изследват ли се хормони при мъжа

Изследват ли се хормони при мъжа?

Безплодието или невъзможността да зачеване на бебе изтощава много двойки и ги кара да се почувстват зле психически. Обикновено първо жената започва да търси причината и започва с ходенето на гинеколог. Оттам могат да й назначат изследвания и да проверят нейните хормони. Но какво се случва с мъжа? Понякога се налагат серия от тестове и при него.

Това, че бебето се бави или двойката има един или повече спонтанни аборта, може да се дължи както на проблеми при жената, така и при мъжа. Освен лошото качество на спрематозоидите, представителите на силния пол може също да имат хормонален дисбаланс.

Хормонален тест за откриване на безплодие при мъжете

За да се определи основната причина за мъжкото безплодие, в наши дни има най-различни подходи. Едно от тях е изследването на хормоните. Те се произвеждат от хипофизната жлеза, хипоталамуса и тестисите. И са от решаващо значение за развитието на мъжките репродуктивни органи и производствотото на сперма.

Както жената е добре да провери ТSH, TAT и MAT преди да започне опитите за зачеване, така и мъжът е препоръчително да изследва някои основни хормони.

FertilAid® за мъже

Повлиява всички спермални показатели.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Как се извършва изследването на хормоните?

Всякакви аномалии или дисбаланс, причинени от половите хормони, могат да доведат до проблеми с плодовитостта при мъжете. За да се изследва, един пациент трябва да даде кръвна проба наред със своята половинка. По преценка на лекаря, тя се подлага на серия от тестове за получаване на пълен хормонален профил.

Кои са най-важните хормони за откриване на безплодие при мъжете?

FSH

Фоликулостимулиращият хормон или FSH, се произвежда от хипофизната жлеза. Тя е отговорна за производството на качествени сперматозоиди при мъжете.

LH

Лутеинизиращият хормон или LH, също се произвежда от хипофизната жлеза, която играе ключова роля при мъжкото безплодие. Той стимулира производството на тестостерон. Всяко повишаване на нивото на този хормон може да означава, че тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон.

Тестостерон

Този мъжки полов хормон се произвежда от тестисите на мъжа. Той е отговорен за основните характеристики на мъжа като растеж на косата, сила на костите и мускулите. Нормално е нивата на тестостерон да намаляват с течение на възрастта. Но ако при изследване се наблюдава необичаен спад, това може да доведе до безплодие при мъжете.

В случаите на пълна тестикуларна недостатъчност, нивата на FSH и LH са повишени. От своя страна тестостеронът може да бъде нисък или нормален.

Ниските нива на FSH, LH и тестостерон, в комбинация с нисък брой сперматозоиди, предполагат хипогонадотропен хипогонадизъм. При него се наблюдава намаление или отпадане на една от функциите на на тестисите – ендокринната (хормоналната) или екзокринната (сперматогенната). Или и на двете заедно. Хипогонадизмът възниква при увреждане на самите тестиси (първичен или хипогонадотропен хипогонадизъм) или при засягане на регулиращото действие на хипофизата, хипоталамуса (вторичен или хипогонадотропен хипогонадизъм).

Мъжете, които са със затлъстяване, метаболитен синдром, намалено либидо или еректилна дисфункция, трябва да изследват нивото на тестостерон. Ако стойностите са твърде ниски, се налага заместващо хормонално лечение.

SHBG

Глобулинът или SHBG, е гликопротеин, който помага при свързването на два полови хормона. Повишеното му ниво показва, че по-малко свободен тестостерон или естроген, е биологично активен и достъпен за тъканите. А ниското ниво на SHBG може да означава излишък от тези хормони в тялото.

Пролактин

Пролактинът се произвежда от хипофизните жлези. Ако нивото му при мъжа е понижено, то желанието му за секс намалява.. В някои случаи това може също да причини еректилна дисфункция, проблеми с плодовитостта и липса на енергия. Хиперпролактинемията също може да доведе до хипогонадотропен хипогонадизъм.

Съвет от екипа на FertilAid България:

При много двойки мъжете хвърлят вината върху жената и не смятат, че е необходимо да си правят изследвания. Ако при вас бебето се бави повече от 6 месеца или година, много важно е да потърсите репродуктивен специалист. Той ще ви насочи какви изследвания е необходимо да направите, за да се открие причината за безплодие.

Освен изследвания на хормоните при жената и мъжа, са необходими някои генетични и имунологични, които не бива да бъдат пропускани.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top