Хипогонадизъм при мъжа – признаци, видове и лечение

Хипогонадизъм при мъжа е състояние, при което тялото не произвежда достатъчно тестостерон. Хормонът има ключова роля в растежа и развитието на тялото по време на пубертета, както и за производството на семенна течност при представителите на силния пол.

Много мъже са родени с хипогонадизъм, докато други може да го развият на по-късен етап от живота, най-често заради нараняване или инфекция. А последствията от проблема зависят точно в кой момент се е появил той. Като в определени случаи има лечение със заместителна терапия с тестостерон.

Хипогонадизъм при мъжа – основни симптоми

Хипогонадизмът може да се появи още по време на развитието на плода, преди пубертета или в зряла възраст. Признаците и симптомите зависят от това кога се развива състоянието.

Ако тялото не произвежда достатъчно тестостерон по време на развитието на плода, резултатът може да бъде нарушен растеж на външните полови органи. В зависимост от това кога се развива хипогонадизъм при мъжа и колко тестостерон присъства, дете, което е генетично момче може да се роди с:

 • Женски полови органи;
 • Гениталии, които не са изразени нито като мъжки, нито като женски;
 • Недоразвити мъжки полови органи;
 • Пубертет.

Мъжкият хипогонадизъм може да забави пубертета или да причини непълно или липса на нормално развитие. Той може да възпрепятства:

 • Развитието на мускулната маса;
 • Мутацията на гласа в пубертета;
 • Растежа на окосмяването по тялото и лицето;
 • Растежа на пениса и тестисите.

Хипогонадизъм при мъжа се характеризира още със симптоми като прекомерен растеж на ръцете и краката по отношение на тялото, както и развитие на гръдната тъкан (гинекомастия). При възрастни мъже състоянието може да промени определени физически характеристики и да наруши нормалната репродуктивна функция. Ранните признаци и симптоми могат да включват:

 • Понижено сексуално желание;
 • Липса на енергичност;
 • Депресия.

С течение на времето мъжете с хипогонадизъм могат да развият:

 • Еректилна дисфункция;
 • Безплодие;
 • Намаляване на растежа на космите по лицето и тялото;
 • Намаляване на мускулната маса;
 • Развитие на гръдната тъкан (гинекомастия);
 • Загуба на костна маса (остеопороза).

Тежкият хипогонадизъм при мъжа също да причини умствени и емоционални промени. Тъй като тестостеронът намалява, някои със състоянието имат симптоми, подобни на тези на менопаузата при жените. Те могат да включват липса на концентрация и горещи вълни.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Кои са причините за поява на мъжки хипогонадизъм?

Има два основни вида хипогонадизъм. При тях тестисите не произвеждат достатъчно от мъжкия полов хормон тестостерон. И двата вида хипогонадизъм могат да бъдат наследствени (вродени генетично). Или да се случат на по-късен етап от живота (да бъдат придобити) – след нараняване или инфекция. Понякога първичният и вторичният хипогонадизъм се срещат заедно.

При първичния хипогонадизъм при мъжа, се наблюдава проблем с тестисите. Той се нарича още първична тестикуларна недостатъчност.

Вторичният хипогонадизъм се изразява с нарушение при хипоталамуса или хипофизната жлеза – части от мозъка, които сигнализират на тестисите да произвеждат тестостерон. Хипоталамусът произвежда гонадотропин-освобождаващ хормон, който кара хипофизната жлеза да произвежда фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). След това лутеинизиращият хормон дава знак на тестисите да произвеждат тестостерон.

Първичен хипогонадизъм при мъжа – същност

Най-честите причини за неговата поява включват:

Синдром на Клайнфелтер

Състояние в резултат от вродена аномалия на половите хромозоми X и Y. Мъжът обикновено има една X и една Y хромозома. При този проблем обаче присъстват две или повече X хромозоми в допълнение към една Y хромозома.

Y хромозомата съдържа генетичния материал, който определя пола на детето и свързаното с него развитие. Допълнителната X хромозома, която се появява при Синдром на Клайнфелтер, причинява ненормално развитие на тестисите, което от своя страна води до недостатъчно производство на тестостерон.

Неспуснати тестиси

Преди раждането тестисите се развиват вътре в корема и обикновено се придвижват надолу към постоянното си място в скротума. Понякога единият или и двата тестиса не са спуснати при раждането. Това състояние често се коригира през първите няколко години от живота на момчето без лечение. Ако това не стане в ранна детска възраст, може да доведе до неправилно функциониране на тестисите и намалено производство на тестостерон.

Паротитен орхит

Инфекция с паротит, която се появява по време на юношеството или зряла възраст. Тя може да увреди тестисите, засягайки основните им функции и водеща до хипогонадизъм при мъжа, при което има понижено производство на тестостерон.

Хемохроматоза

Твърде много желязо в кръвта може да причини тестикуларна недостатъчност или дисфункция на хипофизната жлеза, което засяга производството на тестостерон.

Нараняване на тестисите

Тъй като и двата са извън корема, са податливи на нараняване. Увреждането на двата тестиса може да причини хипогонадизъм при мъжа. Докато това при един може да не наруши общото производство на тестостерон.

