Симптоми на овулация

Симптоми на овулация: Как хормоните влияят на нашето тяло

7 симптоми на овулация, които подсказват, че е време…

Смятате, че е време да планирате бременност? Знаете ли кога овулирате? Обикновено добре познаваме признаците на наближаващия месечен цикъл, но дали познаваме добре сигналите, с които тялото ни подсказва, че предстои овулация. Да се научите да познавате симптомите на овулация ще Ви помогне да определите още по-точно момента на половия акт, с цел максимални шансове за успех.

Ако Вашият цикъл е с продължителност 28 дни, изчисляването на овулацията е сравнително лесно – има голяма вероятност овулацията да настъпва на ден 14. Разбира се, това е класическият цикъл. Може би сте една от щастливките, които овулират като по часовник, но повечето от нас имаме известни вариации от този класически вариант.

Точно както менструалните цикли са различни за всяка жена, така и овулацията. Проучванията показват, че дори при жени с много редовен цикъл, овулацията може да настъпи значително преди или след очакваната дата.

Да познавате симптомите на овулацията, за да предвидите кога точно ще настъпи, ще Ви осигури максимални шансове за бързо забременяване.

Симптомите на овулацията се дължат на бурните хормонални промени

Тези промени настъпват малко преди да настъпи тя. Едни хормони вървят нагоре, други – рязко надолу. Това неминуемо влияе на Вашия организъм.

Нека си припомним накратко какво точно се случва в момента преди спукването на фуликула и отделянето на яйцеклетката – моментът на овулация.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Овулационният процес включва и много хормонални промени. „Хормоните, наречени естроген и прогестерон, са като ин и янг: Трябва да има баланс,“ казва Каролин Александър, MD, от Южна Калифорния репродуктивен център. Александър е сертифициран по акушерство и гинекология, както и репродуктивна ендокринология и безплодие. „Овулацията води до жълто тяло (структура, секретираща хормони), която произвежда повишени количества прогестерон. Това предотвратява непротивопоставянето на естрогените или дисбаланса на високия естроген ”, казва тя. Когато този прогестерон намалее няколко дни след овулацията, той предизвиква началото на период.

Тези хормони работят, за да подготвят тялото за бременност и това са тези препарати, които могат да произведат някои признаци на овулация, които вероятно сте забелязали (и могат да се научат да се свързват с науката, която стои зад вашите цикли).

Симптом на овулация #1: Промени в цервикалната слуз

Няма как да не започнем с това. Промяната в цервикалната слуз е признак, който всяка жена трябва да може да разпознава. Той издава наближаването на овулацията.

Когато наближавате овулацията, секретите в близост до шийката на матката, известни като цервикална слуз, се увеличават и променят своята консистенция – започват да наподобяват яйчен белтък. Именно тази консистенция помага на сперматозоидите да плуват успешно в женската репродуктивна система. Освен това прави половият акт по-лесен и по-приятен.

Цервикална слуз в периода на овулация

Когато не сте в период около овулацията, цервикалната слуз е по-различна. Може да премине през етапи на суха слуз, напълно липсваща, лепкава, кремообразна, водниста. Научете да следите тези промени, за да предскажете момента на овулация.

Промените в цервикалната слуз се дължат на повишаването на нивата на естроген, което настъпва с наближаването на овулацията.

Когато имате влажна и разтеглива цервикална слуз – това е времето да правите секс, за да забременеете! Проверявайте своята цервикална слез ежедневно в периода на очакваната овулация.

Симптом на овулация #2: Мителшмерц болка

Това чудновато наименование всъщност означава болката, която усещат някои жени около настъпването на овулация. Мителшмерц идва от немски и означава „болка в средата“, тъй като обичайно се появява в средата на месечния цикъл, около времето на овулация.

Болки при овулация изпитват около 20% от жените. Мителшмерц болката понякога може да бъде усетена при всеки цикъл, друг път може да не се появяви изобщо.

Banner Prefert

Типичната болката при овулация собикновено се появява внезапно, със сравнително висок интензитет и продължава от няколко минути, до няколко часа. Макар и рядко, някои жени съобщават, че усещат болка в продължение на до три дни.

Понякога тя е ясно локализирана в областта на овулиращия яйчник, или пък е неопределена, обхващаща цялата област в долната част на корема.

