овулация симптоми

Симптоми и признаци на овулация

7 симптоми на овулация, които подсказват, че е време…

Смятате, че е време да планирате бременност? Знаете ли кога овулирате? Обикновено добре познаваме признаците на наближаващия месечен цикъл, но дали познаваме добре сигналите, с които тялото ни подсказва, че предстои овулация. Да се научите да познавате симптомите на овулация ще Ви помогне да определите още по-точно момента на половия акт, с цел максимални шансове за успех.

Ако Вашият цикъл е с продължителност 28 дни, изчисляването на овулацията е сравнително лесно – има голяма вероятност овулацията да настъпва на ден 14. Разбира се, това е класическият цикъл. Може би сте една от щастливките, които овулират като по часовник, но повечето от нас имаме известни вариации от този класически вариант.

Точно както менструалните цикли са различни за всяка жена, така и овулацията. Проучванията показват, че дори при жени с много редовен цикъл, овулацията може да настъпи значително преди или след очакваната дата.

Да познавате симптомите и признаците на предстоящата овулация, ще ви помогне по-точно да определите своя фертилен прозорец и ще ви осигури максимални шансове за бързо забременяване.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Симптомите на овулацията се дължат на бурни хормонални промени

Тези промени настъпват малко преди да настъпи тя. Едни хормони вървят нагоре, други – рязко надолу. Това неминуемо влияе на вашия организъм. Нека си припомним накратко какво точно се случва в момента преди спукването на фуликула и отделянето на яйцеклетката – моментът на овулация.

Първата половина на цикъла се характеризира най-вече с покачване на нивата на естроген. Малко преди овулацията естрогенът достига своя пик, след което започва рязък спад. В дните на овулацията настъпва рязък пик и на други два хормона – фоликулостимулиращ и лутеинизиращ. Непосредствено след достигане на своя пик, тяхната концентрация също рязко спада. Същевременно започва бавното покачване на още един хормон – прогестеронът, който достига своя пик през втората половина на цикъла.

Бурните хормонални промени в средата на цикъла целят да предизвикат спукване на доминатния фоликул и да подготвят тялото на жената за следващия етап – имплантирането на оплодената яйцеклетка и начална бременност. Именно на тези резки хормонални пикове и спадове се дължат спимптомите и признаците, които жената може да наблюдава около моментът на овулацията.

Симптом на овулация #1: Промени в цервикалната слуз

Няма как да не започнем с това. Промяната в цервикалната слуз е признак, който всяка жена трябва да може да разпознава. Той издава наближаването на овулацията.

Когато наближавате овулацията, секретите в близост до шийката на матката, известни като цервикална слуз, се увеличават и променят своята консистенция – започват да наподобяват яйчен белтък. Именно тази консистенция помага на сперматозоидите да плуват успешно в женската репродуктивна система. Освен това прави половият акт по-лесен и по-приятен.

овулация симптоми - цервикална слуз
Цервикална слуз в периода на овулация

Когато не сте в период около овулацията, цервикалната слуз е по-различна. Може да премине през етапи на суха слуз, напълно липсваща, лепкава, кремообразна, водниста. Научете да следите тези промени, за да предскажете момента на овулация.

Промените в цервикалната слуз се дължат на повишаването на нивата на естроген, което настъпва с наближаването на овулацията.

Когато имате влажна и разтеглива цервикална слуз – това е времето да правите секс, за да забременеете! Проверявайте своята цервикална слез ежедневно в периода на очакваната овулация.

Симптом на овулация #2: Мителшмерц болка

Това чудновато наименование всъщност означава болката, която усещат някои жени около настъпването на овулация. Мителшмерц идва от немски и означава „болка в средата“, тъй като обичайно се появява в средата на месечния цикъл, около времето на овулация.

Болки при овулация изпитват около 20% от жените. Мителшмерц болката понякога може да бъде усетена при всеки цикъл, друг път може да не се появяви изобщо.

Типичната болката при овулация собикновено се появява внезапно, със сравнително висок интензитет и продължава от няколко минути, до няколко часа. Макар и рядко, някои жени съобщават, че усещат болка в продължение на до три дни.

Понякога тя е ясно локализирана в областта на овулиращия яйчник, или пък е неопределена, обхващаща цялата област в долната част на корема.

