маточни тръби

Маточни тръби – анатомия и възможни медицински проблеми

Маточни тръби – част от вътрешните полови органи на жената, имащи голямо значение за нейното зачеване. Заедно с яйчниците, матката и влагалището, те формират нейната репродуктивна система. В тях се осъществява придвижването на зрялата яйцеклетка.

Именно в маточните тръби, наречени още фалопиеви, се случва чудото на оплождането. През тях преминава яйцеклетката, отделена при овулация. Но в случай на някакъв проблем, този процес бива затруднен. Това може да се случи при запушване или възпаление. Така например медицински процедури, които блокират тръбите, могат да се използват като форма на постоянна контрацепция или да доведат до безплодие.

Маточни тръби – анатомия

Те са чифтен орган с формата на тръба. Намират в долната част на корема/таза, заедно с другите репродуктивни органи. Жената има по една тръба от всяка страна. Те се простират близо до върха на матката, минават странично и след това се извиват над и около яйчниците. Средната им дължина е 10-12 см., но има и такива с 4-20 см.

Краищата на маточните тръби се намират много близо до яйчниците, но не са директно прикрепени към тях. В медиалната си част те се отварят в матката, а в латералния им край се образува фуниевидно разширение. То завършва с фимбрии, наречени още ресни. Те са с различна дължина, като се откроява една по-дълга, която се прикрепва към съответния яйчник.

Обикновено фалопиевите тръби се състоят от четири раздела:

  • Интерстициален участък, който се свързва през стената на матката с нейната вътрешност;
  • Провлак – тесен участък, който е около една трета от дължината на тръбата;
  • Ампула, която е тънкостенна като провлака и представлява около половината от дължината на тръбата;
  • Инфундибулум, където тръбата се разширява във фуния с ресни, която се намира близо до яйчника. Така наречените фимбрии се считат за пети сегмент.

Фалопиевите тръби са изградени от няколко слоя. Външният е вид мембрана, известна като сероза. Вътре в него има слоеве мускули, наричани миосалпинкс (мио – префикс, отнасящ се до мускул). Броят на слоевете зависи от частта на тръбата.

Вътрешността на женските маточни тръби има дълбоко нагъната мукозна повърхност. Този слой също съдържа реснички, които са подобни по структура на косата. Те се движат, за да придвижат към матката отделената при овулация яйцеклетка. Те също така помагат за разпределянето на специална течност в цялата тръба.

Ресничките на маточните тръби са най-многобройни в края на яйчника. Те също се променят по време на менструалния цикъл. Бързото им движение се увеличава близо до времето на овулация. Този процес се регулира от производството на естроген и прогестерон. При някои жени със Синдром на Картагенер, например, движението на фимбриите е нарушено. Но въпреки това тяхната плодовитост не бива нарушена.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Анатомични особености на тръбите, които пречат на зачеването

Има много редки случаи, при които се образува допълнителна фалопиева тръба. Това влияе на плодовитостта тъй като тя има край, който е близо до яйчника, но не се простира в матката.Затова, ако яйцеклетката бъде взета от допълнителната тръба, тя не може да бъде оплодена. И съответно няма как да се осъществи имплантация. Според проучвания, въпросната анатомична вариация засяга 5% до 6% от жените. Ето защо, при безплодие лекарите проверяват маточните тръби чрез цветна снимка.

Може да се получат и други изменения на маточни тръби. Например допълнителни отвори, затворени торбички и функционални промени във фимбриите. Има и случаи, при които едната или и двете фалопиеви тръби не успяват да се развият нормално.

Основната функция на фалопиевите тръби е да транспортират яйцеклетки от яйчника до матката. За това спомагат фимбриите, които ги закачат, след което пренасят към матката. Това движение зависи от търкането на ресничките, както и перисталтиката, която е ритмично съкращаване на мускулите на тръбите.

Когато настъпи оплождане, то обикновено е във фалопиевите тръби. Сперматозоидите достигат до тръбите, където могат да срещнат и оплодят яйцеклетка. След като бъде оплодена, тя продължава движението си към матката. Ако тя се имплантира в матката и продължи да се развива, това се нарича маточна бременност.

Успешното придвижване на яйцеклетки през маточните тръби на жената е предпоставка за забременяване. Ако те са запушени или пълни с течност, шансовете за зачеване намаляват.

Кои гинекологични проблеми са свързани с фалопиевите тръби?

