Антимюлеров хормон (АМХ) е гликопротеинов хормон, който се среща естетвено в човешкото тяло. Кръвните му нива могат да се измерят лесно чрез АМХ тест. В практиката, нивата на антимюлеров хормон се използва от специалистите по репродуктивна медицина като индикатор за фертилния потенциал на жената (т.нар. яйчников резерв).

Присъства както в мъжкото тяло, където се серетира от Сертолиевите клетки на тестисите, така и в женското тяло.

Антимюлеровият хормон има ключова роля в процеса на фоликулогенезата и половата диференциация още преди раждането. Наличието на антимюлеров хормон се оказва изключително важно още в ранна фаза на развитието на плода.

В женското тяло 

Физиологичната роля на антимюлеровия хормон в процесите на овулация все още не е напълно изяснена. Предполага се, че основните му функции са свързани с “подбора” на това кой фоликул ще се превърне в доминантен (във взаимодействие с ФСХ), както и потискането на развититето на допълнителни примордиални фоликули в пре-антрални.

При жената, антимюлеровият хормон се секретира от фоликулите в яйчниците (по-точно от гранулозните клетки на фоликулите). Секрецията му започва още преди раждането на момичето, в деветия месец (около 36-та гестационна седмица).

От този момент, до края на менопаузата, специализираните клетки в яйчниците на жената не спират да го произвеждат.

Гранулозни клетки и антимюлеров хормон (АМХ)
Гранулозните клетки са част от обвивката на фоликула и са отговорни за синтезата на антимюлеров хормон

В отделните етапи на зреенето си, фоликулите не секретират еднакво количество антимюлеров хормон. Секрецията на АМХ е най-силно във фазата на примордиален, преантрален и малък антрален фоликул. Големите антрални фоликули спират да произвеждат АМХ.

В мъжкото тяло

При мъжа, хормонът запова да се произвежда по-рано – около 8-ма гестационна седмица. Секрецията на антимюлеров хормон продължава и след раждането на момчето, като през първата година нивата му са най-високи.

През цялото детство, концентрацията на антимюлеров хормон остава стабилна, а от началото на пубертета започва да се понижава. Макар и по-ниски, нивата на хормона са налице и в тялото на мъже на зряла възраст.

Изследването на АМХ при мъже има малка диагностична стойност и ограничено приложение при много специфични проблеми с мъжкото репродуктивно драве.

Промяна в нивата на АМХ с възрастта на жената

Нивата на произвеждания антимюлеров хормон в женското тяло се променят с развитието и израстването на всяко момиче.

Период до 24-25 години

Още при самото раждане, нивата на антимюлеров хормон са по-високи при момичетата, сравнени с момчетата. Той продължава да се произвежда в нарастващи количества до достигането на 24-25-годишна възраст.

Последващ период

Постепенното му намаляване след този момент (24-25 години) се асоциира с понижаването на качеството и количеството на женските яйцеклетки.

! Обърнете внимание, че нивата на антимюлеров хормон (АМХ) в отделните периоди на месечния цикъл не се променят.

Антимюлеровият хормон се произвежда в тялото на жената дори и през периода на менопауза. Това го превръща в единственият възможен измерител на яйчников резерв и при младите жени под 35 години, и при по-зрелите дами, над 45 години.

Когато менопаузата приключи, нивата на антимюлеров намаляват напълно и стават едва доловими. През този период, яйчниковият резерв вече е изчерпан и се обезсмисля неговото измерване с помощта на хормона.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.
*Опаковка 120 капсули, едномесечен курс

Ovaboost опаковка

Антимюлеровия хормон като индикатор за репродуктивния потенциал

Макар за антимюлеров хормон да се говори по-малко, отколкото за Фоликулостимулиращ и Лутеинизиращ хормон, неговата роля е изключително всеобхватна.

Ето и кои са най-важните процеси, показател за които се явява тъкмо той.

Най-ранен индикатор за намаляването на яйчниковия резерв

Антимюлеровият хормон е най-ранният индикатор за намаляването на яйчниковия резерв, а отам – и на шансовете за скорошно забременяване. Измененията в стойностите му предшестват промяната в нивата на Фоликулостимулиращия хормон и Инхибин Б.

