антимюлеров-хормон

Антимюлеров хормон – показател за репродуктивния потенциал на жената

Антимюлеров хормон (АМХ) – един от хормоните, които придобиват все по-голяма важност за оценка на репродуктивния потенциал на жената. В практиката това е най-често използвания показател за определяне на яйчниковия резерв.

Какво е антимюлеров хормон?

Антимюлеров хормон (АМХ) е димерен гликопротеин, който се среща естествено, както в женското, така и в мъжкото тяло, където изпълнява няколко ключови функции.

Кръвните му нива могат да се измерят лесно чрез лабораторно изследване. В практиката, нивата на този хормон се използва от специалистите по репродуктивна медицина като индикатор за фертилния потенциал на жената (т.нар. яйчников резерв).

В женското тяло 

Физиологичната роля на AMH в процесите на овулация все още не е напълно изяснена. Предполага се, че основните му функции са свързани с „подбора“ на това кой фоликул ще се превърне в доминантен (във взаимодействие с ФСХ), както и потискането на развититето на допълнителни примордиални фоликули в пре-антрални.

При жената, антимюлеровият хормон се секретира от фоликулите в яйчниците (по-точно от гранулозните клетки на фоликулите). Секрецията му започва още преди раждането на момичето, в деветия месец (около 36-та гестационна седмица). От този момент, до края на менопаузата, специализираните клетки в яйчниците на жената не спират да го произвеждат.

Гранулозни клетки и антимюлеров хормон (АМХ)
Гранулозните клетки са част от обвивката на фоликула и са отговорни за синтезата на AMX

В отделните етапи на зреенето си, фоликулите не секретират еднакво количество антимюлеров хормон. Секрецията му е най-интензивна във фазата на примордиален, преантрален и малък антрален фоликул. Големите антрални фоликули спират да го произвеждат.

Нивата на АМХ закономерно се променят с възрастта на жената

Нивата на произвеждания антимюлеров хормон в женското тяло се променят с развитието, израстването и съзряването на всяка жена.

Период до 24-25 години

Още при самото раждане, нивата на АМХ са по-високи при момичетата, сравнени с момчетата. Той продължава да се произвежда в нарастващи количества до достигането на 24-25-годишна възраст.

Последващ период

Постепенното му намаляване след този момент (24-25 години) се асоциира с понижаването на количеството налични яйцеклетки.

Антимюлеровият хормон се произвежда в тялото на жената дори и през периода на настъпващата менопауза. Това го превръща в единственият възможен измерител на яйчников резерв и при младите жени под 35 години, и при по-зрелите дами, над 45 години.

Когато менопаузата приключи, нивата на антимюлеров намаляват напълно и стават едва доловими. През този период, яйчниковият резерв вече е изчерпан и се обезсмисля неговото измерване с помощта на хормона.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

В мъжкото тяло

При мъжа, хормонът се произвежда от сертолиевите клетки на тестисите. Секрецията му започва рано в ембрионалното развитие на мъжкия плод – около 8-ма гестационна седмица. Основната му функция в този етап на развитието на плода е потискането на формирането на Мюлеровите канали (оттам носи названието си „анти-Мюлеров“), които са предшественик на женската полова система. По този начин мъжкият ембрион тръгва по посока на правилно развитие на мъжка полова система.

Секрецията продължава и след раждането на момчето, като през първата година нивата му са най-високи. През цялото детство, концентрацията на хормона остава стабилна, а от началото на пубертета започва да се понижава. Макар и в много по-ниски, той се открива и в тялото на мъже на зряла възраст.

Изследването на АМХ при мъже има малка диагностична стойност и ограничено приложение при много специфични проблеми с мъжкото репродуктивно здраве.

Кога се изследва антимюлеров хормон и каква информация ни носи?

Както вече споменахме, нивата на хормона в кръвта на жената могат да служат като непряк индикатор за това какъв е броят на оставащите активни фоликули в яйчниците. Най-общо казано, по-високите нива се свързват с наличието на повече фоликули и по-добри шансове за зачеване, а по-ниските нива, с по-малко оставащи фоликули и по-ниски шансове за забременяване.

Най-ранен индикатор за яйчниковия резерв

Изследване на AMH e част от стандартния набор от изследвания, назначавани при жени с репродуктивни проблеми, особено ако те са в по-напреднала репродуктивна възраст (напр. над 35 г.). Почти винаги изследването се назначава в комбинация с изследване на останалите релевантни хормони – фоликулостимулиращ хормон, естрадиол, инхибин Б и т. н., както и с ехографско изследване на антралните фоликули.

Антимюлеровият хормон е най-ранният индикатор за намаляването на яйчниковия резерв, а отам – и на шансовете за скорошно забременяване. Измененията в стойностите му предшестват промяната в нивата на фоликулостимулиращия хормон и инхибин Б.

