плазмотерапия на яйчници

Плазмотерапия (PRP) на яйчниците и матката – иновативен метод за успешно инвитро

Плазмотерапия или PRP е метод, който има за цел да „подмлади“ яйчниците и матката. При него се използват богата на тромбоцити плазма и растежен фактор. Приложени към тъкан или орган, те могат да подобрят тяхната работа. Това дава шанс на много двойки, мечтаещи за бебе.

Ниското ниво на антимюлеровия хормон (АМH), напредналата възраст на жената, както и проблеми с овулацията, може да окажат негативно влияние върху качеството на нейните яйцеклетки. Дори и при асистирана репродукция, те могат да спрат развитие след оплождане. Това е предпоставка за неуспешно инвитро.

Екип от учени от клиника Genesis откриват още през 2016 г., че плазмотерапията на яйчниците може да помогне на жени, които са в менопауза да заченат. Оттогава досега техните доказателства биват потвърдени от нови изследвания. Всички те са категорични – иновативният метод се бори с безплодието. Използван от години за възстановяване на тъкани, днес той е съюзник на гинеколозите за стимулиране на яйчниците и повишаване качеството на техния резерв.

Какво представлява „подмладяването“ на яйчниците с PRP?

С цел „подмладяване“ на яйчниците, жената дава кръвна проба. След това екипът в лабораторията отделя червените кръвни телца от левкоцитите. После течността, богата на тромбоцитна плазма, се концентрира. И се връща отново в организма на пациентката чрез инжектиране при ултразвук.

Методът може да помогне на жени, които искат да подобрят функцията на своите яйчници или имат преждевременна яйчникова недостатъчност.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Как работи плазмотерапията?

Инжектирането на собствена кръвна плазма, богата на тромбоцити, не е ефикасна само за подобряване на репродуктивното здраве. Както стана ясно, от дълго време тя се използва в различни области на медицината. Независимо дали става въпрос за наранявания (зарастване на рани), операции, козметични процедури или „подмладяване на яйчниците“, PRP стимулира растежа на клетките. Така например тя може да стимулира стволовите клетки в конкретната тъкан.

Яйчниците на жени в напреднала възраст, с намален резерв и приключваща менструация, могат отново да произвеждат яйцеклетки с помощта на PRP. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се определи точният начин на действие на кръвната плазма.

Други предимство на неоперативния метод е, че действа добре и на матката, като може да удебели нейната вътрешна мембрана (ендометриум).

Плазмотерапия (PRP) на яйчници и матка – за кого я най-подходяща?

Новата техника в инвитро оплождането се препоръчва при:

  • Жени над 35 години с нисък фертилитет, яйчников резерв и ниско ниво на AMH;
  • Жени под 35 години с ниски нива на AMH и нисък яйчников резерв;
  • Жени в менопауза или предменопауза под 50-годишна възраст;
  • Жени с преждевременна овариална недостатъчност.

PRP лечение за „подмладяване“ на яйчниците и матката – кога и как?

Плазмотерапията, прилагана при жени, които нямат деца, бележи ново начало в развитието на репродуктивната медицина. Методът PRP може да се приложи както при жени с менструация (редовна или не), както и при такива, на които той може скоро да приключи. При тези с цикъл се извършва между началото на менструацията и 10-ия ден (узряване на фоликулите). А при останалите може по всяко време.

Обикновено лечението се съгласува с репродуктивния специалист. Най-често към него се прибягва след един или два неуспешни опита инвитро. То е препоръчително и при жени с намален яйчников резерв, при които се цели подобряването на яйцеклетките с цел оплождане. Преди него са необходими предварителни изследвания (т.нар. анамнеза, ултразвук, кръвни изследвания).

Когато жената знае, че трябва да даде кръв за „подмладяване“ на яйчниците и матката, нейната тромбоцитна плазма (PRP) се получава чрез центрофугиране. После се инжектира в подходящ ден по преценка на лекуващия лекар. Това може да стане и непосредствено преди трансфер на ембриони.

Как да разберете дали плазмотерапията (PRP) е била успешна?

След процедурата се провеждат редовни прегледи за проследяване и измерване на промените в хормоналните нива. Могат да се очакват положителни резултати, ако нивото на AMH се повишава, докато нивата на FSH, LH и естрадиол намаляват. Това означава, че в яйцеклетките започва да се развиват антрални фоликули, от които да се извадят яйцеклетки.

Иновативният метод не е гаранция, че след трансфер ще има бременност. Други фактори могат да повлияят на имплантацията и да възпрепятстват поредния опит за бебе.

PRP – има ли странични ефекти?

По отношение на приложението на тромбоцитната плазма в репродуктивната медицина, не се наблюдават нито дългосрочни, нито краткосрочни отрицателни ефекти. Тъй като при терапията за яйчниците и матката се използва собствената кръв PRP растежни фактори, те не би трябвало да крият риск за организма. В кратък период от време непосредствено след процедурата, в много редки случаи, може да се появи лека болка, която обикновено е краткотрайна.

Първото по-сериозно „подмладяване“ на човешкото тяло с плазмотерапия е представено на Конгреса на Европейското дружество по човешка репродуктивна медицина и ембриология (ESHRE). На него е съобщено, че осем жени от всички участници в менопауза са имали по един зрял фоликул и съответно качествена яйцеклетка. След оплождане ембрионите им се развили добре и са замразени успешно.

Макар медицинските изследвания за „подмладяване“ на яйчници и матка с PRP да продължават, все още няма допълнителни научно значими статистически данни за точните шансове на метода за успех. Въпреки това положителните резултати след лечение с кръвна плазма са проследени по-обстойно. Тя повишават шанса за зачеване, но всеки организмът е различен и не реагира на нея по един и същи начин.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията при специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top