коя е най-подходящата възраст за зачеване

Коя е най-добрата възраст за забременяване и защо?

Има ли най-подходящ момент за забременяване? Ако все още нямате деца, сигурно вече си задавате този въпрос. Всеки, който има наследници или не, ще ви даде различен отговор на този въпрос. Едни държат да създадат семейство по-рано, докато други залагат на развитието на кариерата, закупуване на жилище. И чак след това предприемат следващата крачка. Но понякога възрастта и някои други фактори намаляват шансовете за нормално зачеване и раждането на здраво дете.

Най-доброто време за забременяване/създаване на потомство, е когато жената/мъжа са физически, емоционално и психически готови. Някои биха добавили и финансово стабилни. Повечето хора да са в разцвета на репродуктивната си способност през 20-те си години. Но това десетилетие не винаги е най-добрата възраст за раждане на деца. Едни жени продължават да учат във висше учебно заведение, други стартират първата си сериозна работа, трети са необвързани и тепърва търсят идеалната половинка. Да не говорим за мъжете, които на тази възраст едва ли мислят за дете. Затова експерти и родители са съгласни, че няма перфектна възраст за забременяване.

Зачеването на 20 или 40 има своите предимства и недостатъци

Създаването на живот е един от най-красивите подаръци на този свят. Но той идва със своите отговорности. Освен това да намерят човек, на който да разчитат и заедно заживеят под един покрив, повечето мъже и жени са изправени пред това, че биологичният им часовник тиктака. И нямат още много време, за да избират, защото трябва по-бързо да действат, за им се роди дете. Или казано накратко – хората се борят с биологични и физически ограничения в надпреварата с времето и желанието за създаване на потомство.

Колкото по-млади са мъжът и жената, толкова по-малко пари и ресурсище им трябват, за да се грижат за дете. От друга страна колкото по-рано се намират в кариерното си развитие, толкова по-свободно време ще имат за малки деца. Освен това данните сочат, че колкото по-възрастни са мъжете и жените у нас, толкова повече време и средства им коства, за да се сдобият с дете.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, средната възраст, в която жените раждат за първи път, се е увеличила между 2 и 5 години. Глобалната статистика сочи, че към 2019 г. средната възраст за раждане на първо дете е 29 години в Швейцария, 30 години в Италия и 31 години в Испания. Доколкото до България, у нас има промяна – от 25 на 28 години. Тенденцията през последните години е постоянно увеличаване на възрастта, в която са готови да създадат потомство.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кои са различните възрастови диапазони за забременяване?

Ето какви са ползите и рисковете при отделните години:

Преди да станете на 20

Очевидно е, че да имате деца в тийнейджърска възраст не е идеален сценарий. Но не може да се отрече, че тогава е пикът на плодовитостта. У нас има много случаи на момичета, които са заченали на 13-16 и 18-годишна възраст, например. По-ниското тегло на жените на тази възраст помага за намаляване на рисковете от усложнения при бременност като гестационен диабет и хипертония. За съжаление честотата на прееклампсия е по-висока при бъдещите майки под 20-годишна възраст. Тя се покачва отново в края на 30-те и началото на 40-те. На възраст младежите нямат сериозна работа и може да е трудно да издържат себе си, камо ли да имат бебе, което е свързано с множество разходи.

Забременяване на 18 години

Преди години да родиш под 20, особено докато още учиш не е било добре прието. Но на 18, завършвайки училище, много двойки вече са създавали свое потомство. Днес да имаш дете на 18 сякаш е по-добре прието отколкото в миналото. Въпреки това много родители възпитават децата си да завършат висше образование, едва след това да се женят и раждат деца.

Възраст от 20 до 24 години

Повечето хора в началото на двадесетте са с добра фертилна способност Например жените имат около 25% шанс да забременеят всеки месец. Въпреки това на тази възраст финансовата издръжка остава на преден план. Освен това някои продължават висшето си образование до 24 и повече години, зависи кога са били приети в първи курс.

Все пак има много случаи, в които студентки забременяват и завършват успешно бакалавър или магистър у нас. Много често те разчитат на подкрепата на своите състуденти, преподаватели и родители, за да ходят на прегледи, лекции и изпити.

Много жени, които раждат в диапазона 20-24 години, признават, че когато са били по-млади, са имали по-лека бременност.

Възраст от 25 до 29 години

От медицинска гледна точка шансовете да забременеете в края на 20-те са същите, както и в началото на 20-те. Като плюсовете и минусите на начина на живот също не са много различни. Но между 25 и 29 години много мъже и жени са по-зрели и взимат решение да имат деца.

У нас има много случаи, в които жената се омъжва на 25 и повече години. И до една година, например, забременява. Тя е млада, може би още неуверена, но все още във фертилна възраст, което е важно за зачеването и износването на здраво дете. Има и такива във въпросния диапазон, при които бебето се бави повече от 6 месеца и се налага да потърсят репродуктивен специалист.