Съществуват няколко медицински състояния, които могат да нарушат плодовитостта. Някои са животозастрашаващи и свързани с фалопиевите тръби на жената.

Извънматочна бременност

Въпросното състояние се случва, когато има забавяне на транспортирането на оплодената яйцеклетка към матката. Тогава тя може да се имплантира на погрешното място. И така да причини извънматочна бременност в една от тръбите.

Извънматочната бременност може да е много рискована за жената. Тя крие риск от разкъсване на нейните маточни тръби. Поради тази причина трябва да бъде прекъсната по-скоро.

Салпингит на маточни тръби

Това е състояние, при което една или двете фалопиеви тръби са възпалени. Това води до тяхното удебеляване. Като най-честата причина за салпингит е бактериална инфекция. Има два вида салпингит – остър и хроничен.

При острия вътрешността на засегнатата тръба е инфектирана. Тя се зачервява постепенно и е възпалена. Макар и рядко, може да се напука, с което бактериите да се разпространят към органите и коремната кухина. При хроничния салпингит огнището на инфекцията възниква внезапно, като постепенно се разпространява към яйчниците. Но в началото не се проявяват никакви симптоми. Ала по-късно тръбите се изпълват с гной, като свързаните към тях тъкани биват засегнати.

Безплодие с тубарен произход

Друго състояние, водещо до липса на зачеване. При него жената не може да забременее заради вродена аномалия на фалопиевите тръби. Проблемът може да е предизвикан и от инфекции или умишлени процедури за стерилизация на тръбите.

Една от най-честите причини за безплодие с тубарен фактор са хламидиите.

Тубарна торзия и маточни тръби

При това състояние фалопиевата тръба се усуква, което вероятно засяга нейното кръвоснабдяване. Това обикновено се случва и с яйчниците, но може да стане и самостоятелно. Ако не се лекува, тубарната торзия може да повлияе на плодовитостта.

Хидросалпингс

Говорим за въпросния проблем, когато едната или двете фалопиеви тръби се подуят и изпълнят с течност. Хидросалпингс може да е резултат от инфекция. Или да е причинено от запушване на единия или двата края на фалопиевата тръба.

Рак

Първичният рак на маточна тръба се случва много рядко. По-малко от 1% от гинекологичните ракови заболявания произхождат от фалопиевите тръби. Когато ракът се появи във фалопиевите тръби, е много по-вероятно да е резултат от метастази от друго място. Например рак на яйчниците, рак на матката, рак на шийката на матката. Метастазите във фалопиевите тръби могат да възникнат и от негинекологични ракови заболявания.

Как да проверите дали имате здрави маточни тръби?

Има няколко различни начина, по които да установите дали фалопиевите тръби са проходими и не пречат на зачеването. Това са:

Цветна снимка

Хистеросалпингографията е специален вид рентгенова снимка, използвана за изследване на фалопиевите тръби. При нея специална боя се инжектира през шийката на матката. Ако тя стига без проблем до тях и ги изпълва, то няма запушване.

В идеалния случай хистеросалпингографията трябва да покаже, че цветната течност може лесно да тече през тръбите. Ако това не е така, то може да е причина за безплодие.

Лапароскопия на маточни тръби

Вид отворена операция, която може да се използва за изследване на репродуктивните органи. При нея се правят малки разрези в корема и през тях се вкарват камера и мини инструменти. Това позволява на репродуктивния специалист да види външната страна на фалопиевите тръби и определи дали има запушвания или увреждане.

Вид отворена операция, която може да се използва за изследване на репродуктивните органи. При нея се правят малки разрези в корема и през тях се вкарват камера и мини инструменти. Това позволява на репродуктивния специалист да види външната страна на фалопиевите тръби и определи дали има запушвания или увреждане.

Салпингоскопия

Това е вид диагностика за проводимостта на фалопиеви тръби. Чрез процедурата лекарят може да види вътрешността им и да провери за стеснения или запушвания. Също така да види как течността се движи през тръбите. Салпингоскопията може да се извърши по време на лапароскопска процедура. Освен това може да се използва за лечение на тубарна бременност.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако нямате положителен тест за бременност повече от 6 месеца или година, е добре да отидете на по-обстоен преглед. Лекарят може да ви препоръча изследване с пяна или цветна снимка, за да провери дали вашите маточни тръби са проводими.

Понякога, след спонтанен аборт или неуспешен трансфер, също се налага снимка на маточните тръби. Причината е, че те лесно могат да се изпълнят с течност и възпалят, което да попречи на зачеването.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top