кървене по време на овулация

Кървене по време на овулация: причини и характеристики

Кървене по време на овулация се наблюдава при сравнително малък процент от жените, но все пак може да бъде считан за един от признаците за настъпването на най-фертилния период от менструалния цикъл.

За разлика от болката Мителшмерц, кървенето по време на овулация няма по-специфично наименование, което да го отличава по подобен начин. И двете състояния биха могли да се наблюдават в средата на менструалния цикъл (около 14-тия ден след началото на последната менструация).

Кървене при на овулация – какво представлява?

Обичайно, кървенето около овулацията се характеризира по-скоро с розово или кафеникаво зацапване на бельото. Продължава около ден-два, колкото продължава самата овулация. При някои жени, зацапванията биха могли да са често срещано явление, докато при други – епизодично или рядко срещано такова. Дори и да не ви се е случвало преди, кървенето около периода на овулацията не е повод за притеснение. Според данни от проучвания, кървенето е по-рядко срещаният признак на овулация, след болката. Налице е средно при едва 3-5% от жените, намиращи се в овулация.

За да можете да свържете кървенето със вероятно настъпваща овулация следва да се убедите, че наистина се намирате в най-фертилния период от менструалния си цикъл. Можете да направите това, прилагайки някой от методите за изчисляване на овулацията у дома или чрез изследването фоликулометрия, което се извършва в лекарския кабинет.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Причини за появата на кървене по време на овулация

Съществуват няколко чисто физиологични ситуации, които водят до това:

  • Рязък спад в нивата на лутеинизиращия хормон и естрогена, съвпадащ с настъпването на овулацията – в резултат на това е може да има леко олющване на маточната лигавица, което би могло да предизвика прокървяване
  • В резултат от приема на някои противозачатъчни. Причината е най-вече в понижаването на нивата на естроген
  • Временен хормонален дисбаланс – подобно на горните два случая, по една или друга причина здравословният баланс между хормоните естроген и прогестерон е нарушен, което би могло да предизвика характерното кървене или зацапване
  • Прекомерни нива на стрес също могат да доведат до хормонални флуктуации

Характеристики на кървенето в периода на овулация

Кървенето по време на овулация би могло да варира, в зависимост от цвета – от много бледо розов, до наситено червен и тъмно кафеникав. По време на овулация, количеството на цервикалната слуз се увеличава неколкократно и тя придобива по-водниста консистенция, подобна на яйчен белтък. В резултат от смесването на кръвта от олющването на маточната лигавица с цервикалната слуз, зацапването често придобива розов цвят.

Нивата на отделните женски полови хормони през отделните фази на менструалния цикъл е от ключово значение за евентуалната поява на кървене по време на овулация. Непосредствено преди настъпването на овулация, нивата на Лутеинизиращ хормон и Естроген рязко се повишават и запазват тези високи стойности до спукването на фоликула и освобождаването на зрялата яйцеклетка. Непосредствено след това, нивата на двата хормона рязко спадат, което е възможно да предизвика краткотраен хормонален дисбаланс. Резултатът е зацапването, което вече описахме. Прекомерните нива на стрес, от своя страна, също биха могли да нарушат баланса между хормоните и да провокират кървене по време на овулация.

Не трябва да се бърка с кървенето при имплантирането на яйцеклетката

Имплантационното кървене настъпва тогава, когато след овулацията, освободената зряла яйцеклетка е оплодена от един от мъжките сперматозоиди и полученият ембрион се имплантира успешно във вътрешността на матката. Основната разлика между имплантационно кървене и кървене по време на овулация е моментът от менструалния цикъл, в който биха могли да настъпят двете състояния. Кървенето по време на овулация настъпва тъкмо през най-фертилните дни на цикъла. Имплантационното кървене настъпва около 6-12 дни след овулацията.

Причината за настъпване на имплантационно кървене няма нищо общо с възможните такива за кървене по време на овулация. При имплантирането на ембриона, макар и частично, той нарушава целостта на маточната лигавица, закачайки се за нея от вътрешната страна на матката. В резултат, е налице дискретно кървене, което е напълно нормално. Обърнете внимание, че то не задължително се наблюдава при всички жени, при които бременността е вече настъпила.

Кървене по време на овулация – необходимо ли е лечение?

Обърнете внимание, че кървенето, свързано с периода на настъпващата овулация не се нуждае от лечение. Най-доброто поведение е просто да изчакате то да приключи в рамките на очакваните ден-два, като междувременно наблюдавате тялото си за други симптоми.

Кървене по време на овулация – кога е необходима консултация с лекар?

Консултация с медицински специалист не е задължителна, ако се уверите, че наистина става въпрос за кървене, свързано с овулацията. Както вече споменахме, кървенето трябва да съвпада с дните на очаквана овулация и наистина не бива да е силно, както и не бива да продължава повече от 1-2 дни.

Ако все пак изпитвате безпокойство и желаете, можете да се срещнете със своя лекар за потвърждение на състоянието. Най-вероятно той ще прибегне до ултразвуково изследване. Ехографът ще помогне за установяване на това от кой яйчник се е отделила зрялата яйцеклетка. Възможно е да направите и кръвни изследвания, чрез които да проследите баланса на хормоните в тялото.

Обикновено, зацапването около периода на овулация не би следвало да е съпроводено и с болка и дискомфорт. Ако почувствате силна болка или кървенето е по-обилно или продължително, незабавно потърсете компетентното мнение на специалист! макар и рядко, е възможно да е налице някаква инфекция, полип, срастване или болката да е симптом на ендометриоза.

Референции:
Модели на менструално кървене сред жени с редовна менструация
. Dasharathy, Sonya S et al. “Menstrual bleeding patterns among regularly menstruating women.” American journal of epidemiology vol. 175,6 (2012): 536-45. doi:10.1093/aje/kwr356

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top