неизяснен-стерилитет

Неизяснен стерилитет и забременяване

Случаите на безплодие в хода на опитите за забременяване, за съжаление, стават все по-често срещани. Причините са много и различни – както здравословни, така и външни фактори биха могли да увредят репродуктивното здраве. Понякога, проблем е налице само при един от представителите на двойката, а друг път – и при двамата. Най-необясним обаче и до днес си остава т. нар. неизяснен стерилитет, или, както се нарича още, неизясненото безплодие.

Какво е неизяснен стерилитет?

Неизясненият стерилитет е състояние, с което се диагностицира двойката, когато и при двамата партньори не бъде установен репродуктивен проблем. Въпреки активните опити за зачеване в рамките на продължителен период от време (над една година), без използване на предпазни средства, те не се увенчават с успех.

Трудно е да го наречем диагноза, тъй като това медицинско заключение се поставя тогава, когато притеснителни симптоми на безплодие не бъдат установени. Важно условие е преди поставянето на диагноза да са направени всички изследвания, проверяващи и оценяващи както мъжкото, така и женското репродуктивно здраве.

Обратно, ако част от тях не са извършени и, съответно – резултатите не бъдат отчетени, то медицинското заключение се обезсмисля. То би могло да бъде поставено под съмнение, дори това е напълно основателно преди окончателното му потвърждение. Възможно е да е изказано и от недостатъчно компетентен специалист или в нелицензирана лаборатория – тогава също можете да си запазите правото да не се доверите и да потърсите друго мнение.

Кога се установява неизяснен стерилитет?

Установяването на неизяснен стерилитет, без признаци на репродуктивен проблем нито при мъжа, нито при жената, би могло да се случи единствено чрез назначаване на всички необходими изследвания за инфертилитет. По този начин, Вашият лекар ще може да отхвърли възможните пречки пред успешното настъпване на бременност. Ето и кои са задачите, които стоят пред Вас:

 • Установяване на редовна овулация при жената, посредством Фоликулометрия;
 • Установяване на проходимост на Фалопиевите тръби и елиминиране на съмненията за евентуални сраствания или развитие на тъкан, подобна на маточната лигавица, извън матката (Ендометриоза);
 • Не е налице предходна извънматочна бременност и не е отстранявана маточна тръба;
 • Установяване на напълно нормална сперматогенеза при мъжа, посредством извършване на Спермограма – резултатите показват, че количеството и качеството на произвежданите сперматозоиди са отлични;
 • Установяване на нормална функция на яйчниците и достатъчен брой на яйцеклетките в тялото (Яйчников резерв), особено при жени над 35-годишна възраст;
 • Проведени са необходимите имунологични изследвания;
 • Проведени са необходимите изследвания за биологична съвместимост между партньорите (Посткоитален тест), който проверява съвместимостта на сперматозоидите с цервикалната слуз.

Едва след като всички тези изследвания бъдат проведени, е основателно съмнението за неизяснен стерилитет.

Психологически фактор

Съществува обаче един фактор, който всички гореизброени изследвания няма как да отчетат и да вземат под внимание. Това е психологическият елемент. Продължителните неуспешни опити за забременяване, десетките прегледи, изследвания и хипотези, през които преминава двойката по пътя към финалното заключение Неизяснен стерилитет, неминуемо изтощават не само физиката, но и психиката и на двамата партньори. Много възможно да се почувствате обезкуражени и почти да загубите надежда и вяра, че ще успеете да се превърнете в родители, въпреки силното Ви желание това да се случи.

В такива моменти, най-подходящото нещо, което Ви съветваме да направите, е да си дадете заслужена почивка. От лекари, прегледи, консултации. Останете насаме, напомнете си колко много се обичате и за кратко не се замисляйте върху върху възможността от неуспех. Никак не е малък броят на двойките, при които опитите за забременяване се увенчават с успех тъкмо в един от тези хубави моменти! Всъщност, редица проучвания доказват, че психологическият фактор е причината за неизяснен стерилитет в почти половината от случаите. Това доказва, че тази медицинска хипотеза е напълно възможно да бъде преодоляна чрез спонтанно зачеване по естествен път.

Колко често се среща състоянието?

