как-да-забременея-бързо

Как да забременея бързо?

Как да забременея по-бързо? Има ли изпитани начини за бързо забременяване? Веднъж щом партньорите в една двойка решат, че са готови да имат свое дете, обикновено нямат търпение това да се случи!

Като начало, нека развенчаем мита, че зачеването е много лесен процес и обикновено трябва да стане „от първия път“. Всъщност, при една двойка под 35 години, без установени репродуктивни проблеми, шансовете за зачеване на всеки цикъл са 25-30%. Шансовете стават 8-15%, на възраст между 35 и 39 години, само 5%, при възраст 40 до 42 години, и едва 1% при възраст 43 години.

Разбира се, съществуват стъпки, които могат драстично да увеличат шансовете за успешно зачеване при всеки цикъл. Решихме да Ви помогнем, като споделим няколко изпитани съвета. Останете с нас през следващите редове, за да научите какво да предприемете за успешно и по-бързо забременяване.

В някои случаи, първата стъпка е консултация със специалист

Неслучайно започваме именно с този съвет. Вероятността опитите за забременяване да се увенчаят с успех и да Ви донесат щастлива усмивка се увеличават, ако още преди да започнете с тях посетите своя лекар, особено ако сте над 35 или 40 г

Качеството на яйцеклетките е ключовият фактор, който определя успеха при зачеване с напредване на възрастта. Докато модерните техники за асистирана репродукция могат да преодолеят сравнително успешно стерилитета при мъжа, влошаването на качеството на яйцеклетката с напредването на възрастта остава сериозно предизвикателство.

За съжаление, репродуктивните проблеми могат да са налице у представителите и на двата пола. Затова консултация със специалист по репродуктивно здраве би спестила много излишни терзания и негативни емоции, в резултат от липсата на задоволителен резултат.

Не отлагайте консултацията със специалист във всички случаи, когато безуспешните опити продължават твърде дълго. Ако вече е минала една година от първите опити за зачеване, направете си някои от базисните изследвания, за да се отхвърли наличието на репродуктивен проблем.

Препоръчваме ранна консултация и в случаите на прекаран един или повече аборта. Това е малко по-специфична ситуация, която изисква и погледът на специалист.

Дори и след прегледа да се установи наличието на проблем, това не бива да Ви притеснява! Възможно е състоянието Ви да не може да се възвърне към здравословния си ритъм и баланс в близките дни или седмици. Това, обаче, не означава, че ще трябва да се откажете от желанието си да станете родител!

Предварителната проверка е изключително важна, тъй като неутрализира напразните надежди. Макар да не може да Ви гарантира кога точно ще се случи, може поне да Ви насочи към отговор на въпроса: Как да забременея по-бързо?

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Как да забременея по-бързо? – Подготви организма си за зачеване!

Препоръчваме Ви да започнете прием на фолиева киселина поне месец преди започване на опитите за зачеване. Тя може да значително да намали риска от неуспех, както и риска от вродени малформации на плода.

В допълнение, сбогуването с нездравословните навици също би оказало благотворно влияние върху шансовете за зачеване. Преустановете приема на алкохол и цигари и намалете количеството кофеин до по-малко от 300 мг на ден (около едно кафе дневно).

Контролирай собственото тегло и това на партньора си

Телесното тегло може да окаже голямо влияние върху способността ви да забременеете. това важи, както за наднорменото тегло, така и за теглото под нормата.

Мастната тъкан играе важна роля в производството на полови хормони. Ако процентът на телесните мазнини е твърде нисък, нивата на естроген могат да бъдат твърде ниски. Ако пък сте с наднормено тегло, нивата на естроген могат да бъдат твърде високи. И двете могат да повлияят на цикъла на овулация.

Един от начините да се прецени дали сте със здравословно тегло е да изчислите своя Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Това става много лесно онлайн.

Ето референтните стойности на ИТМ:

 • Тегло под нормата – ИТМ <18.5
 • Нормално тегло – ИТМ 18.5–24.9
 • Наднормено тегло – ИТМ 25–29,9
 • Затлъстяване = ИТМ от 30 или повече

Ако попадате в диапазона на ИТМ под 18.5 или над 24.9,това може да влоши шансовете за зачеване.

Най-ефeктивният начин да нормализирате теглото си е диетата. Това не само ще ви помогне да забременеете по-бързо, но също така ще имате дългосрочни ползи за здравето на вашето дете.

Теглото не е само проблем за жените, които се опитват да забременеят, но и проблем за партньора ви. Установено е, че показателите на спермограмата се влошават с покачването на теглото (повишаване на ИТМ) при мъжа.

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Как да забременея по-бързо? – Разбери кога си в овулация

Ключът към бързото забременяване е опознаване на собственото тяло и процесите, които се случват в него или, иначе казано, кога шансовете Ви за зачеване са най-високи.

Овулацията представлява процес, при който яйцеклетката съзрява и напуска яйчника. По този начин вероятността за оплождането й става най-голяма. Ако искате да бъдете напълно сигурна кога точно овулирате, съществуват лесни, бързи и удобни методи за изчисляване на Вашия овулационен процес. Такива са, например, овулационните календарчета и различните видове тестове за овулация. Използването на онлайн овулационен калкулатор е достъпен и удобен метод да се ориентирате за вероятните дни на овулация.  

