Инвитро без стимулация – какво представлява?

Инвитро без стимулация – по-щадящо ли е за организма? Този въпрос си задават жени, на които им предстои подлагане на асистирана репродукция за първи път. Тя има за цел образуването на фоликули и изваждане на качествени яйцеклетки, които да бъдат оплодени изкуствено. Но в някои случаи за тях не се използват лекарства за стимулиране.

При инвитро (IVF) без стимулация не се дават медикаменти на пациентката и лекарите се водят по естествения цикъл на жената.
И следват естествения подбор на водещия фоликул.

Инвитро без стимулация – същност

За разлика от конвенционалното, при инвитро без стимулация тялото само избира най-добрата яйцеклетка. Когато фоликулът узрее, обикновено около десетия ден, тя се извлича. Самият процес е лесен и не е продължителен. За един фоликул трябват по-малко от 5 минути, за да се извърши пункцията на яйцеклетката. Като при много жени дори не са нужни лекарства за облекчаване на болката. И след това те могат да се върнат на работа без проблем.

С помощта на съвременни лабораторни техники, яйцеклетката се опложда с материал на мъжа или донор. Два до три дни по-късно се осъществява самия трансфер на инвитро без стимулация. Ембрионът се поставя в матката и две седмици по-късно жената може да провери дали е забременяла. Целият процес трае около 10-14 дни, като жената не приема лекарства или те са много малко. А шансът за многоплодна бременност е много нисък.

Инвитро оплождането на естествен цикъл намалява до минимум разходите, но и дискомфорта, свързан със стимулацията на яйчниците. Има случаи, в които резултатът от асистирана репродукция без стимулация е същият както и при тази на по-дълъг протокол с лекарства. Лекуващият лекар избира коя да предприема според състоянието, възрастта и лечението на пациентката до момента.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Инвитро без стимулация – основни предимства

 • Без или минимални лекарства за стимулиране на яйчниците;
 • Смятан за по-малко стресиращ за женския организъм;
 • Струва по-малко;
 • Може да се повтори на следващия цикъл;
 • Няма риск от Синдром на овариална хиперстимулация (OHSS);
 • Кумулативните проценти на бременност могат да бъдат подобни на едно стимулирано IVF.

IVF на естествен цикъл – кога се препоръчва?

Жената трябва да е на възраст под 45 години и има редовна менструация. Друго важно условие е да е с нормална матка и няма запушване или деформация на тръбите. И накрая – да няма определени медицински противопоказания.

Инвитро без стимулация – помага при безплодие на пациенти, които:

 • Имат намален яйчников резерв;
 • Липса или слаба реакция към конвенционалното IVF;
 • Предишни неуспешни инвитро оплождане със стимулация;
 • Мъжки фактор субфертилитет;
 • Тръбна оклузия;
 • Ендометриоза;
 • Тазови сраствания.

IVF на естествен цикъл – каква е успеваемостта?

При всеки случай крайният резултат е различен. Много жени се фокусират върху по-ниските нива на успеваемост и необходимостта от множество цикли на лечение за зачеване. Но настоящи доклади доказват обратното. Според тях има приемливи нива на клинична бременност при инвитро без стимулация. Те варират между 15 и 25% на ембриотрансфер. В този процент влизат и пациентки, които „реагират слабо“ на стимулиращи лекарства.

Първото инвитро без стимулация – от 1978 г.

Въпросната процедура, при която има изкуствено оплождане,не е новост. Първото IVF бебе, получено при извличане на яйцеклетка на естествен цикъл, е от Обединеното кралство. През горепосочената година процентът на забременяване инвитро по този начин е нисък. И постепенно се налага стимулацията – за повече фоликули и качествени яйцеклетки, които да се превърнат в ембриони.

С течение на времето статистиката се променя в положителен план. Но и до днес пациентките се притесняват за страничните ефекти, произтичащи от употребата на стимулиращи лекарства. Има и риск от появата на Синдром на овариална хиперстимулация.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Изваждането на яйцеклетки на естествен цикъл е първата стъпка по пътя към инвитро оплождането. Доста жени забременяват от първия път. Ако ви предстои пункция за първи път, разговаряйте с вашия лекар предварително. Според вашето състояние, той ще реши дали да направи стимулация или не.

Много специалисти първо препоръчват на жените инвитро без стимулация, за да не ги натоварват с много медикаменти. И така им спестяват някои разходи. Но е много важно проследяването, за да не се изпусне спукването на фоликула и естествената овулация.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top