Неизясненият стерилитет е налице средно при около 10% от двойките с репродуктивен проблем. Данните, посочени от различни източници, варират, но това са най-общо посочваните граници. Тук обаче ни се иска да направим няколко важни уточнения, част от които загатнахме по-рано.

Възможно е изследванията да не са направени в правилната последователност или да не са спазени всички необходими условия за провеждането им. За съжаление, се случва неквалифицирани лаборанти да контролират лабораторните тестове. Все още са налице и нелицензирани лаборатории, в което това е възможно в още по-голяма степен. Затова внимавайте на кого се доверявате!

Всяка двойка има право да чуе второ мнение! Случвало ли Ви се е да направите две еднакви изследвания в различни лаборатории и резултатът да се окаже много различен? Е, дори да не е, бихме искали да знаете, че това е възможно. В този ред на мисли, мнението и диагнозата, поставена от различни специалисти в рамките на един и същ период от време, също биха могли да се различават. Да запишете час при друг лекар не означава, че не уважавате или подценявате първия си избор, а просто че искате да се уверите в неговите думи.

Неизяснен стерилитет – неясно или непотърсено „Защо?“

Макар словосъчетанието неизяснен стерилитет да става все по-широко познато и в България, особено говорейки за нашата страна, е необходимо да направим още няколко уточнения.

Думичката неизяснен би могла да означава както неясна причина, така и непотърсена такава. У нас, все още за редица двойки безплодието е тема табу, по която не се говори. Много са и градовете, в които няма репродуктивни специалисти по стерилитет и андрология. Не са толкова много на брой и клиниките и лабораториите, в които можете да направите всички групи изследвания и да се доверите на финалния резултат. Това е причината много двойки, правещи опити за забременяване, които обаче не се увенчават с успех, да не потърсят или да не получат адекватна диагноза. В тези случаи, не говорим за неизяснен стерилитет, а за неизяснена методология/ лечение/ диагностика.

Възможности за лечение на неизяснен стерилитет

Нека се съсредоточим върху двойките, при които действително са направени всички необходими изследвания в подходяща среда, от компетентен специалист. При тях не настъпва бременност, въпреки активните опити в продължение на над една година/ 6 месеца. Вероятността от спонтанно забременяване при неизяснен стерилитет, когато не се предприемат стъпки към лечението му, си остава по-малка, в сравнение с тази на останалите здрави двойки. Въпреки това, шансовете са по-големи от нула.

Има няколко основни начина за лечение на неизяснен стерилитет:

 • Въвеждане на промяна в начина на живот,
 • Лечение с Кломифен цитрат и Вътрематочна инсеминация,
 • Контролирана яйчникова хиперстимулация и Вътрематочна инсеминация,
 • Ин витро оплождане/ Интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди.

Нека разгледаме предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

Промяна в начина на живот

Епидемиологични проучвания сочат, че тютюнопушенето, прекомерно високият индекс на телесната маса и прекалената консумация на кофеин и алкохол значително понижават женския фертилитет. Макар проучването на сп. Reviews in Obstetrics & Gynecology (2008), което цитираме тук, да не споменава и изследвания за вредното влияние на тези вещества върху мъжкия фактор, те със сигурност не са по-полезни и за сперматозоидите.

Промяната в начина на живот е една от най-лесните стъпки, които можете да предприемете. Затова и има опасност да Ви се стори незначителна, на фона на всички изследвания, консултации и медицински прегледи. Въпреки това, здравословното хранене, активният начин на живот, който съчетава балансирано движение и почивка, и раздялата с вредните навици, като алкохол и тютюнопушене, със сигурност ще се отразят положително върху Вашето здраве. В допълнение, тази промяна ще Ви вдъхне повече увереност и кураж, че вървите в правилната посока! А и неминуемо ще Ви помогне да се почувствате по-добре.

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочната инсеминация се състои в поставяне на предварително обработена мъжка семенната течност през маточната шийка във вътрешността на матката. Важно е спермата да не е в чист вид, за да не предизвика котракции/ колапс на матката. По този начин, се премахват бактерии и остатъчни химикали, като се намалява рискът от инфекция и се повишава вероятността от оплождане на яйцеклетката.

