Метафора за двойка с безплодие

Безплодие: кризата на модерния свят

Случаите на безплодие са много по-често срещани, отколкото голяма част от хората предполагат. Поне 15% от двойките срещат трудности в опитите за зачеване. Това означава само едно – не сте сами в тази битка!

Първата крачка към решаването на проблема с безплодието е разбирането. Състоянието на безплодие трябва да бъде разбрано, за да се открие подходящ метод за лечението и превъзмогването му. Препоръчително е след установяването на проблем, да се консултирате с медицински специалист. Не е желателно да отлагате посещението в лекарския кабинет, ако имате съмнения за безплодие!

Няма и от какво да се страхувате! Ако се установи, че репродуктивното здраве на Вас или Вашия партньор се нуждае от медицинска грижа, то сте попаднали на правилното място! Дори всичко да изглежда наред, със сигурност решението Ви за консултация е правилно! 

Как дефинираме понятието безплодие?

Понятието безплодие е дефинирано от Световната здравна организация. То би могло да се прояви по различен начин, така че обединява няколко случая. 

 • Невъзможност за зачеване в рамките на една година активни опити, без предпазни средства
 • Двойката е преминала през два или повече на брой спонтанни аборта.
 • След раждане е констатирана нежизнеспособност на новороденото. 

Неуспешни опити за зачеване

Във всеки един момент, над 90 милиона двойки по целия свят правят опити за забременяване. При една от всеки шест двойки се явява проблем при опитите за забременяване. Това са общо 17% от всички двойки, желаещи дете!

Когато репродуктивни проблеми не са налице, средностатистическа двойка на възраст между 29 и 33 г. има между 20 и 25% шанс за зачеване в периода на един менструален цикъл. За съжаление, понякога тази вероятност драстично намалява с до 30% и дори 50%. Това се случва, когато жената премине над средата на 30-те си години и достигне до 40 години.

Не се отчайвайте! 

Хубавата новина е, че съвременната репродуктивна медицина е развита на изключително високо ниво. Постоянно се провеждат изследвания, правят се проучвания и получените данни се анализират. Все по-голям е броят на двойките, при които макар да е бил установен проблем с безплодие, той вече е решен. Днес хиляди щастливи семейства, по-рано обезкуражени от неуспешните опити, се радват на своите деца! 

Съществуват различни фактори, водещи до безплодие при мъжа и безплодие при жената. Сред тях са стрес, замърсяване и токсини, заболявания, демографски характеристики. И тъй като възрастта и пола са често дискутирани условия от голяма важност, нека видим каква е тяхната роля за състоянието безплодие – както при мъжа, така и при жената. 

Ролята на възрастта за състоянието безплодие

Увеличаване на продължителността на активния живот неминуемо води до желание за зачеване на първо дете в по-късна възраст. Това важи, както за мъжете, така и за жените. Безспорно, това е и един от основните фактори, които най-много повлияват способността да създадем нов живот.

Възраст и безплодие при жената

В забързаното ни ежедневие, все по-голяма част от жените се чувстват готови за отглеждането на дете едва след навършването на 35 години. Многото ангажименти и хилядите цели, които си поставяме, често оставят опитите за зачеване по-рано на заден план.

Шансове за забременяване и честота на безплодие спрямо възрастта на жената

Отражение върху яйцеклетките

С напредването на възрастта обаче репродуктивното здраве на жената постепенно отслабва.

 • Броят на яйцеклетките намалява, а с тях – и количеството женски полови клетки, достигащи до зрялост.
 • Самото качество на яйцеклетките се влошава.

Това е и причината за повишена вероятност от увреждане в хода на развитието на ембриона. 

 Затова и случаите на безплодие в по-напреднала възраст са повече на брой.

Фоликулостимулиращ хормон

Фоликулостимулиращият хормон е много важен за организма както на мъжа, така и на жената. Той подпомага развитието и узряването на половите клетки. 

Когато са налице съмнения за безплодие, след консултация с медицински специалист винаги се пристъпва към изследване на фоликулостимулиращия хормон. Резултатите показват доколко ефективно функционират женските яйчници и мъжките тестиси. Установява се и конкретната причина за безплодие, ако, разбира се, се констатира такова състояние. 

Особено необходимо е жените в по-напреднала възраст да следят нивата на фоликуло-стимулиращ хормон (FSH). Броят на яйцеклетките в женското тяло може да бъде установен чрез най-обикновен кръвен тест.

Възраст и безплодие при мъжа

Макар жената да е тази, която забременява успешно, ролята на мъжа в опитите за зачеване също е изключително важна. Според проведени изследвания, зависимостта и при двата пола е една и съща. Мъжкото репродуктивно здраве бавно започва да отслабва след 30-годишна възраст и по-рязко – след 45 години. 