Предполага се, че наличието на болки при овулация може би се дължи на няколко фактора:

 • Нарастването на фоликулите във фуликуларната фаза на цикъла, предхождаща овулацията. Обикновено тази болка е неопределена и се усеща двустранно.
 • Спукване на зрелия фоликул по време на самата овулация. тогава обикновено се усеща рязка едностранна болка.
 • Свиването на маточните тръби след овулация.
 • Контрахирането на гладките мускули около овулиращия яйчник, предизвикано от повишането на нивата на лутеинизиращ хормон.
 • Раздразнение на лигавицата в кухината на малкия таз, предизвикано от отделените при овулация кръв и други флуиди.

Симптом на овулация #3: Кървене

Говорейки за симптоми на овулация, няма как да не споменем и кървенето или зацапване, което се среща при някои жени около периода на овулация.

Кървенето по време на овулация е симптом, който се среща сравнително рядко. Според проучванията, се наблюдава при едва 3% от жените.

На какво се дължи къвенето по време на овулация?

Счита се, че се дължи на рязкия спад на нивата на лутеинизиращ хормон и естроген, който съвпада с настъпването на овулацията. Това предизвиква леко олющване на маточната лигавица.

Как да разбера дали кървенето е свързано с настъпваща овулация

При повечето жени, които наблюдават този признак, обикновено става въпрос по-скоро за зацапване на бельото. То се появява около средата на цикъла и продължава не повече от 1-2 дни.

Цветът на зацапването може да варира от бледо розов до по-наситено червен. Розовият цвят се дължи на смесването със цервикалната слуз, която обичайно е по-обилна, именно в периода около овулацията.

Кървенето по време на овулация трябва да се разграничава от имплантационното кървене. Последното настъпва, не около средата на цикъла, а няколко дни преди очакваната менструация.

Симптом на овулация #4: Промяна в базалната темпратура

Методът на базалната температура (БТ) е добра отправна точка, за да разберете, по принцип, в кой момент от цикъла Ви настъпва овулацията. За разлика от останалите методи за изчисляване на овулация, промяната в базалната температура (БТ) има един недостатък – тя е признак, които потвърждава, че овулацията вероятно вече е настъпила.

БТ е най-ниската температура, която тялото достига в рамките на денонощието. Измерва се извършва в сутрешните часове, непосредствено след ставане.

Промените, които търсим да отчетем, когато следим БТ са малки – от порядъка на десети от градуса. Следенето има смисъл само, ако нанасяте стойностите в таблица, графика или в мобилно приложение.

Важно е измерването на БТ да става всяка сутрин, по едно и също време (+/-1 час). Това, което търсим е пик на отчетената температура. Това означава, че овулацията е настъпила преди няколко часа.

При жените, базалната температура следва двуфазен модел през целия менструален цикъл. Тя е по-ниска през първата половина на цикъла и се покачва през втората половина, непосредствено след настъпването на овулацията.

Времето преди повишаването на температурата се нарича хипотермна фаза (фаза на ниска базална температура). Тук температурата се колебае между 36,5 и 36,8 °С. Времето след повишаването се обозначава като хипертермна фаза (фаза на повишена температура). Температурата се покачва с 0,3 — 0,6 °С.

На какво се дължи повишението на базалната темпаратура след овулация

Повишението на БТ непосредствено след овулация се дължи на увеличението на секрецията на прогестерон от жълтото тяло. Прогестеронът подготвя маточната лигавица за евентуалното имплантиране на ембриона.

Ако не настъпи бременност, в края на цикъла нивата на прогестерон рязко спадат. това води до спад на базалната температура и навлизане в хипотермната фаза.

Тези процеси се повтарят до момента на настъпване на бременност, когато базалната температура остава трайно повишена.

Симптом на овулация #5: Повишено сексуално желания

Понякога просто трябва да се доверим на инстинктите си.

Като че ли природата знае кога е идеалното време за зачеване. Неслучайно, много жени установяват как желанието им за секс се увеличава точно преди овулацията. Според научни изследвания, това е заложено в нашата биология, за да се подсигури възпроизвеждането на вида.

Факт е, че не само желанието за секс се покачва, но и сякаш изглеждаме по-секси в очите на половинките си. Действителната костна структура на лицето на жената се измества леко, ходенето й става по-секси, а ако танцува, бедрата й имат сякаш по-чувствен замах.

