задържан аборт

Задържан аборт

Задържан аборт е вид спонтанен аборт, при който плодът не се е формирал или е загинал, но плацентата и ембрионалните тъкани все още са в матката. Известен е по-често като задържан спонтанен аборт. Понякога се нарича и тих спонтанен аборт.

Задържаният аборт не е аборт по избор. Практикуващите лекари използват термина „спонтанен аборт“ , за да определят аборт, който възниква от само себе се. Задържаният аборт получава името си от това, че не се съпътства от видими признаци и симптоми (кървене и крампи), както е при други видове спонтанни аборти. По тази причина трудно можете да разберете, че е настъпила загуба на плода.

Около 10 процента от известните бременности завършват със спонтанен аборт, а 80 процента от спонтанните аборти се случват през първия триместър.

Мисед аборт e друг популярен начин за назоваване на това състояние, който придобива гражданственост напоследък. На практика той произлиза от английския термин за задържан аборт – missed abortion.

Какви са симптомите при задържан аборт?

Обикновено при задържан спонтанен аборт няма симптоми. Понякога може да има кафеникаво течение. Може също да забележите, че симптомите на ранна бременност, като гадене и болка в гърдите, намаляват или изчезват.

Това е различно от типичния спонтанен аборт, който обикновено причинява:

  1. вагинално кървене
  2. коремни спазми или болки
  3. изхвърляне на течност или тъкан
  4. отшумяване на симптомите свързани с бременноста

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Какви може да са причините за задържания аборт?

Причините за задържания аборт не са напълно известни. Около 50 процента от спонтанните аборти се случват, защото ембрионът има грешен брой хромозоми.

Понякога този тип загуба на плода се дължи на т. нар. Синдром на кухото яйце. При това състояние оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната лигавица, но ембрионът не се развива или загива на ранен етап. Ехографски се визуализира като празен плоден сак. Често минава известно време докато тялото „установи“, че бременноста не се развива нормално и предприеме очистване.

Понякога задържан спонтанен аборт може да бъде причинен от проблем с матката, като белези.

Може да сте изложени на по-висок риск от задържан спонтанен аборт, ако имате ендокринно или автоимунно заболяване или сте заклет пушач. Физическа травма може да причини и задържан аборт.

Ако имате задържан спонтанен аборт, Вашият лекар вероятно няма да може да определи причината. При задържан спонтанен аборт ембрионът просто спира да се развива и обикновено няма ясно обяснение. Стресът, упражненията, сексът и пътуването не причиняват спонтанен аборт, така че е важно да не се обвинявате.

Кога трябва да посетите лекар?

Винаги трябва да посетите лекар, ако подозирате за спонтанен аборт. Обадете се на Вашия лекар, ако имате някой от симптомите, свързани със спонтанен аборт, включително:

  • вагинално кървене
  • коремни спазми или болки
  • отделяне на течност или тъкан

Ако имате задържан спонтанен аборт липсата на симптоми, свързани с бременност, може да са единствения признак. Например, ако сте се чувствали много уморени или Ви се е гадело често и изведнъж не усещате тези симптоми, обадете се на лекар.Повечето жени по-вероятно няма да разберат, че имат задържан спонтанен аборт, докато Вашият лекар не го открие по време на ултразвук.

Как се диагностицира задържан аборт?

Задържан спонтанен аборт най-често се диагностицира чрез ултразвук преди 20-та гестационна седмица. Обикновено лекарят го диагностицира, когато не могат да открият сърдечен ритъм при пренатален преглед.

Понякога просто е твърде рано по време на бременността, за да усетите сърдечен ритъм. Ако сте бременна по-малко от 10 седмици, Вашият лекар може да следи нивото на хормона на бременността hCG в кръвта Ви за няколко дни. Ако нивото на hCG не се повишава с типична скорост, това е знак, че бременността е приключила. Те могат също да  използват последващ ултразвук седмица по-късно, за да видят дали могат да открият сърдечния ритъм тогава.

Какви възможности за лечение са налични?

Има няколко различни начина за лечение на задържан спонтанен аборт. Може да сте в състояние да изберете или Вашият лекар може да препоръча лечение, което смята, че е най-доброто за Вас.

Консервативен подход – изчакване

Това е подход свързан с изчакване. Обикновено, ако задържан спонтанен аборт не се лекува, ембрионалната тъкан ще премине и Вие ще пометнете по естествен път. Това е успешно при повече от 65 процента от жените, претърпели задържан спонтанен аборт. Ако не е успешно, може да се нуждаете от лекарства или операция, за да прoпуснете ембрионалната тъкан и плацентата.

Медикаментозна намеса

Може да изберете да приемате лекарство, наречено мизопростол. Това лекарство помага на тялото Ви да премине останалата тъкан, за да завърши спонтанен аборт.

Ще вземете лекарството в лекарския кабинет или болницата и след това ще се върнете у дома, за да получите спонтанния аборт.

Хирургично лечение

Може да се наложи операция за разширяване и кюретаж (D&C) за отстраняване на останалата тъкан от матката. Вашият лекар може да препоръча D&C веднага след диагнозата Ви за задържан спонтанен аборт или може да го препоръча по-късно, ако тъканта не премине сама или с помощта на лекарства.

Колко време отнема възстановяването след задържан аборт?

Времето за физическо възстановяване след спонтанен аборт може да варира от няколко седмици до месец, понякога повече. Вашият цикъл най-вероятно ще се върне след четири до шест седмици.

Емоционалното възстановяване може да отнеме повече време. Скръбта може да бъде изразена по различни начини. Някои хора избират да изпълняват религиозни или културни мемориални традиции, например. Разговорът със съветник също може да помогне.

Разговорът с други хора, които са преживели загуба на бременност, е важен. Можете да намерите група за подкрепа близо до Вас чрез Share Pregnancy & Infant Loss Support на NationalShare.org.

Опитайте се да слушате. Разберете, че да бъдете около бебета и други бременни жени може да е трудно за тях. Всеки скърби различно и със собствено темпо.

Можете ли да имате успешна бременност след задържан аборт?

Наличието на един задържан аборт не увеличава шансовете Ви за бъдещ спонтанен аборт. Ако това е първият Ви спонтанен аборт, процентът на втори спонтанен аборт е 14 процента, което е приблизително същото като общия процент на спонтанен аборт. Наличието на няколко последователни аборта обаче увеличава риска от последващ спонтанен аборт.

Ако сте имали два спонтанни аборта подред, Вашият лекар може да назначи последващо изследване, за да види дали има основателна причина. Някои състояния, които причиняват повтарящ се спонтанен аборт, могат да бъдат излекувани.

В много случаи може да успеете да се опитате да забременеете отново, след като сте имали нормален цикъл. Някои лекари препоръчват да изчакате поне три месеца след спонтанен аборт, преди да опитате отново да забременеете.

Едно скорошно проучване от надежден източник предполага, че опитвайки се отново да забремеенете преди три месеца, може да имате същите или дори увеличени шансове за пълносрочна бременност. Ако сте готови да опитате да забременеете отново, попитайте Вашия лекар колко време трябва да изчакате.

Освен, че сте физически готови за нова бременност, Вие също ще искате да сте сигурни, че се чувствате психически и емоционално готови да опитате отново. Отделете повече време, ако смятате, че имате нужда от него.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top