съотношение ЛХ/ФСХ

Съотношение ЛХ/ФСХ – каква информация дава по отношение на репродуктивното здраве

Изследването на LH (ЛХ) и FSH (ФСХ) е едно от първите препоръки на гинеколозите към жените, които искат да забременеят. Това са лутенизиращия и фоликустимулиращ хормони. По техните стойности те определят техния репродуктивен статус.

Ако и при двете има отклонение от нормата, една двойка трудно може да се сдобие с потомство. Съотношението между тях може да повлияе на шансовете за бременност.

Защо трябва да измервате LH и FSH?

Понякога по-високите нива на ЛХ или пък на ФСХ, както и по-ниски, са знак за някакъв проблем, пречещ на забременяването. Например, когато фоликустимулирашият хормон е висок, се наблюдават поликистозни яйчници (PCOS). В обратния случай е знак, че яйчниковият резерв на жената е на изчерпване, което да доведе до изкуствено оплождане или използване на донорска яйцеклетка.

Когато положителният тест за бременност се бави, двойката трябва да потърси консултация с репродуктивен специалист. Особено ако са минали между 6 месеца и година от началото на опитите за бебе. Той ще назначи така наречената хормонална оценка, която се прави на базата на различни полови хормони. Те са:

фоликулостимулиращ хормон (FSH);
естрадиол;
лутеинизиращ хормон – (LH);
антимюлеров хормон – (AMH);
пролактин;
TSH, тиреостимулиращ хормон, тестостерон.

За да се определят яйчниковия резерв, овулацията и шансовете за зачеване (нормално или чрез изкуствено оплождане), е необходимо измерване на съотношението на FSH и LH. Те могат да се пуснат заедно с естрадиол, след даване на кръв на 3-ти или 4-ти ден от цикъла.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Функции на FSH

ФСХ е репродуктивен хормон, произведен от хипофизната жлеза. Помага за поддържане на редовен менструален цикъл и играе важна роля за плодовитостта. Той стимулира развитието на фоликулите (във всеки има по яйцеклетка) в началото на цикъла.

Фоликулите растат няколко дни, като в един момент най-големият – доминантен, продължава да секретира естроген. След като естрогенът се повиши, FSH спада, за да предотврати развитието на друг фоликул. Повишаването на естрогена също предизвиква повишаване на лутеинизиращия хормон (LH).

Tъй като FSH е отговорен за стимулиране развитието на фоликулите, неговите нива варират в зависимост от това колко яйцеклетки са останали. Ако има много и те са качествени, не е необходимо много FSH за тяхното стимулиране. Но ако са по-малко и качеството им е лошо, трябва повече от фоликустимулиращия хормон, за да растат самите фоликули.

Високите нива на LH се считат за признак на нисък яйчников резерв.

Функции на LH

Подобно на FSH, лутеинизиращият хормон (LH) също се секретира от хипофизната жлеза. Тя стимулира овулацията. Когато естрогенът се повиши, това предизвиква рязък скок на ЛХ. Той кара узрелия фоликул да освободи яйцеклетка. Тоест – няма ли скок на LH, няма и овулация.

LH започва да се повишава около 24-36 часа преди овулацията. А узрялата яйцеклетка се освобождава 8-20 часа след пика на LH. И може да оцелее между 12 и 24 часа. За разлика от семенната течност на мъжа, която „живее“ около 5 дни, попадайки в матката. В случай, че и двете са налице, шансовете за зачеване са високи.

Зачеването зависи от времето. Спермата може да оцелее в репродуктивния тракт на жената до 5 дни. Но едно яйце издържа само 12-24 часа, след като бъде освободено. Ако сперматозоидите са налице, когато яйцеклетката се освободи, ще имате по-добри шансове за зачеване.

Когато знаете нивото на ЛХ, ще определите по-лесно овулацията си и най-подходящото време за правене на секс и зачеване.

Съотношение на ЛХ/ФСХ и репродуктивно здраве

Какво представлява повишено съотношение LH:FSH?

По-високите нива и на двата хормона често са признак за Синдром на поликистозни яйчници. Всъщност около 60% от жените със СПКЯ имат повишено съотношение LH:FSH. Данните сочат, че при поликистоза съотношението може да достигне 2:1 или дори 3:1, което означава, че лутенизиращият хормон е два до три пъти по-висок от фоликустимулиращия.

Жените с поликистоза, при които се наблюдава хормонален дисбаланс, може да да имат високи нива на мъжки полови хормони. Те са по-известни като андрогени). При тях се наблюдават и по-високи нива на естроген и LH, както и инсулинова резистентност (ИР).

Много жени със СПКЯ имат ниски до нормални нива на FSH, но по-високи нива на LH. Това е известно като повишено съотношение на LH към FSH. ЛХ обикновено се повишава 12-14 дни преди следващата менструация, за да предизвика освобождаването на яйцеклетката от фоликула. Нивата му остават високи при поликистоза, като скокът не причинява непременно овулация. А няма ли адекватен скок на лутенизиращия хормон, се наблюдава (липса на овулация).

Какво означава повишено съотношение FSH: LH?

Ако вашите нива на FSH са много по-високи от LH, това говори за намален яйчников резерв. Или колкото по-малко яйцеклетки има жената, толкова повечеFSH е необходим за стимулиране на останалите фоликули.

В ранната фоликуларна фаза, ако съотношението FSH към LH е високо, това е знак, че може да реагирате слабо на овариална хиперстимулация. Разбира се, яйчниковият резерв не се измерва само по нивото на фолилустимулиращия хормон. Гинеколозите трябва да определят още броят на антралните фоликули, както и нивото на АМХ (анти-Мюлеровия хормон (AMH) и броя на антралните фоликули.

Повишено съотношение FSH към LH

Според едно проучване, жени, които имат съотношение FSH: LH над 2 на третия ден от техния цикъл, имат по-лоши резултати от IVF лечение. Това включва по-малко фоликули, по-малко яйцеклетки и по-малко ембриони.

Повишено съотношение LH към FSH

Преди години лекарите използват най-вече това съотношение за да определят дали една жена има поликистозни яйчници. Причината е, че високото съотношение LH към FSH е свързано с по-високи нива на андроген, отличителен белег на PCOS. Въпреки това, други изследвания показват, че съотношението LH: FSH не е точен метод за диагностика. Поликистозата обикновено се диагностицира чрез нередовен менструален цикъл, високи нива на андрогени и наличие на кисти на яйчниците при преглед с ултразвук.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Изследването на ЛХ И ФСХ при жените е от особено значение за техните опити за забременяване. Ако FSH е високо и/или естрадиолът е нисък, то най-вероятно се касае за намаляване на яйчниковия резерв. Или настъпване на така наречената ранна менопауза.

При мъжете високото ниво на FSH показва увреждане на тестисите или семенните тубули. При някои може да се наблюдава промяна на семенната течност, което да наложи ин витро оплождане с ICSI.

Когато няма констатирана бременност повече от шест месеца до година, изследването на половите хормони трябва да се направи своевременно. Особено ако двойката има препоръка за ин витро процедура, където те ще имат важна роля за стимулацията, образуването на фоликули и изваждането на яйцеклетки.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top