многоплодна бременност

Многоплодна бременност – късмет или риск за една двойка?

Многоплодна бременност е тази, при която се развива повече от един ембрион. Наименованието идва от латинските Graviditas multifetalis и Graviditas multiplex. Тя бива двуплодна, триплодна и т. н като децата, родени при нея се наричат близнаци.

Много жени мечтаят да родят две деца наведнъж, особено ако са чакали своята рожба с години. Някои смятат това за голям късмет, но всяка многоплодна бременност крие рискове – както за майката, така и за бебетата.

Епидемиологичните данни сочат, че честотата на този вид бременност е 0,4 – 1,6%. Докато на еднояйчните близнаци е относително постоянна – около 4 на 1000, тази на разнояйчните е по-голяма.

Многоплодна бременност – как протича?

По време на менструалния цикъл може да се освободи повече от една яйцеклетка. И всяка да бъде оплодена от сперма, което води до повече от един ембрион, който да се имплантира в матката. Този тип бременност води до разнояйчни близнаци (или повече). Когато една оплодена яйцеклетка се раздели, това води до множество идентични ембриони. Този тип бременност води до еднояйчни близнаци (или повече). И както стана ясно, разнояйчните близнаци са по-често срещани от еднояйчните.

Какви са причините, водещи до бременност с повече от един ембрион?

Много от лекарствата, използвани за насърчаване на плодовитостта и предизвикване на овулация често водят до освобождаване на повече от една яйцеклетка от яйчниците. Така една жена може да има близнаци, тризнаци или повече.

Инвитро оплождането (IVF) също може да доведе до многоплодна бременност. Това става, ако повече от един ембрион бъде поставен в матката при трансфер. Ако оплодената яйцеклетка се раздели след нейното прехвърляне, могат да се получат идентични множества.

Жените на възраст над 35 са по-склонни да отделят две или повече яйцеклетки по време на един менструален цикъл, в сравнение с по-младите. Ето защо при по-възрастните се среща по-често наличието на повече от един плод.

Какви са някои от симптомите на многоплодна бременност?

Жените с повече от един ембрион може да имат по-тежко сутрешно гадене или чувствителност на гърдите, отколкото тези, износващи само един. Те също могат да напълнеят по-бързо.

Повечето многоплодни бременности се откриват по време на ултразвуково изследване. Но често лекарите съдят, че жената може да има близнаци и по-високото ЧХГ, което имат в първите дни след положителен кръвен тест.

Видове многоплодна бременност

След като се установява бременността, лекарят прави ултразвуков преглед, за да открие дали всеки плод има собствен хорион (хорионност) и амниотичен сак (амниотичност). В тази връзка има три вида близнаци:

  • Дихориално-диамниотични — близнаци, които имат собствени хориони и околоплодни торбички. Те обикновено не споделят плацента и могат да бъдат братски или идентични.

Монохориални-диамниотични — близнаци, които имат общ хорион, но отделни околоплодни торбички. Те споделят плацента и са идентични.

  • Монохориални-моноамниотични — близнаци, които споделят един хорион и един амниотичен сак. Те споделят плацента и са идентични.

Монохориални близнаци – рискове

Тези близнаци са с обща плацента и имат по-висок риск от усложнения, отколкото онези с отделни. Един проблем, който може да възникне при монохориално-диамниозни бебета, е синдромът на кръвопреливане на близнаци (TTTS). При него кръвният поток между близнаците става небалансиран. Единият трябва да дарява кръв на другия. Близнакът донор има твърде малко кръв, докато близнакът реципиент е с твърде малко. Колкото по-рано се появи TTTS по време на бременността, толкова по-сериозни са резултатите за едното или двете бебета.

Въпреки че монохориални близнаци са рядкост, този тип многоплодна бременност е много рискована. Най-честият проблем е усложнение на пъпната връв. Жените с този тип бременност се наблюдават по-често и при тях е по-вероятно да родят със секцио.

Проследяване на многоплодна бременност

Жените, които са бременни с повече от един ембрион, наддават повече на тегло в сравнение с другите, които износват само един. Смята се, че на всеки плод са му необходими допълнително по 300 калории на ден. Тоест близнаците се нуждаят от допълнителни 600 калории на ден. За тризнаци и други, количеството се определя по преценка на акушер-гинеколога. Но най-важното е по-обстойното проследяване на бременната.

Най-вероятно, след констатиране на многоплодна бременност, лекарят ще препоръча по-чести прегледи, започващи от втория триместър. Тогава пациентката може да ходи на ултразвук на всеки 4 до 6 седмици. В случай, че лекарят открие проблем, може да назначи по-специфични изследвания.

Може ли бременната да спортува?