Предполага се, че наличието на болки при овулация може би се дължи на няколко фактора:

 • Нарастването на фоликулите във фуликуларната фаза на цикъла, предхождаща овулацията. Обикновено тази болка е неопределена и се усеща двустранно.
 • Спукване на зрелия фоликул по време на самата овулация. тогава обикновено се усеща рязка едностранна болка.
 • Свиването на маточните тръби след овулация.
 • Контрахирането на гладките мускули около овулиращия яйчник, предизвикано от повишането на нивата на лутеинизиращ хормон.
 • Раздразнение на лигавицата в кухината на малкия таз, предизвикано от отделените при овулация кръв и други флуиди.

Симптом на овулация #3: Кървене

Говорейки за симптоми на овулация, няма как да не споменем и кървенето или зацапване, което се среща при някои жени около периода на овулация.

Кървенето по време на овулация е симптом, който се среща сравнително рядко. Според проучванията, се наблюдава при едва 3% от жените.

На какво се дължи къвенето по време на овулация?

Счита се, че се дължи на рязкия спад на нивата на лутеинизиращ хормон и естроген, който съвпада с настъпването на овулацията. Това предизвиква леко олющване на маточната лигавица.

Как да разбера дали кървенето е свързано с настъпваща овулация?

При повечето жени, които наблюдават този признак, обикновено става въпрос по-скоро за зацапване на бельото. То се появява около средата на цикъла и продължава не повече от 1-2 дни.

Цветът на зацапването може да варира от бледо розов до по-наситено червен. Розовият цвят се дължи на смесването със цервикалната слуз, която обичайно е по-обилна, именно в периода около овулацията.

Кървенето по време на овулация трябва да се разграничава от имплантационното кървене. Последното настъпва, не около средата на цикъла, а няколко дни преди очакваната менструация.

Симптом на овулация #4: Промяна в базалната темпратура

Методът на базалната температура (БТ) е добра отправна точка, за да разберете, по принцип, в кой момент от цикъла Ви настъпва овулацията. За разлика от останалите методи за определяне на овулацията, промяната в базалната температура (БТ) има един недостатък – тя е признак, които потвърждава, че овулацията вероятно вече е настъпила.

БТ е най-ниската температура, която тялото достига в рамките на денонощието. Измерва се извършва в сутрешните часове, непосредствено след ставане.

Промените, които търсим да отчетем, когато следим БТ са малки – от порядъка на десети от градуса. Следенето има смисъл само, ако нанасяте стойностите в таблица, графика или в мобилно приложение.

Важно е измерването на БТ да става всяка сутрин, по едно и също време (+/-1 час). Това, което търсим е пик на отчетената температура. Това означава, че овулацията е настъпила преди няколко часа.

При жените, базалната температура следва двуфазен модел през целия менструален цикъл. Тя е по-ниска през първата половина на цикъла и се покачва през втората половина, непосредствено след настъпването на овулацията.

Времето преди повишаването на температурата се нарича хипотермна фаза (фаза на ниска базална температура). Тук температурата се колебае между 36,5 и 36,8 °С. Времето след повишаването се обозначава като хипертермна фаза (фаза на повишена температура). Температурата се покачва с 0,3 — 0,6 °С.

На какво се дължи повишението на базалната температура след овулация?

Повишението на БТ непосредствено след овулация се дължи на увеличението на секрецията на прогестерон от жълтото тяло. Прогестеронът подготвя маточната лигавица за евентуалното имплантиране на ембриона.

Ако не настъпи бременност, в края на цикъла нивата на прогестерон рязко спадат. това води до спад на базалната температура и навлизане в хипотермната фаза.

Тези процеси се повтарят до момента на настъпване на бременност, когато базалната температура остава трайно повишена.

Симптом на овулация #5: Повишено сексуално желания

Понякога просто трябва да се доверим на инстинктите си.

Като че ли природата знае кога е идеалното време за зачеване. Неслучайно, много жени установяват как желанието им за секс се увеличава точно преди овулацията. Според научни изследвания, това е заложено в нашата биология, за да се подсигури възпроизвеждането на вида.