Удобство е, че би могъл да се изследва по всяко време на месечния цикъл, тъй като произвежданите от женското тяло количества не варират сериозно между отделните периоди на месечния цикъл и менструациите. В допълнение, приемът на хормонални контрацептиви не влияе на неговата концертрация в тялото.

Нивата на АМХ осезаемо намаляват по време на бременност, което свидетелства за физиологичното потискане на яйчниковата функция през този период. След раждането, нивата се покачват отново до стойностите отпреди бременноста.

Обърнете внимание обаче, че дори останалите изследвания да са в норма, ниските нива на АМХ свидетелстват за:

 • преждевременна яйчникова недостатъчност (ако жената е под 35)
 • естествено, обусловено от възрастта, намаляване или изчерпване на яйчниковия резерв
 • наближаваща менопауза

Ниските нива на антимюлеровия хормон са напълно нормални след менопаузата, както и в ранна детска възраст.

Преди инвитро или друга АРТ

АМХ е част от рутинните изследвания в центровете по репродуктивна медицина. Те са от полза за предсказване на шансовете за успех при асистирана репродукция, дават насоки избора на най-подходящ метод на лечение, както и подсказват какъв би бил отговорът към евентуална яйчникова стимулация . Когато нивата са ниски, при яйчниковата стимулация се очаква получаването на по-малък брой годни яйцеклетки.

Интересно е да се отбележи, че нива търпят закономерни флуктуации в хода на отделните етапи на яйчниковата стимулация. Серумните нива на AMH по време на стимулация могат да бъдат добър маркер за предвиждане на отговора на яйчниците, но изходното серумно ниво изглежда все пак остава най-надеждният индикатор за успех.

АМХ и настъпването на менопауза

Освен, че внася яснота за количеството яйцеклетки, присъстващи в женското тяло, антимюлеровият хормон говори ясно и за качественото функциониране на яйчниците. Ако количествата, в които той се открива в организма, бъдат разгледани в съпоставка с нивата на Инхибин Б и възрастта на жената, обект на изследването, всички тези фактори ще са достатъчни за ориентировъчно предвиждане на момента, в който ще настъпи менопаузата при жената.

Инхибин Б

Подобно на антимюлеровия хормон, Инхибин Б също се произвежда от гранулозните клетки на яйчниците. Количествата, в които се секретира обаче, са различни в зависимост от фазата на месечния цикъл.

Най-високи са нивата му по време на фоликуларната фаза, тъй като контролира отделянето на фоликулостимулиращ хормон от хипофизната жлеза. Макар и той да е сред хормоните, използвани за оценка яйчниковия резерв на жената, той не е достатъчно информативен сам по себе си.

Когато произвежданите количества Инхибин Б в кръвта на жената са силно намалени, това е знак за напреднала репродуктивна възраст.

Някои по-специфични случаи

Синдромът на поликистозните яйчници се свързва с повишени нива на антимюлеровия хормон в женското тяло. Това е едно от малкото състояния, които са свързани със завишени нива.

Друго (рядко) състояние, при което се назначава изследване на АМХ е съмнението за наличието на гранулозо-клетъмни тумори. В този случай стойностите отново са доста над референтните стойности.

Как се изследва антимюлеров хормон?

Антимюлеровият хормон се изследва посредством кръвен тест. Тъй като нивата на хормона не се различават осезаемо през отделните фази на месечния цикъл, изследването може да бъде направено във всеки един момент.

Изследването на антимюлеров хормон се извършва сутрин на гладно. Важно условие е да не приемате лекарства или някакви медикаменти поне 12 часа преди вземането на кръв.

Имайте предвид, че тестът не е окончателно заключение по отношение на безплодието при жената! Резултатите трябва да се разглеждат от специалист по репродуктивна медицина заедно с всички други релевантни фактори.

Любопитно: Учени разработват и нов метод за изследване на АМХ, който все още е експериментален. Новият метод се състои в измерването на нивата на хормона в проба от коса.

Антимюлеров хормон – интерпретация на резултатите

Референтни стойности на АМХ

Като всеки друг хормон, и този има своите референтни стойности, между които варира, когато всичко е наред. За антимюлеровия хормон общоприетите референтните стойности в повечето лаборатории в България са 1 – 6.8 ng/ml. Това обаче може да е доста подвеждащо, тъй като нивата се променят с възрастта. Например, интерпретацията ще бъде коренно различна, ако се установи резултат 1.5 ng/ml при жена на 27 г. в сравнение със същата стойност при жена на 42 г. В поръвия случай това ще е повод за известно притеснение, докато във втория, основание за надежда.

Обърнете внимание, че нивата на АМХ в отделните периоди на месечния цикъл, както и между отделните цикли, остават относително стабилни.

