ИКСИ

Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката (ИКСИ)

Какво представлява процедурата ИКСИ?

По своята същност Интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката, познато още като ИКСИ (ICSI), е разновидоност на ин витро оплождането. Основната разлика между двете процедури се намира в лабораторния им етап. Докато при класическата ин витро инсеминация се избират произволно сперматозоиди за оплождане на яйцеклетката, при ИКСИ, всичко това е контролирано.

При ин витро оплождането яйцеклетката се опложда в специална среда, максимално близка до маточната. В нея се поставят хиляди сперматозоиди, които са предварително обработени. При ИКСИ процедурата, както името ѝ подсказва, само един избран сперматозоид се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката. По време на процедурата, в лабораторна среда, чрез микропипета специалистът-ембриолог улавя един избран сперматозоид, който инжектира директно в женската яйцеклетка. Подборът се извършва на база оценка на спермалните показатели на мъжките полови клетки, в следствие на изследване, наречено спермограма

За да бъде извършено инжектирането на сперматозоида, е необходимо яйцеклетката да достигне определена зрялост, тъй като само зрелите яйцеклетки могат да бъдат подложени на инжектиране с единичен сперматозоид.

Процедурата ИКСИ обикновено се прилага при установен репродуктивен проблем при мъжа или т.нар. мъжко безплодие – най-често в случаите, когато е налице нисък брой сперматозоиди, с по-ниско качество.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Защо и кога се налага ИКСИ оплождане?

До процедурата ИКСИ обичайно се прибягва в случаи на по-тежко мъжко безплодие. Това могат да бъдат състоянията на:

В случаите на пълна липса на сперматозоиди или т.нар. състояние азооспермия, ИКСИ отново е най-подходящата процедура за преодоляване на проблема и успешно зачеване. Съществуват различни начини за лечение на състоянието, като повечето от тях включват хормонална терапия, микрохирургична реконструкция на урогениталния тракт, екстракция на сперматозоиди и др.

При екстракцията на сперматозоиди (тестикуларна биопсия) се използват различни методи за извличане на сперматозоиди.  За инжектиране в яйцеклетката при ИКСИ, с най-голям успех се прилага тестикуларната спермална екстракция (TESE). Тя е подходяща при мъже с необструктивна азооспермия от тестикуларен произход и гонадна недостатъчност.

ИКСИ процедурата е подходяща и в други случаи, различни от мъжкия стерилитет. Такива са:

  • Малко или никакви оплодени яйцеклетки при класическо ин витро оплождане,
  • При употреба на замразени сперматозоиди, които не изглеждат особено активни,
  • При използване на замразени яйцеклетки, чиято външна обвивка е втвърдена.

Съществуват и други случаи, в които ИКСИ процедурата би била по-подходяща за оплождане, в сравнение с класическата ин витро инсеминация. За някои от тях обаче все още текат изследвания.

Подготовка и протичане на процедурата ИКСИ

На първо място, преди пристъпването към процедурата, е необходимо да се уточни т.нар. стимулационен протокол. Той може да бъде:

  • спонтанен (естествен) цикъл – аспириране на една зряла яйцеклетка с добро качество,
  • лимитиран цикъл – аспириране на най-много четири зрели яйцеклетки с добро качество,
  • контролирана овариална хипермстимулация – аспириране на 4-15 зрели яйцеклетки с добро качество. При нея има два варианта, единият от които започва с подтискане на яйчниковата функция от 21-вия ден на месечния цикъл, а другият – от втория ден на цикъла.

Разбира се, нужно е двойката да премине и през няколко задължителни изследвания и да попълни необходимите документи, с които изразява своето информирано съгласие за провеждане на процедурата.

При контролираната овариална хиперстимулация жената приема няколко различни медикамента, предписани по схема от специалиста. Тази процедура има за цел да стимулира образуването на повече от една зрели и годни за оплождане яйцеклетки. Това значително увеличава шансовете за успех.

Процедурата е съпътствана от серия ултразувкови прегледи и изследване нивата на Естрадиол в кръвта. В процеса на прегледите се установяват броя и размера на образуваните фоликули, както и дебелината на маточната лигавица.

За да бъде постигнат по-равномерен растеж и зреене на фоликулите, е необходимо хормоните, отговарящи за настъпването на овулацията, да бъдат подтиснати. Това се случва чрез хормонални препарати, предписани от специалиста. По този начин хиперстимулацията на яйчниците, продължава 10-14 дни или, докато са налице следните условия:

  • водещите фоликули са достигнали диаметър над 18 мм,
  • маточната лигавица е с дебелина поне 8 мм,
  • нивата на Естрадиол кореспондират с броя на нарастващите фоликули.

С цел започване на процеса по узряване на яйцеклетките, обикновено в тялото на жената се инжектира хормона ЧХГ. Това се прави обичайно около 36 часа преди пункцията на фоликули.

Пункция на фоликулите

Тя се извършва 36 часа след поставянето на инжекцията с ЧХГ. Непосредствено преди процедурата, е необходимо да бъде направена клизма, която цели да изчисти напълно червата, за да се улесни достъпа до яйчниците.

