Начало » Профилактика и лечение » Витекс и женски фертилитет
витекс-агнус-кастус

Витекс и женски фертилитет

Какво представлява растението витекс?

Витекс, познат още под името Аврамово дърво е растение, известно от векове с лечебните си свойства. Аврамовото дърво е една от билките използвани традиционно в лечението на “женски проблеми”, в това число и нарушения в репродуктивните функции.

Представлява малко дърво или храст и се среща още под имената Дърво на целомъдрието, Дървото Цар, Свещенният храст и Монашески пипер. Растението принадлежи на семейство Устноцветни, а латинското му наименование е Vitex agnus-castus (Витекс агнус кастус).

За лечебни цели обикновено се използват плодовете и/или семената на растението. Плодовете на билката, наричани още върбови зърна, са известни със свойството си да подобряват функцията на женската полова система. Те спомагат за регулирането на женския менструален цикъл и балансирането на основните женски полови хормони – естроген и прогестерон.

Освен това билката се слави със свойството на силен афродизиак. В миналото обаче витекс агнус кастус е бил приеман от монасите в Средиземноморския район за потискане и намаляване на сексуалното желание. Със същата цел бил употребяван и от жените в Древен Рим, чиито съпрузи пътували дълго. Заради вярванията, че потиска либидото, Витексът се сдобива с името „Целомъдрено дърво“.

Парадоксално, нали?

Дълго време отнема на учените да изследват растението витекс и неговите свойства върху организма. След задълбочени проучвания, те установяват, че в по-малки дози, билката действително потиска сексуалното желание и при двата пола. В по-големи количества обаче,  витекс агнус кастус започва да действа като мощен афродизиак и води до свръхпроизводство на полови хормони.

В съвременната медицина, билката се използва основно от жени при определени състояния, свързани с хормонален дисбаланс в организма. Такива могат да бъдат предменструален синдром, нередовна менструация, ендометриоза, предотвратяване на аборт и задържане на плода, стимулиране на лактацията, симптоми на менопауза и, т.нар. хормонален запек.

FertilAid® за жени

Силата на билките, витамините и минералите в подкрепа на женското репродуктивно здраве.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

FertilAid за жени

Витекс и женско здраве

Както вече споменахме, основното действие на Аврамовото дърво е регулирането на женските полови хормони и възстановяването на хормоналния баланс в женското тяло. Билката насърчава отделянето на лутеинизиращия хормон, като това от своя страна повишава нивата на прогестерон. Именно той е и основният хормон, регулиращ месечния менструален цикъл.

При кърмещи жени,  витекс агнус кастус влияе върху нивата на хормона пролактин, който участва в стимулирането на лактацията и производството на кърма. При бременни жени, освен за лактацията, Витексът спомага за преодоляването на пристрастяванията към определен тип лекарства, приемани с цел задържане на плода през първия триместър на бременността. В традиционната медцина билката била употребявана и за намаляване на дискомфорта и кръвоизливите след раждане.

В някои случаи билката се прилага при наличието на фиброзни кисти по гладката мускулатура на матката. При по-млади момичета, страдащи от акне, витекс агнус кастус подобрява състоянието на кожата. В тези случаи, той се предписва за прием под формата на чай, капсули, сашета или тинктура.

Ефектът на витекс при предменструален синдром

В публикуван през 2013 г. доклад в списание Planta Medica, изготвен от изследователи, на базата на 12 по-ранни публикувани проучвания, ясно се изразява тезата, че Аврамовото дърво оказва силно влияние върху женското здраве. Резултатите от изследванията показват, че билката помага при състоянието предменструален синдром и значително намалява неговите симптоми.

В по-скорошно изследване, публикувано през 2014 г. в Advances in Therapy, японски учени доказват, че приемът на витекс веднъж дневно в продължение на три менструални цикъла, намалява интензитета на предменструалните симптоми като издуване, раздразнителност, главоболие, кожни проблеми. В проучването участвали 60 жени, на възраст между 18 и 44 години.

Ефектът на витекс при симптоми на менопауза

В изследователски доклад, публикуван в Journal of Alternative and Complementary Medicine през 2009 г., учени разглеждат доказателства относно влиянието на витекса върху симптомите на менопаузата. Всички те сочат, че билката облекчава неразположенията в менопаузалния период. Това свое действие, Витекът отново дължи на способността си да регулира женските полови хормони, които са подложени за рязък спад в този период.

Въпреки тези доказателства обаче, авторите на доклада отбелязват, че понастоящем липсват строги клинични проучвания, доказващи ефектите на витекса при жени, намиращи се в период на менопауза.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Ефектите на витекс върху женското фертилно здраве

Едно от основните състояния, при които лекарите предписват Витекс или добавки, съдържащи екстракт от билката, е инфертилитетът. Много често причината за проблеми със забременяването е именно хормоналният дисбаланс в женския организъм. В случаите, в които нивата на основните полови хормони са нарушени, се наблюдава нередовен менструален цикъл и съответно нередовна овулация.

