TSH и репродуктивно здраве

TSH и репродуктивно здраве

Тироид-стимулиращият хормон (TSH) е особено важен хормон за цялостното ни здраве. Той играе важна роля в процеса за забременяване. Затова един от най-задаваните въпроси в интернет е колко трябва да е той, за да има успешно зачеване.

Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху цикъла, овулацията, развитието на яйцеклетката та чак до фетуса. Имат участие и в предотвратяването на спонтанен аборт. Ако няма баланс между тях, тя не може да функционира правилно. Съответно жената може да срещне трудности при забременяване.

TSH задейства щитовидната жлеза, която е част от ендокринната система. По този начин тя произвежда точното количество хормони. Те помагат за регулиране на растежа и функцията на няколко телесни системи, включително репродуктивната.

Връзката между TSH и репродуктивната система е от особено значение при опити за създаване на потомство. Всяка жена трябва да изследва своя тироид-стимулиращ хормон и други щитовидни показатели преди да ги стартира. Ако те са в оптимални нива, има зелена светлина за плановете си, в противен случай е по-добре да посети ендокринолог.

Какво е TSH?

TSH е вид хормон, произвеждан от хипофизната жлеза (малка структура, намираща се в основата на мозъка). Неговата основна функция е да контролира щитовидната жлеза, за да стимулира производството на хормоните Т4 (тироксин) и Т3 (трийодтиронин). Те съшо участват в регулирането на менструалния цикъл и плодовитостта.

Т4 и Т3 са от съществено значение за множество телесни функции, включително метаболизъм, храносмилане, сърдечна функция, мускулен контрол, развитие на мозъка и костна активност. Те също играят ключова роля в регулирането на менструалния цикъл.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Тироид-стимулиращ хормон и ролята му забременяване

Производството на тироидни хормони по време на бременност се увеличава с 50 %. Човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) има действие, подобно на TSH, произвеждан от хипофизата. Той действа върху рецепторите за ТСХ и по такъв начин стимулира производството на тироксин и трийодтиронин. Когато има дисбаланс на щитовидните хормони, в организма се появяват различни здравословни проблеми. Един от тях е свързан с репродуктивните възможности на жената. Такива са:

 • ановулация (не настъпва отделяне на зряла яйцеклетка);
 • нередовна овулация;
 • поликистозни яйчници;
 • скъсена лутеална фаза;
 • хиперпролактинемия;
 • ранна перименопауза/менопауза.

При жени с автоимунитет на щитовидната жлеза изследванията показват повишено разпространение на безплодие и загуба на бременност в ранни седмици. Затова превенцията и лечението са много важни.

Какви трябва да са нивата на TSH за зачеване?

Когато хормоните на щитовидната жлеза са твърде високи (или твърде ниски), хипофизната жлеза реагира. Съответно повишава или намалява тироид-стимулиращия хормон. Този дисбаланс на хормонална основа влияе негативно върху менструалния цикъл. Което е предпоставка за по-трудно забременяване.

Дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза причинява както ановулация, нередовна овулация, поликистозни яйчници, така и скъсена лутеална фаза, хиперпролактинемия и ранна перименопауза/менопауза.

Защо да проверите вашето TSH?

Ако опитите ви за забременяване са без успех поне 6 месеца, имате нередовен цикъл или липса на такъв, трябва да проверите нивото на TSH. За целта може да дадете кръв и изследвате TSH. Или да вземете направление за ендокринолог, който да изслуша вашите оплаквания. След което ще ви назначи и други важни изследвания, свързани със щитовидната жлеза.

Нивото на TSH може да е ориентир на ендокринолога за функционирането на щитовидната жлеза, диагностициране на нарушения в нейната работа, както и дали тя пречи на зачеването при дадена двойка.

Иначе, ако не сте изследвали щитовидните си хормони, при забременяване гинекологът ви ще ви насочи за това. Много често дисбалансът може да доведе до спонтанен аборт. Ето защо лечението е много важно.

Каква е връзката между дисфункция на щитовидната жлеза и безплодието?

Хипертиреоидизъм

Когато нивата на TSH са необичайно ниски, щитовидната жлеза е свръхактивна и произвежда твърде много тиреоиден хормон. Тези стойности се свързват с така наречения хипертиреоидизъм и може да причини симптоми като:

 • Отслабване;
 • Неправилен сърдечен ритъм;
 • Раздразнителност и промени в настроението;
 • Умора, слабост, мускулни болки;
 • Затруднено заспиване;
 • Увеличена щитовидна жлеза.

Една от най-честите причини за хипертиреоидизъм е автоимунно заболяване, известно като Болест на Грейвс. Ако не се лекува, то може да наруши менструалния цикъл като го направи нередовен. Това от своя страна влия върху забременяването при жените.

Когато нивата на TSH са необичайно високи, това може да означава, че щитовидната жлеза е недостатъчно активна и не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Това се нарича хипотиреоидизъм и може да причини симптоми като:

 • Качване на тегло;
 • Депресия;
 • Умора;
 • Мускулни болки.

Хипертиреоидизъм – лечение

Заболяването се лекува с лекарства (като тиоамиди и/или бета-блокери), лъчетерапия и операция (но в редки случаи
Що се отнася до плодовитостта, ниските нива на хормона на щитовидната жлеза могат да попречат на способността на тялото да овулира. Това прави много трудно зачеването. Изследванията сочат, че жените с по-високи от средните нива на TSH може също да имат по-ниско качество и количество на яйцеклетките в сравнение с такива с нормални нива на TSH. Още нещо, което носи отрицателно въздействие върху плодовитостта.

Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза също са свързани със скъсена лутеална фаза (дефицит на лутеална фаза). Когато тя е твърде кратка, яйцеклетката трудно може да бъде оплодена. И така не успява да се имплантира успешно в лигавицата на матката. Това се дължи отчасти на това, че нивата на прогестерона не са достатъчно повишени, за да улеснят процеса на загнездване в маточната стена.

Ако прогестеронът ви е нисък, то може да имате скъсена лутеална фаза. Затова е добре да изследвате щитовидните си хормони. Приемът на йодни добавки и терапия с хормони на щитовидната жлеза може да да помогне за намаляване на риска от спонтанен аборт при лица с хипотиреоидизъм и/или автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

TSH и забременяване по изкуствен път

Асистирани репродуктивни технологии (ART)

Проблемите със щитовидната жлеза носят повишен риск от безплодие, което често води до нуждата от помощ с асистирани репродуктивни технологии (ART). Наред с лечението балансирането на хормоните на щитовидната жлеза също може да помогне за подобряване на шансовете за зачеване и износване на бременност до термин.

Тепърва предстои да разберем до колко успешна е терапията с хормони на щитовидната жлеза при лечението на безплодие. Например, изследване на Американската тиреоидна асоциация предполага, че тя не подобрява нивата на бременност, нивата на живораждаемост или преждевременните раждания при жени, които използват АРТ, за да забременеят. Въпреки това, може да подобри честотата на спонтанните аборти (в сравнение с жени, които не са получавали терапия с хормони на щитовидната жлеза).

Необходими са много повече изследвания в тази област, за да се определи напълно въздействието на дисфункцията на щитовидната жлеза върху плодовитостта.

Оплождане ин витро (IVF)

Нивата на TSH се считат за едни от ключовите ориентири за плодовитостта и за това как жената реагира на стартиралото IVF лечение. Те не са абсолютен индикатор. Ала лекарите са наясно, че дисфункцията на щитовидната жлеза е свързана с неблагоприятни резултати от бременността.

Някои лекари са на мнение, че когато граничните нива са твърде ниски, това може да доведе до свръхдиагностика и ненужно лечение преди асистирана репродукция.

Необходими са повече изследвания в тази област и оптималните нива на TSH преди асистираните репродуктивни технологии остават спорни. Повечето репродуктивни специалисти у нас обаче препоръчват ТСХ да бъде между 0,5 и 2 mUI/mL поне 1-2 месеца преди опитите за забременяване. Стойности над 2,5 mUI/mL (особено при Хашимото) могат да доведат до по-трудно зачеване или спонтанен аборт.

Автоимунитет на щитовидната жлеза и неговите ефекти върху плодовитостта

В някои случаи тялото произвежда антитела, които погрешно атакуват щитовидната жлеза. Нарича се автоимунитет на щитовидната жлеза и е честа причина за тиреоидна дисфункция, преобладаваща сред жените в репродуктивна възраст.

Няколко проучвания са установили повишено разпространение на автоимунитета на щитовидната жлеза при тези с безплодие. А някои дори са открили корелации с други състояния като синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и ендометриоза. Изследванията продължават и ограниченията на проучването са повлияли на резултатите. Ясно е обаче, че има връзка между автоимунитета на щитовидната жлеза и намалената плодовитост при жените.

Що се отнася до бременността, има добре документиран повишен риск от загуба на бременност сред индивиди с автоимунитет на щитовидната жлеза. В голямо, ретроспективно проучване изследователите установиха, че има независима връзка между автоимунитета на щитовидната жлеза и неблагоприятните резултати от бременността. Така например жени с тироидни автоантитела имат риск от усложения на бременността.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако планирате да забременеете, то не бързайте с опитите. Първо си направете задължителните изследвания, сред които и тези на хормоните на щитовидната жлеза. С гинеколога/ендокринолога обсъдете нивата на TSH за оптимална плодовитост. В случай, че преди години ви е открит проблем на щитовидната жлеза, то не бива да подценявате лечението му, защото може да е причина за безплодие. Освен това променете някои вредни навици и започнете по-здравословен начин на живот. Ето какво да направите:

Подобрете съня си

Сънят играе критична роля в способността на тялото ни да регулира своите хормони и да управлява основните телесни функции. Лекарите обикновено препоръчват на възрастните да спят между 7-9 часа всяка нощ.

Внимавайте с нивата на стрес

Хроничният стрес също може да доведе до дългосрочен хормонален дисбаланс. Йога, медитация, упражнения и отделянето на достатъчно време всяка седмица, за да правите нещо, което ви харесва, са чудесни стратегии за поддържане на нивата на стрес.

Поддържайте здравословна диета

Храните, които ядем, също могат да имат дълбоко въздействие върху нашите хормони. Диетите с високо съдържание на протеини, фибри и здравословни мазнини помагат за захранването на тялото и регулирането на кръвната захар. Те също ни помагат да поддържаме здравословно тегло. Хранете се с по-чисти продукти, при това балансирано, за да поддържате хормоните на щитовидната жлеза в норма.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top