лъжлива бременност

Лъжлива бременност – измамна надежда за нов живот

Лъжлива бременност – какво представлява? Почти всяка жена е имала моменти, в които си е мислила, че е заченала, а всъщност не е. При закъснение на цикъла и някои симптоми, доста смятат, че чудото е станало.

Гадене, замаяност, свръхчувствителни гърди… Това са от онези признаци, които карат някои жени да ликуват и купят уринарен тест. Но после откриват, че са се залъгвали. Обикновено надеждите за евентуалното зачеване се изпаряват с настъпването на менструация или отрицателния тест. Но има и случаи на така наречената лъжлива бременност, които са отделни.

При горепосочения феномен жената усеща симптоми на бременност по много по-изразен начин. Тя има очевидни, ясно изразени физически признаци, включително пропусната менструация, растящ корем и дори движение на бебето в нейната утроба. Въпросното явление се нарича псевдосизис, известно още като фалшива или лъжлива бременност.

Псевдосизис – същност

Състоянието е относително рядко, но доста сериозно. При него жената проявява много от симптомите на бременност и вярва, че наистина е заченала. Но на практика не е.

Лъжливата бременност се различава от разстройство на психичното здраве, характеризиращо се с заблуди за бременност. Може да се открие при лице, страдащо от шизофрения или психоза. Въпреки че психологическите механизми могат да играят роля във феномена на псевдосизис. И така всъщност да причинят някои физически симптоми на бременност при лице, което няма такава.

Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства описва псевдосизиса като фалшиво убеждение за бременност. То е свързано с обективни признаци и докладвани симптоми на бременност. Те могат да включват уголемяване на корема, намален менструален поток, аменорея, субективно усещане на движение на плода, гадене, набъбване на гърдите и секрети, дори родилни болки около очакваната дата на раждане.

По-просто казано, жена с лъжлива бременност не само вярва, че носи бебе, но и действително да показва физически признаци за това.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Лъжлива бременност – честота

Псевдосизис е доста рядко състояние. Известно е, че се е появило още по времето на Хипократ. Първите случаи са описани още през 300 г. пр. н. е. Днес такива не се срещат често сред общото население. Така например, в общата популация има такива при около 1-6 на всеки 22 000 раждания.

В Африка има по-високо разпространение на случаите на лъжлива бременност, които могат да се появят повече от веднъж в живота. Една на всеки 160 жени с безплодие показва признаци на въпросното измамно състояние. По-често такива има при жени в детеродна възраст, на възраст между 20-44 години.

Иначе данните сочат, че псевдосизис се появява при жени от всички възрасти, включително много млади и другата крайност. 80% от хората, които изпитват, са женени. По-интересно е, че се появява и при мъжете, като се нарича Кувад синдром или състрадателна бременност.

Какви са причините за появата на фалшива бременност?

Специалистите не са напълно сигурни какво точно причинява една лъжлива бременност. Смята се, че често се дължи на психосоматично състояние, при което вярата или надеждата за бременност кара тяло да издава фалшиви сигнали за такава. Но в някои случаи има други медицински състояния, които могат да причинят въпросните симптоми.

Причини, водещи до псевдосизис:

Силното желание за забременяване след спонтанен аборт или друга загуба на бременност, може да причини хормонален дисбаланс. Той от своя страна е причина за появата на лъжлива бременност.
По-големият корем поради други физически фактори като наддаване на тегло, газове или тумори, в комбинация с психологически заблуди за бременност, може да накара жената да повярва, че е забременяла.

Други физически и хормонални фактори – като тумори на хипофизата, кисти или израстъци на яйчниците/матката, заедно с желанието за забременяване, могат да накарат жената да изпита псевдосизис.

Ето и факторите, каращи пациентката да изпитва лъжлива бременност:

 • Анамнеза за депресия или психично заболяване;
 • Загуба на бременност;
 • Анамнеза за безплодие;
 • По-нисък социално-икономически статус (въпреки че жените от всички социално-икономически статуси изпитват псевдосизис);
 • История на травма, сексуално насилие или съпружеско насилие.

Лъжлива бременност – основни симптоми:

Псевдосизис се характеризира с убеждението, че има наличие на бременност, съчетано с класически симптоми за такава, включително:

 • Загуба на менструален цикъл;
 • Гадене;
 • Сутрешно гадене и повръщане;
 • Намален апетит;
 • Болки в гърдите;
 • Физически промени в зърната и ареолите на гърдите;
 • Подуване на корема;
 • Качване на тегло;
 • Усещане за бебешки движения;
 • Родилни болки и усещане за контракции.

Въпросните симптоми могат да продължат няколко седмици или през цялата продължителност на типичната бременност (девет месеца).

Как се поставя диагнозата фалшива бременност?

В крайна сметка, единственият начин да разберете със сигурност една жена е заченала, е тя да има приложителен тест за бременност или отиде на ултразвук. Обикновено това става най-бързо чрез измерване на ЧХГ с даване на кръв – човешкия хорионгонадотропин. Но може да се каже, че най-категоричната проверка е видяното на монитора в гинекологичния кабинет – има ли плоден сак или не.

Ако чрез изследване се докаже, че една жена всъщност не е бременна, но тя вярва, че е, то вероятно ще бъде диагностицирана с псевдосизис. Потвърди ли се липсата на бременност, но физическите симптоми на пациентката продължават, може да се приложат други изследвания. И така да се изключат други медицински проблеми хормонален дисбаланс или наличието на тумор, който расте.

В по-развитите страни случаите на лъжлива бременност са рядкост, защото жените, подозиращи, че са заченали, си правят кръвен тест или директно посещават гинеколог. Въпреки това, има много места по света, на които липсват достатъчно медицински грижи и съответно повече жени изпитват псевдосизис. Но състоянието може да се появи и при представителките на слабия пол, които изпитват психологически смущения, независимо от техния социално-икономически статус или достъп до гинекологични грижи.

Лъжлива бременност – помощта на близките е много важна

Изпитването на фалшиви симптоми, даващи надежда на една жена, че е станала майка, е проблем, който не се решава лесно. Понякога тя изпитва силно убеждение, което не може да бъде променено дори от разговори с най-близките. Това създава предпоставки за спорове с половинката и роднините, чиято роля при този случай е особено важна.

Понякога, при поставянето на диагнозата, пациентката става още по-тревожна и трудно би повярвала, че не е бременна. От друга страна, ако някой около вас изпитва същото, то подходът към него трябва да бъде доста внимателен. Той трябва да включва силен елемент на състрадание и деликатен баланс на утвърждаване на чувствата.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Ако самата вие сте изпитвали фалшиви симптоми на бременност, със сигурност сте разочаровани от отрицателния резултат. Но знайте, че не сте сами във въпросното преживяване. Има много жени, минали през същото. В началото объркването и скръбта от неуспеха са големи. Но с помощта на положителни мисли, подкрепата от близките и насоките на вашия гинеколог, всичко ще си дойде на мястото!

Не се срамувайте, ако са ви диагностицирали с лъжлива бременност. Не се притеснявайте да споделите какво изпитвате с вашата половинка или терапевт, ако се наложи. След това ще усетите едно облекчение, с което ще можете да продължите напред.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията ви със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top