Пункцията се извършва вагинално с помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуков апарат. Фоликулите се извличат, след което се предават на лабораторията, където годните яйцеклетки ще бъдат оплодени. Всички добити яйцеклетки внимателно се оглеждат и се определя тяхното качество. Възможно е в някои от фоликулите да не се съдържа яйцеклетка. Процедурата обикновено отнема около 15-20 минути, като през това време жената се намира под венозна анестезия.  

След това е добре жената да остане за престой от поне няколко часа, през които да бъде наблюдавана. Преди излизането от клиниката се прави и ултразвуков преглед. Възможно е да настъпят някои нежелани реакции като кафеникаво кървене, леки болки в областта на корема и таза, гадене, и световъртеж.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Процедура при мъжа

Обикновено в деня на пункцията и партньорът предоставя семенна течност. Необходимо е в рамките на 3-5 дни преди процедурата двойката да се е въздържала от полови контакти. При въздържание от 7-10 дни е възможно семенната течност да е с влошени показатели. Приемът на алкохол в големи количества също не е препоръчителен.

В случаите, в които мъжът е възпрепятстван и не може да предостави своя материал в деня на пункцията, той има възможност да направи това по-рано. Тогава семенната течност се замразява и в деня на процедурата се размразява в специално предвидени лабораторни условия.  

ИКСИ процедурата може да се извърши и със сперматозоиди, получени чрез биопсия на тестиса или пункция.

Процедура по оплождане

Както вече споменахме при ИКСИ процедурата, за разлика от класическото ин витро оплождане, се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката.

След проверка на степента на зрялост на извлечените яйцеклетки, само качествените и зрели такива биват подложени на инжектиране на единичен сперматозоид чрез микроманипулатор. Проверката на степента на зрялост се извършва чрез оронване на кумулусно-овоцитнити комплекси (COCs).

Семенната течност, предоставена от партньора, също се подлага на обстоен анализ. В специална среда се отделят жизнеспособните сперматозоиди от тези с лошо качество и неподходящи за процедурата.

Избраният от ембриолога, най-подходящ, сперматозоид се обездвижва и захваща чрез специална инжекционна пипета. В същия момент, яйцеклетката е фиксирана с „държаща“ пипета. Следва инжектиране на сперматозоида в цитоплазмата ѝ.

Манипулацията се извършва с помощта на микроманипулатор, под микроскоп с 200-400 пъти увеличение.

Инжектираната яйцеклетка се поставя в инкубатор за 16-18 часа, след което се проверява дали е била оплодена. Получените зиготи не се различават по нищо от тези, оплодени чрез ин витро процедура. Ембрионите се поставят и съхраняват в специална, близка до тази на матката, среда. Престоят им там е съпътстван от периодична оценка на развитието и качеството им и трае 3-5 дни.

Ембриотрансфер

За да бъде подготвена вагиналната среда за имплантацията на ембриона, често лекарите предписват на жената, прогестеронов препарата, под формата на вагинални овули или капсули. Често „приемът“ им продължава дори след регистрирането на положителен тест за бременност, до около 12 г.с.

Имплантацията на ембрионите обратно в кухината на матката се нарича ембротрансфер. Той не се различава от ембриотрансфера при класическото ин витро оплождане. Обикновено процедурата се извършва между 3 и 5 дни след пункцията на фоликули.

Ембриотрансферът отнема не повече от няколко минути, наподобява вземането на цитонамазка и не се налага анестезия. Могат да бъдат приложени медикаменти с успокояващо и мускулно-релаксиращо действие, в случай, че е необходимо.

Най-често се имплантират между 1 и 3 ембриона. Транферирането на повече от един ембрион се прави с цел да се увеличи максимално шанса за успех. Едновременно с това максималният брой от три ембриона намалява вероятността от настъпване на многоплодна бременност. Все пак, при всяка жена броят на имплнатираните ембриони е индивидуално преценен. Той зависи от общия брой ембриони, тяхната степен на развитие, възрастта на жената и др.

Ембрионите се поставят в маточната кухина през цервикалния канал с помощта на предвиден за целта тънък катетър. Въпреки че процедурата е кратка и безболезнена, е добре жената да остане за около час под лекарско наблюдение и да си почива през останалата част от деня. Не е нужно денят да се прекара в легнало положение, но е добре да се избягват тежките физически натоварвания.

В случай, че след ембриотрансфера останат ембриони, които не са имплантирано, но са с добро качество, те могат да се замразят и да се използват при следваща процедура при т.нар. размразен ембриотрансфер.

Около десет дни след трансфера се прави кръвен тест за бременност, отчитащ нивата на ЧХГ. Два дни по-късно в домашни условия жената може да направи и уринарен тест за бременност. При отчитане на положителен резултат, 20 дни след него се прави и първия ултразувков преглед.

Успеваемост

Процентът на успеваемост при процедурата ИКСИ е сходен с този при класическото ин витро оплождане. Той зависи основно от качеството на получените ембриони и от възрастта на жената. Рисковете, които крие процедурата са същите като тези при ин витро. Основно те се крият във възможността от настъпване на многоплодна бременност и възникването на странични ефекти от стимулиращите хормонални медикаменти.

Както вече споменахме, предимството на ИКСИ процедурата през класическото ин витро оплождане, е в това, че представлява възможност за третиране по-тежка форма на мъжко безплодие. Тъй като за процедурата са необходими само няколко подвижни и с нормална форма сперматозоиди, при метода ИКСИ не е нужно цялата проба да бъде с напълно перфектни показатели.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top