Начало » Опити за зачеване » Кървене по време на овулация
кървене-по-време-на-овулация

Кървене по време на овулация

Наред с болките при овулация, кървенето по време на овулация е друг признак за настъпването на най-фертилния период от менструалния цикъл на жената. За разлика от болката Мителшмерц, кървенето по време на овулация няма по-специфично наименование, което да го отличава по подобен начин. Общите характеристики на двете състояния се съсредоточават в периода, в който биха могли да се наблюдават – в средата на менструалния цикъл (около 14-тия ден след края на последната менструация).

Кървене по време на овулация – какво представлява?

Обичайно, кървенето по време на овулация се характеризира по-скоро с розово или кафеникаво зацапване на бельото. Продължителността от време, в която най-често се наблюдава, е около ден-два, по време на овулация. При някои жени, зацапванията биха могли да са често срещано явление, докато при други – епизодично или рядко срещано такова. Дори и да не Ви се е случвало преди, кървенето по време на овулация изначално не е повод за притеснение. Според данни от проучвания, кървенето по време на овулация се среща по-рядко от болките през същия период. Налице е средно при едва 3% от жените, намиращи се в овулация.

Съветваме Ви на първо място да се убедите, че наистина се намирате в най-фертилния период от менструалния си цикъл. Можете да направите това, прилагайки някой от методите за изчисляване на овулацията у дома или чрез изследването фоликулометрия, което се извършва в лекарския кабинет.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Причини за появата на кървене по време на овулация

Съществуват няколко възможни причини за появата на кървене по време на овулация. Разбира се, изброените по-долу състояния се характеризират с обичайното по време на овулация зацапване, което не е повод за притеснение:

  • Рязък спад в нивата на Лутеинизиращия хормон и Естрогена с настъпването на овулацията – резултатът е олющване на маточната лигавица, което би могло да предизвика прокървяване
  • В резултат от приема на някои противозачатъчни таблетки – причината е най-вече в понижаването на нивата на хормона Естроген
  • Хормонален дисбаланс в женското тяло – подобно на горните два случая, по една или друга причина здравословният баланс между хормоните Естроген и Прогестерон е нарушен, което би могло да предизвика кървене по време на овулация
  • Прекомерни нива на стрес.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.
*Опаковка 120 капсули, едномесечен курс

Ovaboost опаковка

Разновидности на кървенето

Кървенето по време на овулация би могло да варира, в зависимост от цвета – от много бледо розов, до наситено червен и тъмно кафеникав. По време на овулация, количеството на цервикалната слуз се увеличава неколкократно и тя придобива по-водниста консистенция, подобна на яйчен белтък. В резултат от смесването на кръвта от олющването на маточната лигавица с цервикалната слуз, зацапването често придобива розов цвят.

Нивата на отделните женски полови хормони през отделните фази на менструалния цикъл е от ключово значение за евентуалната поява на кървене по време на овулация. Непосредствено преди настъпването на овулация, нивата на Лутеинизиращ хормон и Естроген рязко се повишават и запазват тези високи стойности до спукването на фоликула и освобождаването на зрялата яйцеклетка. Непосредствено след това, нивата на двата хормона рязко спадат, което е възможно да предизвика краткотраен хормонален дисбаланс. Резултатът е зацапването, което вече описахме. Прекомерните нива на стрес, от своя страна, също биха могли да нарушат баланса между хормоните и да провокират кървене по време на овулация.

Обърнете внимание, че обичайното кървене по време на овулация трябва рязко да се разграничи от имплантационното кървене. Това, по което си приличат, е, че са със сходен цвят.  

Имплантационно кървене

Имплантационното кървене настъпва тогава, когато по време на овулация освободената зряла яйцеклетка е оплодена от един от мъжките сперматозоиди и полученият ембрион се имплантира успешно във вътрешността на матката. Основната разлика между имплантационно кървене и кървене по време на овулация е моментът от менструалния цикъл, в който биха могли да настъпят двете състояния. Кървенето по време на овулация настъпва тъкмо през най-фертилните дни на цикъла. Имплантационното кървене настъпва около 6-12 дни след овулацията.

Причината за настъпване на имплантационно кървене няма нищо общо с възможните такива за кървене по време на овулация. При имплантирането на ембриона, макар и частично, той нарушава целостта на маточната лигавица, закачайки се за нея от вътрешната страна на матката. В резултат, е налице дискретно кървене, което е напълно нормално. Обърнете внимание, че то не задължително се наблюдава при всички жени, при които бременността е вече настъпила.

Кога е необходима консултация с лекар?

Консултация с медицински специалист не е задължителна, ако установите, че наистина става въпрос за кървене по време на овулация. Това може да се случи, като се уверите, че се намирате в най-фертилния период от менструалния цикъл. В допълнение, кървенето наистина не бива да е силно и не продължи по-дълго от обичайното. Ако все пак изпитвате безпокойство и желаете, можете да се срещнете със своя лекар за потвърждение на състоянието. Най-вероятно е той да прибегне до ултразвуково изследване. Ехографът ще помогне за установяване на факта от кой яйчник се е отделила зрялата яйцеклетка. Възможно е да направите и кръвни изследвания, чрез които да проследите баланса на хормоните в тялото.

Обърнете внимание, че обичайно, кървенето по време на овулация не е съпроводено с болки в областта на корема и малкия таз. В случай обаче, че такива са налице. Особено ако са по-силни, Ви съветваме незабавно да се консултирате със своя лекар. Възможно е да е налице някаква инфекция, полип, срастване или болката да сигнализира за състоянието Ендометриоза.

Лечение на кървене по време на овулация

За разлика от състоянието на болки при овулация, кървенето по време на овулация не би следвало да е съпроводено с болка и дискомфорт. Затова и онова, което можете да направите, е да изчакате то да приключи в описания обичаен период от време. Ако това не се случи, забележите болка или кървенето е по-обилно от обичайното за периода на овулация, незабавно потърсете компетентното мнение на специалист!

Обърнете внимание, че обичайно кървенето по време на овулация не се нуждае от лечение. В случай, че такова се наложи, вероятно проблемът е по-различен и изисква предприемането на мерки, съгласувани с Вашия лекар!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top