забременяване след кюртаж

Забременяване след кюртаж – какво трябва да знаете?

Мислите ли за забременяване след кюртаж? Обикновено жените, загубили своето бебе, търсят причините и лечение веднага след изписване от болница. И макар да са твърде разстроени, вероятността да забременят още на следващия цикъл, е голяма.

Ако сте преживели спонтанен аборт преди 20-та седмица, лекарите не препоръчват веднага забременяване след кюртаж. Все пак, трябва време за възстановяване – физически и психически. А и има определен период на изчистване на матката от плода и плацентата. Но когато при първия ултразвуков преглед всичко е наред, няма пречка да съставите план за зачеване.

Защо се налага кюртаж при спонтанен аборт?

Понякога плодът, който няма сърдечна дейност, не се развива или се е отлепил, може да изпадне сам. Има и медикаменти, с което това да стане по-лесно. И така да не се стигне до кюртаж. Но има риск част от плацентата и някои тъкани да останат и създадат усложнения.

Кюртаж или абразио, както му казват, се смята за мини-инвазивна процедура. Прави се под пълна упойка, в специално оборудвана за целта зала. При нея със специален уред се остъргва вътрешния слой на ендометриума. Така се почиства по-добре маточната кухина от останали тъкани след аборта.

Гроздовидна бременност, при която тъкан не дава на ембриона да се развива, също налага кюртаж.

Временна болка, спазми, леко кръвотечение и общо неразположение. Това изпитват жените непосредствено след кюртаж. Но има и случаи, при които се наблюдават усложнения, изискващи незабавна консултация с лекар. Такива са:

  • Обилно кръвотечение;
  • Неприятна вагинална миризма, причинена от инфекция;
  • Температура;
  • Перфорация на матката.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Забременяване след кюртаж – трябват ли изследвания?

Ако имате повече от един спонтанен аборт или не можете да забременеете близо 6 месеца след кюртаж, то е добре да посетите лекар. Той ще ви прегледа и види състоянието на матката след интервенцията. Може да ви насочи за следните изследвания:

Изследване на абортивен материал

По време на кюртажа може да се вземе парче от плацентата и ембриона. Абортивният материал се изследва, за да се открият генетични мутации и проблеми с матката.

Даване на кръв

Кръвната проба може да помогне за откриване на проблеми с хормоните или имунната система.

Хромозомни тестове

Става дума за така наречения кариотип. Той се прави след даване на кръв от жената и мъжа. И показва броя, размера и формата на хромозомите.

Ултразвуков преглед

Най-важното нещо, което да направите, ако целите забременяване след кюртаж. Всяка жена има право на до два прегледа след изписване. При тях гинекологът оценява какво е състоянието на матката след остъргването. Ултразвукът може да установи останали парчета, полипи или други.

Хистероскопия

Ако имате инфертилитет и не можете да заченете повече от шест месеца, то хистологията е препоръчителна. Тя се прави с диагностична цел – за да видят лекарите дали няма сраствания в маточната кухина.

Процедурата може да бъде без или с пълна упойка. При нея през шийката се вкарва мини камера, наречена хистероскоп. С нея операторът оглежда матката и дори прави леки разрези, ако се налага. Това става със специален инструмент.

Цветна снимка преди забременяване след кюртаж

Друго изследване, с което може да се установи има ли запушване на фалопиевите тръби. След като се вкара тънка тръба, се пуска контрастна боя. Тя ги изпълва и ги прави видими като на рентген. Затова се казва цветна снимка.

Забременяване след кюртаж – по-лесно ли е?

Някои жени, които имат един или повече спонтанни аборти, споделят, че са заченали по-лесно след кюртаж. Някои лекари твърдят същото, но всичко зависи от здравословното състояние. По данни на проучване от 2017 г., 70% от участничките са заченали до 3 месеца след загуба. Резултатите са публикувани в списанието Obstetrics & Gynecology, но са необходими още доказателства.

До месец след кюртаж матката се е възстановила напълно и ембрионът може по-лесно да се захване. Същото важи и след оперативна хистероскопия, при която лекарите премахват сраствания и полипи.

Забременяване след кюртаж – колко време след аборта?

Лекарите не препоръчват да правите секс веднага след кюртаж. През първите седмици жената има светло кръвотечение, което не трябва да се бърка с цикъл. Според д-р Зев Уилямс от Ню Йорк, двойката трябва да изчака поне 2 месеца след прекъсване на бременността.

След един пълен менструален цикъл след кюртаж, не пречи да започнете отново опоти. Но зависи какво е общото ви състояние и дали сте проверили за инфекции. Ето защо антибиотикът след кюртаж е много важен.

Жената може да е в овулация до две седмици след спонтанен аборт. Но за да се възвърне същинският й цикъл, са нужни два месеца. Затова с целенасоченото правене на секс за забременяване след кюртаж не бива да се бърза. След това време hCG спада, лигавицата на матката също, за да може да приеме новия оплоден ембрион.

Ако една жена опита да забременее веднага, преди хормоните на бременността да са се изчистили от тялото й, тя може да има фалшиво положителен тест за бременност.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Никой няма точно правило какво да прави жената след спонтанен аборт. Говорете за това, което чувствате с половинката. Не таете мъката в себе си, а й позволите да си отиде. Бъдещата майка трябва да се погрижи и за психичното си здраве. Но за да има ново забременяване, са необходими промени. Здравословното хранене. прием на фолиева киселина и пренатални витамини, ограничаване на алкохола и цигарите, са основните.

Този текст има информативен характер за заременяване след кюртаж. Той не замества прегледа и разговора при специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top