Тъй като женското тяло е в процес на овулация само веднъж месечно в рамките на 12 до 24 часа, половият акт в този период дава най-големи шансове за осъществяване на желаната бременност. Затова и един от отговорите на въпроса „Как да забремея по-бързо?“ е – около периода на овулация. Препоръчително е да започнете опити за зачеване през дните непосредствено преди овулацията. Животът на сперматозоидите е между 3 и 5 дни и тогава вероятността за забременяване е изключително висока.

В случай, че имате нередовен менструален цикъл, определянето на овулацията би било малко по-трудно. Възможно е да възникне необходимост от допитване до специалист за съвет.

Как да забременея по-бързо: Полов акт в правилния момент

След като вече сте установили периода на овулацията си, планирайте полов контакт по време на най-фертилния си дни –  до около 2 дни преди овулация и в деня на овулиране.

Проучванията показват, че по време на всеки цикъл разполагате с прозорец от 6 дни, в които забременяването е възможно. Съществува много малка вероятност да постигнете успех извън този период. Колкото и да звучи неправдоподобно, в деня непосредствено след овулацията шансовете за зачеване вече клонят към 0%.

Долната графика илюстрира каква е вероятноста за зачеване, ако имате полов контакт само в един от дните на фертилния си прозорец. Най-голяма е вероятността за успех в деня на самата овулация – „цели“ 33%.

Как да забременея - планиране на момента

Учените подсказват, че за да постигнете максималната възможна вероятност да заченете в рамките на едни свой цикъл е необходимо да имате полов контакт всеки ден, започвайки от ден 5-ти преди очакваната овулация (Ден -5 от графиката). Тогава вероятността стига до 37%.

Уверете се преди това, че с партньора се не сте преминали през твърде дълъг период без сексуален контакт. Така рискувате натрупването на мъртви и нездрави сперматозоиди в тялото си, а шансовете Ви за забременяване намаляват. Именно поради тази причина, партньорът Ви трябва да еякулира поне веднъж, няколко дни преди да пристъпите към „бебеправене“.

Не сте напълно сигурна кога точно настъпва периодът на овулация? Постарайте се да осъществявате полов контакт ежедневно или всеки ден по време на втората и третата седмица от Вашия цикъл. По този начин гарантирате попадането и задържането на здрави сперматозоиди във фалопиевите тръби до момента, в който тялото Ви е готово да отдели на готова яйцеклетка от яйчниците.

Свързано с темата: Мога ли да планирам пола на бебето?

Мога ли да използвам лубрикант при опитите за зачеване?

Правенето на бебе „по часовник“, всеки ден, може да е фрустриращо и за двамата партньори. Липсата на непринуденост и намаленото удоволствие от половия акт, може само по себе си да повлияе върху резултата от опитите за зачеване. Използването на обикновени лубриканти е противопоказано. Те са неподходящо pH и съдържат множество химически съставки, които увреждат и възпрепятстват нормалната функция на сперматозоидите.

Съществуват вагинални лубриканти, чиято цел е подпомагане на зачеването по естествен път. Те създават благоприятна среда за оцеляването и придвижването на сперматозоидите и увеличават шанса за успешно оплождането на яйцеклетката.

Съществуват ли определени пози, които увеличават шансовете за зачеване?

Вероятно това е един от въпросите, който вие и вашият партньор си задавате.

За съжаление, няма научни доказателства за това, дали една поза по време на полов акт може да доведе до по-голям шанс за успешно зачавене от друга.

Все пак, ето няколко съвета, продиктувани от здравия разум:

 • Важно условие за зачеване е сперматозоидите да попаднат възможно най-близо до отвора на маточната шийка. Една от позите, които създава най-подходящи условия за това е т. нар. „мисионерска поза“.
 • Не бързайте да ставате, непесредствено след половия акт. Така семенната течност ще остане по-дълго в непосредствен контакт с маточната шийка. Достатъчни са около 10-15 минути.
 • Използвайте законите на гравитацията в своя полза. За още по-сигурен ефект, повдигнете таза си като поставете възглавничка под него.
 • Пропуснете фитнеса, специално в този ден.

Как да забременея по-бързо? Добро качество на семенната течност!

Силният и здрав сперматозоид притежава най-голяма способност за оплождане на яйцеклетката. Именно поради тази причина, Вашият партньор би могъл да направи няколко неща за подобряване качеството на своята семенна течност и фертилните си показатели.

Имайте предвид, че не само вие, като жена можете да осигурите отговор на въпроса „Как да забременея по-бързо?“ Мъжът също има важна роля в опитите и ето как може да даде своя принос в опитите за зачеване.

 • Намаляване на тютюнопушенето
 • Ограничаване приема на алкохол
 • Намаляване и регулиране на наднорменото тегло
 • Прием на естествени хранителни добавки, стимулиращи производството на здрава сперма, като цинк, фолиева киселина, витамин С, магнезий и др.
 • Да не прекалява с горещите вани и сауни
  Топлината убива сперматозоидите, а тестисите функционират най-добре при температура, няколко градуса по-ниска от телесната  (34-35 ℃).

