лечение-безплодие-жена

Лечение на безплодие при жената

Лечението на безплодие при жената се свързва с опитите за възстановяване на женското репродуктивно здраве. Не винаги качеството на яйцеклетките, функцията на яйчниците и фертилитетът въобще успяват да се подобрят напълно. Това обаче не означава, че не е възможно настъпване на бременност.

Напротив, стига назначеното лечение на безплодие при жената да отговаря на индивидуалния случай и необходимост, много вероятно е то да даде отличен резултат.

Определящи фактори при лечението на безплодие при жената

Назначаването на лечение на безплодието при жената в голяма степен зависи от:

  • Установените причини за поява на състоянието,
  • Възрастта на жената,
  • Продължителността на неуспешните опити за зачеване.

Разбира се, макар и консултацията с медицински специалист да е силно препоръчителна, личните предпочитания за лечение понякога се оказват решаващи при избор на метод за лечение.

Не забравяйте, че винаги можете да се спрете на по-неинвазивна процедура и едва ако резултатите не Ви задоволят, да пристъпите към по-сериозна стъпка, като асистираните репродуктивни технологии!

Хормонално лечение на безплодието при жената

Хормоналните лекарства намират изключително широко приложение за лечение на безплодието при жената. Ако се замислим, е най-логично да е така – особено в случаите на хормонален дисбаланс.

Когато хормоните, отговорни за женското репродуктивно здраве, не присъстват в здравословно съотношение помежду си в тялото, намесата на правилните изкуствени хормони би могла да нормализира и подобри репродуктивното здраве.

Хормонално действие 

Обикновено, хормоните, използвани за лечение на безплодие при жената, действат подобно на естествените хормони – фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Тяхната цел е да предизвикат овулация, когато тя е нередовна или отсъства.

Използват се още и при жени, които имат овулация, но се нуждаят от по-ефектилна овариална стимулация. По този начин, се подобрява качеството на яйцеклетката.

Ето кои са и някои от най-често изписваните хормонални лекарства:

Кломид

Познат още с имената Кломифенов цитрат и Клостилбегит, Кломид стимулира овулацията. Действието му подпомага отделянето на по-големи количества фокикулостимулиращ и лутеинизиращ хормон от хипофизната жлеза. По този начин, се насърчава и растежът на фоликула, а оттам – и зреенето на яйцеклетката.

Фоликулите, развиващи се под действието на Кломид, обичайно са по-големи по размер от онези, предизвикани непосредствено преди овулация чрез инжектиране.

Имайте предвид, че ако е налице мъжки фактор, Кломид няма да увеличи значително шансовете за забременяване, поне не и при двамата партньори.

Препоръчваме Ви ако изберете изкуствените хормони като възможност за лечение на безплодие при жената, задължително да се консултирате с лекар! Правилно дозираният ежедневен прием и съвместимостта с други добавки или лекарства са много индивидуални и не бива да взимате такова решение самостоятелно!

Гонадотропини

Гонадотропините винаги навлизат в тялото посредством инжекции. Причината за това е, че те не се усвояват от стомаха, за да навлязат в кръвоносната система, подобно на таблетките. Те представляват Фоликулостимулиращ и Лутеинизиращ хормон, поставени чрез инжекция.

Фоликулостимулиращият хормон подпомага развитието и нарастването на фоликулите, а лутеинизиращият хормон създава предпоставките за месечна овулация и освобождаването на зрелите яйцеклетки.

Действието на гонадотропините е пряко насочено към функционирането на яйчниците. Затова и за разлика от Кломид, който стимулира отделянето на по-големи количества хормони, гонадотропините стимулират производството на яйцеклетки в женското тяло.

Метформин

Познат още като Глюкофаж, Метформин се използва в случаите, в които жената страда от инсулинова резистентност и се смята, че тъкмо тях е причината за поява на женско безплодие. Често се изписва и на жените, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС).

И при двете състояния високите нива на инсулин в кръвта предотвратяват настъпването на овулация. Приемът на Метформин подобрява инсулиновата резистентност и повишава вероятността от настъпване на скорошна овулация.

Лечение на безплодие при жената с хранителни добавки

Хранителните добавки все повече се налагат като ефективна алтернатива на хормоналното лечение на безплодие при жената.

Като тяхно основно предимство, бихме могли да изтъкнем по-малкото странични ефекти. Въпреки това, имайте предвид, че обичайно лечението с хранителни добавки трябва да продължим минимум 2-3 до 6 месеца! През този период, полезните вещества се натрупват в организма и започват да проявяват своето ползотворно влияние.

Макар приемът на хранителните добавки да не изисква рецепта от лекар, Ви съветваме да потърсите и мнението на медицински специалист преди да пристъпите към такъв тип лечение. Препоръката важи с особена сила, когато имате намерение да комбинирате няколко хранителни добавки и да ги приемате успоредно!

