визуализация на ектопична бременност

Забременяване след извънчаточна бременност – какво трябва да знаете?

Много жени се притесняват дали ще могат да забременеят нормално след прекарана ектопична бременност. Това е напълно възможно, но понякога по-трудно и крие рискове. Често налага до прибягване към методите на асистирана репродукция.

Извънматочна бременност настъпва, когато оплоденият ембрион се имплантира върху тъкан, различна от ендометриалната лигавица на матката. При последваща бременност, шансът тя отново да е извънматочна, е значително по-голям. Ето защо, след положителен тест за бременност, са необходими редовни прегледи за проследяване развитието на бебето. Или пък преди повторни опити лекарите препоръчват инвитро, за да може ембрионът да бъде поставен на правилното място.

Има 2 основни причини, поради които фалопиевите тръби при жени, които са имали извънматочна бременност, вече може да са анормални. Това са:

 • Тръбата изначално е била повредена, което е причинило извънматочната бременност. Най-често това се получава заради белези по фалопиевите тръби, които карат ембриона да заседне в тръбата, преди да достигне до кухината матката.
 • Понякога фалопиевата тръба е била нормална, но по някакна причина ембрионът се е загнездил в нея, което неминуемо води да значително увреждане на нейната вътрешна обвивка.

Как да забременеете след извънматочна бременност?

След такъв случай е необходимо да изчакате няколко месеца. Така ще се възстановите и ще позволите на увреденото място да заздравее. По преценка на лекуващия ви гинеколог, може да пуснете някои изследвания и да започнете нови опити. Но трябва да знаете, че сте изложени на висок риск от повторна извънматочна бременност.

В някои случаи единственото решение е инвитро. При него репродуктивният специалист ще постави един или два ембриона в средата на маточната кухина. Като с това ще има минимален риск от ектопична бременност.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Шансове за успешна бременност след извънматочна

В около 80% от случаите, когато се прави операция със запазване на тръбите (при малки неразкъсани ектопии), настъпва заздравяне и запазване на проходимостта.

Съотношението между вътрематочна и рецидивираща извънматочна бременност е около 6:1. Но се повишава до около 10:1, ако другата тръба изглежда нормална.

След една ектопична бременност и операция със запазване на тръбите:

 • Шансът за успешна бременност е около 55%;
 • Шансът да повторна извънматочна е около 15% (около 20% от бременностите са извънматочни);
 • Невъзможност за зачеване по естествен път е около 30%.

Ако другата тръба на жената липсва или е запушена:

 • Шансът за успешна бременност е около 45%;
 • Шансът да повторна извънматочна е около 20% (около 30% от бременностите са извънматочни);
 • Невъзможност за зачеване по естествен път е около 30%.

След 2 или повече извънматочни бременности и традиционна операция:

 • Последващият шанс за раждане е около 25%;
 • Процентът на повтарящи се извънматочни бременности е около 25% (около 50% от бременностите са извънматочни).
 • Невъзможност за зачеване по естествен път е около 30%.

Ако една жена има все повече и повече ектопични бременности, шансовете за раждане на живо дете (без инвитро) намаляват.

Инвитро след извънматочна бременност

Инвитро оплождането e най-добрият вариант за успешна бременност за много жени с анамнеза за увреждане на тръбите и една или повече извънматочни бременности.

Каква е успеваемостта при инвитро след извънматочна бременност?

Млади жени с проблеми с тръбите иматмного голям шанс за успешна бременност, ако направят инвитро. Като извънматочна в резултат на него се случва само в около 3% от случаите.

Нова бременност след извънматочната – важно е наблюдението

Всяка бременност след извънматочна трябва да се следи по-внимателно още в ранния етап, за да се потвърди, че се развива на правилното място.

След пропуснатия менструален цикъл или положителен тест за бременност, жената може да даде кръв и установи нивото на hCG в кръвта. Така лекарят ще прецени покачва ли се то с необходимото количество.

Трансвагинален ултразвук се прави до 5-6 седмица от бременността. С него се потвърждава дали има гестационен сак в маточната кухина. Ако жълтъчното мехурче, а после и самият ембрион, не се появят дотогава, това дава съмнения за извънматочна бременност. Но потвърди ли се, че той е в матката, проследяването продължава нормално.

Отстраняване на тръбите и бременност

Има случаи, при които и двете тръби на жената са проблемни. Това се дължи на извънматочна бременност или други проблеми в малкия таз. Тогава се налага тяхното отстраняване по хирургичен път.

След като жената няма фалопиеви тръби, а иска да има дете, единственият начин за забременяване е инвитро. И то е с висок риск на успеваемост при пациентки с този проблем.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top