Инсеминацията се извършва по време или около периода на овулация. Попринцип, при двойки с неизяснен стерилитет, овулацията на жената е редовна. Би могло да се изчака да настъпи естествено или, вместо това, да бъде стимулирана – с Кломифен цитрат или гонадотропини. Най-подходящият момент за прилагането на този асистиран метод се измерва, най-често, чрез проследяване на степента на повишаване на Лутеинизиращия хормон (LH) в кръвта или чрез ултразвук. Вътрематочната инсеминация се осъществява между 24 и 48 часа след повишаването на LH.

Цитираното проучване споменава за данни от друго проучване, проведено през 1991 г. сред 73 двойки с неизяснен стерилитет. При част от тях се прилага Вътрематочна инсеминация, а при други – планиран във времето полов акт (при настъпване на овулация). Резултатите показват успешно забременяване в 4,1% от случаите в първата група и в 2,4% от втората група случаи. Тъй като процентът успеваемост на Вътрематочна инсеминация, без стимулация, се оказва нисък, много по-често тя се прилага в комбинация с допълнително лечение, под формата на стимулация с Кломифен цитрат или гонадотропини, когато става въпрос за двойки с неизяснен стерилитет.

Контролирана яйчникова хиперстимулация (КОХС)

През последните няколко десетилетия, се наблюдава значително увеличение на случаите, в които се прилага Контролираната яйчникова или овариална хиперстимулация – в комбинация с Вътрематочна инсеминация или самостоятелно. За нея се използват или Кломифен цитрат, или гонадотропини.

Откъде обаче произтича необходимостта от подобна стимулация при жени, чиито изследвания показват задоволителни резултати и добро репродуктивно здраве? Теорията смята, че въпреки тази нормална оценка на овулацията, е възможно да са налице фини овулаторни дефекти, които стандартното изследване пропуска да отчете. Благодарение на Контролираната яйчникова стимулация, става възможно тяхното преодоляване, като по този начин се повишават и шансовете за настъпване на бременност.

По подобен начин, поставянето на предварително обработени сперматозоиди в матката, при Вътрематочна инсеминация, би могло да увеличи плътността на подвижните сперматозоиди.   

IVF/ ICSI

Процедурата по Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI) и особено – Ин витро оплождането (IVF), регистрират най-добър и успешен резултат при лечение на неизяснен стерилитет. Цитираното проучване споменава за резултати от друго проучване, проведено през 2006 г., по време на което успеваемостта на ин витро метода е 40,4% при жени под 35 години и 38,9% при жени, на възраст между 35 и 37 години.

При жени над 38-годишна възраст, диагностицирани с неизяснен стерилитет, е прието да се препоръча лечение с ин витро оплождане, прескачайки останалите алтернативи. Основната причина е все по-бързото изчерпване на яйчниковия резерв с напредване на времето. Дори и към момента на консултация яйцеклетките да са достатъчни на брой за безпроблемно забременяване, вероятно много скоро това ще се промени.  

Неизяснен стерилитет и Фонд за асистирана репродукция

Неизяснен стерилитет е едно от състоянията, които Ви дават основание да кандидатствате за финансиране по Фонда за асистирана репродукция. Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) определя дефинира неизясненото безплодие като „безплодие с неизяснена чрез конвенционалните диагностични методи етиология“.

Медицинската документация, която ще Ви е необходима, за да отговаряте на изискванията на ЦАР, включва:

 • Епикризи, удостоверяващи четири или повече на брой цикъла на Вътрематочна инсеминация или Ин витро оплождане (трябва да са общо четири, но е възможно да са комбинирани двата метода);
 • Резултати от кръвно изследване на Антимюлеровия хормон (АМХ), стойностите от което показват не по-малко от 0,5 ng/ml;
 • Резултати от обикновена спермограма на мъжа, направена не повече от 6 месеца преди датата на подаване на документите към ЦАР.

След направата на всички необходими изследвания, които да установят, че не е налице причина, която да попречи на успеха на опитите за забременяване, Ви съветваме да не пристъпвате към лечение на момента. Това твърдение важи най-вече в случаите, в които възрастта Ви го позволява (под 35 години) и времето не Ви притиска. Обърнете внимание на психологическия фактор и се опитайте да го превъзмогнете. Ако и тогава бременността не настъпи, посъветвайте се със своя лекар и изберете най-подходящия за Вас метод за лечение на неизяснен стерилитет.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top