забременяване в периода на перименопауза

Забременяване в периода на перименопауза

Способността за зачеване и износване на здрав плод намалява с напредване на възрастта на жената, което означава, че сдобиването със собствена рожба може да е трудно за хора, които се опитват да създадат семейство по-късно в живота.

Въпреки това, докато не достигнете менопаузата, която се характеризира като 12 месеца без менструален цикъл, все още е възможно да забременеете – и това се слува на все повечежени. С напредъка на съвременната репродуктивна медицина, раждаемостта на жените на възраст между 40 и 44 години непрекъснато нараства. Значително се увеличава и честотата на оспушни бременности във възрастта над 45 г.

Специалистите считат, че е абсолютно възможно да се забременеете, докато жената не е преминала през тези 12 месеца без цикъл, които отбелязват сащинското настъпване на менопаузата.

Въпреки че зачеването по време на перименопаузата (термин, използван за описание на това, когато тялото на човек започва прехода към менопауза) е възможно, има допълнителни фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да се решите да тръгната по пътя къ родителството.

Какво е перименопауза?

Перименопауза се нарича преходът към менопаузата и включва постепенните промени, през които преминава тялото на жената, преди да произведе последните си менструални цикли. За някои хора перименопаузата може да продължи само няколко месеца, но за други може да продължи до 14 години. Средната възраст на настъпване на менопаузата при българските жени е около 51 г. , но някои хора достигат менопаузата още на 35 или чак на 60 години.

Перименопаузата е съпроводена от редица симптоми, които могат да бъдат изразени в по-голяма или по-малка степен и вавират много от жена до жена. Симптоми като горещи вълни, нарушен сън, променливи настроения и нередовен цикъл са индикации, че може да навлизате в перименопауза. Въпреки това, не всяка жена изпитва тези класически признаци, което означава, че за някои може да бъде трудно да разпознаят преминавате към перименопауза.

Възможно ли е забременяване в периода на перименопауза?

Въпреки че при жената способността за зачеване нямалява с годините, когато тя достигне до перименопаузалния преход, все още е възможно да забременее. Освен влошаването на качеството на самата яйцеклетка с възрастта, през перименопаузата се наблюдава и фоликуларна дисфункция, което означава, че забременяването през този период ще бъде още по-трудно.

Обикновено това, което започва да се случва в годините преди яйчниците просто спрат да работят, е, че те първо започват да функционират някак „неправилно“. По време на този перименопаузален преход яйчниците все още функционират, но не са толкова жизнени и ефективни, колкото са били, когато жената е била в по-млада възраст.

Добрият баланс на естроген и прогестерон е също от изключителна важност за репродуктивното здраве. По време на перименопаузата нивата на тези хормони се повишават и спадат спорадично, причинявайки нередовен цикъл, влошена овулация и някои от симптомите, свързани с менопаузата – като променливи настроения и нощно изпотяване. Тези възходи и спадове в хормоните хормон правят забременяването по-трудно.

Въпреки това, докато яйчниците не са спрели да функционират напълно и при условие, че все още е налице овулация от време на време, бременността по време на перименопаузата все още е възможна. По тази причина, един от подходите за постигане на бременност в подобни случаи се основава на използването на ниски дози контрацептиви.

Възрастта, на която жената навлиза в перименопауза, също има огромно значение за успешното забременяване, тъй като качеството на яйцеклетките продължава да се влошава с времето. Би било много малко вероятно за жена в перименопауза на 55 години да зачене, но това е много по-вероятно за жена, която е в перименопауза на 45.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Какви за опциите, ако искате да заченете в периода на перименопауза?

Ако подозирате, че навлизате в перименопауза и все още се надявате да забременеете, препоръчително е направо да се консултирате със специалист по репродуктивно здраве. Замразяването на яйцеклетки е добра опция и вероятно ще бъде основно средство за запазване на качеството на вашите яйцеклетки, преди те да се влошат още повече с възрастта.

Въпреки че яйцеклетките подлежат на замразяване и след 45 годишна възраст, шансовете тези замразени яйцеклетки да бъдат годни за оплождане не са толкова добри, колкото ако са замразени в по-млада възраст. Освен това, колкото по-възрастна е жената, толкова по-малка е вероятността тя да може да зачене с криоконсервирани яйцеклетки. Това са важни съображения, които двойката трябва да вземе под внимание преди да инвестира парите си и преди жената да изложи тялото си на процедурата.

В допълнение към замразяването на яйцеклетки е важно жените, които желаят да забременеят по време на перименопауза, да направят оценка на нивата на FSH (фоликулостимулиращ хормон) и АМХ (антимюлеров хормон)q за да оценят своя яйчников резерви.

Какви са рисковете от бременност в периода на перименопауза?

Най-общо казано, счита се, че всяка бременност след 35 годишна възраст започва да се счита за по-високорискова. Вероятността бременност да доведе до спонтанен аборт или бебе, родено с хромозомни аномалии – като синдром на Даун – се увеличава с възрастта, най-вече поради влошаващото се качество на генетичния материал на яйцеклетката.

Освен това рискът от преждевременно раждане (което се класифицира като всяко време преди 37 седмици) се увеличава с възрастта на майката. Сложните здравни последици, свързани с това, включват церебрална парализа, както и отклонение в умственото развитие и поведението. Нещо повече, тежестта на бременността в напреднала възраст излага по-възрастните родители на риск от високо кръвно налягане, инсулти, гърчове и гестационен диабет.

Това разбира се не означава, че всяка бременност в напреднала възраст неминуемо ще има усложнения. Ако се притеснявате, че възрастта ви може да повлияе или на бременността, или на собственото ви здраве, обсъдете това с вашия лекар.

Съвет от FertilAid България

Въпреки че не можете да направите нищо, за да забавите или спрете идването на менопаузата, все пак е възможно да забременеете в преходния към нея период – перименопаузата. Всяка жена навлиза в перименопаузата на различна възраст, така че говорете със специалист по репродуктивно здраве, ако планирате да заченете.

6 коментара по “Забременяване в периода на перименопауза”

 1. Видема

  Здравейте,аз съм на 49 г. Аз съм в перименопауза.Възможно ли е да забременея?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Бременност в периода на перименопауза е напълна възможна при условие, че има сравнително редовен цикъл.

 2. Анелия

  На 48 съм. От 3 години съм в менопауза – има ли вероятност да забременея?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Възможността за зачеване по естествен път е изключително малка. Съществуват възможности за възобновяване на овулацията в ранна пост-менопауза, но терапиите са по-скоро експериментални и с неясен резултат.

 3. Здравейте! Аз съм на 46 години и съм в менопауза. Та, въпросът ми е следният – година и половина вече нямам цикъл, има ли вероятност да забременея?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Ако нямате цикъл, вероятността от зачеване е пренебрежимо малка.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top