Начало » Опити за зачеване » Как да забременея бързо?
как-да-забременея-бързо

Как да забременея бързо?

Как да забременея по-бързо? Има ли изпитани начини за бързо забременяване? Веднъж щом партньорите в една двойка решат, че са готови да имат свое дете, обикновено нямат търпение това да се случи!

Като начало, нека развенчаем мита, че зачеването е много лесен процес и обикновено трябва да стане “от първия път”. Всъщност, при една двойка под 35 години, без установени репродуктивни проблеми, шансовете за зачеване на всеки цикъл са 25-30%. Шансовете стават 8-15%, на възраст между 35 и 39 години, само 5%, при възраст 40 до 42 години, и едва 1% при възраст 43 години.

Разбира се, съществуват стъпки, които могат драстично да увеличат шансовете за успешно зачеване при всеки цикъл. Решихме да Ви помогнем, като споделим няколко изпитани съвета. Останете с нас през следващите редове, за да научите какво да предприемете за успешно и по-бързо забременяване.

Как да забременея по-бързо? – Консултирай се със специалист

Неслучайно започваме именно с този съвет. Вероятността опитите за забременяване да се увенчаят с успех и да Ви донесат щастлива усмивка се увеличават, ако още преди да започнете с тях посетите своя лекар, особено ако сте над 35 или 40 г

Качеството на яйцеклетките е ключовият фактор, който определя успеха при зачеване с напредване на възрастта. Докато модерните техники за асистирана репродукция могат да преодолеят сравнително успешно стерилитета при мъжа, влошаването на качеството на яйцеклетката с напредването на възрастта остава сериозно предизвикателство.

За съжаление, репродуктивните проблеми могат да са налице у представителите и на двата пола. Затова консултация със специалист по репродуктивно здраве би спестила много излишни терзания и негативни емоции, в резултат от липсата на задоволителен резултат.

Препоръчваме ранна консултация и в случаите на прекаран един или повече аборта. Това е малко по-специфична ситуация, която изисква и погледът на специалист.

Дори и след прегледа да се установи наличието на проблем, това не бива да Ви притеснява! Възможно е състоянието Ви да не може да се възвърне към здравословния си ритъм и баланс в близките дни или седмици. Това, обаче, не означава, че ще трябва да се откажете от желанието си да станете родител!

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Предварителната проверка е изключително важна, тъй като неутрализира напразните надежди. Макар да не може да Ви гарантира кога точно ще се случи, може поне да Ви насочи към отговор на въпроса: Как да забременея по-бързо?

Как да забременея по-бързо? – Подготви организма си за зачеване!

Препоръчваме Ви да започнете прием на фолиева киселина поне месец преди започване на опитите за зачеване. Тя може да значително да намали риска от неуспех, както и риска от вродени малформации на плода.

В допълнение, сбогуването с нездравословните навици също би оказало благотворно влияние върху шансовете за зачеване. Преустановете приема на алкохол и цигари и намалете количеството кофеин до по-малко от 300 мг на ден (около едно кафе дневно).

Контролирай тегло си и това на партньора си

Телесното тегло може да окаже голямо влияние върху способността ви да забременеете. това важи, както за наднорменото тегло, така и за теглото под нормата.

Мастната тъкан играе важна роля в производството на полови хормони. Ако процентът на телесните мазнини е твърде нисък, нивата на естроген могат да бъдат твърде ниски. Ако пък сте с наднормено тегло, нивата на естроген могат да бъдат твърде високи. И двете могат да повлияят на цикъла на овулация.

Един от начините да се прецени дали сте със здравословно тегло е да изчислите своя Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Това става много лесно онлайн.

Ето референтните стойности на ИТМ:

 • Тегло под нормата – ИТМ <18.5
 • Нормално тегло – ИТМ 18.5–24.9
 • Наднормено тегло – ИТМ 25–29,9
 • Затлъстяване = ИТМ от 30 или повече

Ако попадате в диапазона на ИТМ под 18.5 или над 24.9,това може да влоши шансовете за зачеване.

Най-ефeктивният начин да нормализирате теглото си е диетата. Това не само ще ви помогне да забременеете по-бързо, но също така ще имате дългосрочни ползи за здравето на вашето дете.

Теглото не е само проблем за жените, които се опитват да забременеят, но и проблем за партньора ви. Установено е, че показателите на спермограмата се влошават с покачването на теглото (повишаване на ИТМ) при мъжа.

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Как да забременея по-бързо? – Разбери кога си в овулация

Ключът към бързото забременяване е опознаване на собственото тяло и процесите, които се случват в него или, иначе казано, кога шансовете Ви за зачеване са най-високи.

Овулацията представлява процес, при който яйцеклетката съзрява и напуска яйчника. По този начин вероятността за оплождането й става най-голяма. Ако искате да бъдете напълно сигурна кога точно овулирате, съществуват лесни, бързи и удобни методи за изчисляване на Вашия овулационен процес. Такива са, например, овулационните календарчета и различните видове тестове за овулация. Използването на онлайн овулационен калкулатор е достъпен и удобен метод да се ориентирате за вероятните дни на овулация.  

Тъй като женското тяло е в процес на овулация само веднъж месечно в рамките на 12 до 24 часа, половият акт в този период дава най-големи шансове за осъществяване на желаната бременност. Затова и един от отговорите на въпроса “Как да забремея по-бързо?” е – около периода на овулация. Препоръчително е да започнете опити за зачеване през дните непосредствено преди овулацията. Животът на сперматозоидите е между 3 и 5 дни и тогава вероятността за забременяване е изключително висока.

В случай, че имате нередовен менструален цикъл, определянето на овулацията би било малко по-трудно. Възможно е да възникне необходимост от допитване до специалист за съвет.

Как да забременея по-бързо: Полов акт в правилния момент

След като вече сте установили периода на овулацията си, планирайте полов контакт по време на най-фертилния си дни –  до около 2 дни преди овулация и в деня на овулиране.