Колкото по-скоро бъдат предприети тези действия и промени, толкова по-добре. За подобряване на спермалните показатели обикновено са необходими около три месеца.

Подкрепете репродуктивното здраве на партньора си, с помощта на висококачествени витамини: Препоръчани продукти »

Колко дълго да опитвате, преди да потърсите помощ?

В случай, че сте на възраст под 35 години и правите неуспешни опити за забременяване повече от една година, Ви препоръчваме незабавно да се обърнете към специалист в сферата на репродуктивната медицина.

Ако възрастта Ви е над 35 години, периодът на неуспешни опити за забременяване, след който е необходимо да се обърнете към специалист, е шест месеца.

Разбира се, възможно е вече да сте установили някакъв проблем в репродуктивните способности на Вас или Вашия партньор. Би било добре да се обърнете към специалист в областта на репродуктивното здраве още преди или по време на опитите за забременяване.

Как да постигнете мечтаната бременност по-бързо и по-лесно

Накратко, ето няколкото стъпки, които да служат като опорни точки при опитите за зачеване.

 1. Научете се да определяте точно денят на предстоящата овулация

  Опознайте тялото си и признаците, с които то ви подсказва, че овулацията наближава. Потвърдете, използвайки овулационен микроскоп или, най-добре, тестове за овулация.

 2. Предвидете точно момента на половия акт

  За най-големи шансове за успех, предвидете полов контакт 2 дни преди очакваната овулация, както и в деня на овулация.

 3. Подгответе организма си за зачеване

  Това включва здравословно хранене и начин на живот. Приемът на специфични витамини и минерали може да увеличи шансовете Ви за успех.

 4. Подтикнете половинката си също да предприеме съпки в тази посока

  Тютюнопушенето, приемът на алкохол и, като цяло, нездравословният начин на живот доказано водят до влошаване на спермалните показатели и намаляват шансовете за забременяване.

 5. Консултирайте се със специалист по репродуктивна медицина, в случай, че опитите продължават твърде дълго

  Навременното търсене на лекарска помощ може да Ви спести много излишен стрес и отрицателни емоции.

Съществуват ли изпитани начини за бързо забременяване?

Как да забременея бързо? Как мога да забременея от първия път? По една или друга причина, много жени си задават този въпрос.

В крайна сметка, има ли успешна формула, която да осигури бързо забременяване?

За съжаление, с риск да разочароваме част от читателите си, трябва да заявим, че формула, която да гарантира 100% успех, не съществува. Забременяването е сложен процес, при който дори за съвременната наука все още съществуват неизвестни.

Въпреки това, много от елементите, които изброихме по-горе, ще Ви помогнат в голяма степен да поемете контрола така, че шансовете за успешно зачеване да са на Ваша страна.

Дали най-важното е колко бързо ще заченете или е по-важно да подготвите своя организъм за правилния момент, в който ще дадете най-доброто от себе си, за да създадете нов живот… Помислете.

Желаем Ви успех!

40 коментара по “Как да забременея бързо?”

 1. Анонимен

  Здравейте! Аз съм на 22г, а мъжът ми на 23 години. Минаха 5 месеца откакто правим опити за бебче, този месец започваме 6-тия. Нямаме направени прегледи, потеже чакахме да минат поне 6 месеца и скоро може за си направим. Цикълът ми е редовен всеки месец още от 11 год. възраст. Приемам Пренатал ДЕНК, ако се случи нещо да има всичко необходимо организът и плода, да няма дефекти… Следя си овулацията, опитвам се да опозная тялото си водя календар и доколко е верен не зная, но пък с опитите сме редовни през ден-два, най-много 3. Според Вас вече време ли е за преглед, и няколко съвета как да продължим. Няма да се откажем и двамата – много силно го искаме и вярваме, че ще стане и това ни мотивира още повече. Благодаря Ви предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте! Въпреки че сте млади, и 5 месеца опити не са много, все пак бихте могли да си направите съвсем базисни изследвания, за да се изключат медицински причини за нисък фертилитет. Като първа стъпка за Вас бихме препоръчали гинекологичен преглед с ехографско изследване но яйчници и матка, както и т. нар. базални хормони – правят се във всяка лаборатория (важно е да отидете между 3ти и 5ти ден от цикъла). За Вашия съпруг препоръчваме да се направи спермограма – лесно и достъпно изследване, което се предлага във всяка по-голяма лаборатория. Приемът на добавки не е желателен на този етап, особено ако се храните нормално. Прецизна препоръка за добавки бихме могли да направим на базата на резултатите от проведените изследвания. Не се колебайте да ни пишете отново. Стискаме палци 🙂

 2. Здравейте, със съпругът ми вече 4 години правим опити за бебенце, но без успех. Аз съм на 22, а той е на 24. Цикълът си ми е редовен, също така си следя и овулацията. На гинеколог не съм ходила, защото ме е страх. Пила съм и чай, който е за гинекологични проблеми, но все още не ни се получава. Моля за съвет

