гонадотропин-освобождаващ хормон

Гонадотропин-освобождаващ хормон – какво представлява?

Гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH ) е ключов за репродуктивните функции. Той се секретира от хипофизната жлеза и стимулира производството на други два – фоликулостимулиращ и лутеинизиращ. От тези гонадотропини зависи нивото на половите хормони тестостерон, естроген и прогестерон.

Гонадотропин-освобождаващ хормон – същност

Лулиберин или гонадотропин-освобождаващ фактор, известен като лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор, са други наименования на GnRH, които лекарите използват, говорейки за него. Всеки го произвежда в своето тяло. Той има голямо влияние при половото съзряване, сексуалното влечение и плодовитостта. При юношите, които навлизат в пубертета, повишаването на нивата на този хормон стимулира производството на фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH).

FSH и LH се наричат още гонадотропини. Те са от съществено значение за репродуктивното здраве, защото помагат на половите жлези (гонади) да узреят и функционират правилно. При жените гонади са яйчниците, докато при мъжете това са тестисите.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Каква е функцията на гонадотропин-освобождаващ хормон при жените?

Той е жизненоважен за женската репродуктивна система, защото индиректно стимулира производството на естроген и прогестерон в тялото. Тези полови хормони играят ключова роля в овулацията и зачеването.

В средата на менструалния цикъл:

 • Тялото на жената освобождава повече естрадиол. Този естроген увеличава производството на гонадотропин-освобождаващ фактор. Повишаването му предизвиква намаляване на фоликулостимулиращия хормон и съответно повишаване на лутеинизиращия.
 • Тези промени карат яйчника да освободи яйцеклетка при овулация.

Гонадотропин-освобождаващ хормон и ролята му при мъжете

GnRH е много важен както за създаването на потомство при жените, така и при мъжете. Той влияе на това колко тестостерон и андрогени (мъжки полови хормони) произвежда тялото, съответно и на количеството на семенна течност.

Как тялото произвежда лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор?

Както стана ясно, ендокринната система отговаря за производството на GnRH. Невроните в хипоталамусната жлеза на мозъка произвеждат и освобождават GnRH в кръвоносните съдове. След това той пътува до хипофизната жлеза в основата на мозъка. Гонадотропин-освобождаващ хормон стимулира хипофизна жлеза, за да произвежда и освобождава фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон.

Гонадотропин-освобождаващ хормон – какво влияе върху неговите нива?

Обикновено те са естествено ниски при децата и се повишават чак по време на пубертета. След това тестостеронът, естрогенът и прогестеронът контролират нивата на GnRH. Когато нивата на тези полови хормони са високи, тялото произвежда по-малко лулиберин, докато при ниски нивото му се повишава. Изключение прави периодът на овулацията, когато тялото на жената произвежда повече GnRH и естрадиол.

По-ниски или високи нива на GnRH – какво да очаквате?

Свръхпроизводството на гонадотропин-освобождаващ хормон е рядко. Повишените нива могат да увеличат риска от аденоми на хипофизата. Това са неракови (доброкачествени) тумори, които карат тялото да произвежда твърде много фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. В резултат на количеството на естроген или тестостерон се увеличава. Високите нива на GnRH при децата могат да причинят преждевременен (ранен) пубертет.

Състоянията, свързани с ниски нива на лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор при жените, включват:

 • Необичайна менструация или аменорея (липса на менструация).
 • Ановулация (без овулация).
 • Забавено полово съзряване и пубертет.
 • Женско безплодие.
 • Ниско сексуално желание (хипогонадизъм).

Състоянията, свързани с ниски нива на GnRH при мъжете, включват:

 • Забавено полово съзряване и пубертет.
 • Ниско сексуално желание (хипогонадизъм).
 • Мъжко безплодие, нисък брой сперматозоиди или азооспермия (без сперматозоиди в еякулата).
 • Нарушения на тестисите като Синдром на Калман.

Как се измерват нивата на гонадотропин-освобождаващ хормон в тялото?

При даване на кръв могат да се определят фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон. Не е нужно пробата да бъде на гладно и без прием на вода. Но при жените тя се прави в определени дни от цикъла.

Тестът за освобождаване на GnRH може да помогне за определяне на високо или ниско производство на хормона. По време на него се взимат две кръвни проби. Това става преди и няколко пъти след iv (интравенозно) прилагане на 100 µg GnRh (за възрастни) или 60 µg / m2 (за деца). С първата се определят LH и FSH. По-късно, след около 25-30 минути, пробите се повтарят. Резултатите за нива на фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон и полови хормони стават до 24 часа.

Резултати над нормалните граници за GnRH предполагат ранен пубертет.

Как да поддържате баланса на гонадотропин-освобождаващ хормон?

Има няколко неща, които водят до здрава и добре функционираща ендокринна система. Това са:

 • Редовна физическа активност всеки ден;
 • Качествен сън;
 • Поддържане на здравословно тегло (балансирано хранене
 • с ниско съдържание на мазнини и холестерол);
 • Спиране на цигарите и тютюневите изделия (никотинът може да има отрицателен ефект върху нивата на хормоните и ендокринната система).
 • Прием на лекарства (ако е необходимо) за правилно управление на ендокринни заболявания като тези на щитовидната жлеза, инсулинова резистентност и диабет.

Какво представляват лекарствата за GnRH?

Това са специални медикаменти, които могат да спрат хипофизната жлеза да произвежда хормоните, които стимулират производството на LH и FSH.

Тези лекарства включват:

 • Гонадотропин-освобождаващ хормон агонисти или GnRH аналози активират хипофизна жлеза, за да може тя да произведе фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон. С течение на времето жлезата ви спира да произвежда и двата.
 • GnRH антагонисти, които пречат на хипофизната жлеза да реагира на гонадотропин-освобождаващ фактор. В резултат на това тя не произвежда лутеинизиращ хормон или полови хормони.

Въпросните лекарства се изписват по предписание на лекуващия лекар, например при рак на простата при мъжете, както и при рак на гърдата, ендометриоза, обилно менструално кървене, миома, предменструално дисфорично разстройство и безплодие при жените.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Производството на гонадотропин-освобождаващ хормон влияе върху нивата на половите хормони, либидото и опитите за зачеване. Ако повече от шест месеца нямате положителен резултат, гинекологът ви може да назначи изследване за полови хормони и нивото на GnRH. Фоликулостимулиращият и лутеинизиращ хормон трябва да са вкобкретни референтни стойсности по дни, за да стимулират производството на тестостерон, естроген и прогестерон.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top