Цветна бременност – трябва ли да се притеснявате?

Цветна бременност е вид генитално кървене в ранен срок от бременността. Всяка една на четири жени има такова или зацапване по време на първия триместър. Някои се заблуждават, че имат цикъл и ако бебето не е планирано, може и да не подозират, че са заченали.

Кървенето през първите седмици е нормално, но в зависимост от неговия интензитет, може да крие риск за задържането на ембриона.

Цветна бременност – какво представлява?

Ако една жена е заченала за първи път, със сигурност ще се притесни, ако забележи кървене преди настъпване на 12-та седмица. Според лекарите, няколко капки по бельото или зацапване, е обичайно преди този период. И ако не е съпроводено с болка, не е нещо сериозно. Но все пак жената трябва да се наблюдава и потърси лекарска помощ в следващите дни, ако кръвотечението не спре или се засили.

Кървенето по време на бременност след 12-та седмица не е често срещано явление. То е по-притеснително и изисква незабавен гинекологичен преглед и спешно лечение.

Какво може да причини кървене в ранна бременност?

Леко кървене или зацапване може да се появи през първите 12 седмици от бременността (първия триместър). Има няколко основни причини за появата му.

При цветна бременност кървенето е по-кратко в сравнение с характерното по време на месечен цикъл. Трябва да уточним, че в първия случай има няколко вида кървене. Ето кои са те:

Имплантационно

По време на имплантация е много вероятно да се появи зацапване или леко кървене. Тогава оплодената яйцеклетка (развиваща се в ембрион) се позиционира в стената на матката. Това обикновено се случва около датата на менструацията. Именно при прикрепянето на емрбиона може да се появи леко кървене. Но то е еднократно. Според данните, много жени имат такова близо 8 седмици след зачеване.

Имплантационното кървене е вид цветна бременност с много леко кървене (зацапване). Най-често то е с розов или кафеникав цвят. Забелязва се след забърсване с хартия в тоалетната или по бельото. Обикновено трае само около ден, но при някои жени може да продължи малко повече.

Цветна бременност и промени в шийката на матката

Хормоните на бременността могат да причинят промени в шийката на матката, в която се развива ембрионът. Понякога това води до кървене. А причината е, че шийката става по-мека, но същевременно е силно кръвоснабдена. Това е предпоставка за посткоитално кървене (след секс), например.

Инфекция

Понякога вагиналното кървене може да бъде причинено и от инфекция в матката, която трябва да бъде лекувана със специални медикаменти поради факта, че жената е бременна и не може да приема каквото и да е.

Кървене и спонтанен аборт

Цветната бременност е вид аномалия, която може да се дължи и на вид патология. Както стана ясно, много жени имат кървене в ранна бременност (преди 12-та седмица), но въпреки това стигат до раждане на здраво бебе. Но в други случаи рискът от спонтанен аборт през първите седмици е голям.

За спонтанен аборт се говори, когато поради някаква причина бременността приключи преди 24-та седмица. Неговите най-чести симптоми са кървене, обикновено ярко червено, придружено със спазми в гърба или стомаха. То се появява след 6-та седмица.

В други случаи на цветна бременност се поставя диагноза заплашващ аборт. Той налага жената да остане под лекарско наблюдение в следващите дни. Тя може да има кървене, но то да е без болка и все още да няма риск за плода. Но все пак не е изключено той да се отлепи или спре развитие.

Извънматочна бременност

Когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън утробата, обикновено във фалопиевата тръба, става дума за извънматочна бременност. Симптомите могат да включват:

 • кървене;
 • болка в корема от едната страна;
 • дискомфорт при уриниране и ходене по голяма нужда.

Моларна бременност

Цветна бременност или необичайно кървене в ранните етапи може да се наблюдава, когато плодът не се формира правилно в утробата и бебето не се развива нормално. В някои случаи се наблюдава мола хидатидоза, при която вместо плацента, се образуват малки кисти, пълни с вода. Те приличат на гроздове, затова някои наричат рядкото усложение моларна или гроздовидна бременност.