Факт е, че не само желанието за секс се покачва, но и сякаш изглеждаме по-секси в очите на половинките си. Действителната костна структура на лицето на жената се измества леко, ходенето й става по-секси, а ако танцува, бедрата й имат сякаш по-чувствен замах.

Разбира се, говорейки за симптоми на овулация, този може би не е най-надеждният. Овулацията не е единственото нещо, което може да повиши либидото Ви. Също така, ако сте напрегна

ти, под стрес или потиснати, може и да не Ви е до секс…

Симптом на овулация #6: Промени в гърдите

Гърдите при жената са подложени на въздействието на бурните хормонални промени по време на месечния цикъл. В периода около овулацията много жени съобщават, че гърдите им стават по-чувствителни, леко напрегнати.

Тези признаци могат да Ви подскажат, че овулацията вече е настъпила, но не са особено специфични. Те могат поразително да приличат на сипмтомите на наближаващ цикъл или да са ранен признак на настъпила бременност.

Симптом на овулация # 7: Промяна в позицията на маточната шийка

Маточната шийка променя позицията си през различните етапи от менструалния цикъл. Отново, тези промени се дължат на хормоните. Промяната в позицията на маточната шийка може да бъде признак, че ще овулирате.

Малко преди овулацията, шийката на матката се издига нагоре. В този момент може да имате затруднения да я достигнете. Освен това, става по-мека на допир и с осезаем отвор. Когато не сте в фертилната фаза на цикъла, шийката на матката е по-ниска, по-твърда и по-затворена.

Проверката на маточната шийка е процедура, която можете да се научите да правите сами. Докато проверявате шийката на матката, можете да оцените и промените в цервикалната слуз.

Желаем Ви успех!

Референции:
Dasharathy SS, Mumford SL, Pollack AZ, et al. Menstrual bleeding patterns among regularly menstruating women. Am J Epidemiol. 2012;175(6):536–545. doi:10.1093/aje/kwr356

28 коментара по “Симптоми и признаци на овулация”

 1. Здравейте! Менструацията ми идва през 27 или 28 дни, това означава ли, че овулацията ще настъпи на 14 ден?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Статистиката сочи, че при цикъл от 28 дни има много голяма вероятност овулацията да настъпва около 14тия ден. Това обаче е ориентировъчно, тъй като са възможни големи вариации от една жена до друга, както и от един цикъл до друг при една и съща жена. За да можете още по-прецизно да определите Вашия фертилен прозорец, най-надеждният вариант в домашни условия е чрез тестове за овулация.

 2. Емилия

  Не мога да зачена 8 месеца, а всичко ми е нормално цикъл, овулация, хормони, и при гинеколог ходих и всичко е нормално. Какво да правя?

  1. FertilAid България

   Здравейте! На този етап нямате основания за притеснение. Това се случва при много двойки. Осем месеца не са много. Зачеването рядко става от първия път, особено с напредването на възрастта. Имате ли направена спермограма при партньора Ви? В половината от случаите проблемът идва от страната на мъжа. Каква е Вашата възраст? С напредването на възрастта на жената (напр. над 30-35) производството на здрави яйцеклетки може да се нуждае от малко „подпомагане“. Пишете ни на info@fertilaid.bg, за да получите по-подробни съвети.

 3. Здравейте,
  Бих искала да попитам след овулация, ако сме сигурни, че е настъпила има ли вариант месечният цикъл да не се появи, освен в случаите на бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Разстройство в месечния цикъл е възможно да се появи внезапно, дори и да не сте има проблеми от такова естество преди това. Причините могат да бъдат различни – напр. високи нива на стрес, внезапна загуба на тегло, гинекологични заболявания. В основата обаче винаги стои настъпването на хормонален дисбаланс. Ако тестовете за бременност продължат да бъдат отрицателни, препоръчваме да направите консултация с АГ-специалист, за да се установи евентуалната причина.

 4. Toshko toshkov

  Здравейте! Направих си тест за овулация, но ми е за първи път и честно казано, не разбирам. От любопитство взех тест, за да опитам. Показа ми две чертички и бих искала да попитам какво означава и на какво се дължи това?
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Следенето на овулацията е сред основните и най-важни фактори за успех в хода на опитите за зачеване.
   Тестовете за овулация, предлагани на пазара са различни и всеки един от тях има различна техника за индикиране на настъпваща овулация. Затова Ви съветваме, внимателно да прочетете листовката и инструкциите за употреба на избрания от Вас тест.
   Всички уринни тестове за овулация, предвиждат нейното настъпване чрез изследване на т.нар. Лутеинизиращ хормон. Покачването на нивата му индикират настъпването на най-фертилния период от месеца.

