Инвитро без стимулация – какво представлява?

Инвитро без стимулация – по-щадящо ли е за организма? Този въпрос си задават жени, на които им предстои подлагане на асистирана репродукция за първи път. Тя има за цел образуването на фоликули и изваждане на качествени яйцеклетки, които да бъдат оплодени изкуствено. Но в някои случаи за тях не се използват лекарства за стимулиране.

При инвитро (IVF) без стимулация не се дават медикаменти на пациентката и лекарите се водят по естествения цикъл на жената.
И следват естествения подбор на водещия фоликул.

Инвитро без стимулация – същност

За разлика от конвенционалното, при инвитро без стимулация тялото само избира най-добрата яйцеклетка. Когато фоликулът узрее, обикновено около десетия ден, тя се извлича. Самият процес е лесен и не е продължителен. За един фоликул трябват по-малко от 5 минути, за да се извърши пункцията на яйцеклетката. Като при много жени дори не са нужни лекарства за облекчаване на болката. И след това те могат да се върнат на работа без проблем.

С помощта на съвременни лабораторни техники, яйцеклетката се опложда с материал на мъжа или донор. Два до три дни по-късно се осъществява самия трансфер на инвитро без стимулация. Ембрионът се поставя в матката и две седмици по-късно жената може да провери дали е забременяла. Целият процес трае около 10-14 дни, като жената не приема лекарства или те са много малко. А шансът за многоплодна бременност е много нисък.

Инвитро оплождането на естествен цикъл намалява до минимум разходите, но и дискомфорта, свързан със стимулацията на яйчниците. Има случаи, в които резултатът от асистирана репродукция без стимулация е същият както и при тази на по-дълъг протокол с лекарства. Лекуващият лекар избира коя да предприема според състоянието, възрастта и лечението на пациентката до момента.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Инвитро без стимулация – основни предимства

 • Без или минимални лекарства за стимулиране на яйчниците;
 • Смятан за по-малко стресиращ за женския организъм;
 • Струва по-малко;
 • Може да се повтори на следващия цикъл;
 • Няма риск от Синдром на овариална хиперстимулация (OHSS);
 • Кумулативните проценти на бременност могат да бъдат подобни на едно стимулирано IVF.

IVF на естествен цикъл – кога се препоръчва?

Жената трябва да е на възраст под 45 години, да има редовна менструация и нормална овулация. Въпреки че инвитрото с естествен цикъл е добра алтернатива при жени със запушване или деформация на тръбите, в тези случаи някои специалисти биха препоръчали по-скоро традиционно инвитро със стимулация.

Инвитро без стимулация – помага при безплодие на пациенти, които:

 • Имат намален яйчников резерв;
 • Липса или слаба реакция към конвенционалното IVF;
 • Предишни неуспешни инвитро оплождане със стимулация;
 • Мъжки фактор субфертилитет;
 • Тръбна оклузия;
 • Ендометриоза;
 • Тазови сраствания.

IVF на естествен цикъл – каква е успеваемостта?

При всеки случай крайният резултат е различен. Много жени се фокусират върху по-ниските нива на успеваемост и необходимостта от множество цикли на лечение за зачеване. Но настоящи доклади доказват обратното. Според тях има приемливи нива на клинична бременност при инвитро без стимулация. Те варират между 15 и 25% на ембриотрансфер. В този процент влизат и пациентки, които „реагират слабо“ на стимулиращи лекарства.

Първото инвитро без стимулация – от 1978 г.

Въпросната процедура, при която има изкуствено оплождане,не е новост. Първото IVF бебе, получено при извличане на яйцеклетка на естествен цикъл, е от Обединеното кралство. През горепосочената година процентът на забременяване инвитро по този начин е нисък. И постепенно се налага стимулацията – за повече фоликули и качествени яйцеклетки, които да се превърнат в ембриони.

С течение на времето статистиката се променя в положителен план. Но и до днес пациентките се притесняват за страничните ефекти, произтичащи от употребата на стимулиращи лекарства. Има и риск от появата на Синдром на овариална хиперстимулация.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Изваждането на яйцеклетки на естествен цикъл е първата стъпка по пътя към инвитро оплождането. Доста жени забременяват от първия път. Ако ви предстои пункция за първи път, разговаряйте с вашия лекар предварително. Според вашето състояние, той ще реши дали да направи стимулация или не.

Много специалисти първо препоръчват на жените инвитро без стимулация, за да не ги натоварват с много медикаменти. И така им спестяват някои разходи. Но е много важно проследяването, за да не се изпусне спукването на фоликула и естествената овулация.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

2 коментара по “Инвитро без стимулация – какво представлява?”

 1. Антония

  Здравейте,

  Много благодаря за добре систематизираната информация!

  Това, което не успях да разбера или съм пропуснала в обясненията Ви е, защо не може да се направи инвитро процедура без стимулация ( IVF на естествен цикъл), когато маточните тръби са запушени? Каква е причината това да е противопоказно?

  Направиха ми цветна снимка, на която цитирам моя лекуващ доктор „И двете тръби не са напълно ОК. Лявата пропуска със забавяне, дясната има сраствания ( адхезии).“ Отрече да има инфекции.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Благодарим Ви, че ни посочвате тази неяснота. Ще направим необходимото уточнение. Действително, наличието на запушени тръби не е абсолютна контраиндикация за инвитро с естествен цикъл. Някои специалисти предпочитат да насочат жените с тубарни проблеми към инвитро със стимулация, тъй като дава повече контрол върху овулацията и последващото добиване на яйцеклетки. При естествен цикъл овулацията понякога настъпва в неочакван момент, а при увредени тръби това хипотетично би могло да доведе до извънматочна бременност (при полов контакт около този момент).

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top