жълто тяло

Жълто тяло – важно за зачеване и задържане на ембриона

Жълто тяло – то има важна роля за зачеването при една жена. То отделя хормони, за да подготви лигавицата на матката за имплантирането на ембриона. И му помага да се задържи до 12-та седмица, когато се образува плацентата.

Corpus luteum (жълто тяло на латински) се образува в яйчника непосредствено след овулацията. Наричат го ендокринната жлеза на яйчника. Тя е временна и произвежда прогестерон, който благоприятства за задържането на ембриона.

Жълто тяло – същност

За да разберем повече за неговата основна функция, трябва да знаем какво точно представлява едно жълто тяло. То се формира от празния фоликул, останал след овулацията. Това е последният активен етап от жизнения цикъл на яйчниковия фоликул. Без него ранната бременност не може да се поддържа.

Яйчникът е изграден от фоликули. Всяка от тези малки, пълни с течност торбички съдържа незряла яйцеклетка (или яйцеклетка). През първите две седмици от менструалния цикъл хормоните, регулирани от хипоталамуса и отделяни от хипофизната жлеза, задействат растежа на някои от тези фоликули и узряването на яйцеклетката във фоликулите.

В даден момент един фоликул става доминиращ. Той е мястото, откъдето идва яйцеклетката, която ще бъде освободена при овулация. Тя излиза от фоликула, оставяйки след себе си празна обвивка от клетки. Те се трансформират след освобождаването на яйцеклетката и така променят хормоните, които отделят. Така се получава жълто тяло.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Цикъл на развитие на корпус лутеум

Жълтото тяло се развива в яйчника – на мястото на овоцита. То преминава през няколко цикъла на развитие:

  • Пролиферация – образуването на жлезата в яйчника, дължаща се на разделянето на клетките на черупката, оставени след излизането й от яйцето. Налице е натрупване на лутеин.
  • Васкуларизация – разпространението на кръвоносните съдове, което осигурява повишено кръвоснабдяване на жлезата.
  • Цъфтеж – етап на активно производство на прогестерон. Тогава жълтото тяло достига най-големите размери. Ако оплождането на яйцеклетката не се случи, след около 10 дни започва да намалява хормонът.
  • Регресия – отслабване на функционирането на жлезата. Намаляването на нивото на прогестерон спира развитието на ендометриума. Жълтото тяло се отдръпва и и започва менструалният цикъл. Продължава процесът на зреене на нов фоликул с яйцеклетка в яйчника. В този случай става дума за фалшиво жълто тяло.

Ако се получи бременност, жълтото тяло продължава да съществува, като запазва максимален размер до 12-та седмица.

Корпус лутеум и производство на хормони

Жълтото тяло живее до определен етап от бременността. Отделяйки както прогестерон, така и естроген, то подготвя тялото на жената за зачеване. Благодарение на въпросните хормони започва да се формира лигавицата на матката, в която по-късно да се имплантира ембрионът.

Ако след полов акт не се осъществи зачеване, жълтото тяло се разпада постепенно. Съответно прогестеронът и естрогенът се понижават. След това настъпва менструацията, с което репродуктивният цикъл започва отначало.

Когато жълтото тяло вече не е активно, то се превръща в албиканско тяло.

Жълто и менструален цикъл

Има две основни фази на менструалния цикъл:

  • Фоликуларна фаза – избран брой фоликули в яйчника узряват, докато един освободи яйцеклетка.
  • Лутеална фаза – след овулацията тялото подготвя утробата, за да приеме оплодена яйцеклетка или ембрион.

Точно преди овулацията има скок в лутеинизиращия хормон (LH). Той е жизненоважен както за овулацията, така и за това, което се случва точно след нея. Преди овулацията LH задейства фоликула и развиващата се яйцеклетка вътре, за да ускори растежа и развитието. Хормонът също задейства ензими, за да започнат да разграждат външните стени на фоликула. В крайна сметка яйцеклетката достига пълна зрялост и стената на фоликула се отваря. Това освобождава зрялата яйцеклетка.

След като яйцеклетката се освободи, LH продължава да въздейства върху клетъчната структура на бившия фоликул. Преди овулацията гранулозните и тека клетките във фоликула произвеждат естроген. Въпреки това, след овулация, LH задейства тези клетки, за да се трансформират. Те започват да отделят хормона прогестерон. Той е важен за образуването на жълто тяло.

Прогестеронът има особено значение за лутеалната фаза. Първо, той сигнализира на хипофизата и хипоталамуса в мозъка да забавят производството на фоликулостимулиращия хормон (FSH), LH и гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH). Това предотвратява развитието и овулацията на допълнителни фоликули в яйчниците. Второ, той подготвя ендометриума или лигавицата на матката. Прогестеронът задейства ендометриума, за да секретира протеини. Те поддържат ендометриума и създават хранителна среда за оплодената яйцеклетка.

Прогестеронът също сигнализира на гръдната тъкан да се подготви за производство на мляко. Ето защо гърдите могат да бъдат чувствителни след овулация и преди менструация.

Жълто тяло – каква е ролята му за зачеването?

Ако една яйцеклетка се оплоди и ембрионът се имплантира в лигавицата на матката, се образува много ранна плацента. Тя освобождава хормона човешки хорионгонадотропин (hCG), който се изследва с кръвен тест след закъснението на цикъла.