  1. FertilAid България

   Здравейте! Въпреки че вие сте съвсем млада двойка и шансовете за успех са на ваша страна, 4 години неуспешни опити са знак, че е възможно да има някаква подлежаща причина, при Вас или при Вашият съпруг. Първата стъпка в такива случаи и профилактичен преглед при гинеколог, за Вас, и спермограма за Вашият съпруг. Съветваме Ви да започнете именно оттам. Не бива да изпитвате притеснение от консултация с АГ специалист. В много от случаите причините за трудно зачеване са лесно преодолими и информацията от прегледите ще даде много точни насоки как да се действа, за да се сбъдне мечтата за бебче. Не се колебайте отново да ни пишете на info@fertilaid.bg

 3. Ивелина

  Искам да попитам – имам силно бяло течение. Може ли това да пречи да забременея?

  1. FertilAid България

   Здравейте! Бяло течение се среща често в първата фаза от цикъла. Ако обаче то е необичайно обилно или е съпроводено с болка или сърбеж, то може да се касае и за инфекция. В случай, че няма инфекция, то течението би трябвало да промени своята консистенция и цвят с идването на овулацията – трябва да стане прозрачно, по-течно и разтегливо, като яйчен белтък. Ако тази промяна не се случва, това би могло да попречи на нормалното придвижване на сперматозоидите.

 4. Десислава

  Здравейте,
  С мъжа ми правим опити за бебе от около година, но през това време лекувах и Кандида албиканс и Гарднерела вагиналис, като ту имах опкалвания ту не. Цикъла ми е редовен (28-30дни). Вече нямам оплаквания, преборих тези гадинки и отново започваме с опитите.
  Искам да попитам може ли инфекциите да са оказали влияние и какво да направя за успешно забременяване след тях. Може ли да са оказали негативно влияние.

  Благодаря за отделеното време!

  1. FertilAid България

   Здравейте! Леките инфекции, причинени от тези микроорганизми много рядко биха могли да се отразят негативно върху способността за зачеване в дългосрочен план. От друга страна, тежките и по-продължителни (най-вече нелекувани) инфекции биха могли да попречат, както на момента, така и да доведат до дълготрайни последствия (например сраствания в маточните тръби). Вие сте се преборили успешно с инфекцията и най-добрата профилактика оттук нататък ще бъде поддържането на здрава бактериална влагалищна флора. Приемът на пробиотици (например IsoFresh Probiotic) определено ще помогне за това, но само в съчетание с правилно хранене (с обилен прием на пребиотични храни), което ще помогне „добрите“ бактерии успешно да се задържат и да колонизират тялото Ви. Стискаме палци 🙂

 5. Здравейте, аз съм на 30 години. С моя мъж правим опити за бебе 4 месец, но неуспешно. Ходих на лекар и няма ми нищо. Следя си овулацията, с редовен цикъл съм, но нещо не се получава и това ме тревожи…

  1. FertilAid България

   Здравейте! Четири месеца опити не са много и на такъв етап не е необходимо да предприемате нещо допълнително. Това, че следите стриктно овулацията е добра първа стъпка. Виждаме, че при Вас няма установени проблеми. Ако все пак имате притеснения, като следваща стъпка, препоръчваме да направите и спермограма на съпруга Ви.

 6. Гергана

  Здравейте, казвам се Гергана.
  С приятеля ми от година и повече не се пазим, защото искаме да имаме бебенце. Доста често около дните на овулация оставам със семенната течност до сутринта. Проблемът при мен е, че съм с поликистоза и на последния преглед доктора ми каза, че това било състояние. Цикъла ми от 12 годишна не е редовен. Тогава имаше моменти от 3, 4 или 5 месеца без да ми идва и ако дойде, караше по 7, 8 дни а друг път по 4 дни. От 3 години съм със „нормален“ цикъл. Идва всеки месец със закъснение макс до 10 дни. Като в „Моят календар“ съм записала 34 дни на МЦ а не 28. Последните 7 месеца съм със закъснение до 5 дни, или 3. Веднъж дойде и по-рано. Не зная кога съм в овулация. Правих и тестчета няколко месеца подред, следя консистенцията на вагиналния секрет, смятам като луда за дните, следя за симптоми, като напрежение в гърдите, бяло течение, сексулана привързаност… Но въпреки това не мога да установят овулацията си.
  Открита ми беше киста 5 см, която с хормоналните хапчета успях да изхвърля.
  Започваме бебеправене още от първия ден след последния ден на МЦ, като съм си поставила за цел цялата тази седмица да не го оставям на мира. 🙂 Така е през месец, защото той е по работа в чужда държава.
  Оказва ли влияние минусовите температури въхру семенната течност? Той работи на много студено място. Не пуши и не пие. На 33 години е и има дете от предишния си брак. На мен на прегледите ми бяха пуснати всякакви изследвания и лекуващия беше учуден, защо имам проблем с това, като изключим кистичките. Аз съм на 23. Надявам се да съм била максимално точна в изказите си. Благодаря 🧡

