микробиом

Полезни бактерии повишават шанса за зачеване при инвитро

Специфични микробиоми в женския репродуктивен тракт водят до по-висок шанс за зачева при асистирана репродуктивна технология (АРТ). Това показва ново проучване, разглеждащо ролята на полезните бактерии върху плодовитостта.

Вагиналната микрофлора е биомаркер за репродуктивното здраве на жените, които се опитват да заченат чрез инвитро. Тя състои от няколко полезни бактерии, сред които Lactobacillus. Когато броят на тези бактерии намалее, се увеличават анаероби като Gardnerella vaginalis и Atopobium vagina. Това е предпоставка за бактериална вагиноза и отрицателен тест за бременност. Тя засяга близо 20% от пациентките, страдащи от безплодие.

Вагиналната дисбиоза или необичайни промени в микробиома на репродуктивния тракт, намаляват нивата на бременност след ин витро оплождане (IVF). Това доказват предишни изследвания. Ала някои заключения са опровергани от няколко мета-анализа. За да разрешат този проблем, изследователите от настоящото проучване са използвали технология за секвениране от ново поколение (NGS). Тя предоставя подробна информация за вагиналните и ендометриални микробиоми чрез изолиране дори на редки бактерии, чийто нива са твърде ниски в сравнение с най-популярните.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Полезни бактерии срещу патогенни бактерии и фертилитет

Настоящото проучване на JABRA изследва как честотата на бременност при АРТ се влияе от баланса между изобилието от патологични бактерии като Gardnerella, Enterococcus, Enterobacteriaceae, Streptococcus и Staphylococcus и Lactobacillus. То се базира на проби от вагинални и ендометриални микробиоми от 35 пациентки, преминали през асистирана репродукция. Те са имали ембриони, трансферирани между февруари 2019 г. и март 2020 г.

Данните сочат, че всички ембриони на жените са с добро качество. При тях ембриотрансферът (ET) е извършен, ако ендометриумът им е с дебелина най-малко 8,0 мм на 15-ия ден от цикъла. Пробите с микробиоми са събрани между осмия и десетия ден от менструалния им цикъл. Взети заедно, в изследването са включени съответно 34 и 33 вагинални и ендометриални проби.

Във вагиналните и ендометриалните проби са взети под внимание различни комбинации от патогенни бактерии с високо и ниско разпространение, както и полезни като Lactobacillus. Получават се четири групи, като екипът оценя тяхното влияние върху забременяването при АРТ. Методите, използвани при него, включват инвитро (IVF), интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI) и свеж/замразен трансфер.

Каква е връзката между микробиомите в женският репродуктивен тракт и плодовитостта?

От 34 ембриотрансфера, общо 21 са довели до бременност. 17 от тях са приключили с раждане на здрави бебета. Само четири са били прекъснати заради ранни спонтанни аборти. Пациентките, които са забременели, са сравними в повечето отношения с останалите, включително и тези, употребили антибиотици.

Високо ниво на Lactobacillus както във вагинални, така и в ендометриални проби, е установено при по-голяма част от бременните участнички. Докато в пробите на тези, които не са успели да заченат, има повишено ниво на патогенни бактерии. В повечето случаи двата типа проби корелират добре.

Използвайки 46% и 55% гранични стойности във вагинални и ендометриални проби, съответно за Lactobacillus и 18,7% и 8,5% за патогенни бактерии, се наблюдават значително различни бактериални профили във вагиналните и ендометриалните микробиоми за двете групи бактерии.

Както при вагинални, така и при ендометриални проби, бременностите са по-чести в групата с високи нива ла Lactobacillus и ниски на патогенни бактерии. Докато при небременните жени е обратното. По този начин благоприятният Lactobacillus-патогенен бактериален баланс в ендометриума и вагината се свързва с по-голям дял жени, които са забременели. Това остава вярно след изключване на тези, на които са дадени антибиотици.

Доминирането на Lactobacillus iners присъства при една трета от бременните жени в сравнение с CST IV (анаеробни бактерии доминиращи над лактобацилите) при около 45% от небременните жени.

Как лактобацилите и патогените се отразяват на асистираната репродукция?

Значително повече жени забременяват, когато изобилието на лактобацили е високо за сметка на ниско откъм вредни бактерии. Изследването доказва, че когато лактобацилите намалеят, патогените се повишават. И резултатът след инвитро е, че няма констатирана бременност.

Разликите в микробиома могат да повлияят на възприемчивостта на ендометриума към имплантирането на бластоциста, например, поради възпаление, предизвикано от инфекция. Тя е налице, когато количеството на патогените е по-високо за разлика от това на лактобацилите. При понижено ниво на лактобацилите се нарушава и имунния толеранс. Така не може да се осъществи имплантация след трансфер.

Смята се, че такива взаимодействия възникват чрез рецептори за разпознаване на образи върху клетките на лигавицата на ендометриума. Те взаимодействат с имунните клетки на жената, за да регулират локалния имунен отговор. Тези открития показват, че Lactobacillus преобладава в ендометриалните и вагиналните микробиоми. Присъствието на тези полезни бактерии предотвратява навлизането на патологични в матката.

Необходими са допълнителни проучвания за изясняване на механизмите, чрез които микробиомът на ендометриума влияе върху имплантирането на бластоциста при асистирана репродукция.

Настоящото проучване допълва предишни доказателства от сходни изследвания. То демонстрира как балансът между цитираните две групи микроби влияе върху резултатите от бременността при жени, подложени на АРТ. Независимо от това, са необходими допълнителни изследвания, за да се определи как различните видове Lactobacillus влияят върху резултатите от бременността.

Възможните интервенции за коригиране на дисбиозата във вагиналната флора също са обект на допълнителни проучвания. Действието на пребиотик лактоферин, който засилва растежа на Lactobacillus или антибиотици за потискане на свръхрастежа на патогени, също влияят на плодовитостта.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top