   По всяка вероятност показалите се две чертички (ако и двете са били видими и оцветени в по-тъмен цвят) на избрания от Вас тест за овулация, означават, че най-фертилният период от месеца е настъпил и можете да пристъпите към опити за зачеване. Все пак, прочетете листовката на избрания от Вас тест.

   Желаем Ви успех!

 5. Здравейте! Правим опити за зачеване от една година, но до момента – без успех. След посещение при лекар, се оказа, че овулацията ми липсва. Беше ми предписано лечение с хормонални медикаменти и инжекции. Бих искала да попитам, според Вас, ефикасен ли е този тип лечение и би ли оказало влияние върху появата на овулация и опитите за зачеване? Предварително благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Нели!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Поздравяме Ви за решението да се обърнете към специалист, след като неуспешните Ви опити продължават в рамките на една година.

   Причините за липса на овулация могат да са много и различни, като повечето от тях са свързани с наличието на хормонален дисбаланс в тялото. Поликистозният яйчников синдром например, е сред основните фактори за нередовен месечен цикъл, и съответно – овулация при голяма част от жените в по-млада възраст.
   Телесното тегло, възрастта на жената, яйчниковият резерв, храненето и нивата на стрес също са сред причините за нередовна или липсваща овулация. Сигурни сме, че лечението, което е предписал лекарят Ви, е съобразено с Вашето индивидуално състояние.

   Съветваме Ви да следвате препоръките на своя лекар, и Ви желаем съвсем скоро лечението да окаже влияние и да доведе до положителен резултат.
   Ако желаете можете да ни споделите подробности около Вашето състояние, Вашата възраст, както и причините за липсата на овулация, посочени от Вашия лекар. Можете да направите това и на нашия имейл: info@fertilaid.bg.

   Желаем Ви успех!

 6. Здравейте! Интересно ми е дали продължава да настъпва овулация, когато е настъпила бременност?Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Дани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Всички хормонални промени в женското тяло, които настъпват по време на бременност, спират временно процесите на овулация. Едва след приключване на бременността и нормализиране на хормоните, овулацията започва да настъпва отново.

   Оставаме на Ваше разположение!

   1. Здравейте, мога ли да забременея по време на кърмене? Цикълът ми е редовен от втория месец на раждането (вече 6-ти месец). Бебето ми е на 8 месеца в момента. Това значи ли, че мога отново да забременея. Благодаря 🙂

   2. FertilAid България

    Да, от момента, в който цикълът Ви се възобнови, отново можете да заченетe 🙂

 7. Tony Ivanova

  Здравейте, имам въпрос който ме вълнува и се надявам Вие да ми дадете отговор. По същество, за мое нещастие имам поликиктозни яйчници и цикълът ми е много нередовен. В рамките на 2 месеца менструация изобщо липсваше, докато лекаря ми не ми предписа Сиофор и Инозитол. На третият месец, си правех почти всеки ден тест за овулация и забелязах, че се появява, макар и мътна още една чертичка. Така продължих още 3 дни и тестът бе положителен. Възможно ли е това, след като в рамките на два месеца, не съм имала менструален цикъл? Възможно ли е да забременя в такъв случай?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тони!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Синдромът на поликистозните яйчници е сред най-разпространените причини за неуспех в опитите за зачеване. Обичайно, той се свързва с ендокринно заболяване, в основата на което стои хормонален дисбаланс, като например инсулиновата резистентност. Именно този хормонален дисбаланс оказва основната причина за нередовен месечен цикъл и овулация.
   Обикновено за лечение на ПКЯС, специалистите назначават хормонална терапия и в допълнение – прием на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина. Лечението потиска производството на излишните количества андрогени в тялото.

   Във Вашия случай лекарят е преценил да предпише лекарство, намаляващо нивата на кръваната захар до нормалните такива. В допълнение, фолиевата киселина и инозитолът в добавката допринася за подобряване качеството на яйцеклетките и нормалното протичане на овулацията.

