Цервикална слуз – с важна роля за зачеването

Цервикална слуз – това е течност, произвеждана от маточната шийка при жената. Нейната функция напомня на тази на семенната течност при мъжете. Тя е особено важна за движението на сперматозоидите и поддържането на техния живот. И съответно има значение за зачеването при една двойка, правеща опити за бебе.

По време на менструалния цикъл въпросната слуз се променя. Ако тя е мокра и хлъзгава, това е знак за плодовитост при нежния пол. Тоест тя улеснява придвижването на сперматозоидите към яйцеклетката по време на овулация.

Цервикална слуз – какво представлява?

Нека да разгледаме по-подробно тази течност, която се отделя от шийката на матката. Под въздействието на хормоните всяка цервикална слуз се променя по време на месечния цикъл. По нейните структура, обем и цвят може да се определи фертилността.

Точно преди овулация слузта е гъста, бяла и суха. Малко преди тя да настъпи цервикалната течност става по-бистра и хлъзгава. Точно тази консистенция улеснява придвижването на сперматозоидите към освободената яйцеклетка. Тоест, когато жената забележи по бельото си, че е такава, то е време за опити за зачеване.

По цервикалната слуз лекарите могат да определят дали жената е фертилна и кога е най-добре да прави секс с партньора си.

Каква е основната функция на цервикалната течност?

В зависимост от това на кой етап от цикъла сте, тя има две основни задачи. Първата е да помогне на семенната течност да се придвижи към матката по време на овулацията, за да може да я оплоди. Втората е предотврати навлизането на семенна течност или други вещества в шийката на матката.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Има различни видове цервикална слуз

Всяка жена е различна, но може да се каже, че при всички въпросната течност, отделяща се от маточната шийка по време на цикъла, бива няколко вида. Ето и кои са те:

 • Суха цервикална течност или липса на такава;
 • Лепкава като паста с бяла или жълта консистенция;
 • Кремообразна – с гладка текстура и бял цвят, приличаща на кисело мляко;
 • Хлъзгава и разтеглива – наподобява суров белтък;
 • Мокра, водниста и с бистър на цвят.

Типът или структурата на цервикалната слуз зависи от етапа на менструалния цикъл, в който се намира всяка жена. Обикновено нейната слуз е суха или пастообразна в началото, преди да премине към такава с по-кремообразна текстура. С наближаването на овулацията течността е по-еластична хлъзгава и мокра. След като тя приключи, става гъста и суха.

Най-честата аналогия, използвана за цервикална слуз, която попада в графата най-плодовита, е тази, която изглежда като суров яйчен белтък. Ако забележите по бельото си точно такава, то вие сте в най-плодородния си момент.

Цервикална слуз – каква е нейната роля при зачеването?

Както стана ясно, тя има ключова роля в зачеването. Хормонът естроген достига пика си точно преди самата овулация. Това кара цервикалната течност да промени консистенцията си. Тя става по-кремообразна до подобна на еластични, сурови яйчени белтъци. Този мокър, хлъзгав секрет улеснява плуването на сеперматозоидите нагоре по влагалището и достигането им до матката за оплождането на яйцеклетката. Ако жената прави секс по това време, тя увеличава шансовете си забременяване.

Много често сравняват матката на жената с басейн, пълен с вода (цервикална слуз), в който плуват различни хора (сперматозоидите). Ако водата е гъста или подобна на кал, няма начин човек да преплува през нея, за да стигне до другата страна на басейна. Така и семенната течност не може да достигне до фалопиевите тръби, ако цервикалната слуз не е качествена (плодородна). Иначе за сперматозоидите е по-лесно да плуват във влажна слуз от яйчен белтък, за да стигнат до матката.

Цервикална течност и менструален цикъл – как се променя тя?

Промените в слузта се случват в резултат на промяна на хормоните през целия менструален цикъл. Естрогенът се увеличава преди овулацията и кара шийката на матката да произвежда плодородната течност. Това е начинът на тялото да улесни придвижването на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, която предстои да освободи. След овулация нивата на естроген спадат, докато тези на прогестерон се повишават. Това помага на оплодената яйцеклетка да се имплантира в матката при зачеване. Което от своя страна е причина за изсъхването на въпросния секрет от маточната шийка.

Ако имате 28-дневен менструален цикъл, то вашата цервикална слуз следва модела:

 • Дни 1-4 след края на менструацията – суха или лепкава. Тя може да бъде бяла или с жълт оттенък;
 • Дни 4-6 – лепкава, леко влажна и бяла;
 • Дни 7-9 – кремообразна, мокра, с консистенция, подобна на кисело мляко консистенция;
 • Дни 10-14 – еластична, приличаща на суров яйчен белтък. Хлъзгава и много мокра слуз;
 • Дни 14-28 – течността изсъхва до появата на менструацията.
 • Повечето жени с 28-дневен цикъл овулират около ден 14. Ето защо тогава тяхната цервикална слуз е хлъзгава, еластична и много по-плодородна точно преди освобождаването на яйцеклетката.

Колко време трае слузта като яйчен белтък?