Лечение на рак

Химиотерапията или лъчетерапията също може да попречи на производството на тестостерон и семенна течност. Ефектите и от двете лечения често са временни, но могат да доведат до безплодие.

Въпреки че много мъже могат да възвърнат плодовитостта си в рамките на няколко месеца след лечението, запазването на сперматозоидите преди започване на терапия за лечение на рак е препоръчително. Особено ако нямат наследници.

Вторичен хипогонадизъм при мъжа

При него тестисите са нормални, но не функционират правилно. Основната причина за това е проблем с хипофизата или хипоталамуса. Редица състояния могат да причинят вторичен хипогонадизъм, включително:

Синдром на Калман – анормално развитие на областта на мозъка, която контролира секрецията на хипофизните хормони (хипоталамуса). Тази аномалия може също да повлияе на способността за обоняние (аносмия) и да причини червено-зелена цветна слепота.

Нарушения на хипофизата – аномалия в хипофизната жлеза може да наруши освобождаването на хормони от нея към тестисите, засягайки нормалното производство на тестостерон. Тумор на хипофизата или друг вид мозъчен тумор, разположен близо до хипофизната жлеза, може да причини дефицит на тестостерон или други хормони, водещи до вторичен хипогонадизъм. Също така, лечението на мозъчен тумор, като операция или лъчетерапия, засяга хипофизната жлеза и води до въпросното състояние при мъжа.

Възпалително заболяване – например саркоидоза, хистиоцитоза и туберкулоза, които засягат хипоталамуса и хипофизната жлеза и могат да повлияят на производството на тестостерон.

ХИВ/СПИН – може да причини ниски нива на тестостерон чрез засягане на хипоталамуса, хипофизата и тестисите.

Затлъстяване – наднорменото тегло на всяка възраст може да бъде свързано с хипогонадизъм.

Остаряване – с напредване на възрастта при мъжете се наблюдава прогресивно намаляване на производството на тестостерон. Процентът варира значително.

Рискови фактори, водещи до хипогонадизъм при мъжа

Това са:

 • ХИВ/СПИН;
 • Предишна химиотерапия или лъчетерапия;
 • Напредване на възрастта;
 • Затлъстяване;
 • Недохранване.

Както стана ясно, хипогонадизмът може да бъде наследен. Ако някой от тези рискови фактори присъства в семейството ви, трябва да се консултирате с лекар.

Мъжки хипогонадизъм – усложнения

Усложненията на нелекувания хипогонадизъм се различават в зависимост от това кога се развива той – по време на формирането на плода, пубертета или зряла възраст.

Усложненията могат да включват:

 • Анормални гениталии;
 • Увеличени мъжки гърди (гинекомастия);
 • Безплодие;
 • Еректилна дисфункция;
 • Остеопороза;
 • Лоша представа за личността.

Хипогонадизъм при мъжа – как се поставя диагнозата?

Ранното откриване при момчета може да помогне за предотвратяване на забавения пубертет. Докато ранната диагностика и лечение при мъжете предлагат по-добра защита срещу остеопороза и други свързани състояния.

Тъй като нивата на тестостерон варират и обикновено са най-високи сутрин, може да се направи кръвен тест. Мъжът трябва да даде кръвна проба преди 10 часа сутринта, като може да се наложи да повтори същото още няколко дни.

Ако се потвърди, че има наличие на нисък тестостерон, по-нататъшното изследване може да определи дали причината е заболяване на тестисите или аномалия на хипофизата. Налагат се допълнителни тестове като:

 • Изследване на хормони;
 • Анализ на семенната течност;
 • Образна диагностика на хипофизата;
 • Генетични изследвания;
 • Биопсия на тестисите.

Мъжкият хипогонадизъм обикновено се лекува с заместителна терапия, която да върне нивата на тестостерон в норма. Този хормон може да помогне за противодействие на признаците и симптомите на мъжкия хипогонадизъм, като намалено сексуално желание, липса на енергия, намалено окосмяване по лицето и тялото или загуба на мускулна маса и костната плътност.

За по-възрастните мъже, които имат нисък тестостерон и признаци и симптоми на хипогонадизъм, дължащи се на стареенето, ползите от заместването на тестостерона са по-малко ясни.

Докато пациентите приемат тестостерон, е хубаво лекарят да наблюдава ефективността на лечението и страничните ефекти, особено през първата година.

Хипогонадизъм при мъжа и терапия с тестостерон – има ли рискове?

Понякога в хода на лечението се наблюдават:

 • Повишено производство на червени кръвни клетки;
 • Акне;
 • Уголемени гърди;
 • Нарушения на съня;
 • Уголемяване на простатата;
 • Ограничено производство на семенна течност.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Хипогонадизъм при мъжа върви ръка за ръка с безплодие. Ако причината е проблем с хипофизата, лекарите може да препоръчат хормонална терапия. Нейната цел е да стимулира производството на семенна течнос, с което да се повиши фертилитета.

Туморът на хипофизата може да изисква хирургично отстраняване, прием на определени медикаменти, лъчетерапия или заместване на други хормони.

Често няма ефективно лечение за възстановяване на плодовитостта при мъже с първичен хипогонадизъм, но асистираната репродуктивна технология може да бъде полезна в много случаи. Тази технология обхваща различни техники, предназначени да помогнат на двойки, които все още нямат потомство.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top