алфа липоева киселина

Алфа липоева киселина – помага в лечението на безплодие

Алфа липоева киселина е важен антиоксидант, който повишава плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Според проучване, публикувано в Fertility and Sterility, тя подобрява резултатите от инвитро (IVF) при 101 възрастни жени. Само 600 мг от нея повишават общия брой на сперматозоидите, концентрацията и тяхната подвижност. Това показва клинично проучване от 2015 г., според което тя помага при безплодие.

Алфа липоева киселина има в някои храни като червено месо, спанак и картофи. Но може да си я набавите и чрез прием на добавки.

Алфа липоева киселина – какво представлява?

Липоевата киселина (LA), известна още като алфа липоева киселина, е органо сярно съединение, получено от каприлова киселина (октанова киселина). Тя се произвежда нормално при животните и е от съществено значение за аеробния метаболизъм. Тя се предлага на пазара в много страни – като антиоксидант, в хранителни добавки, както и като фармацевтично лекарство.

Физични и химични свойства на киселината

Липоевата киселина съдържа два серни атома (при C6 и C8), свързани чрез дисулфидна връзка. Затова се счита за окислен, въпреки че всеки серен атом може да съществува в по-високи степени на окисление. Въглеродният атом при C6 е хирален и молекулата съществува като два енантиомера – (R)-(+)-липоева киселина (RLA) и (S)-(-)-липоева киселина (SLA) и като рацемична смес (R/S )-липоева киселина (R/S-LA).

На външен вид киселината изглежда като жълто твърдо вещество. Състои се от крайна карбоксилна киселина и краен дитиоланов пръстен.

Ензимна активност

Тя е кофактор за най-малко пет ензимни системи. Две от тях са в цикъла на лимонената киселина, чрез който много организми превръщат хранителните вещества в енергия. Липоилираните ензими имат липоева киселина, прикрепена към тях ковалентно. Липоиловата група пренася ацилни групи в 2-оксокиселинни дехидрогеназни комплекси и метиламинова група в комплекса за разцепване на глицин или глицин дехидрогеназа.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Алфа липоева киселина – каква е ролята й при безплодие?

Много фактори – както при жените, така и мъжете, водят до липса на потомство. Оксидативният стрес, причинен от нарушен баланс между реактивни кислородни видове и защитни антиоксиданти, засяга репродуктивната продължителност на живота и при двата пола. Много проучвания , публикувани в PubMed, показват положителната роля на алфа липоева киселина в контекста на женското и мъжкото безплодие.

С помощта на ключови думи като “женско безплодие”, “мъжко безплодие”, “семенна течност”, “алфа липоева киселина”, „ендометриоза“ и други, биват открити важни резултати от английската литература по темата. Към тях добавят клинични изпитвания, мултицентрични проучвания и прегледи. От тях биват подбрани 28 статии, които доказват, че киселината помага в лечението на безплодие.

Какви са резултатите от изследванията за киселината?

Наличната литература показва нейните положителни ефекти в множество процеси. Такива са от узряване на яйцеклетки, до оплождане, развитие на ембриони и репродуктивни резултати. Редовното приложение на липоевата киселина при субфертилни жени, както и мъже, намалява тазовата болка при ендометриоза (p < .05). Също нормализира менструалния поток, метаболитните нарушения (p < .01) и подобрява качеството на спермата (p < .001).

Според учените, съединението представлява обещаваща нова молекула в областта на безплодието на двойките. Но са необходими повече клинични проучвания, за да се подобри използването й в клиничната практика.

Алфа липоева киселина – как да я приемате?

Антиоксидантът влиза в състава на много хранителни добавки, предлагани без рецепта. Може да я приемате под формата на капсули, таблетки и дори като напитка.

Въпреки че тялото може да синтезира алфа липоева киселина, то може да я усвоява и от хранителни продукти. Добавка в дози от 200-600 мг осигуряват до 1000 пъти количеството, налично от обикновената диета. Според някои проучвания, стомашно-чревната абсорбция на антиоксиданта е променлива. И намалява с употребата на храна. Поради това се препоръчва тя да се приема 30-60 минути преди или поне 120 минути след хранене. Максимални нива на алфа липоева киселина в кръвта се постигат 30-60 минути след поглъщане на добавката с нея. Смята се, че тя се метаболизира до голяма степен в черния дроб.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top