Олиготератозооспермия – причини и възможности за лечение

Олиготератозооспермия е една от основните причини за безплодие. Представлява по-нисък брой и подвижност на сперматозоидите. В съчетание с лошо качество на спермата, представляват 90% от всички случаи при мъжете и някъде от 20 до 40% при двойките.

Обикновено диагнозата се поставя чрез анализ на подробна спермограма. Тя е едно от нещата, които мъжът и жената си правят, ако нямат дете повече от шест месеца или година. Един от всеки шест представители на силния пол, е засегнат от безплодие, свързано с проблеми със спермата им. Причините могат да варират от наследствени фактори, начина на живот до минали инфекции и възрастта на човека.

Олиготератозооспермия – какво представлява?

Терминът, чието съкращение е OAT, се използва, когато са налице и трите от следните фактори:

 • Ненормално ниско ниво на сперматозоиди със здрава форма (тератозооспермия);
 • Ненормално ниско количество сперматозоиди (олигозооспермия);
 • Ненормално малко количество сперматозоиди с добра подвижност (астенозооспермия).

Идиопатичната олигоастенотератозооспермия се използва, когато причината за състоянието е неясна. При 30% от случаите на мъжки стерилитет се казва, че е налице идиопатична OAT.

Причини и лечение на олиготератозооспермия

Факторите за поява на OAT могат да бъдат много. Ето защо специалистите ги разделят на четири основни категории: генетични, според начина на живот, тестикуларни или еякулаторна дисфункция прри мъжа.

Генетични фактори

Те могат да повлияят на всеки етап от мъжката плодовитост – от увреждане на ДНК в сперматозоидите (сперматозои), генетични дефекти на Y хромозомата и генетични нарушения като синдрома на Клайнфелтер.

Въпреки че повечето генетични фактори не са лечими, те често могат да бъдат преодолени с помощта на инвитро оплождане (IVF).

FertilAid® за мъже

Повлиява всички спермални показатели.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Олиготератозооспермия и начин на живот

Факторите, водещи до въпросното състояние, са както навици, така и състояния, които влияят пряко на сперматозоидите. Много от тях могат да бъдат променени и това да подобри значително шанса за зачеване при двойката.

Това, което може да повлияе върху качеството на сперматозоидите е:

Консумация на алкохол

Само пет напитки на седмица понижават значително нивата на тестостерон и качеството на спермата на мъжа, водещи до олиготератозооспермия.

Някои лекарства

Медикаментите, отпускани с рецепта, също могат да повлияят на качеството на спермата. Например анаболни стероиди и Tagamet, който се използва за лечение на киселини в стомаха. Други могат да повлияят на подвижността на сперматозоидите и причинят олиготератозооспермия. Такива са лекарствата Azulfidine, използван за лечение на ревматоиден артрит, и Macrobid – при инфекции на пикочния мехур.

Топлина

Прегряването на тестисите е свързано с нисък брой сперматозоиди. Оттам и с олиготератозооспермия. Причините включват твърде горещ душ, баня или сауна, както и носенето на тесни слипове вместо боксерки. Пренапрежението във фитнес залата може да има същия ефект.

Тютюнопушене и понижен брой сперматозоиди

Пушенето е основен рисков фактор за безплодие при мъжа, въпреки че причините не са напълно ясни. То може да намали броя на сперматозоидите със 17,5% и подвижността на сперматозоидите с 16,6%.

Натоварващи дейности и олиготератозооспермия

Ездата може да причини възпаление на тестисите. Ако не се вземат мерки, това влияе негативно на сперматозоидите на мъжа.

Проблеми с теглото

Друго нещо, което също може да доведе до по-нисък брой и подвижност на сперматозоидите. Известно е, че затлъстяването причинява хормонални промени, които могат пряко да повлияят на плодовитостта не само при силния, но и слабия пол.

Поднорменото тегло също може да има отрицателен ефект.

Тестикуларни фактори и олиготератозооспермия

Те пречат на способността на тестисите да произвеждат достатъчно количество сперма и намаляват нейното качество. Някои от факторите могат да бъдат лекувани, но други не.

Примерите за тестикуларни фактори включват:

 • Някои минали инфекции (сифилис, паротит, малария), за които е известно, че пряко или косвено засягат мъжката репродуктивна система;
 • Химиотерапия и лъчетерапия;
 • Уголемяване на варикоцеле (често може да се лекува хирургично или нехирургично);
 • По-напреднала възраст;
 • Рак и травма на тестисите.

Дисфункция на тестисите и еякулацията

Дисфункцията на тестисите и еякулацията се отнася до всяко състояние, което възпрепятства способността за еякулация или потока на сперма в мъжките генитални пътища. Тези фактори включват:

 • Еректилна дисфункция (която се лекува с лекарства);
 • Хипоспадия, вроден дефект, при който отворът на уретрата не е разположен върху главата на пениса;
 • Импотентност по други причини;
 • Запушване на семепровода или еякулационния канал;
 • Простатит (възпаление на простатната жлеза);
 • Ретроградна еякулация (при нея спермата неволно се пренасочва към пикочния мехур).

Съвет от екипа на Fertil Aid България:

Много от причините за олиготератозооспермия, водещи до мъжко безплодие, могат да бъдат лекувани. Има и асистирани репродуктивни процедури, които могат да подобрят шанса на двойката за зачеване. Те включват медикаменти за фертилитета, медицински изделия, хирургия или комбинация от няколко лечения.

Не винаги причината за липсата на бебе е само при жената. Ако двойката няма положителен тест за бременност дълго време, мъжът трябва да направи подробна спермограма и се прегледа от специалист.

Този текст има информативен характер. Той не заменя консултацията ви с лекар.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top