Проучванията показват, че по време на всеки цикъл разполагате с прозорец от 6 дни, в които забременяването е възможно. Съществува много малка вероятност да постигнете успех извън този период. Колкото и да звучи неправдоподобно, в деня непосредствено след овулацията шансовете за зачеване вече клонят към 0%.

Долната графика илюстрира каква е вероятноста за зачеване, ако имате полов контакт само в един от дните на фертилния си прозорец. Най-голяма е вероятността за успех в деня на самата овулация – “цели” 33%.

Учените подсказват, че за да постигнете максималната възможна вероятност да заченете в рамките на едни свой цикъл е необходимо да имате полов контакт всеки ден, започвайки от ден 5-ти преди очакваната овулация (Ден -5 от графиката). Тогава вероятността стига до 37%.

Уверете се преди това, че с партньора се не сте преминали през твърде дълъг период без сексуален контакт. Така рискувате натрупването на мъртви и нездрави сперматозоиди в тялото си, а шансовете Ви за забременяване намаляват. Именно поради тази причина, партньорът Ви трябва да еякулира поне веднъж, няколко дни преди да пристъпите към “бебеправене”.

Не сте напълно сигурна кога точно настъпва периодът на овулация? Постарайте се да осъществявате полов контакт ежедневно или всеки ден по време на втората и третата седмица от Вашия цикъл. По този начин гарантирате попадането и задържането на здрави сперматозоиди във фалопиевите тръби до момента, в който тялото Ви е готово да отдели на готова яйцеклетка от яйчниците.

Свързано с темата: Мога ли да планирам пола на бебето?

Мога ли да използвам лубрикант при опитите за зачеване?

Правенето на бебе “по часовник”, всеки ден, може да е фрустриращо и за двамата партньори. Липсата на непринуденост и намаленото удоволствие от половия акт, може само по себе си да повлияе върху резултата от опитите за зачеване. Използването на обикновени лубриканти е противопоказано. Те са неподходящо pH и съдържат множество химически съставки, които увреждат и възпрепятстват нормалната функция на сперматозоидите.

Съществуват вагинални лубриканти, чиято цел е подпомагане на зачеването по естествен път. Те създават благоприятна среда за оцеляването и придвижването на сперматозоидите и увеличават шанса за успешно оплождането на яйцеклетката.

Съществуват ли определени пози, които увеличават шансовете за зачеване?

Вероятно това е един от въпросите, който вие и вашият партньор си задавате.

За съжаление, няма научни доказателства за това, дали една поза по време на полов акт може да доведе до по-голям шанс за успешно зачавене от друга.

Все пак, ето няколко съвета, продиктувани от здравия разум:

 • Важно условие за зачеване е сперматозоидите да попаднат възможно най-близо до отвора на маточната шийка. Една от позите, които създава най-подходящи условия за това е т. нар. “мисионерска поза”.
 • Не бързайте да ставате, непесредствено след половия акт. Така семенната течност ще остане по-дълго в непосредствен контакт с маточната шийка. Достатъчни са около 10-15 минути.
 • Използвайте законите на гравитацията в своя полза. За още по-сигурен ефект, повдигнете таза си като поставете възглавничка под него.
 • Пропуснете фитнеса, специално в този ден.

Как да забременея по-бързо? Добро качество на семенната течност!

Силният и здрав сперматозоид притежава най-голяма способност за оплождане на яйцеклетката. Именно поради тази причина, Вашият партньор би могъл да направи няколко неща за подобряване качеството на своята семенна течност и фертилните си показатели.

Имайте предвид, че не само вие, като жена можете да осигурите отговор на въпроса “Как да забременея по-бързо?” Мъжът също има важна роля в опитите и ето как може да даде своя принос в опитите за зачеване.

 • Намаляване на тютюнопушенето
 • Ограничаване приема на алкохол
 • Намаляване и регулиране на наднорменото тегло
 • Прием на естествени хранителни добавки, стимулиращи производството на здрава сперма, като цинк, фолиева киселина, витамин С, магнезий и др.
 • Да не прекалява с горещите вани и сауни
  Топлината убива сперматозоидите, а тестисите функционират най-добре при температура, няколко градуса по-ниска от телесната  (34-35 ℃).

Колкото по-скоро бъдат предприети тези действия и промени, толкова по-добре. За подобряване на спермалните показатели обикновено са необходими около три месеца.

Подкрепете репродуктивното здраве на партньора си, с помощта на висококачествени витамини: Препоръчани продукти »

Колко дълго да опитвате, преди да потърсите помощ?

В случай, че сте на възраст под 35 години и правите неуспешни опити за забременяване повече от една година, Ви препоръчваме незабавно да се обърнете към специалист в сферата на репродуктивната медицина.

Ако възрастта Ви е над 35 години, периодът на неуспешни опити за забременяване, след който е необходимо да се обърнете към специалист, е шест месеца.

Разбира се, възможно е вече да сте установили някакъв проблем в репродуктивните способности на Вас или Вашия партньор. Би било добре да се обърнете към специалист в областта на репродуктивното здраве още преди или по време на опитите за забременяване.

Как да постигнете мечтаната бременност по-бързо и по-лесно

Накратко, ето няколкото стъпки, които да служат като опорни точки при опитите за зачеване.

 1. Научете се да определяте точно денят на предстоящата овулация

  Опознайте тялото си и признаците, с които то ви подсказва, че овулацията наближава. Потвърдете, използвайки овулационен микроскоп или, най-добре, тестове за овулация.

 2. Предвидете точно момента на половия акт

  За най-големи шансове за успех, предвидете полов контакт 2 дни преди очакваната овулация, както и в деня на овулация.

 3. Подгответе организма си за зачеване

  Това включва здравословно хранене и начин на живот. Приемът на специфични витамини и минерали може да увеличи шансовете Ви за успех.

 4. Подтикнете половинката си също да предприеме съпки в тази посока

  Тютюнопушенето, приемът на алкохол и, като цяло, нездравословният начин на живот доказано водят до влошаване на спермалните показатели и намаляват шансовете за забременяване.