  1. FertilAid България

   Здравейте, Гергана! В това, което ни разказвате, виждаме 2 елемента, на които е добре да обърнете внимание. Първият е поликистозата, която често води до нарушения в овулацията. Това състояние може да бъде преодоляно с естествени средства (напр. диета и нормализиране на теглото), както и с медикаментозни – напр кломифен цитрат, който лекарите често предписват, за да стимулират отделянето на яйцеклетка при жени с ПКЯ. Разбира се, приемът на каквито и да било лекарства с подобна цел трябва да стане след консултациця с АГ-специалист! Вторият елемент е свързан с това, че във вашата двойка улучването на точния момент е предизвикателство. Препоръчваме отново да се консултирате с АГ-специалист, който освен подходящо лечение за ПКЯ, ще направи и фоликулометрия. Последното е отличен начин ехографски да се проследи как узрява яйцеклетката и с доста голяма точност да се определи кога ще настъпи овулация… П.С. Ниските температури оказват благотворно влияние върху сперматогенезата, но не е лошо Вашия приятел все пак да си направи спермограма.

 7. Здравейте, ще съм ви много благодарна, ако ми дадете някакъв съвет. Аз съм на 21, а мъжът ми на 23. От няколко месеца правим опити за бебче, но не се получава и това е разстройва… Имам нередовен цикъл и ми е трудно да определя кога е овулацията. Досега не съм била на гинеколог и малко ме е страх, честно казано… Моля ви кажете ми, трябва ли да пия фолиева киселина или нещо друго? Ще е много хубаво ако ми дадете съвет 🙂 Благодаря предварително.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Диана! Вие сте млада двойка и не бива да се разстройвате от временния неуспех. Шансовете са изцяло на ваша страна. Действително, нередовният цикъл прави установяването на овулацията по-трудно от обичайното и може да удължи времето до успешно зачеване. Нашата препоръка в тази посока е да използвате тестове за овулация – започнете да тествате ежедневно от около 7-мия ден от цикъла. Вашият нередовен цикъл може да се дължи и на медицинска причина, която лесно да се коригира. Препоръчително е да си направите една консултация с АГ специалист, именно за да проверите това. Ако опитите продължават вече повече от 6 месеца, препоръчваме и спермограма на мъжа Ви. Така ще се изключи и възможен проблем при него. Добре е и да подкрепите организма си и с витамини (фолиевата киселина един от най-важните при опити за зачеване). Изберете продукти, които са създадени именно с тази цел. Стискаме палци! 🙂

  2. Жулиета

   Здравейте, аз съм на 21. С мъжа ми сме на една възраст и сме женени от 8 месеца. Още на 2рия месец много бързо забременях. За съжаление пометнах още в самото начало на бременността. Всичко се случи бързо, не са ми правили кюртаж, казаха ни да се пазим 3 месеца и да пия фолиева киселина. След това ни казаха пак да опитаме. Вече минаха 4 месеца и нямаме успех. Цикълът ми е нередовен. Първия месец, след като пометнах ми дойде на 31ви… 2-рият на 19ти. …3-тият на 2ри.. и 4-твъртият на 30!! Ще помоля и аз за съвет. БЛАГОДАРЯ предварително🙂🙂🙂

   1. FertilAid България

    Здравейте, Жулиета! Вие сте съвсем млади и нямате основание за притеснение. Четири месеца неуспешни опити не са много. Като първа стъпка, препоръчваме да направите консултация с АГ-специалист заради нередовния цикъл. Хубаво е да си пуснете и изследване на женските хормони. Целта е да се разбере откъде идва този проблем с цикъла, който може да е свързан с неуспехите досега. Успоредно с това, при следващите опити, препоръчваме да използвате тестове за овулация. Така по-лесно ще предвидите правилния момент за „бебеправене“. Това е особено важно при нередовен цикъл.

 8. Мирела

  Здравейте бих искала да попитам за съвет. С моя приятел направихме опит за бебе този месец на 10ти. По принцип моят цикъл (дните, в които ми е идвал през последните месеци са 04.06, 02.07, 31.07, 28.08, 25.09) е редовен, но този месец ми закъснява, вече 4ти ден. Направих си тест, но беше отрицателен. Имам напрежение в гърдите, но и преди да ми дойде е така. Може ли да ме посъветвате какво да правя?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мирела! На 4-ти ден закъснение, би трябвало тестът за бременност да се позитивира, ако е настъпила такава. Съветваме Ви да повторите тестването, за да сте сигурни. Вие имате доста редовен цикъл и това е добра предпоставка. Разбира се, възможно е в някои месеци той да бъде по-дълъг (или по-къс) от обичайното. Това не бива да Ви притеснява.
   Ако Вие сте в млада възраст и нямате установени репродуктивни проблеми, бихме препоръчали на първо място да си изградите навик да следите стриктно за дните на очакваната овулация. Най-удобният начин за това е посредством домашни тестове за овулация. Зачеването рядко се получава от първия път, но ако с Вашия приятел успявате да улучвате точния момент, успехът ще дойде. Стискаме палци! 🙂