Изхвърлянето на тази течност от матката продължава около четири дни. Ако вашият цикъл е 28 дни, то плодородната цервикална слуз се появява около 10-ия до 14-ия ден.

Цервикална тенчост и ранна бременност – какво да очаквате?

Ако усетите, че слузта е видимо променена, то това може да е знак, че е имало имплантация. След овулацията тя се сгъстява или изсъхва, тоест менструацията скоро ще настъпи. Въпреки това, ако сте заченали по време на овулация, все още може да произвеждате малко цервикална слуз. В други случаи възниква имплантационно кървене или така наречената имплантационна цервикална слуз. Тя е оцветена в кафяво или розово (прилича на зацапване преди цикъл). И може да заблуди жената, че не е успяла да забременее.

Важно е да се отбележи, че всеки човек е различен и не всеки има имплантационно кървене или забележими промени в цервикалната слуз след зачеване.

Какво може да причини промени в цервикалната слуз?

Някои фактори играят роля в количеството цервикална слуз, което имате или начина, по който изглежда тя. Нещата, които могат да повлияят на течността са:

 • Кърмене;
 • Лубриканти, използвани по време на секс;
 • Хормонален контрол на раждаемостта, използване на контрацептиви против забременяване;
 • Инфекции, предавани по полов път;
 • Други вагинални инфекции като гъбични или бактериална вагиноза;
 • Операция на шийката на матката;
 • Прием на някои лекарства;
 • Стрес и диета.

Как да разберете дали имате проблем с вагиналното течение?

Ако изхвърлената слуз от маточната шийка не е хлъзгава и не прилича на яйчен белтък, то това е знак за проблеми с овулацията, инфекция или други подобни. В този случай е добре да посетите гинеколога си, който ще ви назначи изследвания и прецени кои фактори могат да повлияят на вагиналното течение. След тях ще предприеме необходимото лечение.

Има ли лекарства за увеличаване на цервикалната слуз?

За да увеличите естествено тази течност, която има роля за забременяването, трябва да приемате повече вода, да ядете плодове и зеленчуци. Има и някои лекарства и витамини, които помагат за това, но трябва да се взимат само по лекарско предписание.

Как да проверите за качеството на вашето вагинално течение?

Можете да го направите по няколко различни начина. Това са:

 • Използвайте пръстите си – измийте си добре ръцете и поставете един във вагината си. Извадете го и погледнете слузта. Слепете го с друг и ги отдалечете, за да видите има ли разтегливост.
 • Проверете бельото си – погледнете дали имате слуз по него или превръзката.
 • Използвайте тоалетна хартия – това е може би най-малко надеждният метод за проверка на цервикалната слуз, но все пак да е полезен. След уриниране се избършете и погледнете има ли по хартията.

Трябва да обърнете внимание как изглежда самата цервикална слуз. Дали е лепкава, кремообразна, водниста или суха. Ако е суха или лепкава, вероятно все още не сте фертилни. Ако е мокра, хлъзгава или е попила в бельото, то най-вероятно наближава овулацията.

Опити за зачеване чрез определяне на течността от маточната шийка

Проследяването на вашата цервикална слуз се нарича метод на цервикална слуз за семейно планиране. Правилното определяне на овулацията е един от най-добрите инструменти, чрез който ще заченете по-лесно.

За да определите каква е вашата цервикална слуз, следете промените, които виждате всеки ден – количеството, текстурата и цвета. Може да ползвате календар и да записвате каква е тя в отделните дни. Например гъста, кремообразна, мокра или суха. Когато течността е най- хлъзгава и мокра, като суров яйчен белтък, то вие сте в пика на вашат аплодовитост. След като видите този тип, е време да правите по-често секс за зачеване. Ако искате да предотвратите бременност, трябва да се въздържате от секс или задължително да ползвате презерватив или противозачатъчни.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Проследяването на цервикалната слуз е полезно за опознаване на фазите на вашия менструален цикъл и определянето на най-фертилните дни от него. Ако искате да имате бебе, започнете да проследявате вагиналното си течение и отбелязвайте резултатите си редовно.

Цервикалната слуз сама по себе си не е надеждна форма на контрацепция, така че ако не желаете да забременеете, се нуждаете от по-ефективна. Ако забележите някакъв секрет с неприятна миризма, незабавно отидете на гинеколог.

Този текст има информативен характер и не замества консултация със специалист.

2 коментара по “Цервикална слуз – с важна роля за зачеването”

 1. На 50 години съм. От една година нямам цикъл, а вторият ми мъж иска да имаме дете. Възможно ли е да стане по естествен път.. или какви са другите варианти?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Шансовете за успешно зачеване по естествен път рязко намаляват след 45-годишна възраст. Основните причини са: намален резерв от яйцеклетки, влошено качество на яйцеклетките и неблагоприятен хормонален фон за успешно оплождане, имплантация и износване на здрав плод. Въпреки това, в редки случаи, зачеване е възможно дори във възрастта след 50. В повечето случаи това става благодарение на методите на асистирана репродукция. Препоръчваме да направите консултация с център по репродуктивна медицина възможно най-скоро, за да определите репродуктивния статус на Вашата двойка.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top