Би могъл да се изследва по всяко време на месечния цикъл, тъй като произвежданите от женското тяло количества не варират сериозно между отделните периоди на месечния цикъл и менструациите. В допълнение, приемът на хормонални контрацептиви не влияе на неговата наличност в тялото.

Нивата на антимюлеров хормон не се променят осезаемо през бременността

Макар през периода след зачеване в женското тяло да се случват множество хормонални промени, антимюлеровият хормон не се повлиява от тях.

Антимюлеровият хормон подпомага адекватната преценка за успеваемост на ин витро процедура

Когато след консултация със своя лекар достигнете до решение за ин витро процедура, оказва се, че антимюлеровият хормон би могъл да даде отговор на въпросите ви за нейния успех със значителна точност! Причината е, че той регулира функционирането на Фоликулостимулиращия хомон.

След провеждане на предхождащата методите на асистирана репродукция стимулация на яйчниците, необходимият отговор на фоликулите се свързва с повишаване на нивото на антимюлеров хормон. В случай, че проведената стимулация не доведе до желаните резултати, нивата на антимюлеров хормон в тялото значително намаляват. 

Антимюлеровият хормон (АМХ) и менопаузата

Освен, че внася яснота за количеството яйцеклетки, присъстващи в женското тяло, антимюлеровият хормон говори ясно и за качественото функциониране на яйчниците. Ако количествата, в които той се открива в организма, бъдат разгледани в съпоставка с нивата на Инхибин Б и възрастта на жената, обект на изследването, всички тези фактори ще са достатъчни за ориентировъчно предвиждане на момента, в който ще настъпи менопаузата при жената.

Инхибин Б

Подобно на антимюлеровия хормон, Инхибин Б също се произвежда от гранулозните клетки на яйчниците. Количествата, в които се секретира обаче, са различни в зависимост от фазата на месечния цикъл.

Най-високи са нивата му по време на фоликуларната фаза, тъй като контролира отделянето на фоликулостимулиращ хормон от хипофизната жлеза. Макар и той да е сред хормоните, определящи яйчниковия резерв на жената, той не е достатъчно информативен сам по себе си.

Когато произвежданите количества Инхибин Б в кръвта на жената са силно намалени, това е знак за напреднала репродуктивна възраст.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кога се назначава изследване на антимюлеров хормон (АМХ)?

Изследването на антимюлеровия хормон показва какъв е броят на активните фоликули в яйчниците. Обърнете внимание, че изследването на антимюлеровия хормон измерва броя на фоликулите в конкретния момент. Затова и са възможни разлики между резултатите, макар и през кратък период от време между отделните проби.

Изследването на антимюлеровия хормон обичайно се назначава от репродуктивен специалист в някой от следните случаи:

За оценка на яйчниковия резерв

Най-добре е в такъв случай изследването да се извърши в комбинация с изследване на останалите релевантни хормони – Фоликулостимулиращ хормон, Естрадиол, Инхибин Б.

Обърнете внимание обаче, че дори останалите хормони да са в норма, при ниски нива на антимюлеров хормон, е възможно да се установи силно намаляване или изчерпване на яйчниковия резерв.

За оценка на състоянието на яйчниците при ПКЯС

Синдромът на поликистозните яйчници се свързва с повишени нива на антимюлеров хормон в женското тяло.

Преди ин витро процедура или друг асистиран репродуктивен метод

Нивата на антимюлеров хормон са показателни за предсказване на реакцията на тялото към типа лечение. Когато нивата на антимюлеров хормон са ниски, броят на яйцеклетките е намален – това налага стимулация на яйчниците.

Констатитране на преждевременна яйчникова недостатъчност

Ниските нива на антимюлеров хормон са показател, който насочва към състоянието.

За установяване на гранулозно-клетъчни тумори

По преценка на медицинския специалист. 

Предстояща менопауза

Показателен индикатор са ниските нива на хормона.

Обърнете внимание, че ниските и дори негативни нива на антимюлеровия хормон са напълно нормални след менопаузата, както и в ранна детска възраст.

