защо-шансовете-за-зачеване-намаляват-с-възрастта

Защо шансовете за зачеване при жената намаляват с възрастта?

Вероятно сте чували твърдението, че всяка една жена се ражда с определен брой яйцеклетки, който постепенно намалява с годините. Именно този фактор, най-често е определян като водещ в опитите за зачеване в по-късен етап от живота. В долните редове ще разгледаме основните причини за намаляване на шансовете за забременяване с напредването на възрастта, както и гледната точка на съвременната медицина по този въпрос.

Какви промени настъпват в женското тяло с напредването на възрастта?

Навлизайки в периода на пубертет, всяко момиче притежава между 300 000 и 500 000 яйцклетки. За разлика от останалите клетки в нашето тяло, те не се размножават и регенерират, и с всеки следващ цикъл, броят им постепенно да намалява (средно с около 13 000 годишно). Оповавайки се на тези данни, около 37-мата си годишнина всяка жена разполага средно с около 25 000 яйцеклетки.

Освен броят, качеството на половите клетки при жената, също постепенно намалява. С напредването на възрастта, рискът от хромозмни (или генетични) аномалии нараства и качеството на яйцеклетките се влошава. Не бива да се смята обаче, че възрастта сама по себе си е основният и единствен „виновник“ за увреждане на яйцеклетките. За това са отговорни и вредното въздействие на външните фактори, оксидативния стрес и начинът на живот.

Въпреки, че на пръв поглед няма как да избегнем всички тези негативни фактори и подобряването на качеството на яйцеклетките изглежда невъзможно, съществуват някои методи, чрез които сами можем да го повишим. Част от тях можете да откриете тук.

Други промени, настъпващи в женското тяло

Заедно с броя на яйцеклетките, с напредването на възрастта се понижават и нивата на основните полови хормони – естроген и прогестерон. Те, както и яйцеклетките, се произвеждат от яйчниците и имат изключително важна роля за регулацията и редовността на месечния цикъл.

Функцията на естрогена е свързана основно с контролирането на месечния цикъл, появата на овулация и имплантирането на оплодената вече яйцеклетка в лигавицата на матката. С напредването на възрастта и приближаването на периода на менопауза, тялото започва да произвежда все по-малко естроген и това кара организма да се държи по различен начин, проявявайки някои от т.нар. симптоми на менопауза. Разбира се тялото не спира производството на естроген за една нощ и процесът може да продължи няколко години, като симптомите възникват постепенно.

Заедно с естрогена, производството на хормона прогестерон, също започва да намалява. Това е хормонът, който подготвя лигавицата на матката за оплодената яйцеклетка и подпомага зачеването и появата на бременност. Променливите нива на прогестерона засягат по-скоро менструалния цикъл и съответно настъпването на овулация, отколкото сексуалната функция и активността на жената. Намаляването на хормона прогестерон води до нередовен, по-кратък или съответно по-продължителен менструален цикъл.

Шансове за забременяване в по-напреднала възраст

С напредването на възрастта и с всеки изминал месечен цикъл, женското тяло отделя яйцеклетка, която, ако не бъде оплодена, се отделя от тялото в периода на менструалния цикъл. По този начин с всеки изминал месец, шансовете за зачеване малко по-малко намаляват.

Това обаче в никакъв случай не означава, че е забременяването в по-късен етап от живота е невъзможно. Напротив! Много жени се радват на успешна бременност и здрави деца след 40-тата и дори 45-тата си годишнина.

Да, безспорно шансовете за зачеване по естествен път на тази възраст са по-ниски в сравнение с тези в по-ранен етап от живота. При двама напълно здрави партньори обикновено шансовете за забременяване в резултат на полов акт са едва около 20-25% в рамките на един месечен цикъл. Доверявайки се на тези цифри, можем да установим, че в рамките на една година вероятността от настъпване на бременност е около 80-90%.

Част от жените на възраст над 40 страдат от репродуктивни проблеми и според редица специалисти, шансовете за успех в тези случаи спадат до около 5% в рамките на всеки овулационен цикъл. Това обяснява и по-дългият период от време, необходим за успешно зачеване в случаите, в които то е осъществимо.

С две думи – зачеването по естествен начин в по-късен етап от живота не е невъзможно, но би отнело малко повече време. В случаи, че неуспехите продължават твърде дълго или е на лице репродуктивен проблем, на помощ идват съвременните методи за асистирана репродукция.

Съвременни методи за асистирана репродукция

Много двойки, намиращи се в по-късна репродуктивна възраст прибягват до методите за асистирана репродукция. Тези методи представляват съвременни процедури, извършвани от медицински експерти в клинична среда. Чрез тях по изкуствен начин се подпомага успешното забременяване при двойки с фертилни проблеми, при които в продължение на повече от година не настъпва бременност, както и при двойки в по-напреднала възраст.