Наличието на hCG сигнализира на жълтото тяло да продължи да отделя прогестерон. Той от своя страна предотвратява изхвърлянето на ендометриума и по-нататъшната овулация.

Ако бременността не настъпи, жълтото тяло бавно се разпада. Това се случва около 10 до 12 дни след овулацията или до два до три дни преди началото на менструацията. С разпадането клетките във всяко жълто тяло то спира да произвежда прогестерон. Това води до разрушаване на ендометриума и цикълът на жената започва. Също така спадът на прогестерона сигнализира хипофизата и хипоталамуса да увеличат производството на FSH, LH и GnRH. Така фоликулната фаза стартира наново.

Корпус Албиканс (бяло тяло) – какво представлява?

Когато жълтото тяло се разпадне, то оставя белег след себе си. Става дума за тъкан, която се състои от хрущял. Тя е по-известна с латинското наименование corpus albicans. За разлика от жълтото тяло, корпус албиканс има бял цвят. Corpus albicans означава бяло тяло на латински.

Корпус Албиканс остава в яйчника няколко месеца. В сравнение с жълтото тяло, то няма важна функция – не отделя хормони, нито действа като временна жлеза за яйчника.

Имунните клетки, известни като макрофаги, действат като вътрешен почистващ екип и поглъщат повечето от клетките, които някога са съставлявали corpus albicans. В много редки случаи бялото тяло остава и белегът се натрупва около яйчника. Но това се случва рядко и не е ясно на какво се дължи.

Жълто тяло с кисти – опасно ли е?

То се образува от отворения фоликул, който освобождава яйцеклетка по време на овулация. Понякога той се запечатва отново. Течността изпълва кухината и образува киста. Тя е известна като функционална киста. Обикновено този вид са доброкачествени, безболезнени и безвредни. Като изчезват сами с времето.

Кистите на жълтото тяло може да се открият при преглед с ултразвук, проведен в началото на цикъла. В зависимост от размера на кистата, лекарят може да предприеме определено лечение или да отложи стимулация или трансфер при IVF лечение.

Някои хора откриват, че имат една от тези кисти по време на ултразвуково изследване в ранна бременност. В тези случаи кистата обикновено изчезва сама до втория триместър. Ако тя е необичайно голяма, нарастваща или болезнена, може да се наложи хирургично дрениране или отстраняване.

Има ли болка при корпус лутеум с киста?

Понякога кистата може да причини лек дискомфорт. Появява се както кратка, така и остра болка от едната страна. Друг път може да причини тъпа, по-постоянна болка, също фокусирана от едната страна на тазовата област. Ако жената забременее, тази болка може да продължи през първите седмици от бременността. В случай, че няма зачеване, болката изчезва няколко дни след началото на менструацията.

Ако болката не е силна и придружена с други симптоми като температура и повръщане, жената с киста на жълтото тяло няма от какво да се притеснява. В редки случаи се усеща много силна болка. Когато кистата достигне по-големи размери, може да се стигне до усукване на яйчника. Това спешно състояние налага хирургична интервенция.

Дефицит или дефект на жълтото тяло – ами сега?!

В някои случаи жълтото тяло не произвежда достатъчно прогестерон. Това може да доведе до необичайно зацапване по време на начална бременност. Ниските нива на прогестерон през първите седмици могат да причинят излишни главоболия за бременната. Ето защо, особено при ин витро, репродуктивните специалисти изписват допълнително прогестерон чрез овули или други лекарства. И често проследяват нивото на хормона чрез изследвания през няколко дни.

Дефект или дефицит на жълто тяло е налице, когато нивата на прогестерон след овулация са много ниски. Някои го наричат и дефект на лутеалната фаза, като той увеличава риска от ранен спонтанен аборт. При този проблем се препоръчва прием на прогестерон допълнително или употреба на лекарства за подобряване на плодовитостта. Например Clomid (кломифен) или hCG инжекции. Смята се, че чрез тях се стимулират хормоните, водещи до овулация. Което помага за производството на по-силен корпус лутеум (жълто тяло).

Въпреки това, няма текущи доказателства, че тези лечения помагат. Също така, hCG повишава риска от развитие на синдром на овариална хиперстимулация. Правилната диагноза на дефект на жълтото тяло също е противоречива и неясна. Американското дружество за репродуктивна медицина, например, не признава дефекта на лутеалната фаза като специфична причина за безплодие.

Съвет от екипа на FertilAid:

Ако сте правили естествени опити за зачеване, то вашият първи преглед ще бъде в шеста седмица от бременността. Тогава може да видите жълтото тяло на ехографа.

В случаите на трансфер на ембрион/и при инвитро, може да научите радостната вест чрез изследване на ЧХГ в кръвта. И още преди шеста седмица репродуктивният специалист да ви назначи изследване на прогестерона. Ако нивото му е ниско, може да коригира терапията, за да развива по-добре жълтото тяло и ембрионът достигне безпроблемно до 12-та седмица.

Ако изпитвате силна болка или необичайно кървене по време на бременност, но и не само, незабавно се свържете с вашия гинеколог. Може да става дума за усложнение при киста на жълтото тяло.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top