забременяване след конизация

Забременяване след конизация – мисията възможна

Лесно ли става забременяване след конизация? При процедурата се изрязва засегнатата тъкан, за да се предотврати рак на шийката на матката. Тя и самата диагноза притесняват жените, които нямат деца. Обикновено те имат съмнения дали това няма да се отрази по някакъв начин на плодовитостта им.

Лесно ли се случва забременяването след конизация? При процедурата се изрязва засегнатата тъкан, за да се предотврати рак на шийката на матката. Тя и самата диагноза притесняват жените, които нямат деца. Обикновено те имат съмнения дали това няма да се отрази по някакъв начин на плодовитостта им.

Повечето жени нямат затруднения, свързани с опитите им за забременяване след конизация. Смята се, че най-честите усложнения по време на износването на плода засягат само 2% от жените.

Преди да помислите за забременяване след конизация: Какво е LEEP?

При случаи на цервикална дисплазия се препоръчва именно конизация. Това е вид оперативна интервенция, която се извършва под краткотрайна венозна анестезия. Наричат я ощe LEEP, което идва от ( Loop Electrical Excision Procedure). При нея лекарите изрязват част от маточната шийка с формата на конус. Неговата основа образува окръжност, описана около цервикалния канал. Височината му е около половината от него. Процесът се осъществява чрез метална бримка, по която тече ток.

Процедурата се прилага при паталогичен резултат след колпоскопия с биопсия и хистология, както и при патологичен резултат след кюретаж на цервикалния канал и хистология. Нейните основни предимства е, че не оставят травми по маточната шийка и тя се възстановява по-бързо.

Лесно ли се случва конизацията?

След интервенцията има малък риск от образуване на белег върху цервикалния отвор – цервикална стеноза. Такива се появяват рядко, въпреки че е по-вероятно да се случат при премахване на по-голямо количество тъкан по време на процедурата или поредна конизация. Ако цервикалният канал е стеснен или запушен, това може да причини липсата на цикъл или той да стане нередовен. И така да попречи на сперматозоидите да преминат през шийката на матката в матката, за да оплодят яйцеклетка.

При диагностични тестове за забременяване след конизация като колпоскопия, гинекологът определя каква тъкан да бъде отстранен при LEEP. Това зависи къде се намират анормалните клетки. За целта се използва специален микроскоп за преглед на шийката на матката. Той е със зелена филтърна светлина, което позволява на специалистът да открие изменения и направи биопсия.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

След конизация – кога да започнете първите опити за бебе?

За забременяване след конизация не бива да се бърза. Трябват около две седмици за възстановяване след процедурата. Пациентките не бива да правят секс и да използват интимни гелове поне четири седмици. А според гинеколозите, едва след около шест месеца може да се каже, че те са се оправили напълно след LEEP. Толкова трябва и да се изчака, ако жената няма данни за рак на шийката на матката.

Забременяване след конизация – колко ефективна е процедурата?

За да се уверите, че при LEEP са изчистени всички анормални клетки, трябва да ходите на редовни гинекологични прегледи. След излизане на резултатите от биопсията, може да бъдат назначени допълнителни изследвания. Препоръчително е да се направят тестване за човешки папилома вирус (HPV), биопсия на шийката на матката, дори хистеректомия. Ето защо не бива да се бърза с опитите за бебе преди лекарят да е дал одобрението си за това.

Може ли LEEP да повлияе на бременността?

Забременяването след конизация може да се случи, но по време на износване на плода да се открият нови анормални клетки. Но заради бременността нова процедура не бива да се извършва и трябва да се изчака раждането. Все пак наличието на LEEP преди бременност не увеличава вероятността от спонтанен аборт. Но интервенцията крие рискове при жени с цервикална стеноза. При тях раждането е по-болезнено, но в днешно време има различни методи, които помагат за разтягането на шийката на матката.

Преди години лекарите проверяваха дължината на шийката на матката при жени, които са имали конизация. Просто вероятността те да имат скъсена шийка на матката е голяма. Това крие и риск от преждевременно раждане. Последните проучвания показват, че цервикалната дисплазия – анормални (предракови) клетки в шийката на матката, причинени от човешки папилома вирус, както и други рискови фактори като тютюнопушенето, са по-силно свързани с преждевременното раждане, отколкото с LEEP.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

LEEP e безопасен и ефективен начин за отстраняване на анормални клетки от шийката на матката, които могат да причинят рак. Много рядко оперативната интервенция влияе върху плодовитостта.

Ако сте преминали през процедурата и нямате други пречки, можете да започнете опити за забременяване след конизация. Важно е да обсъдите всички възможности с вашия лекар, който ще ви насочи какво да направите според вашето състояние и последните ви изследвания.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултация с вашия гинеколог или репродуктивен специалист.

Референции:
Честота на успешна бременност след процедура за електрохирургична ексцизия на цервикална интраепителна неоплазия. Frega A, Sesti F, De Sanctis L, et al. Pregnancy outcome after loop electrosurgical excision procedure for cervical intraepithelial neoplasia. Int J Gynaecol Obstet. 2013;122(2):145-149. doi:10.1016/j.ijgo.2013.03.013

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top