   1. Анонимен

    Здравейте, от 1г. пробваме за дете. Не мога да зачена. Всеки път пробваме и не става, и не става 🥺🥺🥺

   2. FertilAid България

    Здравейте! Необходима ни е малко повече информация, за да Ви дадем индивидуален съвет. Свържете се с нас на info@fertilaid.bg

 9. Моника

  Здравейте!
  От миналата година (декември месец) се пробваме с моя партньор да имаме бебе. Аз съм на 28 год., а той е на 27 год. Правила съм си изследвания – казаха ми, че съм добре. Пия от няколко дни pregnant care before. Можете ли да ми дадете някакъв съвет?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Моника! Ако следите стриктно овулацията си и добре планирате момента, на този етап нямате основания за притеснения. Все пак и възрастта е изцяло на Ваша страна 🙂 За всеки случай, препоръчваме като следваща стъпка да убедите партньора си да си направи спермограма. Добавката, която приемате е съвсем подходяща за момента, но в случай на неуспех можете да помислите и за такава с по-мощна формула (по-високи дози инозитол, фолат и антиоксиданти). При нужда, съществуват и добавки за специфични проблеми, свързани с мъжки фактор. Повече информация можете да видите ТУК

 10. Здравейте казвам се Галя с моя мъж почнахме да правим опити да си имаме наше детенце. Може ли да пия фолиева киселина за да забременя. Миналата година се пробвах ме няколко месеца, но нищо не се получи. Аз съм на 30 а той на 48. Дали има значение, че той е голям от мен

  1. FertilAid България

   Здравейте, Галя!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Подкрепяме напълно решението Ви да приемате допълнително фолиева киселина. Тя представлява един от най-важните витамини за женското репродуктивно здраве. Добре е избраната от Вас добавка да съдържа метилирана фолиева киселина, която се усвоява по-добре от женския организъм.
   Вие все още се намирате в млада репродуктивна възраст и шансовете Ви за зачеване са все още високи. Все пак значение има и редовността на месечния Ви цикъл, и съотвенто – овулацията. Съветваме Ви да следите своята овулация посредством тестове или наблюдавайки сигналаите на своето тяло.

   Както при жените, така и при мъжете, с напредването на възрастта, намаляват и репродуктивните способности. Добре е партньорът Ви да направи стандратно изследване на спермалните показатели, наречено спермограма. По този начин можете да добиете ясна представа за репродуктивния статус на Вашия партньор.
   В случай, че и при него, и при Вас всичко е наред, не губете вяра. Много често успехът идва едва след около 6 месеца активни опити за зачеване.

   Оставаме на разположение!

 11. Anita Dimitrova

  Здравейте, казвам се Ани аз съм на 22 а приятелят ми на 23. От почти една година правиме опити за бебе, но нищо не става. Започнах да пия фолиева киселина от две седмици. Цикълът ми е редовен между 28-31 дни ми идва и трае около 3-4 дни. Мислила съм си, проблема е той работи тежка физическа работа и почти бе почива. Дали това оказва влияние?
  Аз не пия, не пуша, за височината си съм с нормално тегло, той пуши от време на време, не пие и също е с нормално тегло за височината. Когато съм ходила на профилактични прегледи гинеколожката не е казвала че имам някакви проблеми. Откакто сме започнали опитите обаче не съм се консултирала с лекар.
  Моля дайте ми съвет.
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ани!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да Ви поздравим за решението да тръгнете по пътя към родителството още в ранна репродуктивна възраст, когато шансовете за зачеване са най-високи!

   В действителност периодът от една година активни и неуспешни опити за забременяване е дълъг, и изисква Вашето внимание. Фактът, че месечният Ви цикъл е редовен е един добър показател. Все пак, Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар и да направите изследване на някои от основните полови хормони.

   Високите нива на ежедневен стрес и повишено физическо натоварване биха могли да окажат влияние върху качеството на спермалните показатели на Вашия партньор. Успоредно с Вас и той би могъл да направи изследване, наречено спермограма. Тя предоставя ценна информация за евентуални нарушения в показатели на семенната течност и патологии, засягащи мъжкия генитален тракт.

   Възможно е, също така, проблемът да се крие в неблагоприятна влагалищна среда. Много често причината за неуспех е именно прекалено киселинната вагинална флора, която не благоприятства оцеляването на сперматозоидите във влагалището. Балансираното pH на влагалището е изключително важно за доброто репродуктивно здраве, въпреки че много двойки го подценяват.

   Вярваме, че бързо ще откриете и премахнете пречката по пътя към успешното забременяване, и съвсем скоро ще се радвате на положителен тест за бременност!
   Желаем Ви успех!

 12. Здравейте,
  Благодаря ви за прекрасните и изчерпателни публикации. Бих искала да задам един малко актуален въпрос. Правим опити с партньора ми от сравнително скоро. Но март месец преболедувах ковид. Сравнително леко, без усложнения, кръвните ми изследвания са в норма, но като цяло усещам организма си все още слаб. Аз съм на 32 години, а той на 33. Пия фолиева киселина, а той мъжки витамини на растителна основа. Водим сравнително здравословен живот. Та дали препоръчвате да продължим с опитите при изкаран COVID преди по малко от два месеца.
  Благодаря ви предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Лина!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас, както и за обратната връзка! Радваме се, че нашите публикации и статии са Ви били полезни!