Изследване, публикувано в Clinical and Experimental Obstetrics & Gynecology през 2006 г., показва че хранителните добавки, съдържащи смес от витекс, зелен чай, Л-аргинин, витамини, включително фолат, и минерали, може значително да подобри женското фертилно здраве. В проучването участие вземат общо 93 жени на възраст между 24 и 42 години, които правят неуспешни опити за зачеване в рамките на 6 до 36 месеца. Резултатите показват, че при 26% от жените-участници настъпва успешна бременност след редовна тримесечна употреба на добавките. При плацебо участничките, настъпилите бременности са само 10%. В заключение, авторите на изследването заявяват, че хранителните добавки, включително тези, съдържащи витекс, могат да бъдат алтернатива или допълнение към конвенционалните методи за лечение на безплодие при жената.  

Особен ефект, витексът има при жени с къса лутеална фаза или съкратена половина на менструалния цикъл. Това състояние обикновено е свързано с необичайно високите нива на пролактин в тялото и ниски нива на хормона прогестерон. Изследване доказва ползата от приема на витекс при жени с дефект на лутеалната фаза. Проучването се провежда между 52 жени с къса лутеална фаза, които приемат по 20 мг витекс на ден, под формата на капсула. След тримесечен прием освобождаването на пролактин е намалено, а лутеалната фаза при по-големия брой от жените-участници е нормализирана.

Прием и дозировка

До момента няма достатъчно науни доказателства, които установявар препоръчителната доза витекс на ден. Тя зависи основно от състоянието, за което се предписва приема на витекс. За облекчаване на предменструална дисфорсия например, се препоръчва 8-седмична употреба на 20-40 мг витекс на ден.

За облекчаване симптомите на предменструален синдром някои специалисти препоръчват 8-40 мг витекс на ден в продължение на 2-3 менструални цикъла.

Можете да откриете билката Аврамово дърво под формата на капсули и екстракти.

Възможни странични ефекти

Приемът на витекс е сравнително безопасен за повечето хора. Някои жени обаче забелязват промяна в менструалния цикъл, а при други, макар и рядко, е възможно да настъпи кървене извън менструацията. Сред по-редките нежелани реакции вследствие приема на витекс са появата на обриви, сърбеж, главоболие и наддаване на тегло.

Бременните и кърмещите жени трябва да избягват приема на билката, тъй като той не е безопасен за тях и тяхното състояние. Същото се отнася и за жените, страдащи от хормонално-чувствителни състояния, като ендометриоза, миома на матката, образувания на гърдата, яйчниците и др.

Витексът може да окаже влияние и върху нивата на невромедиаторния допамин. Поради тази причина страдащите от болестта на Паркинсон, шизофрения или друго психотично разстройство, не бива да приемат билката.

Съществуват някои опасения, че приема на витекс би могъл да намали ефективността на оралните контрацептиви и хормонозаместителната терапия. Поради тази причина е добре приемът му да бъде осбъден с лекар.

Витекс агнус-кастус би могъл да окаже влияние и върху ефективността на ин витро оплождането. Затова някои специалисти съветват да преустановите приема на билката, ако Ви предстои ин винтро или друга АРТ процедура.

Въпреки изброените положителни действия върху организма, които изброихме, Ви съветваме да бъдете внимателни и да обсъдите с Вашия лекар приема на билката витекс.

2 коментара по “Витекс и женски фертилитет”

 1. Радослава

  Здравейте, имам въпрос. Пия Витекс заради акнето, което имам (получих акне в зряла възраст). Пия по 3 хапчета от 400, дневно от един месец. По упътване се приема така 3 месеца, а след това по 1 хапче дневно. Пъпките ми изчезнаха, неузнаваемо. Много се зарадвах, но проблемът е, че менструалният ми цикъл “дойде”, само чрез няколко капки кръв. Никога не съм имала никакви проблеми с цикъла и кървенето винаги е било нормално, а сега почти нямаше такова? Много моля за съвет – това нормално ли е и има ли вариант да не спирам Витекса?
  Благодаря!
  С уважение: Радослава Иванова

  1. FertilAid България

   Здравейте, Радослава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Ефектът, който описвате е необичайна реакция от приема на витекс.
   При наличие на излишък на андрогени (какъвто вероятно е Вашият случая, с наличието на акне), ефектите от приема на витекс, обикновено са много благоприятни.

   Ако желаете, Бихте могли да ни споделите малко повече информация относно Вашата възраст, както и дали имате установен проблем, като например Синдром на поликистозните яйчници. Това можете да направите и нашия имейл info@fertilaid.bg.

   Оставаме на Ваше разположение!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top