симптоми на успешна имплантация

Симптоми на успешна имплантация – на кои да вярвате?

Симптоми на успешна имплантация е темата, от която се интересуват много жени, искащи да станат майки. Дали са правили нормални опити или инвитро, повечето искат да узнаят, че са бременни по-скоро. И преди да направят първия тест, се опитват да установят това по своето тяло. А то често може да им подскаже, че са успели – чрез някои сигнали. Но има и заблуждаващи, които носят разочарование.

За да се случи зачеването и усетите симптоми на успешна имплантация, трябва да мине един сложен процес. Той започва със сблъска на сперматозоида и яйцеклетката. Това може да стане след секс или чрез асистирана репродукция – изкуствено оплождане. След това клетките започват да се делят много бързо.

При спонтанни опити се случва оплождането и бластоциста, който е съвкупност от делящите се клетки, се придвижва към матката по една от фалопиевите тръби. Попаднал в нея, той се опитва да се прикрепи и едва след това може да говори за някои симптоми на успешна имплантация. Но не си мислете, че те започват още в самото начало.

Какво е имплантация?

С нея се задейства повишаването на нивата на всички хормони на бременността като естроген, прогестерон и hCG или човешки хорион гонадотропин. Ако имплантирането е факт, те карат плацентата и ембриона да се развиват. В противен случай маточната лигавица се отделя след няколко дни – под формата на месечния цикъл.

Между 6 и 12 дни след овулацията се случва прикрепянето на бластоциста към маточната стена. Най-често се появява 8 до 9 дни след зачеването. Като точната дата зависи от овулацията или дали зачеването е настъпило рано или късно в прозореца на овулацията. След това може да първи симптоми на успешна имплантация, но всеки случай е строго индивидуален.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Липса на симптоми на успешна имплантация означава ли неуспех?

Естествено, че ако се надявате да забременеете и познавате тялото си, ще забележите първите промени с него. Без значение колко са малки. Но не винаги те се появяват толкова бързо. Имайте предвид, че повечето жени не изпитват никакви признаци на зачеване, а после разбират, че ще си имат бебе.

Нека разгледаме някои популярни симптоми. Наличието им не означава непременно, че сте бременна. Също така и по тяхната липса не бива да съдите, че не сте.

Кои са възможните симптоми за успешна имплантация?

Кървене

Неясно е колко често се случва имплантационното кървене. Една трета от всички жени, които забременяват, имат такова, но това твърдение не е подкрепено от достатъчно рецензирани изследвания. Все пак не всяка информация в интернет може да се смята за достоверна.

До 25 % от жените имат розово кървене или зацапване през първия триместър. И имплантирането на ембриона е една от причините за този процес.

Въпросното кървене може и да не е от първите симптоми на успешна имплантация. А по-скоро да е знак на организма, че идва цикълът. Най-често обаче това се случва няколко дни до седмица преди да настъпи менструацията.

Има и други разлики, които да ви помогнат да определите дали имате имплантационно кървене или цикъл. Първото е светлорозово или кафяво на цвят – за разлика от алената кръв при втория случай.

Ако се чудите за зацапването, то може да се появи веднъж или да продължи от няколко часа до три дни. Ако забележите малко розово или кафяво течение на бельото си или при бърсане на интимните части, то най-вероятно е щастлив признак за успешна имплантация.

Крампи

Не е тайна, че при ранна бременност има рязка промяна. Тя започва със скок на хормоните, продиктуван от имплантирането. Едва след него може да се покажат двете черти на уринарния тест.

Бушуващите хормони в тялото на жената могат да причинят спазми. Макар да няма изследвания, някои пациентки усещат болки в корема, долната част на гърба. Освен това, в матката се случват различни процеси, докато оплодената яйцеклетка се имплантира и започне да расте.

Течение – сред първите симптоми на успешна имплантация

Ако имате цервикална слуз, то има голяма вероятност да сте бременна. Трябва да знаете, че тя малко по-различна около момента на имплантация. Прилича на яйчен белтък – по-бистра, разтеглива и хлъзгава.

След като ембрионът си намери своето място в матката, самата слуз става по-плътна, като текстурата му е по-бяла и прилича на гума. А в дните, при които прогестеронът и естрогенът се повишават, тя става още по-плътна и обилна. Само че придобива бял или жълт нюанс.