 5. Консултирайте се със специалист по репродуктивна медицина, в случай, че опитите продължават твърде дълго

  Навременното търсене на лекарска помощ може да Ви спести много излишен стрес и отрицателни емоции.

Съществуват ли изпитани начини за бързо забременяване?

Как да забременея бързо? Как мога да забременея от първия път? По една или друга причина, много жени си задават този въпрос.

В крайна сметка, има ли успешна формула, която да осигури бързо забременяване?

За съжаление, с риск да разочароваме част от читателите си, трябва да заявим, че формула, която да гарантира 100% успех, не съществува. Забременяването е сложен процес, при който дори за съвременната наука все още съществуват неизвестни.

Въпреки това, много от елементите, които изброихме по-горе, ще Ви помогнат в голяма степен да поемете контрола така, че шансовете за успешно зачеване да са на Ваша страна.

Дали най-важното е колко бързо ще заченете или е по-важно да подготвите своя организъм за правилния момент, в който ще дадете най-доброто от себе си, за да създадете нов живот… Помислете.

Желаем Ви успех!

36 коментара по “Как да забременея бързо?”

 1. Мирела

  Здравейте бих искала да попитам за съвет. С моя приятел направихме опит за бебе този месец на 10ти. По принцип моят цикъл (дните, в които ми е идвал през последните месеци са 04.06, 02.07, 31.07, 28.08, 25.09) е редовен, но този месец ми закъснява, вече 4ти ден. Направих си тест, но беше отрицателен. Имам напрежение в гърдите, но и преди да ми дойде е така. Може ли да ме посъветвате какво да правя?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мирела! На 4-ти ден закъснение, би трябвало тестът за бременност да се позитивира, ако е настъпила такава. Съветваме Ви да повторите тестването, за да сте сигурни. Вие имате доста редовен цикъл и това е добра предпоставка. Разбира се, възможно е в някои месеци той да бъде по-дълъг (или по-къс) от обичайното. Това не бива да Ви притеснява.
   Ако Вие сте в млада възраст и нямате установени репродуктивни проблеми, бихме препоръчали на първо място да си изградите навик да следите стриктно за дните на очакваната овулация. Най-удобният начин за това е посредством домашни тестове за овулация. Зачеването рядко се получава от първия път, но ако с Вашия приятел успявате да улучвате точния момент, успехът ще дойде. Стискаме палци! 🙂

 2. Моника

  Здравейте!
  От миналата година (декември месец) се пробваме с моя партньор да имаме бебе. Аз съм на 28 год., а той е на 27 год. Правила съм си изследвания – казаха ми, че съм добре. Пия от няколко дни pregnant care before. Можете ли да ми дадете някакъв съвет?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Моника! Ако следите стриктно овулацията си и добре планирате момента, на този етап нямате основания за притеснения. Все пак и възрастта е изцяло на Ваша страна 🙂 За всеки случай, препоръчваме като следваща стъпка да убедите партньора си да си направи спермограма. Добавката, която приемате е съвсем подходяща за момента, но в случай на неуспех можете да помислите и за такава с по-мощна формула (по-високи дози инозитол, фолат и антиоксиданти). При нужда, съществуват и добавки за специфични проблеми, свързани с мъжки фактор. Повече информация можете да видите ТУК

 3. Anita Dimitrova

  Здравейте, казвам се Ани аз съм на 22 а приятелят ми на 23. От почти една година правиме опити за бебе, но нищо не става. Започнах да пия фолиева киселина от две седмици. Цикълът ми е редовен между 28-31 дни ми идва и трае около 3-4 дни. Мислила съм си, проблема е той работи тежка физическа работа и почти бе почива. Дали това оказва влияние?
  Аз не пия, не пуша, за височината си съм с нормално тегло, той пуши от време на време, не пие и също е с нормално тегло за височината. Когато съм ходила на профилактични прегледи гинеколожката не е казвала че имам някакви проблеми. Откакто сме започнали опитите обаче не съм се консултирала с лекар.
  Моля дайте ми съвет.
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението да тръгнете по пътя към родителството още в ранна репродуктивна възраст, когато шансовете за зачеване са най-високи!

   В действителност периодът от една година активни и неуспешни опити за забременяване е дълъг, и изисква Вашето внимание. Фактът, че месечният Ви цикъл е редовен е един добър показател. Все пак, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар и да направите изследване на някои от основните полови хормони.

   Високите нива на ежедневен стрес и повишено физическо натоварване биха могли да окажат влияние върху качеството на спермалните показатели на Вашия партньор. Успоредно с Вас и той би могъл да направи изследване, наречено спермограма. Тя предоставя ценна информация за евентуални нарушения в показатели на семенната течност и патологии, засягащи мъжкия генитален тракт.

   Възможно е, също така, проблемът да се крие в неблагоприятна влагалищна среда. Много често причината за неуспех е именно прекалено киселинната вагинална флора, която не благоприятства оцеляването на сперматозоидите във влагалището. Балансираното pH на влагалището е изключително важно за доброто репродуктивно здраве, въпреки че много двойки го подценяват.

   Вярваме, че бързо ще откриете и премахнете пречката по пътя към успешното забременяване, и съвсем скоро ще се радвате на положителен тест за бременност!
   Желаем Ви успех!

 4. Здравейте,
  Благодаря ви за прекрасните и изчерпателни публикации. Бих искала да задам един малко актуален въпрос. Правим опити с партньора ми от сравнително скоро. Но март месец преболедувах ковид. Сравнително леко, без усложнения, кръвните ми изследвания са в норма, но като цяло усещам организма си все още слаб. Аз съм на 32 години, а той на 33. Пия фолиева киселина, а той мъжки витамини на растителна основа. Водим сравнително здравословен живот. Та дали препоръчвате да продължим с опитите при изкаран COVID преди по малко от два месеца.
  Благодаря ви предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас, както и за обратната връзка! Радваме се, че нашите публикации и статии са Ви били полезни!

