вторично безплодие

Вторично безплодие – причини и лечение

Вторично безплодие е проблем, срещащ се при двойки, имащи едно дете. Той се открива при опитите за второ, които продължават поне една година без резултат. Самата диагноза е шок за жената и мъжа, които не са имали трудности със забременяването първия път. Но поради някои фактори, когато пожелаят да имат още потомство, те са налице.

Вторично безплодие – какво представлява?

Предполага се, че първичното безплодие се среща по-често от вторичното. За първия случай говорим, когато двойка никога не е имала деца и не може да зачене нормално. Въпреки това, според данни от 2018 г., най-честата форма на женско безплодие е именно вторичното.

Двойките, страдащи от вторично безплодие, може да се лутат доста дълго. Първоначално повечето не търсят основната причина. А докато отглеждат едното си дете, откриват, че семейството и дори някои лекари, омаловажават техния проблем. Някои хора смятат, че щом имат потомство, всичко е наред, но това не е така. В един момент консултацията с репродуктивен специалист е от особено значение, особено, ако жената е по-възрастна и с намален яйчников резерв.

Истината е, че наличието на вторично безплодие при една двойка е също толкова стресиращо, колкото и първичното. То може да доведе до безброй конфликти между двамата и безброй безсънни нощи. И за справянето с тях трябва компетентна помощ.

Причини за вторично безплодие

Медицинските причини за липсата на второ дете не са по-малко трудни за лечение и диагностициране от първичното безплодие. Може да се каже, че вторично безплодие са от значение същите фактори, водещи и до първичното. Те са:

 • Мъжко безплодие поради нисък или липсващ брой сперматозоиди, проблеми с формата на сперматозоидите (известни също като морфология на сперматозоидите) или проблеми с движението на сперматозоидите (известни също като подвижност на сперматозоидите);
 • Проблеми с овулацията, независимо дали е нередовна овулация или ановулация;
 • Запушени фалопиеви тръби;
 • Ендометриоза;
 • Фиброиди;
 • Повтарящи се спонтанни аборти;
 • Имунологични проблеми (в NK клетки-убийци или анти-сперма антитела);
 • Негостоприемна цервикална слуз;
 • Проблеми с ендометриума;
 • Сраствания или белези по матката;
 • Необясними причини.

Около една трета от случаите на безплодие са свързани с фертилитета при мъжа. Друга трета – с женското безплодие. Докато друга една трета е се дължи на репродуктивни проблеми както при мъжа, така и при жената. Има и причини, които остават необясними за лекарите и затрудняват лечението на вторично безплодие.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Вторично безплодие – кои са рисковите фактори?

Двойките се питат защо този път не се получава, след като при първия жената е заченала нормално и сравнително бързо.

Забавянето на положителния тест за второ дете може да настъпи заради:

Възрастта

Ако сте забременели с първото си дете на 30-35 и правите опити за второ след 38, то вашата плодовитост със сигурност се е променила. Може да се каже, че възрастта е основна причина за вторично безплодие.

Поява на нов партньор

Често една жена има дете от мъж, с който вече не поддържа отношения. С новата половинка иска да забременее отново, но среща трудности. Възможно е вторият партньор да има диагностициран проблем. Същото касае и жената. Затова изследвания като кариотип (тест за съвместимост), имунология, проверка за вродени тромбофилии, пълна спермограма на мъжа и други, са много важни.

Влошаване на основния проблем на плодовитостта

Някои жени забременяват, дори и да имат известни проблеми като поликистоза, инсулинова резистентност, тромбофилия, ендометриоза и други. По-късно въпросният проблем се влошава и се получава вторично безплодие. Освен това, яйчниковият резерв намалява и в някои случаи на по-ранни възраст, когато жената дори не предполага за това.

Вторично безплодие и напълняване

Фертилитета – не само на жената, но и на мъжа, се влияе от теглото. Наднорменото или наднорменото причинява промени в овулацията при жените и е много вероятно да повлияе на качестовто на спермтозоидите при мъжете.

Много жени напълняват още при първата си бременност. После, отчасти заради стреса, недоспиването и притесненията по отглеждането на детето, не могат да отслабнат. Това може да е причинено от някои хормонални проблеми. И е рисков фактор за невъзможност за за зачеване втори път.

Нов здравословен проблем

Понякога са налице няколко здравословни проблеми, един от които е нов. Например жената или нейният партньор може да са развили диабет. Някой може да приема лекарства за високо кръвно налягане или пък страда от депресия. Всичко това пречи на опитите за бебе.

Всяко ново заболяване може да е причина за вторично безплодие и изисква лечение. Ако не бъде открито, нито последват мерки и консултация с репродуктивен специалист, проблемите се задълбочават.

Проблем с плодовитостта заради първата бременност

Инфекция на таза или множество инвазивни процедури след първата бременност, могат да причинят сраствания на матката или блокиране на фалопиевите тръби. Такъв, например, в кюретажът, който се прави при спонтанен аборт, след като се установи, че ембрионът не се развива.

Ако жената е имала цезарово сечение, може да получи вторично безплодие заради него.

Вторично безплодие без ясна причина

Много често мъжът и жената са ходили на няколко места, но нито един лекар не може да им даде конкретна причина за липсата на второ дете.

Кога да потърсите помощ, ако нямате положителен тест след първо дете?

Ако сте под 35 години и не можете да забременеете след една година опити, трябва да се консултирате с репродуктивен специалист за вторично безплодие. В случай, че сте на 35 години или повече, трябва да потърсите лекар ако нямате положителен резултат след 6 месеца Освен това, независимо на колко години сте, ако преживеете два последователни спонтанни аборта, трябва да бъдете следени по-обстойно.

Някои двойки смятат, че трябва да продължат да опитват по нормален път дори след като изтече годината. Има много щастливи истории за настъпване на бременност при мъже и жени опитвали дълго време. Но те не бива да ви карат да отлагате консултацията със специалист. Колкото по-бързо потърсите причината за вторично безплодие, толкова по-големи са вашите шансове за второ дете.

Изследване на вторично безплодие

То е абсолютно същото като изследването за първично безплодие. И не забравяйте, че освен жената, мъжът също трябва да пусне изследвания. В много случаи и двамата имат проблеми, водещи до репродуктивни проблеми.

Въпреки че единият или другият в двойката, или и двамата, вече имат дете, тестването е изключително важно. Но какви точно изследвания да бъдат пуснати зависи от репродуктивния специалист. След първия преглед, той ще назначи по-конкретни и даде препоръки какво е добре да се направи в най-скоро време.

Вторично безплодие – има ли лечение?

То се лекува по същия начин, по който и вторичното безплодие. Може да отнеме месеци, дори години. То включва:

 • Лекарства за подобряване на фертилитета;
 • Инжекции за подобряване на плодовитостта, известни като гонадотропини;
 • Инвитро (изкуствено оплождане), понякога в комбинация с други възможности за асистирана репродукция;
 • Хирургична, обикновено хистероскопия или лапароскопия – за премахване на някои сраствания, откриване на ендометриоза или проблем с фалопиевите тръби.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Ако се опитвате да се справите с вторично безплодие, подкрепата от половинката, както и близки, е много важна. Може да посещавате и групи за взаимопомощ, водена от репродуктивни психолози.

Имате ли едно дете и правите опити за второ повече от шест месеца до една година, не отлагайки консултацията с вашия гинеколог. Особено, ако единият от двамата има някакъв здравословен проблем или се съмнявате за друг. По този начин ще скъсите времето от започване на изследвания, поставяне на диагноза и започване на лечение.

Този текст има информативен характер. Той не може замести консултацията Ви с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top