асистирано излюпване

Асистирано излюпване – какво представлява?

Асистирано излюпване е микроманипулационен метод, който се използва непосредствено преди трансфер. Чрез него по-лесно се разрушава мембраната, която обвива клетката – zona pellucida (зона пелуцида). Това подпомага взаимодействието между ембриона и ендометриума в най-ранния етап. И е предпоставка за успешна имплантацията при асистирана репродукция.

Наричат го още асистиран Hatching, като обикновено се прилага при по-възрастни жени, които искат да забременеят инвитро. Но става и за всяка друга възрастова група.

Асистирано излюпване – същност

Въпросната техника е част от IVF лечението при една двойка. Тя има за цел да улесни процеса на излюпване и имплантиране на ембриона. Както стана ясно, след като се оплоди, той е покрит с плътна мембрана, наречена зона пелуцида. За да бъде трансферът успешен, яйцеклетката трябва да се излюпи – и да излезе от посочената обвивка, за да се прикрепи към лигавицата на матката.

По време на асистирано излюпване ембриологът изтънява или отслабва бариерата около оплодения ембрион в една точка. Той прави дупка в зона пелуцида и така увеличава шансовете за излюпване на ембриона и последващото му имплантиране.

При естествена бременност, когато ембрионът достигне етапа на развитие бластоцист, зоната започва да изтънява. Процесът на изтъняване се стимулира от многократно свиване и разширяване на бластоциста. Това променя еластичността на зоната. След като тя е достатъчно изтънена, тя се разкъсва, позволявайки на ембриона да се излюпи. Но не винаги всичко протича по този начин. Някои ембриони трудно се излюпват и не се стига до имплантация. Ето защо може да се проложи асистиран хетчинг на ембрионите непосредствено преди трансфер.

Множество проучвания показват, че естествените излюпвания в човешките бластоцисти обикновено се появяват близо до вътрешната клетъчна маса. При асистираното излюпване ембриолозите прилагат наблюдаваното поведение на успешно естествено излюпване. По този начин се повишава шансът за имплантация след трансфер на един или повече ембриони.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

При кои двойки се препоръчва асистирано излюпване?

Има няколко основни фактора, които насочват репродуктивните специалисти към асистиран хетчинг при една двойка, която тръгва по дългия път на инвитро процедурите. Например:

  • пациенти, които са имали предишни неуспешни цикли;
  • пациенти, чиито ембриони имат зона пелуцида, която е необичайно дебела;
  • пациенти, чийто ембриони не се развиват както се очаква;
  • пациенти с повишени нива на FSH по време на фоликуларната фаза;
  • пациенти на възраст над 35 години с един или няколко спонтанни аборта или безплодие.

Тъй като асистираното излюпване няма известни недостатъци и съществува потенциал за увеличаване на процента на имплантиране, всяка една двойка може да се възползва от усъвършенстваните асистирани техники за излюпване в различните репродуктивни клиники.

Асистиран хетчинг (Assisted Hatching) – същност и видове

Има няколко метода за асистирано излюпване при инвитро (IVF). Но този с лазер е най-модерният и често използван подход в клиниките у нас. Той е най-безопасният за ембрионите, защото ембриолозите могат да настроят и извършат лазерно подпомагано излюпване с по-голяма скорост и прецизност в сравнение с други методи.

Асистираният хетчинг на ембриони се извършва непосредствено преди ембриотрансфера. Въпреки че целта на всяка техника е да отслаби или перфорира zona pellucida, разликите в методологията на отделните са значителни.

При асистирано излюпване чрез лазер се използва специализиран софтуер. Той подпомага позиционирането, интензитета и фокуса на лазерите. При този метод се измерва дебелината на зоната, което позволява на ембриолозите да сведат до минимум топлината, доставена към съседната вътрешна клетъчна маса. И за да се улесни имплантацията, се изтънява обвивката на ембриона, без да се нарушава неговата цялост.

Къде намира приложение асистираното излюпване с лазер?

Неинвазивният метод увеличава шанса от имплантация след трансфер. Но въпреки това не е рутинна процедура при всички IVF пациенти на репродуктивните специалисти.

Има няколко основни фактора, които имат значение за лекарите и ембриолозите за асистиран хетчинг на ембрион/и. Това са:

  • Когато жената е над 37-годишна възраст и все още не е забременяла;
  • Когато пациентките имат лош хормонален статус – с повишено ниво на FSH;
  • Когато ембрионите са с лошо качество, най-вече има дeбeлa зoнa пeлyцидa, бaвнo дeлeнe нa ĸлeтĸитe или виcoĸ пpoцeнт нa фpaгмeнтaция нa ĸлeтĸитe;
  • Асистирано излюпване, когато жената има един или повече неуспешни трансфера;
  • В случай, че се използват замразени/размразени ембриони, при които може да има втвърдена зона пелуцида.

Колко успешeн е асистираният хетчинг с лазер?

Въпреки прилагането на популярния микроманипулационен метод за излюпване на ембриони, той не гарантира на 100% имплантация. Тоест остава рискът трансферът да е неуспешен поради други фактор.

Асистираното излюпване увеличава шанса за имплантиране на трансферирани ембриони. Това показват клинични проучвания, но са необходими още изследвания, доказващи успеха на лазерно подпомогнатото излюпване пред други методи.

Двойките, кандидатстващи за финансиране от Център за асистирана репродукция (ЦАР) трябва да знаят, че за този метод за излюпване на ембрионите се заплаща допълнително. Изключение правят случаите на 3-ти пореден опит или използването на размразени ембриони. В последните два случая асистираното излюпване е безплатно, но всичко зависи от политиката на клиниката, в която двойката е стартирала инвитро процедура.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Възрастта, хормоналният статус, качеството на ембрионите или броя на вашите инвитро опити е от особено значение, когато става дума за асистирано излюпване. Важно е да поговорите с вашия лекар и да решите дали ще има свеж или така нареченият ЗЕТ трансфер. Той е човекът, който да вземе решение какъв метод да бъде използван, за да имате по-високи шансове за имплантация.

Възрастта, хормоналният статус, качеството на ембрионите или броя на вашите инвитро опити е от особено значение, когато става дума за асистирано излюпване. Важно е да поговорите с вашия лекар и да решите дали ще има свеж или така нареченият ЗЕТ трансфер. Той е човекът, който да вземе решение какъв метод да бъде използван, за да имате по-високи шансове за имплантация.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top