Симптомите могат да включват:

 • кървене;
 • тежко сутрешно гадене;
 • необичайно подут корем;
 • прекалено високо ЧХГ при кръвен тест в ранен етап от бременността.

Какви са причините за цветна бременност след 24-та седмица?

Някои жени може да получат леко кървене на по-късен етап от своята бременност. То може да не е от вътрешността на матката, а от шийката на матката, например, което може да причини кървене след секс. Това не е сериозен проблем, но все пак е добре да се направи консултация с гинеколог.

Има две по-сериозни причини за цветна бременност след 24-та седмица:

Ниско разположена плацента (placenta praevia)

Областта, в която се прикрепя плацентата, обикновено се простира нагоре от шийката на матката. За ниско разположена лекарите говорят, когато тя е близо до или покрива шийката на матката. Това може да затрудни придвижването на бебето при раждане. Но в повечето случаи проблемът се вижда при преглед с ултразвук и налага по-детайлно проследяване в последния триместър.

Ако плацентата не се е преместила и остава ниско, то жената може да има кървене до края на бременността и има риск както за нея, така и за бебето. Ето защо по-честите прегледи при гинеколог са много важни. А вероятността бебето да се появи с цезарово сечение е по-голям.

Отлепване на плацентата (abruptio placentea)

Това е сериозно състояние, при което води до така наречената цветна бременност. При него плацентата започва да се отделя от стената на матката. Обикновено това протича със силна болка в стомаха, която е различна от тази при контракциите. Дори и да няма кървене, тя също може да се появи.

Отрицателен резус фактор

По време на проследяване на бременността лекарят записва кръвните групи на майката и бащата. Един от въпросите, който задава, е дали бъдещата майка има положителен или отрицателен резус фактор.

По време на проследяване на бременността лекарят записва кръвните групи на майката и бащата. Един от въпросите, който задава, е дали бъдещата майка има положителен или отрицателен резус фактор. Ако бременната получи необичайно кървене или падне и нарани корема си, е добре да се свърже с лекар, за да й бъде поставена друга инжекция.

Цветна бременност – кога да потърсите медицинска помощ?

Ако се чувствате като цяло добре и кървенето е преди 12-та седмица и не е силно, тогава можете да се обадите превантивно на вашия гинеколог. Той ще ви зададе няколко въпроса и прецени дали да се видите за преглед.

Посетете веднага спешна помощ, ако имате кървене и:

 • то в момент, в който личния лекар не е на разположение:
 • кървенето е силно и не спира;
 • болката е силна;
 • чувствате се зле.

Същите съвети важат и ако има наличие на цветна бременноста след 12-та седмица от зачеването.

Кървене по време на бременност след спонтанен аборт

Ако имате един или повече спонтанни аборти, е нормално да се притеснявате от кървене. Много жени си спомнят за ужас за кръвта след която са загубили своето бебе. Важно е да запазите спокойствие и проверите нивото на хормона прогестерон. Според изследвания, при жени със загуби лечението с него е особено полезно.

Прогестеронът е хормон, който помага за удебеляване на лигавицата на матката, за да може към нея да се прикрепи ембрионът. Той може да се приема под формата на таблетки, както и до два пъти дневно вагинално. Според последни проучвания, при някои жени той се усвоява по-лесно, когато е поставен анално.

Съвет от екипа на FertilAid.bg

Aко нямате голям опит, чувайки за цветна бременност от вашия лекар, може да се притесните. Все пак трябва да знаете, че особено в началото е нормално да имате леко кървене. Но в случай, че сте претърпели един или повече аборта, е добре да следите нивото на прогестерона и приемате редовно, за да повишите шансовете си за имплантация на ембриона.

При всяко едно кървене се консултирайте с вашия гинеколог и следвайте внимателно неговите съвети. Добре е в такива случаи да си почивате и не вършите тежка физическа работа.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top