Ето и списък с основните вещества, които съдържат хранителните добавки, предназначени за лечение на безплодие при жената:

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от най-важните витамини, необходими на женското тяло особено в хода на опитите за зачеване, а, по късно – и през бременността. Тя подпомага клетъчното делене, синтеза и възстановяването на ДНК и РНК заедно с процесите по пречистване на организма от вредното влияние на токсини.

Много проучвания сочат, че приемът на фолиева киселина поне година преди настъпването на бременността намаляват значително риска от преждевременно раждане и увреждания на плода. 

Макар препоръчителният прием преди зачеване да е 400 мкг/ дневно, фолиевата киселина е водоразтворим витамин, с който трудно можете да предозирате, така че нямате излишен повод за притеснения! Лесно можете да си я набавите и в редица храни – предимно зеленолистни зеленчуци, плодове, бобови култури и млечни продукти.

Мио-инозитол и D-хиро-инозитол

И двете вещества са от важно значение за инсулиновата чувствителност на женското тяло. Като част от лечението на безплодие при жената, и Мио-инозитолът, и D-хиро-инозитолът поддържат производството на здравословни количества инсулин. По този начин, противодействат на инсулновата резистентност.

Като единствена активно форма на Инозитола, Мио-инозитолът често се среща в храната. За разлика от него, D-хиро-инозитолът се произвежда от тялото след приема на Мио-инозитол при синтезиране на ензимите. Често, Мио-инозитолът се изписва за лечение при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници. Едновременно понижава нивата на тестостерон в тялото и повишава нивото на прогестерон. При повечето жени, страдащи от ПКЯС, е установено недостатъчно количество D-хиро-инозитол.

Когато се приемат заедно, Мио-инозитол и D-хиро-инозитол много по-бързо и ефективно възстановяват редовната овулация и подобряват качеството на яйцеклетката. В комбинация с фолиева киселина, трите оптимизират максимално шансовете за скорошно зачеване.

Витамини, минерали и антиоксиданти

Най-важните сред тях, които допринасят за ефективно лечение на безплодие при жената, ще откриете в статията, посветена на веществата, необходими на тялото за забременяване.

Хирургично лечение на безплодието при жената

Съществуват няколко хирургични процедури, които биха могли да са подходящи за лечение на безплодието при жената. Всичко зависи от индивидуалния случай на състоянието и онова, от което се нуждае тялото.

Хистероскопия

Хистероскопията се извършва с помощта на оптичен телескоп, чрез който лекарят разглежда вътрешността на матката. Хистероскопът, с който си служи, се прокарва през вагината и маточната шийка, за да достигне до матката.

Процедурата се извършва с цел премахване на полипи по ендометриума и някои видове фиброми, които увреждат формата на маточната кухина, за отстраняване на тазови или маточни сраствания, както и миоми на матката, позиционирани в кухината ѝ или под нейната лигавица.

Лапароскопия

Подобно на Хистероскопията, Лапароскопията е минимално инвазивна процедура. Извършва се малък разрез с размер около 1 см под пъпа на жената.

През него се прокарва тънка тръбичка, на върха на която има миниатюрна камера за наблюдение. С нея се оглеждат обстойно маточните тръби, яйчниците и матката. Лекарят проследява действията си на голям монитор, свързан с камерата.

Чрез Лапароскопия биха могли да се установят евентуални сраствания, запушвания на фалопиевите тръби, проблеми с матката и яйчниците, Ендометриоза. Хирургичната процедура по лечение на безплодието при жената би могла да наложи направата на още един или няколко разреза, не по-големи от 5 мм.

Тубарни проблеми

Ако фалопиевите тръби са запушени или пълни с течност (Хидросалпингс), Вашият лекар може да препоръча прибягване до лапароскопска процедура за отстраняване на сраствания, разширяване на тръбата или създаване на нов отвор на фалопиевата тръба.

Рядко се прибягва до такъв тип операции за лечение на безплодие при жената. Причината е, че успеваемостта на ин витро процедурите е значително по-голяма.

Включително в случай на Хидросалпингс, понякога отстраняването или блокирането на тръбите в близост до матката би могло да повиши шансовете за успех на предстояща инвитро процедура.

Алтернатива на лечението на безплодието при жената – Методи за асистирана репродукция

Асистираните репродуктивни технологии (АРТ) подпомагат срещата между здрави яйцеклетки и сперматозоиди. Все по-голям е броят на случаите, в които благодарение на тях, двойки с репродуктивни проблеми успяват да сбъднат своята мечта за дете.

Затова и във времето са се доказали като ефективен начин за лечение на безплодие при жената и мъжа.