Отражение върху спермалните показатели 

С напредването на възрастта, оплодителните способности на мъжа също търпят изменения в спермалните показатели.

 • Броят на сперматозоидите не винаги намалява, както се случва с женските яйцеклетки.

За разлика от женското тяло, което изначално разполага с ограничен яйчников резерв, мъжкото тяло произвежда сперма всеки ден. 

 • Подвижността на сперматозоидите обаче често започва да намалява. Повишава се броят на мъжки полови клетки, които не успяват да достигнат до зрялост. Това им пречи да се придвижат до яйцеклетката и да я оплодят.
 • По-ниската степен на зрялост се отразява и върху качеството им.
 • В допълнение, количеството семенна течност при еякулация е възможно да започне да намалява.
 • С възрастта се повишава и рискът от генетични мутации на сперматозоидите. 

Възрастта на мъжа представлява основен фактор за безплодие особено вземайки предвид и възрастта, и репродуктивното здраве на половинката му. 

Значение на пола при диагностициране с безплодие

Много хора не осъзнават, че и при жените, и при мъжете съществуват равни шансове за констатиране на някакъв репродуктивен проблем.

Безплодие при жената

При жените, най-често срещаните причини за безплодие включват:

Безплодие при мъжа

Най-често срещаните причини за безплодие при мъжа, са:

 • Олигооспермия, нисък брой или слаба подвижност на спермарозоидите
 • Азооспермия – Липса на семенна течност
 • Тератозооспермия
 • Запушвания и структурни аномалии
 • Нарушения в обичайната еякулация
 • Оксидативен стрес

Макар и рядко, възможно е безплодието да се дължи и на други, комплексни причини като несъвместимост на партьорите от генетична гледна точка и имунологични причини.

Репродуктивните проблеми, свързани с женско или мъжко безплодие, няма как да не Ви притесняват. Това твърдение важи с особена сила, когато активно правите опити за зачеване и искате да стартирате или разширите своето семейство.

Ако срещате трудности, най-добрият начин за справянето с тях, е да разберете къде се крие причината за безплодието и да разрешите своя проблем заедно, като двойка.

Възможни решения при безплодие

Независимо дали сте диагностицирани с някой от горепосочените репродуктивни проблеми, или сте в отлично здраве, пред Вас стоят няколко възможности.

Консултация със специалист и изследвания

Бихте могли да се свържете с медицински специалист и да се вслушате в дадения съвет. Обичайно, лекарите правят цялостна оценка на репродуктивния Ви профил. Провеждат всички възможни изследвания и след споделяне за евентуални предишни сексуални проблеми и здравословни заболявания.

Процедури по асистирана репродукция

В някои случаи, никакви очевидни проблеми, свързани с безплодие, не са налице.Тогава отново се правят тестове и, въз основа на тях, лекарят може да препоръча процедура по инвитро оплождане (IVF)интраутеринна инсеминация (IUI) или друг вид процедура по асистирана репродукция.

Хранителни добавки 

Все повече двойки се обръщат и към по-натурални алтернативи на скъпите и инвазивни хормонални процедури. Направени изследвания доказват благотворното действие на приема на хранителни добавки в случаи на безплодие. Особено ефективни са те, комбинирани с предприети мерки за по-здравословно хранене и физическа активност.

Статистика за случаите на безплодие в България

Броят на двойките, страдащи от безплодие у нас, постоянно нараства. Факторите, водещи до репродуктивни проблеми, са много и различни. 

Наблюдават се следните тенденции:

 • Докато преди години причините за безплодие са търсени само у жената, днес и мъжкият фактор е изключително силно застъпен.
 • В по-голямата част от случаите обаче в основен проблем се превръща късната възраст, в която започват опитите за зачеване.
 • Доскоро проблем се оказваше и твърде дългият период на безуспешни опити до пристъпване към консултация със специалист по репродуктивно здраве. 

Над 270 000 двойки в България страдат от безплодие, макар и през последните години да липсва официална статистика, която да се ангажира с конкретна цифра.

При около 10% от двойките се установява безплодие с неизяснена причина. В тези случаи макар и да липсват хормонални или други пречки, опитите за зачеване не се увенчават с успех.  

Няма рецепта, с която да решите репродуктивните си проблеми и да се сбогувате отведнъж с безплодието! Пътят със сигурност е не лек, дори труден, но, вярваме, че краят е щастлив! Съветваме Ви редовно да посещавате специалист, за да следите евентуални нарушения в репродуктивното си здраве. Не отлагайте родителството твърде напред във времето, а вместо това му се насладете истински! В случай, че имате каквито и да било опасения, консултирайте се със своя лекар! 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top