Асистираните репродуктивни технологии (АРТ) са различни, що се отнася до етапите, през които преминават. Ето и какви са те:

 • Стимулация на яйчниците (овариална стимулация) – прилага се при жени, страдащи от липса на овулация или нередовна овулация, както и при производство единствено на ниски нива на хормоните, необходими за успешно зачеване. Овариалната стимулация включва прием на хормонални препарати.
 • Вътрематочна (интраутеринна) инсеминация (IUI) – прилага се при жени със здрави фалопиеви тръби. Процедурата включва поставяне на предварително обработена семенна течност през маточната шийка, във вътрешността на матката в периода по време или около овулацията. Комбинирана с овариалната стимулация, би могла да бъде още по-ефективна.
 • Вътрематочна инсеминация с донорска сперма
 • Ин витро оплождане (IVF) – оплождането се извършва в медицинска среда, извън тялото на жената. Преди процедурата е необходимо да се извърши свръхстимулация на яйчниците, посредством фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон.
 • Ин витро процедура на естествен цикъл – при този вид процедури жената не приема допълнителни стимулиращи хормони. Вместо това, се проследява естественият процес на овулацията чрез ултразвук.
 • Ин витро оплождане с донорски яйцеклетки
 • Интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI) – разликата с ин витро процедурата, се крие в директното поставяне на здрав сперматозоид в яйцеклетката, вместо опложане по естествен път.
 • Преимплантационна генетична диагностика – извършването започва на третия ден след ин витро фертилизацията. Тогава се прави биопсия на ембриона. Чрез тази процедура е възможно диагностицирането на генетично заболяване.

Съвети за естествено забременяване

Промяната в начина на живот, премахването на вредните навици и редовните физически упражнения значително могат да повишат шансовете за зачеване по естествен път, дори в по-напреднала възраст.

Редица проучвания сочат, че качествената и здравословна храна, съчетана с приема на правилните макро- и микронутриенти, е от изключителна важност за здравето както на майката, така и на бебето. Здравословната диета подпомага поддържането на хормоналния баланс в женското тяло.

Връзката между стреса и безплодието също е сред водещите теми в последните години. Взаимовръзката между двете понятия, подтиква много учени да фокусират вниманието си върху тази тема. Проучване от 2011 г. показва, че прекомерните нива на стрес значително намаляват шансовете за зачеване, особено тези за естествено забременяване след 40 годишна възраст.

Приемът на допълнително полезни вещества също би могъл да повиши шансовете за успешно зачеване в по-късен етап от живота. Фолиевата киселина, например, се определя като един най-важните витамини, подобряващи качеството на яйцеклетките.

Зачеване след 35 годишна възраст – мит или напълно постижима мечта: мнението на един специалист

Д-р Marc Sklar е американски специалист по репродуктивна медицина. Мисията му е да помогне на възможно най-много двойки да увеличат своето семейство. Вярвайки, че винаги има надежда и, че всеки може да стане родител, Marc Sklar споделя мнението, че зачеването след 35-годишна възраст е напълно постижимо.

Специалистът притежава две функциониращи клиники, намиращи се в Сан Диего, Калифорния, както и виртулна клиника, в която помага на стотици двойки по целия свят. Неговите съвети, мнение и препоръки, можете да видите тук.

В едно свое видео, Marc Sklar категорично отхвърля теорията, че зачеването в по-късна възраст не е възможно. Напротив! В клипа, той подробно обяснява, че всяка жена би могла да стане майка на възрастта, на която тя сама прецени, че е готова. Цитирайки няколко скорошни изследвания, той доказва теорията си, че забременяването след 35-годишна възраст е напълно възможно. Клипът можете да видите тук.

Затова, мили дами, не се отчайвайте, бъдете позитивни и помнете, че превръщането в родител не е „мисия невъзможна“, и можете да се радвате на успешна бременност, дори в по-късна възраст.

2 коментара по “Защо шансовете за зачеване при жената намаляват с възрастта?”

 1. Мила Колева

  Здравейте,

  С моя мъж правим опити да заченем. Аз съм на 31, а той на 30. Цикълът ми е редовен и буквално идва на точната дата, с евентуални изключения 1-2 пъти в годината, където или подранява с ден или закъснява с ден. По принцип имам силно изразени ПМС. Последният ми цикъл беше на 26.08.22г., като сме правили опити на 01.09.,03.09., 06.09., 08.09., 10.09., 12.09., 14.09. И 16.09. Усещам кога ми е овулацията, като имам леки симптоми тогава, но всичко отминава в рамките на ден-два. От 11.09. Имам едно напрежение в кръста и гърдите ми са леко подути и болезнени. Дали е възможно в този случай този месец да е станало забременяването и каква е вероятността да се е получило?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Вие сте правили опити за зачеване “като по учебник” 🙂 Поздравяваме Ви! Зачеването е комплексен процес и зависи от много фактори. Не знаем от колко време правите опити, но статистиката сочи, че дори при напълно здрава двойка на вашата възраст, успехът при всеки един цикъл е от порядъка на 20%- 30%. Вие очевидно сте чувствителна към сигналите на тялото си и. Въпреки че е малко раничко, признаците, които описвате наподобяват тези на ранна бременност. Стискаме палци да сте успели! 🙂

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top