   Похвално е това, че следите редовността на овулацията си посредством тестове за овулация. Появилата се втора чертичка е един добър знак, който означава, че по всяка вероятност, лечението дава резултат. Забременяването в този случай не е невъзможно, но поради наличето на Синдрома на поликистозните яйчници, е възможно резултатът да не бъде наблюдаван веднага. Това разбира се, не бива да Ви отчайва.
   Препоръчваме и повторна консултация с лекар. Той би могъл най-точно и ясно да определи състоянието Ви в момента и да Ви посъветва какво да предприемете в бъдеще.

   Междувременно Ви съветваме да ограничите приема на храни, богати на въглехидрати, но значително да увеличите приема на антиоксиданти.
   Антиоксидантите ще Ви помогнат както приемани чрез храната, така и на таблетки – препоръчителните дози бихте могли да обсъдите с Вашия лекар.
   Благоприятно действие върху Вашето състояние ще имат и витамините от групата B (B2, B3, B6, B9, B12), цинк, N-ацетил цистеин и др.
   Приемът на повишени количества витамини и антиоксиданти, според скорошни проучвания, подобряват нивата на фоликулостимулиращ хормон и броя на антралните фоликули.

   На забравяйте, че е препоръчително да се откажете, поне временно, от вредни навици, като тютюнопушенето.
   Благоприятно би се отразило и поддържането на здравословно телесно тегло – нито наднормено, нито поднормено.
   Ако желаете, можете да разгледате и добавките, предлагани на нашия сайт. Един от нашите продукти съчетава в себе си метилирана фолиева киселина, мио-инозитол и мелатонин. Т.нар. „вълшебно трио“ подобрява качеството на яйцеклетките и е особено подходящо за жени, страдащи от поликистозни яйчници.

   Оставаме на Ваше разположение!

 8. Здравейте! Бих искала да попитам, апетитът по време на овулация повишава ли се? И още един въпрос – повишава ли се теглото?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ваня!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Поради хормоналните изменения, спадът на някои хормони и рязкото повишаване на други, женското тяло неминуемо преминава през много и различни промени в периода на овулация. Всяка жена, разбира се усеща по-различен начин всяка една от тях.
   Повишаването на апетита обаче не е сред симптомите, предсказващи настъпването на най-фертилния период в месечния цикъл. Дори напротив, възможно е да има лек спад на апетита преди и по време на овулация, което се обяснява с повишените нива на естроген в този период.

   Относно теглото, също няма причина за неговото повишаване по време на овулация. Възможно е да усещате тялото си малко по-подуто и обемно, заради задържането на вода и течности в организма, точно преди овулация. Същото явление се наблюдава и в периода преди настъпването на менструалния цикъл.

   Оставаме на Ваше разположение!

 9. Добър вечер . Чета по – горе за болки преди овулацията,защото на мен ми се случва за втори път и много се изплаших.А преди не ми се беше случвало.Имам 3 деца.Първиът път ми се случи да имам болки преди 2 години и миналия месец отново
  .

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ваня!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
   Болката в областта на един от двата яйчника или в цялата долна коремна област, в периода на овулация, е често срещана при много жени по света. Тя се дължи на хормоналните промени, настъпващи в женското тяло в този период от месечния цикъл. Причини за нейното настъпване могат да бъдат нарастването на фоликула или неговото спукване.

   Понякога болката по време на овулация може да бъде усетена при всеки цикъл, друг път може да не се появяви изобщо. Обикновено тя не е повод за притеснение. Продължителността ѝ най-често е около няколко часа, но при някои жени е възможно да продължи 2-3 дни.