Как се изследва антимюлеров хормон?

Антимюлеровият хормон се изследва посредством кръвен тест. Тъй като нивата на хормона не се различават осезаемо през отделните фази на месечния цикъл, изследването може да бъде направено във всеки един момент.

Имайте предвид, че тестът не е окончателно заключение по отношение на безплодието при жената! Резултатите трябва да се разглеждат от специалист по репродуктивна медицина заедно с всички други релевантни фактори.

Любопитно: Учени разработват и нов метод за изследване на АМХ, който все още е експериментален. Новият метод се състои в измерването на нивата на хормона в проба от коса.

Провеждане не изследването

Изследването на антимюлеров хормон се извършва сутрин на гладно.

Важно условие е да не приемате лекарства или някакви медикаменти поне 12 часа преди вземането на кръв.

Антимюлеров хормон – референтни стойности

Като всеки друг хормон, и този има своите референтни стойности, между които варира, когато всичко е наред. За антимюлеровия хормон общоприетите референтните стойности са 1 – 6.8 ng/ml.

По-ниски от референтните стойности обичайно говорят за намаление или изчерпване на яйчниковия резерв, както и за преждевременна яйчникова недостатъчност.

По-високи от референтните стойности обикновино са налице, когато жената страда от Синдрома на поликистозните яйчници.

Трябва да се има предвид, че нивата на АМХ могат да варират в рамките на цикъла (по-високи през първата половина, по-ниски през втората), както и с възрастта на жената. Прочетете повече в нашата статия Забременяване с нисък АМХ.

Резултати от проведени проучвания

Представяме на Вашето внимание резултатите от няколко проучвания, релевантни за гореописаните роли, които изпълнява антимюлеровият хормон. 

Антимюлеров хормон и асистирани репродуктивни технологии (АРТ)

Съгласно проучване, публикувано в сп. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) през 2013 г., жените, при които нивата на антимюлеров хормон са по-високи, имат 2,5 пъти по-големи шансове за успех при провеждане на ин витро процедура. Заключението е направено след съпоставянето на тази група с друга, състояща се от жени на сходна възраст, но с по-ниски нива на антимюлеров хормон в своето тяло.

Най-много на брой бременности са регистрирани при жени с нива на антимюлеровия хормон, надвишаващи 2.94 ng/ml. Въпреки че в рамките на изследването не се открива ситуация, в която е настъпването на бременност е невъзможно, то установява, че коефициентът на успех на ин витро процедурите значително се понижава с намаляване на нивата на антимюлеров хормон.

Резултатите от проучването вдъхват кураж на всички жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници, тъй като състоянието се свързва със завишени нива на антимюлеров хормон. В заключение, проучването заявява, че всички те имат реални шансове за успех при ин витро процедура, тъй като разполагат с достатъчно висок яйчников резерв.

Антимюлеров хормон като измерител на яйчниковия резерв

Резултати от проучване на сп. Iranian Journal of Reproductive Medicine (2013 г.), допълват изводите от предходното проучване. Жени с по-ниски нива на антимюлеров хормон в кръвта е по-вероятно да не реагират достатъчно добре на асистирана яйчникова стимулация с гонадотропин. 

Връзка между антимюлеровия хормон и фоликулостимулиращия хормон

Проучване, публикувано в сп. International Journal of Fertility and Sterility през 2015 г., потвърждава, че изследването на антимюлеровия хормон се утвърждава като най-точния измерител на яйчниковия резерв при жената. Резултатите от проучването доказват връзката с нивата на броя антрални фоликули – онези, видими при ултразвуково изследване.

Измерването на нивата на антимюлеров хормон в комбинация с броя на антралните фоликули би могло да подобри оценката на яйчниковия резерв и шансовете за зачеване, но и като част от лечението на безплодието при жената.

Анализи, предхождащи направеното проучване, установяват, че изследването на фоликулостимулиращия хормон не е точен индикатор за предвиждане на успеваемостта на ин витро процедура. Обратно, антимюлеровият хормон и броят на антралните фоликули извеждат сходни стойности при прогнозирането на по-слаби резултати от стимулация на яйчниците.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top