Зачеване на възраст от 30 до 34

След като достигнете 30-те си години, особено 35 и над, плодовитостта намалява, но това не е абсолютно. Ако все още сте доста заети с изграждането на кариера или не сте намерили перфектния партньор, не бива да се принуждавате да забременеете само за да имате дете. Трябва обаче да вземете предвид и колко деца искате, съветват репродуктивни специалисти.

По отношение на плюсовете, забременяването в началото на 30-те ви дава значително време да се насладите на младите си години, да изследвате кариерата си и да опознаете себе си. Това определено е случаят с много жени, които избират да родят първото си дете около 34.

Възраст от 35 до 39

Хората в средата до края на тридесетте трябва да се консултират с гинеколог относно зачеването. Може да се наложи и посещение на специалист по репродуктивна медицина, ако няма зачеване до 6 месеца от началото на първия опит. Причината е, че плодовитостта започва да намалява значително след 32 и това се ускорява на 37. Същото важи и за успеваемостта на тези, които се подлагат на инвитро (IVF).

Рисковете за здравето на бъдещата майка също започват да нарастват. Например хипертония, диабет по време на бременност и прееклампсия, както и нивата на хромозомни аномалии при плода. Жените заченали и родили в диапазона от 35 до 39 трудно могат да се впишат при по-младите майки, разхождащи децата си в парка. Въпреки общите теми, понякога разликите в годините и вижданията за отглеждането на децата си личат.

Забременяване на възраст от 40 до 45 години

До 40-годишна възраст шансовете на една здрава жена да зачене всеки месец са с по-малко от 5%. Медицинските рискове са друг проблем. Хората над 40 години имат увеличение на ранните усложнения на бременността като извънматочна или спонтанни аборти. Те са по-склонни да страдат от прееклампсия, диабет, плацента превия, ниско тегло при раждане и преждевременно раждане, с по-висок процент на смърт на плода. Рисковете се увеличават допълнително, ако имат предшестващи заболявания като високо кръвно налягане, диабет или затлъстяване. Жените, подложени на лечение за безплодие, са по-склонни да имат многоплодна бременност и това също увеличава риска.

Кога шансовете за забременяване са най-големи?

От 20 до 30-годишна възраст, жените имат най-голям шанс да забременеят естествено. Тогава в тялото има най-голям брой яйцеклетки с добро качество, а опасенията от рискова бременност са най-ниски.

От 30 до 40-годишна възраст, фертилитетът започва постепенно да намалява, като след 35-годишна възраст този спад се ускорява. Важно е да се знае, че жените се раждат с около 1 милион яйцеклетки, което представлява целия им яйчников резерв. Броят на яйцеклетките постепенно намалява, а на 37-годишна възраст се смята, че остават около 25 000 яйцеклетки.

От 35-годишна възраст, шансовете за забременяване след 3 месеца опити са около 12%, а рискът от спонтанен аборт и генетични аномалии започва да нараства. Затова при бременност в тази възраст се препоръчват допълнителни изследвания и скрининг на майката и бебето.

След като жената навърши 40 години, възможността за забременяване по естествен път спада рязко. На 40-годишна възраст шансовете за бременност след 3 месеца опити са около 7%. Ето защо тук идва ред на асистираната репродукция.

Примери като тези доказват, че няма най-подходящата възраст за забременяване. Биологично, отговорът вероятно се крие е в ранните ви 20 години, но както вече казахме – при всеки е различно и зависи от множество фактори. Най-добрият подход е да правите това, което смятате за правилно – каквото и да е то.

Рискове при късно забременяване

Здравословни проблеми като диабет и високо кръвно налягане имат много жени на 35 и повече години. Те може да са причина за усложнения, сред които най-сериозни са гестационен диабет и прееклампсия.

Други рискове, свързани с късното забременяване са:

  • Раждане с цезарово сечение;
  • Преждевременно раждане;
  • Ниско тегло на бебето при раждане;
  • Вродени дефекти;
  • Мъртво раждане.

Инвитро при жени на различна възраст

Ако жената е в напреднала възраст, има намален яйчников резерв или некачествени яйцеклетки, може да прибегне до изкуствено оплождане. Шансът за живо раждане от един пълен цикъл на инвитро, включваю свежи и замразени ембриотрансфери след една стимулация на яйчниците, е около:

  • 43% за жени на възраст от 30 до 34 години;
  • 31% за жени на възраст от 35 до 39 години;
  • 11% за жени на възраст от 40 до 44 години.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Независимо на каква възраст сте, преди да започнете опити за зачеване, отидете на лекар и помолете да ви назначи основни изследвания, за да проверите здравословното си състояние. Ограничете цигарите, алкохола и вредните храни (това важи не само за жените). Хубаво е бъдещите майки да приемат фолиева киселина поне три месеца преди зачеване.

Ако нямате положителен тест за бременност повече от шест месеца или година, се обърнете към репродуктивен специалист. Той ще ви прегледа и ви насочи към по-специфични изследвания за двойката, по които да открие защо бебето не се появява. Може да се наложи и до прибягване ан методите на асистирана репродукция, особено ако сте над 30-35-годишна възраст, имате някои съспъстващи заболявания, намален яйчников резерв или проблемна спермограма.

Този текст има информативен характер и не замества консултация със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top