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочната инсеминация се извършва в периода непосредствено преди или по време на овулация, без значение дали тя е спонтанна или стимулирана.

Предварително отделени мъжки сперматозоиди се поставят в матката през маточната шийка.Процедурата е подходяща за жени със здрави фалопиеви тръби, както и в случаи на Ендометриоза, при неизяснен стерилитет и при двойки с имунологичен проблем.

Повече информация за нейното протичане ще откриете в края на статията, въвеждаща в методите за асистирана репродукция.

Инвитро процедура

Инвитро оплождането е най-често провежданата АРТ процедура. То се извършва извън женското тяло, както подсказва и латинското му наименование – в епруветка.

Преди извършване на самото оплождане, яйчниците се стимулират с цел развитие на повече на брой фоликули, в които в края на овулацията е налице зряла яйцеклетка. Зрелите яйцеклетки се изваждат от женското тяло, за да се случи оплождането на една от тях от някой от мъжките сперматозоиди. Сперматозоидите, извлечени от мъжката проба, са здрави и активно подвижни.

Получените ембриони се имплантират в матката в рамките на три до пет дни след оплождането посредством ембриотрансфер.

Инвитро оплождане с донорски яйцеклетки

Възможно е процедурата по инвитро оплождане да бъде извършена и с донорски яйцеклетки. Това се налага, когато проведеното лечение за безплодие при жената не успява да повлияе в достатъчна степен за пдообряване на показателите.

Такова решение е подходящо при много намален или изцяло изчерпан яйчников резерв, след оперативно премахване на яйчниците или ако е налице генетично заболяване.

Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI)

До ICSI процедура се прибягва при малък брой и влошено качество на сперматозоидите на мъжа в една двойка. Това е едно от състоянията на безплодие, при което състоянието на мъжа също изисква лечение. 

Подобно на инвитро процедурата, оплождането се извършва извън женското тяло. Разликата се крие в това, че оплождането не става по естествен път, от един произволен мъжки сперматозоид, а контролирано, от конкретна мъжка полова клетка с добри показатели, която се инжектира в зрялата яйцеклетка под микроскоп.

Повече информация за подготовката, протичането и средните шансове за успеваемост на инвитро и ICSI процедурите, ще откриете във втората част на статията, посветена на методите за асистирана репродукция.

Възможни рискове в хода на лечението на безплодие при жената

За никого не е тайна, че както приемът на хормонални лекарства, така и процедурите за асистирана репродукция крият известни рискове.

Разбира се, всеки случай е изключително индивидуален и далеч не при всяка жена те са налице. Въпреки това, Ви съветваме да се поинтересувате какви са те още преди да започнете назначеното лечение на безплодие при жената.

Многоплодна бременност

Приемът на орални медикаменти крие малък риск от многоплодна бременност (под 10%). По-скоро, при лечение от такъв тип, жената забременява с близнаци. Имайте предвид, че когато хормоните се инжектират директно в кръвта, съществува голям риск от забременяване с тризнаци или друг вид многоплодна бременност.

Колкото повече плодове растат в майчината утроба, толкова по-голям обаче е рискът от преждевременно раждане, раждане на деца с поднормено тегло или по-нататъшни проблеми в развитието на новородените.

В случаите, в които се развият твърде голям брой фоликули, е възможно да стартира приемът на други лекарства с коригиращо действие. Тяхната цел е намаляване на риска от многоплодна бременност.

Говорете със своя лекар за начините, по които е възможно предотвратяването на многоплодна бременност още преди започване на лечението.

Синдром на яйчниковата хиперстимулация

Инжектирането на изкуствени хормони в женското тяло, стимулиращи овулацията, биха могли да доведат до Синдрома на яйчниковата хиперстимулация. В повечето случай, такова състояние е възможно след стимулация с гонадотропини и много по-рядко – с Кломид.

Обикновено, състоянието изчезва от само себе си след няколко дни, без да е необходима медицинска намеса. Синдромът не трае повече от обичайния менструален цикъл. Въпреки това, предизвиква неразположение. Симптомите включват подуване и леки коремни болки, гадене, диария.

Кървене или поява на инфекция

Подобно на последиците от всяка друга инвазивна процедура, методите за асистирана репродукция крият риск, макар и малък от възникването на инфекция или кървене, непосредствено след процедурата.

Консултирайте се със своя лекар в случай, че изпитате такъв тип неразположение!

Безплодието при жената е комплексно състояние, а лечението му често изисква голяма доза търпение. Това се случва особено в случаите, в които жената вече е в напреднала репродуктивна възраст.

От сърце Ви пожелаваме инвестицията във време, финансови средства и усилия да бъде възнаградена подобаващо съвсем скоро!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top