   Прекараният вирус и инфекция с Covid19 не е причина за въздържане от опити за зачеване. Опитите могат спокойно да започнат след отшумяване на острата симптоматика и с началото на възстановяването на организма.
   Имайте предвид, че прекарана инфекция от партньора (ако е бил контактен) може временно да влоши спермалните показатели, подобно на други остри вирусни инфекции, и това да повлияе на успеха при зачеване, но само в краткосрочен план.

   Понастоящем в литературата няма данни или сигнали, че прекаран Covid19 може да доведе до остатъчни неблагоприятни ефекти върху женското репродуктивно здраве и способността за зачеване.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Румяна!
   Благодарим Ви за имейла и доверието към нас!

   Получихме Вашето запитване и Ви отговорихме на имейла, от който беше изпратено.

   Оставаме на разположение!

  2. Здравейте!

   За жалост и аз се сблъсках с извънматочна бременност. За щастие ми запизиха и двете тръби. Тъй като са минали 5 месеца от операцията и 6 менструални цикъла, можем ли да започнем с опитите за бебе отново или трябв ада изчакаме да минат 6 пълни месеца и може ли да се отрази нещо на плода, ако забременея по-рано?

   1. FertilAid България

    Здравейте, Ивана!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Съжаляваме да разберем, че сте се сблъскали с това неприятно събитие и се е наложило бременността Ви да бъде прекратена!
    Фактът, че и двете Ви маточни тръби са запазени след операцията е един добър знак. Въпреки това, съществува минимален риск от около 10-15% от развитието на повторна извънматочна бременност. Затова е добре следващата Ви успешна бременност да бъде внимателно следена от специалист. Това включва серийно определяне на бета – ЧХГ хормона, съпроводено с ехографски изследвания до доказването на вътрематочна или извънматочна бременност.

    По принцип е добре след оперативното прекратяване на извънматочна бременност, опитите да бъдат прекъснати за 6 или повече месеца. Периодът, който е необходим на тялото да се възстанови зависи от основната причина за възникването на извънматочната бременност и евентуални настъпили усложнения. Според тежестта на операцията и степента на възстановянане можете да подновите опитите за зачеване и малко по-рано от 6 месеца, но е най-добре да се изчака, тъй като това е необходимия “санитарен минимум”. Естествено лекуващият лекар има последната дума тук. Затова Ви съветваме да следвате стриктно неговите препоръки!

    Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

    Желаем

 5. Ангелина

  Здравейте! Аз съм на 34 г.,а партньорът ми е на 32 г. От октомври опитваме да направим бебе. Не пием, не пушим, храним се добре. Нямам аборти в миналото. Работя стресова работа с нощни дежурства. Дали това не се отразява? Обичам си професията. От 3 месеца почти всеки ден правим полов акт и моят партнор еякулира, в повечето случаи “навън от мен”, след като овулацията ми е отминала. Дали това не е от значение за качеството на семенната течност? Надявам се в скоро време да има положителен тест, все пак съм близо 35-годишна. Добре ли е да се приемат и хранителни добавки за здравето въобще – Витамин С, В, Е, Магнезий? Все пак са “химически”медикаменти?
  Благодаря Ви!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ангелина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви успокоим, че периодът от 3 месеца неуспешни опити за зачеване не е твърде дълъг. На този етап Ви съветваме да останете спокойна и да не се обезкуражавате.
   Начинът на живот и на двамата партньори е един от основните фактори за успех, затова Ви поздравяваме за решението Ви да се храните здравословно и да не злоупотребявате с алкохол и цигари.
   Наличието на високи нива на стрес също оказва съществено влияние върху репродуктивното здраве и при двата пола. Връзката между ежедневния стрес и безплодието е доказвана многократно от редица изследователи. Затова Ви съветваме да намалите нивата му, доколкото е възможно. Това можете да направите чрез водени медитации, релаксиращи йога практики или друга лека физическа активност. Здравият и спокоен сън също е сред факторите, влияещи върху нормалния хормонален баланс в организма. Съветваме Ви да се постараете да осигурявате на тялото си нужната почивка и здрав и редовен сън. Тъй като тялото е устроено така, че да му се “приспива” и да има нужда от почивка в тъмната част от денонощието, работата вечерно време би могла да му създава допълнителен стрес.

   Относно твърде честите полови контакти, бихме искали да уточним, че те биха могли да нарушат качеството на еякулата и броя на качествените и годни за оплождане сперматозоиди.
   В дните на овулацията, специалистите препоръчват полов контакт да се извършва веднъж дневно. Затова Ви съветваме да следите настъпването на този период, наблюдавайки индикациите на тялото си, както и посредством тестове за овулация. Също така е добре да има няколко дни въздържание в периода между 6-ти и 8-ми ден преди очакваната овулация, докъм 5-тия ден преди овулация, когато вече е добре да започнат незащитените полови контакти.

   Хранителните добавки не притежават химически състав и не са медикаменти. Те съдържат единствено витамини, минерали и естествени антиоксиданти. Допълнителният им прием би могъл единствено да повлияе благоприятно върху качеството на яйцеклетките и функцията на яйчниците при жената, и за качеството на спермалните показатели, при мъжа. В случай, че месечният Ви цикъл е редовен, не е необходимо да приаемате добавки с хормонално действие. За да подобрите качеството на яйцеклетките си, Бихте могли да приемате допълнително фолиева киселина и мио-инозитол.

   В случай, че неуспешните Ви опити продължат повече от 6-7 месеца, е добре да се консултирате със специалист, който да установи точната причина за това.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

   1. Ангелина

    Здравейте отново! Благодаря Ви предварително за вниманието, отношението и изчерпателните отговори!
    Знам,че три месеца не е много, но времето си върви бързо и съм притеснена малко. Откакто правим опитите, три месеца почти,д ано скоро да има положителен резултат, след опитите имам чести леки болки, подобни на менструални и леко пристягане на моменти в малък таз. А също и леки болки при допир в гърдите след опитите – по-голяма чувствителност. Това са симптоми на ранна бременност, доколкото четох. Гинеколожката просто ми подхвърли, че при всички е така преди цикъл, а при мен е така само първи ден на цикъл. Да не би зародиша да се затруднява да се имплантира, или да се отхвърля от маточна стена, ако не са качествени яйцеклетка или сперматозоид?Взимам от няколко дни фолиева киселина и Инозитол. Друга добавка дали е необходима? На моя партньор давам Витамин С 500 и Витамини А и Е през ден-два. Предпочитам аз да пия повече добавки, ако е нужно.
    Благодаря Ви и хубав ден!

