аборти видове

Аборт – видове

Абортът представлява прекъсване на бременността още в самото ѝ начало – не по-късно от настъпването на 20-та гестационна седмица (г.с.) Разбира се, този период е строго определен, само по отношение на предварително планираните аборти. В резултат от процедурата, от тялото на жената се изважда зародиш, ембрион или плод с тегло под 500 грама. Обикновено, абортът настъпва еднократно, в резултат от което е последван от успешна бременност – забременяване след аборт!

Според медицинската терминология, има два вида аборт – спонтанен или изкуствен (планиран) аборт. И докато първите, както подсказва и наименованието им, настъпват неочаквано и без лекарска намеса, вторите са напълно контролирани и очаквани. Обект на настоящата статия са по-скоро спонтанните аборти и забременяването след аборт. Затова и ще разгледаме възможните причини за настъпване на спонтанен аборт, евентуалните последващи трудности и възможностите за забременяване след аборт.

Спонтанен аборт

Спонтанните аборти могат да се категоризират в няколко групи, в зависимост от момента, в който настъпват, и своя характер:

  • Ранен и късен аборт
  • Заплашващ и започващ аборт
  • Незавършен, пълен и задържан аборт
  • Хабитуален и септичен аборт. 

Ранен и късен, заплашващ и започващ аборт

Ранният спонтанен аборт настъпва до 12-та г.с., а късният – след 12-та г.с., но преди 27-ма г.с. В по-голямата си част (около 80% от случаите), спонтанните аборти настъпват до 12-та г.с. При започващ спонтанен аборт, в допълнение към появата на болка и кървене, се наблюдава и промяна в цервикалния статус, а маточната шийка е скъсена.

Биохимичната бременност е специфичен случай, при който бременността е установена чрез тест за бременност, но реално имплантирането на ембриона е безуспешно и той не може да бъде видян ехографски. По своята същност това е форма на много ранен спонтанен аборт.

Когато говорим за заплашващ спонтанен аборт, в самото начало се появява оскъдно кръвотечение. Цветът му варира от ярко червен до кафеникав. То би могло да бъде краткотрайно или по-продължително. Последвано е от болка в средата на корема и в кръста. За разлика от започващия аборт, в този случай, маточната шийка остава непроменена.

От незавършен до задържан аборт

При незавършен спонтанен аборт, цервикалният канал е отворен, а част от тъканта на бременността е изхвърлена, по време на контракциите. Макар кръвотечението и болката да отслабват, продължават да се усещат ясно. Обратно, при завършения спонтанен аборт, цервикалният канал е затворен, няма болка, а само слабо кръвотечение. Възможно е и в този случай част от тъканта на бременността да е изхвърлена, по време на контракциите.

Задържан спонтанен аборт е онзи, при който смъртта на плода настъпва, но плодното яйце не се изхвърля от тялото. Поради тази причина, се налага изкуствено прекъсване на бременността, по медицински показания. Цервикалният канал е затворен, а матката е по-малка за срока на бременността и не расте, а дори намалява.

Хабитуален и септичен аборт

Хабитуален аборт е налице тогава, когато жената има зад гърба си два или повече последователни спонтанни аборта. В този случай, е налице по-голям от обичайното риск от поредно настъпване на спонтанен аборт – 35% вместо нормалните 15%. Шансът за забременяване след аборт, нормално развитие и протичане на бременността все още остава относително висок – 65%.

Септичен аборт се нарича състоянието, при което абортът се осъществява, но е последван от усложнение, причинено от инфекция.

Обърнете внимание, че във всички случаи на спонтанен аборт, в които плодът не е изхвърлен от тялото на жената, е необходимо това да се случи с медицинска помощ. Ако това не се случи, съществува опасност от настъпване на усложнения за майката, причинени от тромбопластините на мъртвото плодно яйце, които навлизат в кръвта на майката. Те биха могли и да затуднят по-нататъшни опити за забременяване след аборт.

Изкуствен аборт

Изкуственият аборт може да бъде аборт по желание или по медицински показания. Изкуствено прекъсване на бременноста може да се осъществи медикаментозно или чрез хирургична процедура.

Решение за прекъсване на бременността по медицински причини може да бъде взето, когато плодът има установени генетични аномалии, тежки дефекти в развитието или заплашва живота на майката.

Решение за прекъсване на бременноста по желание трябва да бъде взето възможно най-рано, до 12-ста седмица (допустимият срок в България). Колкото по напреднала е бременноста, толкова повече абортът крие рискове от усложнения и поражда морални и етични върпроси.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top