ембриолепило

Ембриолепило – предпоставка за успешен трансфер?

Ембриолепило е специална среда, която се поставя в матката преди трансфер. Обикновено се препоръчва при жени, които прибягват до асистирана репродукция. Най-често гинеколозите го препоръчват в случай на един или повече неуспеха. Смята се, че този продукт подпомага имплантацията на ембриона.

Все повече репродуктивни клиники използват най-различни новости при инвитро процедурите. И поставянето на ембриолепило е една от тях. Но то не е обикновено, а със специално разработена формула, в която най-голямо е количеството на хиалуронова киселина.

Ембриолепило – същност

Въпросната среда, в чиято основа има хиалуроран, наподобява много тази на матката. Именно тя има много важна роля непосредствено след трансфер. Защото от нея зависи дали ембрионът/те ще се иплантира/т.

Основните предимства на въпросното лепило за ембриони са:

  • подпомага образуването на клетките на ембриона и матката;
  • участва в образуването на кръвоносни съдове, от които ембрионът се захранва;
  • повишава шансовете за имплантация при инвитро с около 10%.

Хиалуронан – каква роля играе в ембриолепилото?

Хиалуронанът или хиауроновата киселина, се срещат естествено в лигавицата на матката. Чрез него секретите в нея са по-лепкави, което е изключително важно за имплантацията. Веществото улеснява дифузията на ембрионите в матката, както и адхезията клетка-клетка. То се свързва с рецептор (CD44), който се намира както върху повърхността на ембриона, така и в ендометриума. Доказано е, че той има има ключова роля за. А рекомбинантният серумен албумин в някои видове лепило например, подпомага последващото развитие на бластоциста в пост-трансферния период.

Изследвания сочат, че употребата на хиалуронова киселина чрез ембриолепило, увеличават шансовете за имплантация. Други проучвания предполагат, чето може да бъде особено полезно за жени с повтаряща се неуспешна имплантация или неизяснено безплодие.

Гъстата (вискозна) течност, която минимизира движението на ембриона вътре в матката, най-често се поставя няколко часа преди трансфера. Освен хиалуронова киселина, тя съдържа и въглехидратни молекули. За тях е известно, че участват в ранните етапи на захващането на ембриона към маточната стена.

Кой може да се възползва от използването на техниката с лепило за ембриони?

Най-често ембриолепилото се препоръчва при:

  • двойки, които правят опити за бебе повече от 1 година и им предстои стимулация и изкуствено оплождане;
  • при жени с една или повече неуспешни имплантации;
  • в случаи на прекъсване на бременността след трансфер поради някакъв проблем;
  • при неизяснено безплодие.

Ембриолепило – каква е цената?

Поставянето на лепило за подобряване имплантацията на ембрионите може да струва от 80 до 250 лв. в зависимост от вида, който препоръчва репродуктивния специалист. В много клиники въпросната специална среда за матката влиза в пакетна цена със самия трансфер на ембриони. Затова може да стигне 700 и повече. Други пък правят жест към някои свои по-дългогодишни пациентки, правейки въпросната процедура безплатно.

Трябва да знаете, че то не се поема от Фонда за асистирана репродукция у нас. Но повишава шансовете за успeх на IVF/ICSI процедури. Прилагането му може да бъде в комбинация от методи по показания, което определя цената.

Крие ли рискове преди поставянето на лепило преди трансфер?

Ембриолепилото може да се използва за трансфер на ембриони във всички стадии. Включително такива като морула, бластоцист, ембриони след асистирано излюпване, биопсия или криоконсервация.

По данни на PIVET, въпросната среда не уврежда ембрионите. И дава същия шанс за бременност като стандартната среда. Тъй като във фоликула, маточните тръби и течностите в матката има глюкозаминогликан какъвто е хиалуроновата киселина. Тя може да има допълнителни ползи при жени с неуспешна имплантация.

Съвет от екипа на Fertilaid.bg:

Ако желаете да използвате ембриолепило при вашата IVF/ICSI процедура или имате въпроси след като гинекологът ви го препоръчва, не се колебайте да попитате за него по време на преглед. Понякога състоянието на жената и нейната възраст не налагат неговото прилагане. Ето защо той знае най-добре кога е наложително и кога не. Но тъй като се въпросната среда се заплаща, крайният избор зависи от вас.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top