   2. FertilAid България

    Здравейте, Ангелина!
    Благодарим Ви, че отново се свързахте с нас!

    В случай, че правите опити за зачеване в периода на овулация, болките в областта на таза и гърдите са нещо съвсем нормално. Много жени изпитват подобен дискомфорт в най-фертилните си дни от месечния цикъл. Болката в областта на таза може да се дължи на нарастването на фоликула и неговото спукване. Нарича се Мителшмерц болка и се изпитва от около 20% от жените. За този, както и за останалите симптоми на овулацията, можете да научите малко повече в статията ни, посветена на тях. В действителност някои от тях съвпадат с ранните симптоми на бременност, като това се дължи на настъпващите хормонални промени в женския организъм и в двата периода. Имайте предвид, че няма как да усещате ранни признаци на бременност, преди оплодената яйцеклетка да се имплантира успешно в матката.

    Ако болките се появяват през останалата част от месечния цикъл, а не само в периода на овулация, Ви съветваме да се обърнете към лекар.

    В случай, че нямате увредени, непроходими или запушени маточни тръби, не страдате от ендометриоза или друг установен гинекологичен проблем, в следствие на операция или минала инфекция, не би следвало да има проблем с имплантацията на оплодената яйцеклетка в матката.

    Ако яйцеклетката или сперматозоида са некачествени, то по всяка вероятност оплождане не би могло да настъпи. Обикновено некачествената яйцеклетка носи 22 или 24 хромозоми, вместо 23. Ако тя бъде оплодена, най-често това води до развитието на некачествен ембрион и спонтанен аборт в първия триместър. Сигурни сме обаче, че при Вас не е налице такъв проблем.

    На този етап, след като нямате установен репродуктивен проблем или хормонален дисбаланс, приемът на фолиева киселина и мио-инозитол е напълно достатъчен. Препоръчителният дневен прием на мио-инозитол в периода на опитите за зачеване е 2000 мг. В комбинация, двете съставки подобряват качеството на яйцеклетките и функцията на яйчниците. В сайта ни можете да намерите още няколко полезни съвета за подобряване качеството на яйцеклетките и увеличаване шансовете за зачеване.

    Приеманите от Вашия партньор витамини имат антиоксидантно действие и също подобряват качеството на семенната течност. Ако и при него няма установен репродуктивен проблем, приемът им е напълно достатъчен. Разбира се, винаги бихте могли да направите анализ на спермалните показатели, наречен спермограма. Тя би могла да даде изчерпателна информация относно оплодителната способност на мъжа. В случай, че някой от показателите се намира извън норма, могат да се добавят други витамини и антиоксиданти под формата на хранителни добавки.

    В случай, че неуспешните Ви опити продължат в рамките на около година, Ви съветваме да посетите специалист по репродуктивна медицина.
    Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 6. Здравейте! С мъжа ми правим опити за зачеване, вече почти година. Да, успях да забременея, но за съжаление загубих плода. Преди това имам 5 бременности, от които две живи деца и едно починало, както и два спонтанни аборта. Възрастта ми е 40 години, а партньорът ми е на 41. Притеснявам се, че не можем да имаме свое дете. Моля, за съвет какво можем да направим. Благодаря Ви предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Милка!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място, бихме искали да изразим искреното си съжаление за загубата на плода, детето Ви и спонтанните аборти! Желаем Ви съвсем скоро да се радвате на успешна и спокойна бременност, и на своята здрава рожба.

   Предвид предисторията Ви и повтарящите се спонтанни аборти, Ви съветваме възможно най-скоро да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина. По-напредналата възраст също е фактор, който влияе върху репродуктивните способности на жената, и тя също налага скорошна консултация с лекар. Той ще може да оцени Вашия репродуктивен статус, причините за предходните аборти, както и да даде най-правилна прогноза за евентуална бъдеща бременност. Съветваме Ви да пристъпите към изследване на яйниковия резерв, както и изследване на Антимюлеровия хормон.

   Съвместно с Вас, е добре и Вашият партньор да направи изследване на спермалните показатели, наречено спермограма. То е най-бързият, лесен и ефективен начин за определяне репродуктивния статус на мъжа и неговата оплодителна способност.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 7. Здравейте!
  На 40г съм и с моя партньор решихме, че искаме бебе.
  Досега не съм пробвала да забременея и не правим специални неща, просто не се пазим и в т.нар плодовити дни и по време на овулация, която се опитвам да определя следвайки календар, както и промените в тялото ми, но не знам колко точно.
  Имам специфичен режим на хранене и тегло вариращо около и под нормата.
  В определени моменти имам завишени стойности на чернодробни ензими, в момента и билирубин /общ и директен/, предстои ми консултация с гастроентеролог.
  И преди съм имала завишени чернодробни ензими като са отхвърлени причини като употреба на алкохол, хепапит и автоимунно заболяване.
  Имам редовен цикъл, не консумирам алкохол, никога на съм пушила.
  С оглед на тази информация, дали трябва да имам притеснения и какви съвети ще ми дадете?
  Благодаря предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас и ни гласувахте доверие!

   За да бъдем максимално изчерпателни с отговора си, ще се радваме да ни дадете малко по-подробна информация относно приемът на лекарства, хранителния режим, който спазвате, нивото на физическа активност и прекарани заболявания, които биха могли да имат отношение към Вашето репродуктивно здраве. Предлагаме Ви това да стане във формата ни за контакт или на имейл info@fertilaid.bg.