Препоръката на гинеколозите е жената да бъде активна, независимо от това дали носи един или повече плода. Все пак по-натоварващи дейности и упражнения не се препоръчват при многоплодна бременност.

Йога, плуване, както и ходене пеша, са най-доброто нещо за жените, които носят повече от един плод. Препоръките са те да правят по 30 минути упражнения на ден, ако всичко протича нормално с бебетата.

Кои са най-честите усложнения при многоплодната бременност?

Може да се каже, че номер едно е преждевременното раждане. Повече от половината от всички близнаци се раждат преди термин. Същото важи за тризнаци и повече от три бебета.

Бебетата, родени преди 37 седмица от бременността, могат да имат повишен риск от краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми. Сред тях са проблеми с дишането, храненето и поддържането на топлина. Има и други, които се появяват в детството или дори в зряла възраст. Такива са проблеми с концентрацията, разстройство в поведението и други. Най-голям риск има за преждевременно родените бебета преди 32 седмица. Те могат да умрат или да имат сериозни здравословни проблеми, дори и при най-добрите грижи след изписване.

Сериозни усложнения, водещи до церебрална парализа, също се получават при многоплодна бременност, при която децата се раждат преди термин. Недоносените, например, може да се нуждаят от медицински грижи през целия живот.

Многоплодната бременност и прееклампсия – има ли риск?

Прееклампсията е нарушение на кръвното налягане, което обикновено започва след 20 седмици от бременността или след раждането. Среща се по-често при многоплодна бременност, отколкото при едноплодн. Освен това има тенденция да се появява по-рано и протича по-тежко при жените с близнаци.

При прееклампсията могат да се увредят жизненоважни органи. Например бъбреците, черния дроб, мозъка и очите. Освен това, когато се появи, може да наложи преждевременно раждане, преди бебетата да са се развили напълно. Съществува и еклампсия – прееклампсия, която се влошава и причинява гърчове.

Какво трябва да знаете за растежа на плода при този вид бременност?

Повечето ембриони са по-склонни да имат проблеми с растежа, отколкото тези при едноплодна бременност. Многоплодните се наричат ​​дискордантни, ако един плод е много по-малък от останалите.

Така нареченият дискордантен растеж е често срещан при многоплодна бременност. Той не винаги сигнализира за проблем. Понякога обаче ограниченият растеж на плода може да бъде причинен от инфекция, TTTS или проблем с плацентата или пъпната връв. Ако лекарят се съмнява в изоставане на растежа при един или двата плода, може да провежда по-чести ултразвукови прегледи.

Как многоплодната бременност може да повлияе на риска от гестационен диабет?

Жените, заченали с повече от един ембрион, имат висок риск от гестационен диабет. Това състояние може да увеличи риска от прееклампсия и развитие на захарен диабет на по-късен етап от живота. Новородените може да имат проблеми с дишането или ниски нива на кръвната захар. Диета, упражнения и понякога лекарства по препоръка на лекаря, могат да намалят риска от тези усложнения.

Какви диагностични генетични тестове се използват по време на бременност?

Скрининговите тестове за генетични заболявания, които използват проба от кръв на жена, не са толкова чувствителни при многоплодна бременност. Възможно е да имате положителен резултат от такъв, когато няма проблем при нито един плод.

Диагностичните тестове за вродени дефекти включват хорионбиопсия (CVS) и амниоцентеза. Те могат да покажат има ли някакво нарушение при бебетата (то може да бъде и само при едното). Но са по-трудни за извършване при многоплодна бременност, тъй като всеки плод трябва да бъде тестван. Съществува и малък риск от загуба на един или всички фетуси.

Раждане при многоплодна бременност

Шансът за раждане със секцио е по-висок при бременни с повече от един плод. Все пак, има и много случаи, при които близнаците се раждат вагинално, без никакви усложнения. Начинът на родоразрешението зависи от броя на бебетата, позицията, теглото и здравето на всяко бебе. От значение е и състоянието на бременната.

Може ли след такава бременност да се повиши рискът от следродилна депресия?

Многоплодната бременност може да увеличи риска от следродилна депресия. Ако жената изпитва чувство на тъга, безпокойство или отчаяние, които пречат на нейното ежедневие, е добре тя да се консултира със своя гинеколог.

Кърмене при многоплодна бременност

Сами се досещате, че е трудно една жена да се справи с кърменето, особено, ако е с първо дете. А когато те са две или повече, затрудненията се увеличават и изискват известна подготовка и практика. Приемът на много течности, специални чайове за кърмачки, както и специален хранителен режим, са много важни. Понякога може да се наложи и разговор с консултант по кърмене, ако бебетата не искат да сучат или жената има проблем с източването на млякото.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултациятас съ специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top