   Прекараният вирус и инфекция с Covid19 не е причина за въздържане от опити за зачеване. Опитите могат спокойно да започнат след отшумяване на острата симптоматика и с началото на възстановяването на организма.
   Имайте предвид, че прекарана инфекция от партньора (ако е бил контактен) може временно да влоши спермалните показатели, подобно на други остри вирусни инфекции, и това да повлияе на успеха при зачеване, но само в краткосрочен план.

   Понастоящем в литературата няма данни или сигнали, че прекаран Covid19 може да доведе до остатъчни неблагоприятни ефекти върху женското репродуктивно здраве и способността за зачеване.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

 13. Здравейте! Казвам се Ели и съм на 33г., а мъжът ми е на 30г. Имам желан аборт преди 8г.,но в момента всичко ми е идеално при прегледите. Правим опити за зачеване от 9 месеса, но до момента без успех. И двамата пием Омега 3, фолиева киселина и цинк. Проблемът, може би е, че не сме съвместими от към кръвна група, аз съм О-отрицателна, а мъжът ми – положителна. Възможно ли е това да забавя процеса за забременяване и ако да, моля да ме посъветвате, какво да пия или правя. Благодаря Ви предварително!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ели!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Похвално е, че и Вие, и Вашият партньор приемате допълнително витамини и антиоксиданти, подобряващи фертилното здраве. Фактът, че нямате усложнения след аборта и резултатите от прегледите Ви са добри, също е чудесна новина.
   Бихме Ви посъветвали, успоредно с Вашите консултации, Вашият партньор също да посети лекар. Най-сигурният начин да бъде определено състоянието му, е извършването на спермален анализ, или т.нар. спермограма. Междувременно, не забравяйте, че качеството на семенната течност се влияе до голяма степен от стила на живот и начина на хранене на мъжа.

   Относно съмненията за съвместимост помежду Ви, бихме искали да Ви успокоим. Кръвната група на партньорите рядко влияе върху шансовете за зачеване и т.нар. генетична несъвместимост между партньорите.
   Генетичната несъвместимост в действителност съществува и се наблюдава при около 20% от двойките с неизяснен стерилитет. Тя се дължи на аномалии или нарушения в една от двете полови хромозоми. Освен X и Y хромозомите, върху генетичната несъвместимост, биха могли да повлияят и DQ гените и тяхното сходство.
   В случай, че резултатите от изследванията на Вашия партньор, са добри и, подобно на Вас, не се наблюдава някакъв проблем, неуспешните опити за зачеване, действително могат да се дължат на неизяснен стерилитет. В този случай, бихме могли да Ви насочим към консултация със специалист в областта на генетиката.

   Все пак, сме сигурни, че причината за неуспеха Ви, не е генетична и не се дължи на липса на сходство помежду Ви.
   Не забравяйте, че промяната в стила на живот, която включва здравословно хранене, активен начин на живот, съчетан с умерено натоварване и спорт (но в никакъв случай не прекомерно), ограничаването на приема на алкохолни напитки и тютюневи изделия, и разбира се, намаляване на ежедневния стрес, биха могли значително да подобрят шансовете Ви за успешно забременяване.
   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!

   1. Reneta Gergova

    Здравейте! Казвам се Рени и с мъжа ми правим опити за забременяване от една година. Миналата година открих, че имам проблем със щитовидната жлеза и започнах лечение. След един месец щастие, противно на всичките ми разбирания ми спряха лекарствата, с отговор, че вече не са ми необходими. Почти всеки ден имах кървене, но лекарите ми казваха, че не разбират на какво се дължи то. Оказа се киста и с навлизането в третия месец направих спонтанен аборт. Кистата също изчезна. Сега пак приемам лекарства, пия и фолиева киселина, и комплекс витамини, спомагащи по-лесното зачеване. Вече 6 месеца нямаме успех.
    По време на овулация усещам болки в яйчниците и гърдите, и ми се вие свят.
    Чудя се дали не съм направила още някой аборт, без да разбера, тъй като и цикълът ми е нередовен.
    Кога, според Вас, мога да очаквам отново бременност? Опитвам се да не губя надежда, но става все по-трудно.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Рени!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да Ви насърчим да не губите вяра и да останете спокойна! Вярваме, че съвсем скоро ще се радвате на положителен резултат.
    Също така бихме Ви посъветвали да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, който след няколко стандартни изследвания, би могъл да установи най-точната причина за неуспех при Вашата двойка.

    Редица фактори оказват влияние върху шансовете за зачеване. Най-важните от тях са възрастта на двамата партньори, начина на живот, хормоналния баланс и редовността на месечния цикъл при жената, и спермалните показатели при мъжа. След като месечният Ви цикъл е нередовен, вероятно при Вас се наблюдава хормонален дисбаланс.

