замразяване на семенна течност

Замразяване на семенна течност – кога, как, защо

Замразяване на семенна течност е вид превенция, гарантираща съхраняване на фертилитета. Макар напредването на възрастта да има по-голямо значение за създаването на потомство при жените, при мъжете също има някои изменения в качеството на сперматозоидите. Те могат да опорочат нормалните опити за бебе или успешния край на инвитро процедура.

Какво представлява замразяването на семенна течност?

Това е процес на събиране, анализиране, замразяване и съхраняване на семенната течност на мъжа. Нарича се още криоконсервация. По-късно пробите се използват за лечение на безплодие или пък като донорски материал за зачеване. Или ако в момента нямате гадже или планирате изкуствено оплождане, може да се застраховате чрез въпросното замразяване.

Статистиката у нас показва, че при една мъж след 35-годишна възраст тестостеронът намалява. И качеството на сперматозоидите се нарушава с течение на времето. За това допринасят още фактори като качество на живот – нездравословно хранене, тютюнопушене, прием на алкохол, излагане на вредни химични вещества и други.

Процесът на криоконсервация включва:

 • Рутинен скрининг за инфекция (ХИВ, хепатит и бърз тест за сифилис);
 • Даване на проба от семенна течност в определен ден. Или се извършва нейната екстракция;
 • Лабораторен анализ на количеството и качеството на сперматозоидите;
 • Замразяване на най-качествената семенна течност;
 • Съхранение на сперматозоидите за неопределено време.

Как се събират и замразяват сперматозоидите?

Най-често, преди събирането на определено количество семенна течност, мъжете трябва да се въздържат от сексуална активност. Лекарите препоръчват да има приблизително два дни преди назначаването. След като пробата се даде в лабораторията, тя се тества по-обстойно. От значение за оплождането са количеството, формата и движението на сперматозоидите. По-късно, при желание на мъжа, може да се използва така наречената центрофуга, която да отсее най-качествените за замразяване.

Ако мъжът не може да еякулира, друга възможност е хирургична процедура. При нея те се извличат директно от тестиса. След това пробите се разделят в няколко флакона, за да бъдат замразени. Лаборантите използват специализирани криопротектори („против замръзване“) агенти. Те помагат за запазването на сперматозоидите. След това замразената семенна течностможе да се съхранява в лабораторията, докато дойде време да бъде използвана за оплождане на извадени яйцеклетки по време на стимулация. Когато дойде времето за трансфер – след няколко месеца или години, сперматозоидите се размразяват, поставят се в специален разтвор и тестват, преди да бъдат инжектирани или оставени сами да оплодят яйцеклетката.

Замразяване на семенна течност – защо е толкова важно?

Основните предимства на криоконсервирането на материал от мъжа е да му помогне да запази плодовитостта си за по-дълго време. Когато реши, той може да я използва за изкуствено оплождане или да даде шанс на двойка, която страда от безплодие.

Кои са най-честите причини за криоконсервация на семенна течност:

 • Напредване на възрастта;
 • Влошено или доста лошо качество на сперматозоидите;
 • Рак или други медицински причини;
 • Предстояща вазектомия;
 • Пациенти с високорискови професии или такива, които прекарват много време далеч от половинката си.

Крие ли рискове процедурата по замразяване?

Няма рискове или странични ефекти при вземането на проба чрез мастурбация. Ако се налага хирургическа екстракция обаче, не са изключени някои. Като всяка друга операция, може да има кървене или дискомфорт.

Замразяването на семенна течност се практикува успешно от 1953 г., Нейната основна цел е да помогне на жените да заченат и съответно да родят здрави бебета. Процесът е безопасен, стандартизиран и с напредването на технологиите продължава да се усъвършенства.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Трябва да сте наясно, че не всички сперматозоиди оцеляват в процеса на замразяване и размразяване. Въпреки това, тъй като повечето еякулти съдържат подходящ брой сперматозоиди, шансът да имате достатъчно здрави сперматозоиди, които да използвате по-късно, е много голям. Способността на оцелелите сперматозоиди да оплодят ембрион не е застрашена по време на процеса на замразяване или размразяване.

Криоконсервацията няма ограничение във времето. Смята се, че тя може да се използва за оплождане дори и след 20 години. Цената зависи от предварителната подготовка с необходими изследвания и това за какъв период от време ще бъдат замразени ембрионите.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

2 коментара по “Замразяване на семенна течност – кога, как, защо”

 1. Десислава

  Здравейте, наскоро правих цветна снимка и се оказа, че и двете тръби са запушени, но интересно как имам две бремености, за жалост едната от тях приключи със спонтанен аборт в 4 месец заради инфекция, която спука околоплодните води… няколко месеца по-късно втория опит, като се получи доста бързо просто изхвърли плода беше във втора седмица!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Съжаляваме за преживяното във връзка с двете неуспешни бременности! За съжаление цветната снимка на тръбите не е 100% надежден метод за оценка на статуса. Макар и рядко, понякога е възможно видимо тръбата да изглежда запушена, но всъщност да има известна пропускливост. Може би случаят при Вас е такъв… Другият възможен медицински сценарии е пълното запушване да е настъпило в периода след двете бременности. Все пак искаме да Ви насочим вниманието върху факта, че ако тръбите Ви имат пълно или дори частично запушване, може би е по-разумно да обмислите варианта за асистирана репродукция. Стискаме палци!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top