имплантационно-кървене

Имплантационно кървене – защо не бива да ни плаши?

Имплантационно кървене е феномен, който може да предизвика известни тревоги при жената, правеща опити за зачеване, но всъщност може да се окаже и много сигурен предвестник на добра новина.

Имплантационното кървене, или имплантационното зацапване е част от физиологичния процес, протичащ в началото на бременността при около 15-25% от бременните жени, и се смята за един от ранните признаци на бременност.

Какво наричаме имплантационно кървене?

Имплантационното кървене представлява леко зацапване с кафеникав до светлорозов цвят. Появява се при имплантирането на оплодената яйцеклетка в маточната кухина и прилепването ѝ към лигавицата на матката. Този процес обикновено се случва между 6 и 12 дни след оплождането на яйцеклетката. Тогава ендометрума е най-възприемчив към имплантирането на ембриона – т. нар. имплантационен прозорец. Това е времето, за което зиготата преминава през маточните тръби и достига до ендометриалния слой на матката.

Причината за поява на имплантационно кървене е лекото разраняване на маточната лигавица и нарушаване целостта на малките кръвоносни съдове. Зацапването обикновено отминава след около няколко часа до 2-3 дни и поради тази причина не бива да се превръща в повод за притеснение.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Етапи на имплантация

Целият процес от оплождането на яйцеклетката до нейната имплатнация в маточната кухина обикновено отнема между 6 и 10 дни. В идеалния случай, това означава, че прикрепването на зиготата се осъществява между 20 и 24 ден на редовния менструален цикъл.

Първият етап, през който преминава зародишът е прилепването му към маточната лигавица (преимплантация).

Следващият стадий представлява проникването на оплодената яйцеклетка в маточната стена и закрепването ѝ за матката. Това е моментът, в който е възможно да възникне имплантационно кървене, тъй като кръвоносните съдове в този участък се „оголват“. Това е процесът на т.нар. андхезия (слепване) на бластоцитът към ендометриума.

В третия и последен етап от имплантацията на зиготата, тя вече прониква дълбоко в маточната лигавица.

Как да различим имплантационно кървене от менструален цикъл?

Въпреки, че имплантационното кървене често се появява в дните около очакваната менструация, не бива да го бъркаме с нея. Както вече споменахме, за разлика от менструалния цикъл, то е много по-леко и дискретно и е по-скоро зацапване.

Също като при менструацията, е възможно имплантационното кървене да бъде придружено с леки болки в областта на корема и стягане в малкия таз. Тя обаче се различава от болката по време цикъл и отшумява много по-бързо.

Друга съществена разлика между имплантационно зацапване и менструален цикъл е тяхната продължителност. Както вече споменахме, за разлика от менструацията, имплантационното кървене обикновено е с продължителност около 1-2 дни. Можем да ги различим и по техния цвят. Докато при менструалния цикъл, кръвта е ярко червена и количеството се засилва в първите 2-3 дни, при имплантационното кървене, тя е кефеникава или светлорозова, и намалява след първия ден от появата си.

Кога да направим тест за бременност?

Тестовете за бременност са до около 99% сигурен метод за установяване на настъпила бременност, в домашна среда. Те установяват нивата на хормона човешки хорион гонадотропин (ЧХГ) в урината на жената след първия ден от закъснението на цикъла, а някои, дори по-рано.

При настъпила бременност, концентрацията на хормона се удвоява на всеки два или три дни. Колко скоро след половия контакт можете да направите теста за бременност зависи от неговата чувствителност, както и времето, за което оплодената яйцеклетка ще премине през маточните тръби.

Възможно ли е да е налице имплантационно кървене и отрицателен тест?

Да възможно е. Колкото по-близо до началото на очакваната менструация бъде направен теста за бременност, толкова по-голям е шанса резултатът му да е реален. Наблюдавайте тялото си и за някой от останалите признаци на бременност, като контракции, гадене и др.

Ако все пак не сте сигурни в резултата, може да се консултирате с лекар, който да проведе кръвен тест за бременност. Тъй като ЧХГ хормона достига до кръвта по-рано отколкото в урината, кръвният тест е най-сигурният метод за установяване на бременност.  

Положителният резултат при кръвния тест е налице в рамките на 3-4 дни след имплантирането (или появата на имплантационно кървене), докато при уринният тест за бременност може да се позитивира най-рано 4-5 дни след имплантирането.

Кога наличието на имплантационно кървене е признак на настъпилата бременност и кога трябва да се обърнем към лекар?

Ако забележите необичайно зацапване или кървене, уведомете Вашия лекар, за да бъдат изключени някои евентуални усложнения. Добре е да бъде направен вагинален ултразвуков преглед, за да се разбере точната причина за кървенето.

В случай, че кървенето стане по-обилно и продължително, е възможно то да е признак на извънматочна бременност. Тогава консултацията с лекар е задължителна!

Ако кървенето се засили или е придружено със съсиреци, то би могло да е знак за ранен спонтанен аборт.

Затова, ако забележите, че кървенето се засилва и е придружено със силни спазми, кръвни съсиреци, умора и виене на свят, не се колебайте да потърсите лекар!


Референции:
Bulletti, Carlo, and Dominique de Ziegler. “Uterine contractility and embryo implantation.” Current opinion in obstetrics & gynecology vol. 18,4 (2006): 473-84. doi:10.1097/01.gco.0000233947.97543.c4

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top