Все пак, не забравяйте, течението може да бъде причинено и от хормони, стрес, полов акт, бременност, както и заради предстоящото идване на месечния цикъл. За да се ориентирате по-добре, трябва да знаете как изглежда течението преди цикъл. И след това да го наблюдавате по време на опитите.

Подуване на корема

Повишаването на прогестерона (в ранна бременност) забавя храносмилателната система. Това води до подуване. Но този симптом е свързан и с менструацията на една жена.

Чувствителни гърди след имплантация

И това може да влезе в графата за симптоми на успешна имплантация. Но и да ви донесе разочарование. Нивата на hCG, естроген и прогестерон, се повишават бързо след “закачването” на ембриона. Заради това може да усещате гърдите си по-болезнени, особено на допир.

Въпреки че много жени съобщават за подуване или чувствителност на гърдите преди менструацията, те са по-забележими от обикновено в много ранна бременност.

Гадене

Може би най-известният от ранните симптоми на бременността.Някои го наричат с определението „сутрешно гадене“. Но то може да се случи по всяко време на деня.

Повишените нива на прогестерон след имплантиране могат да предизвикат позиви за повръщане. Това най-често се случва около 4 или 5 седмици от бременността. Или приблизително времето, от което нямате менструация.

Прогестеронът забавя храносмилането, което може да допринесе за гадене. Повишаването на нивата на hCG и по-чувствителното обоняние влошават проблема. Затова избягвайте готвенето на черен дроб и лук, както и приема на много подправки.

Главоболие – друг симптом за успешна имплантация

При високи нива на хормоните, особено прогестерон, то се усеща от доста жени. То е налице най-вече след като ембрионът се е захванал към маточната стена.

Промени в настроението

Някои мъже ще кажат, че в този случай всички жени имат симптоми на успешна имплантация. Да, представителките на по-слабия пол често се усмихват и в един момент вече плачат. Но това не означава, че са заченали.

Естрогенът и прогестеронът, както и hCG, се увеличават много бързо след имплантирането. Това кара бременните да са по-чувствителни от обикновено. И понякога дори от две думи, да избухват в сълзи и безкрайни обяснения.

Повишаване на базалната температура

Ежедневното спадане базалната телесна температура може да има при липса на имплантиране. За целта трябва да сте я проследявали редовно и сте наясно със стойностите. Обикновено тя е по-ниска преди овулацията, след което се повишава. След това отново пада, преди да започне менструацията. Ако забременеете, температурата ви остава повишена, което е от важните симптоми на успешна имплантация.

Най-често температурните стойности се променят както следва:

  • В първите 12 дни от цикъла – 36.8-36.9;
  • В деня преди овулацията (обикновено на ден 13) – 36,6;
  • На 14-ия ден от цикъла е 37,2;
  • На 19-20 ден – 37 градуса;
  • На 21-25 ден – 37,2 градуса.


В случай, че не настъпи бременност, температурата спада до 36.6-36.8 градуса. При някои жени тя се понижава около момента на имплантиране. Но това е различно от понижаването, което предвещава идването на менструацията. Ако тя дойде, то температурата ще си остане ниска.

В случай на повишаване на естрогена, температурата може да спадне за един ден. И след това отново да се повиши. Но няма достатъчно доказателства за тази теория.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Всяка жена се хваща “като удавник за сламка” към някои симптоми, водещи до успешна имплантация. Чакането винаги е изпълнено повече с притеснение, отколкото със спокойствие. За съжаление, определени сигнали на организма са признаци, свързани с предменструалния синдром.

Най-добрият начин да разберете дали наистина сте бременна, е да направите уринарен или кръвен тест. Дори и да имате симптоми на имплантиране, са необходими няколко дни, за да се натрупа достатъчно hCG.

Може да се каже, че трябва да чакате задължително две седмици – времето между овулацията и момента, в който всеки тест ще отчете промяна. След трансфера на ембриони при инвитро става дума за същия период. Каквото и да правите, спрете да четете за най-честите симптоми за успешна имплантация и се тревожите дали ги има при вас. За сметка на това правете онова, което харесвате и ви кара да се чувствате спокойни.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top