Разбира се, говорейки за симптоми на овулация, този може би не е най-надеждният. Овулацията не е единственото нещо, което може да повиши либидото Ви. Също така, ако сте напрегна

ти, под стрес или потиснати, може и да не Ви е до секс…

Симптом на овулация #6: Промени в гърдите

Гърдите при жената са подложени на въздействието на бурните хормонални промени по време на месечния цикъл. В периода около овулацията много жени съобщават, че гърдите им стават по-чувствителни, леко напрегнати.

Тези признаци могат да Ви подскажат, че овулацията вече е настъпила, но не са особено специфични. Те могат поразително да приличат на сипмтомите на наближаващ цикъл или да са ранен признак на настъпила бременност.

Симптом на овулация # 7: Промяна в позицията на маточната шийка

Маточната шийка променя позицията си през различните етапи от менструалния цикъл. Отново, тези промени се дължат на хормоните. Промяната в позицията на маточната шийка може да бъде признак, че ще овулирате.

Малко преди овулацията, шийката на матката се издига нагоре. В този момент може да имате затруднения да я достигнете. Освен това, става по-мека на допир и с осезаем отвор. Когато не сте в фертилната фаза на цикъла, шийката на матката е по-ниска, по-твърда и по-затворена.

Проверката на маточната шийка е процедура, която можете да се научите да правите сами. Докато проверявате шийката на матката, можете да оцените и промените в цервикалната слуз.

Желаем Ви успех!

4 мисли относно “Симптоми на овулация: Как хормоните влияят на нашето тяло”

 1. Здравейте от известен период време имам силно главоболие в дните около овулация обикновено продължава 2-3 дена, не се повлиява от хапчета а отшумява от самосебе си …. същото се повтаря и ресовктивно дни преди цикъл. Нормално ли е това и как може да се превъзмогне! Благодаря предварително

  1. FertilAid България

   Здравейте, Стела!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
   Подобно на гаденето, главоболието в периода на и около овулация, макар и по-рядко, е нормално явление. Някои жени са по-чувствителни към хормоналните промени, които настъпват в тялото им в този период, и затова е възможно да изпитват подобни неразположения. Поради същата причина е възможно главоболие да се появи и в дните преди настъпване на менструалния цикъл. Това е т. нар. „менструална мигрена“. Появата ѝ се дължи именно на хормоналните изменения, настъпващи в женското тяло.
   Основният виновник за появата на главоболие по време на овулация е рязкото покачване в нивата на естроген. В някои случаи болката може да бъде силна, едностранна и придружена от гадене и световъртеж.
   Можете да намалите появилата се болка в главата чрез приема на обезболяващи средства, предназначени за този тип неразположения. Препоръчваме и прием на по-големи количества вода, чай или други течности. Ако не желаете да приемате обезболяващи препарати или главоболието Ви не отминава, въпреки техния прием, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар. Вярваме, че това ще внесе още повече спокойствие у Вас.
   За да се намали дискомфорта по време на овулация, както и в предменструалния период, някои лекари препоръчват прием на хормонални контрацептивни средства (обикновено противозачатъчни с перорален прием). Това обаче би могло да възпрепятства опитите Ви за забременяване, в случай че правите такива.
   Съветваме Ви да останете спокойна и да продължите да следите овулацията си, както и да наблюдавате промените в тялото си през следващите месеци.

   Оставаме на Ваше разположение за други въпроси!
   Поздрави и хубав ден!

 2. moje li edin den predi ovulaciq da povurna i da nastupqt promeni w ovulaciq ne sum bremenna?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мариета!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
   Макар и по-рядко, гаденето преди и по време на овулация е нормално явление. Някои жени са по-чувствителни към хормоналните промени, които настъпват в тялото им в периода на овулация. Поради тази своя чувствителност, е възможно те да изпитват повече от един от изброените симптоми на овулация.
   Тъй като при Вас гаденето е било придружено с повръщане, Ви препоръчваме да се консултирате и с Вашия лекар.
   Вярваме, че консултацията с медицинско лице ще внесе още повече яснота и спокойствие у Вас.
   Съветваме Ви да не се притеснявате излишно и да продължите да следите овулацията си, и да наблюдавате промените в тялото си и през следващите месеци.

   Оставаме на Ваше разположение за други въпроси!
   Поздрави и хубав ден!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top