синдром на ашерман

Синдром на Ашерман – какво представлява?

Синдром на Ашерман е диагноза, с която някои жени, желаещи да имат дете се сблъскват. Характеризира се със сраствания на матката в различна степен, които могат да попречат на процеса на зачеване. Състоянието е придобито и може да бъде както вътре, така и и/или шийката на матката.

В някои случаи предната и задната маточни стени са слепени една към друга. При други срастванията се появяват само в малка част от матката. В зависимост от тяхната степен лекарите определят дали случаят е лек, умерен или тежък.

Какво по-точно е Синдром на Ашерман?

Става дума за рядко придобито състояние на матката. При него жените имат белези или сраствания в матката поради някаква форма на травма. В по-тежките случаи се касае за сливане на две от стените – предна и задна. Докато при по-леките срасрвания има само в по-малки части от матката.

Срастванията могат да бъдат тънки и дебели, петнисти по местоположение или сливащи се. Те обикновено не са съдови, което е от голямо значение за лечението.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Синдром на Ашерман – симптоми

По-голямата част от жените, които имат състоянието, са с оскъдна менструация или липса на такава. Някои изпитват болка в дните от цикъла, но нямат кървене. А всъщност тя е блокирана от срастванията на матката.

Ако менструацията на пациентката е оскъдна, нередовна или липсва, това може да не е Синдром на Ашерман, а да се дължи на:

 • бременност;
 • стрес;
 • внезапна загуба на тегло;
 • затлъстяване;
 • прекомерни тренировки;
 • приемане на противозачатъчни хапчета;
 • менопауза;
 • Синдром на поликистозните яйчници (PCOS).

Сраствания на матката и влиянието им върху плодовитостта

Жените със Синдром на Ашерман могат да забременеят. Но срастванията на матката крият риск за ембриона. Те пречат на развитието му и често водят до повтарящи се аборти. Въобще, при това състояние шансът от загуба или мъртво раждане, е много по-висок, отколкото при здрави пациентки.

Бременните със Синдром на Ашерман имат риск от:

 • Плацента превия (предлежаща плацента);
 • Плацента инкрета (враснала между влакната на маточната мускулатура);
 • Прекомерно кървене.

И това налага по-стриктно проследяване на бременността. А ако няма такава, може да се наложи операция. Тя обикновено увеличава шансовете ви за зачеване и успешно износване на плода. Но опитите трябва да започнат поне година след нея.

Какво причинява Синдром на Ашерман?

Около 90 процента от всички случаи на състоянието се появяват след дилатация и кюретаж. Те се извършват след спонтанен аборт, задържана плацента след раждането или аборт по желание на пациентката. Това показва статистиката на Международната асоциация на Ашерман.

Ако дилатацията и кюретажът се извършват между 2 до 4 седмици след раждането за задържана плацента, тогава има 25% шанс за развитие на Синдром на Ашерман. Шансът за развитие на това състояние се увеличава, колкото повече процедури има една жена.

Понякога срастванията могат да възникнат в резултат на други операции на таза. Например цезарово сечение или отстраняване на фиброиди или полипи.

Синдром на Ашерман – как се поставя диагнозата?

Трябва да се консултирате с лекар, ако подозирате, че имате състоянието. Той ще ви прегледа с ултразвук. И може да ви назначи някои изследвания. Но за да види дали имате сраствания, се налага да се подложите на диагностична хистероскопия. При процедурата, която може да е със или без упойка, шийката на матката се разширява и се поставя микро камера – хистероскоп. Чрез него специалистът може да установи има ли наличие на Синдром на Ашерман.

Специалистът също може да препоръча хистеросалпингография (HSG). Това е така наречената цветна снимка. Тя се използва, за да се определи състоянието на матката и фалопиевите тръби. По време на процедурата се инжектира специална боя, чрез която се идентифицират проблеми с маточната кухина, израстъци или запушвания на фалопиевите тръби.

Въпросните процедури се препоръчват, ако:

 • сте имали предишна операция на матката и менструацията ви е станала нередовна или е спряла;
 • имате повтарящи се спонтанни аборти;
 • имате проблеми със зачеването.

Какво е лечението при Синдром на Ашерман?

Придобитото състояние се лекува с помощта на хирургична процедура. Тя се нарича оперативна хистероскопия. При нея се използват малки хирургически инструменти. Те са прикрепени към хистероскопа и служат за отстраняване на срастванията. Процедурата винаги се извършва под обща анестезия.

След хистероскопия се назначават антибиотици. Те имат за цел да предотвратят инфекции в матката. Отделно може да се вземат и хапчета с естроген. Те подобряват качеството на маточната лигавица.

Но лечението при Синдром на Ашерман не свършва дотук. Може да се наложи повторна хистероскопия, за да се установи дали не са останали сраствания в матката.

Понякога след операцията е възможно да се появят отново сраствания. Така че лекарите препоръчват да изчакате една година, преди да се опитате да забременеете. Това ще ви предпази от евентуален неуспех. А през това време може да се наложи и допълнително лечение – в зависимост от здравния статус на жената и този на мъжа.

Може ли срастванията на матката да се предотвратят?

Най-добрият начин за предотвратяване Синдром на Ашерман е да се избегнат кюретаж и дилатация. Те се правят при различни видове аборти, при някои от които плодът може да се отлепи и чрез хапчета. В повечето случаи трябва да е възможно да се избере медицинска евакуация след пропуснат или непълен спонтанен аборт, задържана плацента или кръвоизлив след раждане.

Ако въпросните процедури не могат да бъдат избегнати, хирургът използва ултразвук, за да ги насочи и намали риска от увреждане на матката.

Съвет от екипа на FertilAid България:

В случай, че менструацията ви спре или стане оскъдна, задължително посетете гинеколог. Той ще ви прегледа и назначи изследвания, за да открие причината, една от които може да е Синдром на Ашерман.

Ако имате един или повече спонтанни аборти, вероятността да сте получили сраствания по матката е голяма. Затова проследяването след загубата е много важна. Ето защо при много двойки се назначава диагностична хистероскопия. Тя може да прерасне в оперативна, ако се налага отстраняване на някои проблеми. Понякога става дума и за така наречената T-образна матка, която пречи на развитието на плода.

Жените със Синдром на Ашерман имат риск от усложнения по време на бременност. Но за щастие, в повечето случаи състоянието е предотвратимо и лечимо.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията ви с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top