   Все пак eто няколко съвета, които се надяваме да Ви бъдат полезни!
   На първо място бихме искали да Ви поздравим за старанието да определите точно дните на Вашата овулация, както и да наблюдавате и разпознавате сигналите на тялото си. За по-сигурен и точен резултат, бихме Ви препоръчали да използвате и тестове за овулация.
   Фактът, че месечният Ви цикъл е редовен е добър знак, който предполага нормални и балансирани хормонални нива.
   Все пак, зачеването след 40 годишна възраст, е по-голямо предизвикателство в сравнение със зачеването на по-ранен етап от живота.
   В случай, че в рамките на няколко месеца опитите Ви не се увенчаят с успех, Ви съветваме да се консултирате със специалист. Заедно с консултацията е добре да направите изследване на хормоналните нива и яйчниковия резерв, а партньорът Ви – спермограма.

   Относно чернодробните показатели, ако отклоненията са малки, не би трябвало да има нещо тревожно и нещо, което да повлияе негативно върху шансовете за зачеване. Понякога тези отклонения могат да се дължат и вследствие на прием на медикаменти. Разбира се, това, че имате насрочена консултация със специалист в областта, е добре, тъй като той може да Ви даде най-точен отговор относно състоянието Ви.

   Оставаме на Ваше разположение!

   1. Здравейте,
    Възползвах се и Ви изпращам мейл.
    Благодаря!

   2. FertilAid България

    Здравейте,
    Благодарим Ви за доверието!
    Отговорихме на запитването Ви на имейл.

    Оставаме на разположение!

  2. Здравейте казвам се Галя с моя мъж почнахме да правим опити да си имаме наше детенце. Може ли да пия фолиева киселина за да забременя. Миналата година се пробвах ме няколко месеца, но нищо не се получи. Аз съм на 30 а той на 48. Дали има значение, че той е голям от мен

   1. FertilAid България

    Здравейте, Галя!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Подкрепяме напълно решението Ви да приемате допълнително фолиева киселина. Тя представлява един от най-важните витамини за женското репродуктивно здраве. Добре е избраната от Вас добавка да съдържа метилирана фолиева киселина, която се усвоява по-добре от женския организъм.
    Вие все още се намирате в млада репродуктивна възраст и шансовете Ви за зачеване са все още високи. Все пак значение има и редовността на месечния Ви цикъл, и съотвенто – овулацията. Съветваме Ви да следите своята овулация посредством тестове или наблюдавайки сигналаите на своето тяло.

    Както при жените, така и при мъжете, с напредването на възрастта, намаляват и репродуктивните способности. Добре е партньорът Ви да направи стандратно изследване на спермалните показатели, наречено спермограма. По този начин можете да добиете ясна представа за репродуктивния статус на Вашия партньор.
    В случай, че и при него, и при Вас всичко е наред, не губете вяра. Много често успехът идва едва след около 6 месеца активни опити за зачеване.

    Оставаме на разположение!

 8. Здравейте! Казвам се Ели и съм на 33г., а мъжът ми е на 30г. Имам желан аборт преди 8г.,но в момента всичко ми е идеално при прегледите. Правим опити за зачеване от 9 месеса, но до момента без успех. И двамата пием Омега 3, фолиева киселина и цинк. Проблемът, може би е, че не сме съвместими от към кръвна група, аз съм О-отрицателна, а мъжът ми – положителна. Възможно ли е това да забавя процеса за забременяване и ако да, моля да ме посъветвате, какво да пия или правя. Благодаря Ви предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ели!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Похвално е, че и Вие, и Вашият партньор приемате допълнително витамини и антиоксиданти, подобряващи фертилното здраве. Фактът, че нямате усложнения след аборта и резултатите от прегледите Ви са добри, също е чудесна новина.
   Бихме Ви посъветвали, успоредно с Вашите консултации, Вашият партньор също да посети лекар. Най-сигурният начин да бъде определено състоянието му, е извършването на спермален анализ, или т.нар. спермограма. Междувременно, не забравяйте, че качеството на семенната течност се влияе до голяма степен от стила на живот и начина на хранене на мъжа.

   Относно съмненията за съвместимост помежду Ви, бихме искали да Ви успокоим. Кръвната група на партньорите рядко влияе върху шансовете за зачеване и т.нар. генетична несъвместимост между партньорите.
   Генетичната несъвместимост в действителност съществува и се наблюдава при около 20% от двойките с неизяснен стерилитет. Тя се дължи на аномалии или нарушения в една от двете полови хромозоми. Освен X и Y хромозомите, върху генетичната несъвместимост, биха могли да повлияят и DQ гените и тяхното сходство.
   В случай, че резултатите от изследванията на Вашия партньор, са добри и, подобно на Вас, не се наблюдава някакъв проблем, неуспешните опити за зачеване, действително могат да се дължат на неизяснен стерилитет. В този случай, бихме могли да Ви насочим към консултация със специалист в областта на генетиката.

   Все пак, сме сигурни, че причината за неуспеха Ви, не е генетична и не се дължи на липса на сходство помежду Ви.
   Не забравяйте, че промяната в стила на живот, която включва здравословно хранене, активен начин на живот, съчетан с умерено натоварване и спорт (но в никакъв случай не прекомерно), ограничаването на приема на алкохолни напитки и тютюневи изделия, и разбира се, намаляване на ежедневния стрес, биха могли значително да подобрят шансовете Ви за успешно забременяване.
   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

   1. Reneta Gergova

    Здравейте! Казвам се Рени и с мъжа ми правим опити за забременяване от една година. Миналата година открих, че имам проблем със щитовидната жлеза и започнах лечение. След един месец щастие, противно на всичките ми разбирания ми спряха лекарствата, с отговор, че вече не са ми необходими. Почти всеки ден имах кървене, но лекарите ми казваха, че не разбират на какво се дължи то. Оказа се киста и с навлизането в третия месец направих спонтанен аборт. Кистата също изчезна. Сега пак приемам лекарства, пия и фолиева киселина, и комплекс витамини, спомагащи по-лесното зачеване. Вече 6 месеца нямаме успех.
    По време на овулация усещам болки в яйчниците и гърдите, и ми се вие свят.
    Чудя се дали не съм направила още някой аборт, без да разбера, тъй като и цикълът ми е нередовен.
    Кога, според Вас, мога да очаквам отново бременност? Опитвам се да не губя надежда, но става все по-трудно.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Рени!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да Ви насърчим да не губите вяра и да останете спокойна! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на положителен резултат.
    Също така бихме Ви посъветвали да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, който след няколко стандартни изследвания, би могъл да установи най-точната причина за неуспех при Вашата двойка.