Специалистите отдавна се опитват да се разберат и съгласят какви трябва да бъдат нормалните стойности на АМХ при жените и при какви стойности шансовете за забреманяване са добри или не толкова добри. Трудностите идват от това, че AMH невинаги корелира, както ни се иска със способността за зачеване, както и съществутат вариации в зависимост от изследваната популация.

Долната графика се базира на изследване на на повече от 2700 жени, които са посетили клиника по репродуктивно здраве в Австрия. Графиката дава известен ориентир какво е разпределението на стойностите в различните възрастови категории. Прави впечатление големият диапазон, в който резултатът може да варира.

Стойности на АМХ спрямо възрастта на жени, консултиращи се за репродуктивни проблеми. Червените линии маркират най-високите и най-ниските измерени нива. Медианата показва средните нива.

Когато стойностите са по-ниски от референтните

Обичайно говорят за намаление или изчерпване на яйчниковия резерв, както и за преждевременна яйчникова недостатъчност.

Най-общо ниските нива сочат към по-малък брой яйцеклетки (фоликули). Важно е резултатите да се интерпретират в контекста на други фактори, най-важното от които е вашата възраст. Ако нивата са по-ниски от очакваните за възрастта, тогава вероятно се касае за преждевременна яйчникова недостатъчност.

Жените с POI могат да изпитат симптоми като нередовна менструация, обикновено скъсяване на менструалния цикъл до 30-те години.

Трябва да се има предвид, че нивата на АМХ могат, макар и малко, да варират в рамките на цикъла (по-високи през първата половина, по-ниски през втората). Прочетете повече в нашата статия Забременяване с нисък АМХ.

Когато стойностите са завишени

Обикновeно са налице, когато жената страда от Синдрома на поликистозните яйчници. Високият AMH е само част от хормоналните нарушения, които оказват неблагоприятно влияние върху репродуктивното здраве при ПКЯ.

Референции:
S. L. Broer et al. Anti-Müllerian Hormone Predicts Menopause: A Long-Term Follow-Up Study in Normoovulatory Women, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 96, Issue 8, 1 August 2011, Pages 2532–2539, https://doi.org/10.1210/jc.2010-2776
Sahmay S, Oncul M, Tuten A, Tok A, Acıkgoz AS, Cepni I. Anti-müllerian hormone levels as a predictor of the pregnancy rate in women of advanced reproductive age. J Assist Reprod Genet. 2014;31(11):1469-1474. doi:10.1007/s10815-014-0324-y

Shebl O, Ebner T, Sir A, et al. Age-related distribution of basal serum AMH level in women of reproductive age and a presumably healthy cohort. Fertil Steril. 2011;95(2):832-834. doi:10.1016/j.fertnstert.2010.09.012

10 коментара по “Антимюлеров хормон – показател за репродуктивния потенциал на жената”

 1. Здравейте,
  Жена на 43 г.съм. представям резултатите ми от изследване направено на 2-ри ден от цикъла:
  AMH plus (анти Мюлеров хормон+) 0.75 ng/mL при референтни стойности 0.06 – 4.40 за съответната лаборатория.
  Има ли шанс да забременея по естествен начин?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Резултатът по отношение на АМХ не е съвсем изненадващ за възрастта. Възможно е тази стойност да отразява намален яйчников резерв, но е необходимо да бъдат проведени допълнителни изследвания, за да се потвърди или отхвърли това. Ако няма други пречки, забременяване по естествен път би било възможно, но може и да бъде предизвикателство и да отнеме ценно време. Друг важен фактор, който се намесва с напредването на възрастта е качеството на яйцеклетките и годността им за оплождане. Препоръчваме да направите активни опити за зачеване по естествен път в следващите няколко цикъла, но при неуспех, не отлагайте посещението в центъра по репродуктивна медицина. Стискаме палци!

   1. Здравейте! Днес на третия ден от цикъла, както е редно си пуснах още изследвания на:
    TSH – 2.750 mIU/L при референтни 0.300 – 4.200
    LH ( Лутеинизиращ Хормон )¹ 8.67 lU/L Виж забележка под черта
    FSH ( Фуликул Стим. Хормон )² 14.55 lU/L Виж забележка под черта
    Inhibin B (Инхибин В) – очаквам го след седмица да е готов
    1. Референтни граници на Лутеинизиращ хормон ( LH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
    фоликулна 2.4-12.6;
    овулаторна 14-96;
    лутеална 1.0-11.4;
    2. Референтни граници на Фуликулстимулиращ хормон ( FSH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
    фоликулна 3.5-12.5;
    овулаторна 4.7-21.5;
    лутеална 1.7-7.7;
    Съотношението между двата хормона е 1,67 дали е нормално? Освен това овулаторната граница на първия е понижена, а фоликулната и лутеалната на втория са повишени. Нищо не ми говори това, ако е възможно да ми обясните? Благодаря.

