забременяване след спирала

Забременяване след спирала – кога и как?

Забременяване след спирала е въпрос, който вълнува много жени. Вътрематочното устройство е най-добрият начин за предотвратяване на бременност. Но идва момент, в който една двойка иска деца. И се налага нейното премахване.

Процедурата по премахване на спиралата е кратка. Ето защо първото нещо, което вълнува жената, е кога може да зачене. И дали да започне първите опити веднага или да изчака известно време.

Процедурата по премахване на спиралата е кратка. Ето защо първото нещо, което вълнува жената, е кога може да зачене. И дали да започне първите опити веднага или да изчака известно време.

Забременяване след спирала – кога трябва да я премахнете?

Ако искате да заченете, а сте със спирала, то задължително трябва да посетите лекар. И да насрочите премахването на устройството от маточната кухина.

Ако искате да заченете, а сте със спирала, то задължително трябва да посетите лекар. И да насрочите премахването на устройството от маточната кухина.

Има два вида спирали – хормонални и нехормонални (медни). Те се поставят в матката, но хормоналната освобождава малки количества от синтетичния хормон прогестин, за да предотврати бременност. Докато нехормоналната използва мед, който действа като спермицид (химична субстанция намаляваща броя на живите сперматозоиди) за предотвратяване на бременност.

Ако целите забременяване след спирала, можете да я премахнете по всяко време. Хубавото е, че след това няма период на изчакване или лекуване. Но дали ще има зачеване на следващия цикъл зависи от фертилитета на жената и мъжа. Понякога се появяват проблеми, които не са свързани с вътрематочната спирала (ВМС).

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Колко скоро можете да забременеете след отстраняване на ВМС?

Едно от предимствата на използването на спирала е, че след отстраняването може бързо да видите положителния тест за бременност. Тъй като тя е била локално в матката, производството на хормони обикновено не се променя. Ето защо опитите за зачеване след спирала могат да започнат още през първия месец.

Въпреки това средният период от време, който отнема, зависи от възрастта, вашият гинекологичен статус и други медицински проблеми.

Шансовете за забременяване след спирала на различните възрасти са:

  • Под 35 години има 20% шанс всеки месец за зачеване, като 60 % забременяват до 6 месеца. Докато 85 до 90 % успяват да заченат до 1 година.
  • Ако сте на възраст над 35 години, шансовете за зачеване спадат до около 10 до 15% на месец.
  • Ако сте на възраст над 40 години, то шансът спада до около 5 % всеки месец.

Има ли по-висок риск от усложнения при бременност след отстраняване на ВМС?

Всяка форма на контрол на раждаемостта носи известен риск. Затова жените се притесняват от някои усложнения при забременяване след спирала. Добрата новина, е, че няма повишен риск от извънматочна бременност след отстраняване на вътрематочното устройство. Ала ако спиралата е все още в матката, то шансовете за попадане на ембриона извън матката са големи.

От друга страна това, че сте ползвали ВМС не значи, че имат по-висок шанс да заченете с близнаци.

Има ли проблеми със забременяването след отстраняване на спирала?

Трудностите при забременяване след отстраняване на ВМС често нямат нищо общо със самото устройство. В повечето случаи методите за контрол на раждаемостта не забавят плодовитостта. По-скоро лекарите откриват някакъв проблем от друго естество при жената или мъжа.

Според група от изследвания от 2018 г., употребата на контрацептиви, независимо от продължителността и вида им, няма отрицателен ефект върху способността за зачеване след премахване или прекратяване. Те доказват, че това не забавя забременяването след спирала.

От 14 884 жени, включени в прегледа на проучването, 83 % са успели да забременеят през първите 12 месеца след спиране на контрацепцията. Това включва премахването на ВМ. Като общо 2374 жени съставляват групата на използващите вътрематочно устройство.

Въпреки цитираните данни, ако цената има нередовна овулация, обилна и нередовна менструация, или болка в таза, то зачеването може и да не стане от първия път. В този случай гинеколозите съветват след опити в продължение на 6 или най-много 12 месеца, да потърсите репродуктивен специалист. Това важи особено, ако жената е над 35 години. Докато при тези под тази възраст е нормално бебето да се бави 5-6 месеца.

Друга причина, поради която може да имате проблеми със забременяването след ВМС, казва Мерхи, са белези в матката, причинени от спиралата. Това се случва, когато след вземане на микробиология се открива някаква инфекция. Тя може да забави зачеването или да увеличи шанса за спонтанен аборт.

Какво да правите, ако искате да избегнете забременяване след спирала?

Както стана ясно, можете да премахнете вашето вътрематочно устройство по всяко време. Ала ако искате да предотвратите бременност, трябва да използвате друга форма на контрацепция. Например поставянето на презервативи при полов акт или пиенето на противозачатъчни хапчета, докато се пазите.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако целите забременяване след спирала, не забравяйте да информирате вашия гинеколог. Той ще ви насочи какви изследвания да пуснете след отстраняване на устройството. И ви даде съвет кога е най-удачно да стартирате първите опити.

Ако сте над 35-годишна възраст, някои допълнителни изследвания на жената и мъжа са наложителни. Например проследяване на TSH, тестове за тромбофилия и генетични мутации, кариотип на двамата, изследване на нивото на НК клетки и други.

Този текст има информативен характер за забременяването след премахване на ВМС. Той не заместв аконсултация със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top