    Редица фактори оказват влияние върху шансовете за зачеване. Най-важните от тях са възрастта на двамата партньори, начина на живот, хормоналния баланс и редовността на месечния цикъл при жената, и спермалните показатели при мъжа. След като месечният Ви цикъл е нередовен, вероятно при Вас се наблюдава хормонален дисбаланс.

    Фоликуларната киста е често срещано явление при много жени, което обикновено се дължи на хормонален дисбаланс в организма. Стига да не нараства на размер, този тип кисти не изискват оперативна намеса и обикновено се “изчистват” от тялото с някоя от следващите менструации. Фоликуларната киста представлява “задържан фоликул” и в месеца, в който тя се е образувала, овулация на практика, не настъпва, а шансовете за зачеване са почти нулеви.

    Причината за настъпилия спонтанен аборт също е възможно да се крие в хормонален дисбаланс във Вашия организъм. Друга възможна причина са хромозомни аномалии в структурата на яйцеклетката или сперматозоида. Това най-точно би могъл да каже специалистът по репродуктивна медицина, към когото се обърнете. При някои жени, страдащи от Хипофункция на щитовидната жлеза също е възможно да са налице спонтанни аборти или преждевременни раждания. В основата на проблемите със щитовидната жлеза също често стои хормонален дисбаланс.
    Съветваме Ви да следвате препоръките на своя лекар и да продължите предписаното от него лечението на щитовидната жлеза.

    Това, че в момента приемате допълнително фолиева киселина е един добър избор. Фолиевата киселина е важен витамин за жените, планиращи бременност. Получаването на достатъчно фолиева киселина може не само да подобри шансовете за успешно зачеване, но е и важна за превенцията на риска от вродени дефекти.

    Болките и дискомфортът по време на овулация са напълно нормални симптоми и не бива да Ви притесняват. Относно съмненията Ви за повторен аборт, можем да Ви уверим, че трудно такъв би могъл да настъпи без да разберете.

    Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 9. Венцислава

  Здравей !Казвам се Венцислава.
  От миналата година от Октомври месец правим опити ,но с прекъсване в Януари защото в Декември ми откриха сраствания и на двата яйчника при процедурата на отстраняването на срастванията ми бе направен пълен оглед на латка,канали и т.н.
  Операцията звърши успешно и всичко ми е наред, но за съжаление все още не получава забременяване.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Венцислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Въпреки че опитите Ви за зачеване до момента са неуспешни, бихме искали да Ви посъветваме да не губите вяра!
   Бихме искали още в началото да уточним, че е трудно да бъдем максимално полезни със съвет, без да разполагаме с пълната информация относно Вашето състояние. Въпреки това, предлагаме на Вашето внимание няколко съвета, които се надяваме да Ви бъдат от полза!
   Ако желаете, Бихте могли да ни споделите малко повече информация относно трудностите по пътя към забременяването, установената причина за наличието на сраствания и в двата яйчника, както и вида на хирургичната интервенция. По този начин бихме могли да бъдем по-изчерпателни в съветите и отговорите си.

   Всеки вид прекарано заболяване или интервенция в областта на матката, яйчниците и маточните тръби, биха могли да окажат влияние върху опитите за зачеване. Именно поради тази причина, Ви съветваме отново да се консултирате със своя акушер-гинеколог и да напрвите ехографско изследване. То ще покаже дали са налице повторни сраствания или други видими проблеми, затрудняващи опитите за забременяване. В случай, че съществуват такива, вярваме, че ще бъде назначен най-подходящия метод за лечението им.

   Проследяването на редовността на овулацията е друга важна стъпка, която Ви съветваме да предприемете.
   Съществуват много начини, по които да го направите в домашни условия – от разпознаване на сигналите на Вашето тяло, като изследване на базалната температура, до използването на някой от различните видове тестове за овулация.
   За да се установи най-точно редовността на овулацията, тя би могла да бъде проследена и от Вашия гинеколог, посредством изследване с вагинален ехограф, наречено фоликулометрия.

   От друга страна, все по-често, при близо половината от двойките, срещащи трудности в хода на опитите за забременяване, се оказва, че проблемът е налице при мъжа.
   Спермограмата е едно много достъпно и лесно изследване, което препоръчваме силно, за да изключите евентуално нарушение в спермалните показатели.
   Съветваме Ви то да бъде направено успоредно с Вашата консултация с АГ специалист, за да не губите излишно време, особено щом вече сте се почувствали готови да се превърнете в родители!

   Ако желаете, след консултацията с медицински специалист, бихте могли да ни споделите повече подробности за резултатите.
   Това ще ни позволи да бъдем още по-изчерпателни в отговора и съветите си.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 10. Анонимен

  Здравейте, с партньора ми правим опити за зачеване от 7 години, но до момента нямаме успех. Възрастта ми е 39 години. Бихте ли ме посъветвали нещо?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Причините за неуспех биха могли да са различни и да се крият както у Вас, така и у Вашия партньор.
   Ако желаете, можете да споделите малко повече информация за Вашето индивидуално състояние, както и за това на партньора Ви. Ако сте посещавали лекар или специалист по репродуктивна медицина, от полза ще ни бъде и неговото мнение.
   Можете да ни пишете с малко по-подробна информация на имейл info@fertilaid.bg или да се обадите на телефоните, посочени в сайта ни.

   С радост ще Ви съдействаме и ще Ви дадем съвет, съобразен с индивидуалното Ви състояние.

   Оставаме на Ваше разположение!
   Поздрави и усмихнат ден!

   1. Галя Дамянова

    Здравейте!Казвам се Галя .Имам проблем, че от 5 месеца правим опити с моя мъж да забременея и не се получава. Искам да ми кажете какво трябва да направя. Имам 3 раждания и искаме още едно детенце да си имаме. Моля ви дайте ми съвет. Благодаря предварително!