   2. FertilAid България

    Здравейте! Сътношението ЛХ/ФСХ може да подпомогне (заедно с други изследвания, разбира се) определянето на репродуктивния статус на жената. При Вас това съотношение е около 0.6 (Вие сте изчислили съотношението ФСХ към ЛХ, което по-рядко се използва в практиката). Обичайното съотношение ЛХ/ФСХ е между 1 и 2. По-ниски стойности обикновено се наблюдават при намаление на яйчниковата функция, а по-високи при поликистоза. Стандартно, съотношението се изчислява на базата на стойностите на ЛХ и ФСХ в първата фаза на цикъла (фоликулната), както е при Вас. Резултатите от изследванията трябва да се съпоставят с референтните стойности за съответната фаза на цикъла, в която е проведено изследването (в случая, фоликулната фаза). Игнорирайте реферетните стойности за другите фази.

 2. Здравейте,
  Жена на 43г.съм. представям резултатите ми от изследване направено на 2-ри ден от цикъла:
  Testosteron –0.5 nmol/l
  TSH – 3,07 ulU/ml
  LH – 3.17 lU/l
  FSH – 2.48 lU/l
  Estradiol – 1620 pmol/l
  Prolaktin – 309.00 ng/ml
  AMH – 0.11 ng/ml.
  DHEA-S – 2.06 nmol/l
  Прогестерон – 0.222 nmol/L – на 21ви ден

  Питането ми е, дали при тези стойности има шанс да забременея по естествен път?
  Благодаря Ви, предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте! От споделените изкледвания, правят впечатление няколко съществени отклонения, които биха могли да доведат до нередовен цикъл с нарушение на овулацията, както и до затруднена имплантация на яйцеклетката. Бихме препоръчали да направите консултация с център по репродуктивно здраве, за да бъде направена задълбочена оценка на репродуктивните функции и изготвянето на стратегия за постигане на успех.

 3. Недялка

  Здравейте! Жена на 35 години съм! Правих изследване на АМХ-0.38, при референтни стойности 0.34-7.05 за съответната лаборатория, правено на 14ти ден от цикъла. Знам, че резултатите са ниски, но има ли шанс да не съм с намален яйчников резерв и да забременея по естествен начин? И ще настъпи ли менопауза в близките години?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Действително, има установена зависимост между стойностите на АМХ и успеха при зачеване, но данните не са съвсем категорични. Качеството на яйцеклетките може да се окаже по-надеждният показател за успеваемост, отколкото броят на оставащи яйцеклетки. От гледна точка на репродуктивната медицина, Вие сте все още млада. Нивата на АМХ при Вас са по-ниски от обичайните за възрастта, но това не означава непременно, че шансовете за зачеване по естествен път са намалени. Ранната менопауза е трудно да бъде предсказана, освен ако няма ясни показатели за преждевременна яйчникова недостатъчност. Съветваме Ви да направите пълна оценка на репродуктивния статус (на Вас и Вашия съпруг/партньор). Това ще даде насоки за най-подходящия метод за успешно зачеване.

   1. Здравейте,
    Жена на 39г.съм. представям резултатите ми от изследване направено на 2-ри ден от цикъла:
    Testosteron – 0,28 ng/ml
    TSH – 21,514 ulU/ml
    LH – 6.57 mlU/ml
    FSH – 9.95 mlU/ml
    Estradiol – 84 pg/ml
    Prolaktin – 16,37 ng/ml
    AMH – 0.18 ng/ml.
    Питането ми е, дали при тези стойности има шанс да забременея по естествен път?
    Благодаря Ви, предварително!

   2. FertilAid България

    Здравейте! Ще бъде подвеждащо, ако направим предсказване само на базата на тези лабораторни изследвания. Това, което можем да кажем е, че Вие сте в сравнително млада възраст и, при запазена овулация, шансове за зачеване по естествен път би трябвало да остават добри. Тук биха се намесили и още фактори – доколко е съхранен яйчниковия резерв (АМХ е занижен, но за да се определи наистина резерва от яйцеклетки трябват и допълнителни изследвания), качеството на яйцеклетките (доколко са годни за оплождане) и др. Прави ни впечатление завишеният TSH – това може да издава щитовиден проблем. Щитовидната дисфункция може да повлияе неблагоприятно яйчниковата функция и овулацията. Заниженият пролактин също може да има връзка с това. Като първа стъпва, Ви съветваме да направите консултация с ендокринолог. Успоредно с това можете да направите и допълнителни изследвания на яйчниковата функция – проброяване на фоликули, фоликулометрия.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top