фемара и фертилитет

Фемара и фертилитет

Фемара (летрозол) е перорално лекарство, използвано за стимулиране на овулацията при жени, които страдат от синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и неизяснено безплодие.

В процеса на одобрение на Фемара от Американската администрация по храните и лекарствата за употреба като лекарство за рак на гърдата, тя е била използвана неофициално от репродуктивните специалисти от 2001 г. насам, тъй като се счита, че има по-малко странични ефекти от кломифен и по-нисък риск от многоплодна бременност.

Настоящата статия цели само да ви даде информация за свойствата и приложението на летрозол (Фемара) за лечение на репродуктивни проблеми. Не приемайте лекарствени продукти без да сте се консултирали с лекар!

Кломид (кломифен) в момента е лекарството на първи избор за лечение на безплодие при жени със синдром на поликистозни яйчници. Последните изследвания обаче показват, че Фемара може да даде възможност за забременяване на значително по-голям процент жени със синдром на поликистозните яйчници.

Фемара също често се използва в случаи на резистентност към Кломид (кломифен). Това се случва, когато кломифен не е в състояние да стимулира овулацията в продължение на поне три курса на лечение, въпреки увеличаването на дозите.

Как се използва Фемара

Фемара се предлага в жълти филмирани таблетки от 2,5 милиграма. В зависимост от това кога започва вашият месечен цикъл, лекарят ще Ви посъветва кога да започнете лечение. То ще се провежда в продължение на пет последователни дни.

Някои експерти по фертилитет препоръчват да приемате хапчетата на 3, 4, 5, 6 и 7 ден от цикъла. Други казват на 5, 6, 7, 8 и 9 ден. Въпреки че още има дебат за това кой вариант е наистина най-добър, настоящите изследвания изглежда показват, че степента на успех е повече или по-малко една и съща.

В зависимост от началото на лечението можете да предвидите кога ще трябва да започнете да имате полови контакти:

 • Ако сте започнали лечението на ден 3, вероятно овулирате някъде между 14 и 17 ден от цикъла си. За да забременеете, би трябвало да започнете да правите секс преди овулация. В този сценарий ще започнете да имате полови контакти всеки ден (или през ден), като се започне от ден 11 и се завърши на ден 18.
 • Ако сте започнали лечението на ден 5, най-вероятно бихте овулирали между 16 и 19 ден. В този случай ще започнете половите контакти от 13 и 21 ден.

За да определите по-добре времето на овулация, можете да използвате комплект за прогнозиране на овулация. Ще започнете да се тествате, след като сте приключили с лечението и ще тествате всеки ден, докато получите положителен резултат (показващ, че вашта овулация наближава). Това е сигнал да започнете да правите секс.

Фемара може да се използва и по време на вътрематочна инсеминация (IUI). Кломид понякога се предписва заедно с Femara и се приема заедно в едни и същи дни.

Странични ефекти

Летрозол действа като намалява нивата на естроген, за да стимулира овулация. Ниските нива на естроген от всякакъв вид могат да предизвикат различни симптоми при жената. Тези, които най-често се срещат при употребата на Фемара, включват:

 • Подуване на корема
 • Замъглено зрение
 • Болка в гърдите
 • Трудности със съня
 • Световъртеж
 • Умора
 • Главоболие
 • Горещи вълни
 • Нощни изпотявания
 • Зацапване или необичайно менструално кървене
 • Разстроен стомах

Ако получите замъглено зрение или други симптоми, които изглеждат особено сериозни, незабавно се свържете с вашия лекар!

Макар и рядко, жените, приемащи Фемара, могат да развият състояние, известно като синдром на хиперстимулация на яйчниците(OHSS), което може да се прояви със симптоми, вариращи от подуване на корема и диария до силен задух и болки в гърдите.

Ефикасност на Фемара

Има все повече доказателства, че Фемара може да е по-подходяща при жени със синдром на поликистозните яйчници, страдащи от проблеми с овулацията.

Според проучване от 2014 г., публикувано в New England Journal of Medicine, 27,5% от жените със синдром на поликистозните яйчници, които са приемали Фемара, са имали успешно раждане в сравнение с 19,5%, които са приемали кломифен. Същото проучване демонстрира преимущества в няколко други области.

Например, степента на овулация е по-висока при Фемара (61,7%) в сравнение с кломифен – 48,3%. Има по-висок процент на раждаемост при жени с наднормено тегло, които страдат от синдром на поликистозните яйчници и които са използвали Фемара. Има по-малко многоплодни бременности при жени, които са използвали Фемара – 3,2%, в сравнение с тези, които са използвали кломифен – 7,4%.

Междувременно рискът от загуба на плода е повече или по-малко еднакъв и за двете лекарства (Фемара – 31,8% и Кломид (кломифен) – 28,2%).

По същия начин, проучване от 2015 г., публикувано в PLoS One, заключи, че няма значителна разлика в общия процент на вродени дефекти при деца, родени от майки, които са заченали по естествен път, или тези, които са използвали Фемара или Кломид (кломифен).

Референции:
Yang AM, Cui N, Sun YF, Hao GM. Letrozole for Female Infertility. Front Endocrinol (Lausanne). 2021;12:676133. Published 2021 Jun 16. doi:10.3389/fendo.2021.676133

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кошница
Scroll to Top