   2. FertilAid България

    Здравейте Галя,
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Фактът, че неуспешните Ви опити за зачеване са в рамките на по-малко от 6 месеца, Ви дават основание да останете спокойна. Успешните бременности, които имате зад гърба си, също са добър знак.

    Причините за неуспех в опитите за зачеване могат да бъдат много и различни. Също така могат да се коренят както във Вас, така и във Вашия партньор. Основно значение за успешно забременяване имат репродуктивният статус и възрастта и на двамата партньори.

    Бихме искали да уточним, че е трудно да бъдем максимално полезни със съвет, без да разполагаме с пълната информация за Вашите трудности по пътя към забременяването – по-конкретно, някакво свързано състояние или признак, което би могло да затрудни забременяването, както и възрастта на Вас и Вашия партньор.

    Въпреки това, предлагаме на Вашето внимание няколко конкретни съвета, които се надяваме да Ви бъдат полезни!

    На първо място, бихме искали да отбележим, че ако до момента сте имали усложнения с някоя от бременностите си и/или се е налагало една или повече от тях да завършат със секцио, е възможно това да е една от причините за по-трудно зачеване. Цикатриксите по стената на матката, образувани в следствие на цезаровото сечение, променят релефа на лигавицата и от там – възможността за имплантация на оплодената яйцеклетка.

    Друг важен фактор в опитите за зачеване е възрастта – както Вашата, така и на Вашата половинка.
    В случай, че възрастта Ви надвишава 40 години, бихме искали да отбележим, че зачеване по естествен път би могло да се окаже предизвикателство, затова и често изисква по-сериозни усилия и дисциплина от страна на двойката. Обратно на всеобщото схващане, че това е непосилна задача обаче, все повече жени се радват на възможността да станат родители, тъкмо на тази възраст.

    Ако все още се намирате в по-ранна репродуктивна възраст, можете да се обърнете към специалист и да направите изследване на хормоналните нива. Проследяването на редовността на овулацията е друга важна стъпка, която Ви съветваме да предприемете в хода на опитите за зачеване. Съществуват много начини, по които да го направите в домашни условия – от разпознаване на сигналите на Вашето тяло, като изследване на базалната температура, до използването на някой от различните видове тестове за овулация.

    Препоръчваме успоредно с Вашата консултация и Вашият партньор също да посети лекар. Най-сигурният начин да бъде определено състоянието му, е извършването на спермален анализ, или т.нар спермограма. Междувременно, не забравяйте, че качеството на семенната течност се влияе до голяма степен от стила на живот и начина на хранене на мъжа.

    Грижата за подобряване на репродуктивното здраве и при двата пола, включва и воденето на активен и здравословен начин на живот. Благодарение на него, можете да допринесете изключително много за повишаване на шансовете си за скорошно забременяване. Не забравяйте, че за да постигането на успех, е препоръчително да се откажете, макар и временно, от вредни навици, като тютюнопушенето и приема на алкохол. Благоприятно би се отразило и поддържането на здравословно телесно тегло – нито наднормено, нито поднормено.

    Вярваме, че след установяване на конкретната причина, която пречи на опитите за забременяване, и назначаване на подходящото лечение, включващо хранителни добавки или някакъв вид хормонални медикаменти, бихте могли да успеете да забременеете по естествен път отново.

    Желаем Ви успех!

   3. Невена

    Здравейте! Аз съм на 25 години, а мъжа ми е на 28. Правим опити от октомври месец, но не забременявам. Цикълът ми е напълно редовен. Ноември и декември той пи антибиотици. Възможно ли е това да е проблема, който пречи? Не сме се консултирали с лекар. От този месец ще започна да използвам и овулационни тестове. Благодаря за отговора.

   4. FertilAid България

    Здравейте, Невена!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението да поемете по пътя на родителството още в ранна репродуктивна възраст, когато шансовете за забременяване са най-високи!Kакто младостта на Вас и Вашия партньор, така и фактът, че неуспешните опити продължават по-малко от 6 месеца, Ви дават основание да останете спокойни на този етап. Редовният цикъл също е един добър показател за успех.
    Както вероятно сте прочели и в нашата статия, успешното забременяване не винаги става “от първия път” и понякога е необходимо малко повече време за това.

    Все пак, приемът на антибиотици би могъл да окаже влияние върху спермалните показатели на Вашия партнор и да се превърне в известен проблем. Хубавото е, че, ако има отражение върху сперматогенезата, то е напълно обратимо. Възможно е инфекцията, която е прекарал съпругът Ви, да се отрази върху производството на сперматозоиди – пряко (ако е уро-инфекция) или косвено (ако е прекарал вирусна инфекция, усложнена с вторична бактериална, за която е вземан антибиотик).
    В случай, че е налице такова отражение, бихме искали да Ви успокоим, че сперматогенезата се възстановява в рамките на около 3 месеца. На този етап, можем да препоръчаме известно изчакване с опитите за зачеване, или партньорът Ви да направи спермограма. В случай, че са налице отклонения в нея, съветваме да се пристъпи към антиоксидантна терапия.

    Проследяването на овулацията е сред най-важните стъпки в хода на опитите за зачеване и Ви поздравяваме за решението да пристъпите към употребата на тестове за овулация. Това е най-лесният, бърз и достъпен начин за следене на най-фертилния период в месечния цикъл, в домашни условия.
    Можете да следите овулацията си и чрез разпознаване на сигналите на Вашето тяло, както и чрез редовно изследване на базалната температура. За да се установи най-точно редовността на овулацията, тя би могла да бъде проследена и от Вашия гинеколог, посредством изследване с вагинален ехограф, наречено фоликулометрия.

    Отново бихме искали да Ви посъветваме да останете спокойни. И двамата с партньора Ви се намирате в ранна репродуктивна възраст и сме сигурни, че съвсем скоро ще се радвате на положителен тест за бременност.
    Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
Scroll to Top