   Ако все пак изпитвате известни притеснения, бихме Ви посъветвали да се консултирате с лекар.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 10. Здравейте от известен период време имам силно главоболие в дните около овулация обикновено продължава 2-3 дена, не се повлиява от хапчета а отшумява от самосебе си …. същото се повтаря и ресовктивно дни преди цикъл. Нормално ли е това и как може да се превъзмогне! Благодаря предварително

  1. FertilAid България

   Здравейте, Стела!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
   Подобно на гаденето, главоболието в периода на и около овулация, макар и по-рядко, е нормално явление. Някои жени са по-чувствителни към хормоналните промени, които настъпват в тялото им в този период, и затова е възможно да изпитват подобни неразположения. Поради същата причина е възможно главоболие да се появи и в дните преди настъпване на менструалния цикъл. Това е т. нар. „менструална мигрена“. Появата ѝ се дължи именно на хормоналните изменения, настъпващи в женското тяло.
   Основният виновник за появата на главоболие по време на овулация е рязкото покачване в нивата на естроген. В някои случаи болката може да бъде силна, едностранна и придружена от гадене и световъртеж.
   Можете да намалите появилата се болка в главата чрез приема на обезболяващи средства, предназначени за този тип неразположения. Препоръчваме и прием на по-големи количества вода, чай или други течности. Ако не желаете да приемате обезболяващи препарати или главоболието Ви не отминава, въпреки техния прием, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар. Вярваме, че това ще внесе още повече спокойствие у Вас.
   За да се намали дискомфорта по време на овулация, както и в предменструалния период, някои лекари препоръчват прием на хормонални контрацептивни средства (обикновено противозачатъчни с перорален прием). Това обаче би могло да възпрепятства опитите Ви за забременяване, в случай че правите такива.
   Съветваме Ви да останете спокойна и да продължите да следите овулацията си, както и да наблюдавате промените в тялото си през следващите месеци.

   Оставаме на Ваше разположение за други въпроси!
   Поздрави и хубав ден!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мариета!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!
   Макар и по-рядко, гаденето преди и по време на овулация е нормално явление. Някои жени са по-чувствителни към хормоналните промени, които настъпват в тялото им в периода на овулация. Поради тази своя чувствителност, е възможно те да изпитват повече от един от изброените симптоми на овулация.
   Тъй като при Вас гаденето е било придружено с повръщане, Ви препоръчваме да се консултирате и с Вашия лекар.
   Вярваме, че консултацията с медицинско лице ще внесе още повече яснота и спокойствие у Вас.
   Съветваме Ви да не се притеснявате излишно и да продължите да следите овулацията си, и да наблюдавате промените в тялото си и през следващите месеци.

   Оставаме на Ваше разположение за други въпроси!
   Поздрави и хубав ден!

   1. Гюлсер

    Здравейте, имам един въпрос
    Аз съм с поликистозни яйчници и цикъла ми е нередовен. На 7 март ми беше 1 ден от цикъла и на 12 ми свърши. От около няколко дни имам обилни течения и днес имаше и съвсем малко кръв със слуз. Възможно ли е да съм в овулация и дали тази слуз с малко кръв се дължи на нея. Много се притеснявам.
    Благодаря Ви предварително

   2. FertilAid България

    Здравейте, Гюлсер!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Поликистозният яйчников синдром е сред основните причина за нередовен месечен цикъл и съответно – нередовна овулация.
    Да, възможно е течението да се дължи на настъпването на овулацията и промяната в цервикалния мукус през този период. Кървенето или зацапването по време на овулация също е нормално явление, което се дължи на резкия спад в нивата на някои хормони и олющването на маточната лигавица. Нормалната продължителност на това кървене е не повече от 1-2 дни. Ако при Вас то продължи повече, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар.

    За да сте сигурна, че се намирате в период на овулация, можете да направите домашен тест за овулация, който да потвърди това.

    Имайте предвид, че Поликистозният яйчников синдром е напълно лечимо състояние и много жени успяват да забременят успешно въпреки наличието му. Обикновено лечението влючва прием на хормонални таблетки. Много често в комбинация с тях се препоръчва и допълнителният прием на фолиева киселина и мио-инозитол. Здравословното хранене и редовните физически упражнения също имат благоприятен ефект върху състоянието и регулират хормоналния баланс в организма.

    Оставаме на Ваше разположение!

  2. Даниела

   Здр, казвам се Даниела, на 43 г. Имам въпрос – възможно ли е при наближаване на овулацията да получавам прескачане на сърцето – палпитации?

   1. FertilAid България

    Здравейте! Около момента на овулация настъпват редица хормонални промени, които могат да доведат да промяна в сърдечния ритъм. Възможно е усещането за палпитации да бъде свързано именно с това. Все пак, препъръчваме да направите консултация с кардиолог, за да бъдат изключени сърдечни пробеми.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top