    Фоликуларната киста е често срещано явление при много жени, което обикновено се дължи на хормонален дисбаланс в организма. Стига да не нараства на размер, този тип кисти не изискват оперативна намеса и обикновено се „изчистват“ от тялото с някоя от следващите менструации. Фоликуларната киста представлява „задържан фоликул“ и в месеца, в който тя се е образувала, овулация на практика, не настъпва, а шансовете за зачеване са почти нулеви.

    Причината за настъпилия спонтанен аборт също е възможно да се крие в хормонален дисбаланс във Вашия организъм. Друга възможна причина са хромозомни аномалии в структурата на яйцеклетката или сперматозоида. Това най-точно би могъл да каже специалистът по репродуктивна медицина, към когото се обърнете. При някои жени, страдащи от Хипофункция на щитовидната жлеза също е възможно да са налице спонтанни аборти или преждевременни раждания. В основата на проблемите със щитовидната жлеза също често стои хормонален дисбаланс.
    Съветваме Ви да следвате препоръките на своя лекар и да продължите предписаното от него лечението на щитовидната жлеза.

    Това, че в момента приемате допълнително фолиева киселина е един добър избор. Фолиевата киселина е важен витамин за жените, планиращи бременност. Получаването на достатъчно фолиева киселина може не само да подобри шансовете за успешно зачеване, но е и важна за превенцията на риска от вродени дефекти.

    Болките и дискомфортът по време на овулация са напълно нормални симптоми и не бива да Ви притесняват. Относно съмненията Ви за повторен аборт, можем да Ви уверим, че трудно такъв би могъл да настъпи без да разберете.

    Желаем Ви успех и оставаме на разположение!

 14. Венцислава

  Здравей !Казвам се Венцислава.
  От миналата година от Октомври месец правим опити ,но с прекъсване в Януари защото в Декември ми откриха сраствания и на двата яйчника при процедурата на отстраняването на срастванията ми бе направен пълен оглед на латка,канали и т.н.
  Операцията звърши успешно и всичко ми е наред, но за съжаление все още не получава забременяване.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Венцислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Въпреки че опитите Ви за зачеване до момента са неуспешни, бихме искали да Ви посъветваме да не губите вяра!
   Бихме искали още в началото да уточним, че е трудно да бъдем максимално полезни със съвет, без да разполагаме с пълната информация относно Вашето състояние. Въпреки това, предлагаме на Вашето внимание няколко съвета, които се надяваме да Ви бъдат от полза!
   Ако желаете, Бихте могли да ни споделите малко повече информация относно трудностите по пътя към забременяването, установената причина за наличието на сраствания и в двата яйчника, както и вида на хирургичната интервенция. По този начин бихме могли да бъдем по-изчерпателни в съветите и отговорите си.

   Всеки вид прекарано заболяване или интервенция в областта на матката, яйчниците и маточните тръби, биха могли да окажат влияние върху опитите за зачеване. Именно поради тази причина, Ви съветваме отново да се консултирате със своя акушер-гинеколог и да напрвите ехографско изследване. То ще покаже дали са налице повторни сраствания или други видими проблеми, затрудняващи опитите за забременяване. В случай, че съществуват такива, вярваме, че ще бъде назначен най-подходящия метод за лечението им.

   Проследяването на редовността на овулацията е друга важна стъпка, която Ви съветваме да предприемете.
   Съществуват много начини, по които да го направите в домашни условия – от разпознаване на сигналите на Вашето тяло, като изследване на базалната температура, до използването на някой от различните видове тестове за овулация.
   За да се установи най-точно редовността на овулацията, тя би могла да бъде проследена и от Вашия гинеколог, посредством изследване с вагинален ехограф, наречено фоликулометрия.

   От друга страна, все по-често, при близо половината от двойките, срещащи трудности в хода на опитите за забременяване, се оказва, че проблемът е налице при мъжа.
   Спермограмата е едно много достъпно и лесно изследване, което препоръчваме силно, за да изключите евентуално нарушение в спермалните показатели.
   Съветваме Ви то да бъде направено успоредно с Вашата консултация с АГ специалист, за да не губите излишно време, особено щом вече сте се почувствали готови да се превърнете в родители!

   Ако желаете, след консултацията с медицински специалист, бихте могли да ни споделите повече подробности за резултатите.
   Това ще ни позволи да бъдем още по-изчерпателни в отговора и съветите си.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 15. Анонимен

  Здравейте, с партньора ми правим опити за зачеване от 7 години, но до момента нямаме успех. Възрастта ми е 39 години. Бихте ли ме посъветвали нещо?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Причините за неуспех биха могли да са различни и да се крият както у Вас, така и у Вашия партньор.
   Ако желаете, можете да споделите малко повече информация за Вашето индивидуално състояние, както и за това на партньора Ви. Ако сте посещавали лекар или специалист по репродуктивна медицина, от полза ще ни бъде и неговото мнение.
   Можете да ни пишете с малко по-подробна информация на имейл info@fertilaid.bg или да се обадите на телефоните, посочени в сайта ни.

   С радост ще Ви съдействаме и ще Ви дадем съвет, съобразен с индивидуалното Ви състояние.

   Оставаме на Ваше разположение!
   Поздрави и усмихнат ден!

   1. Галя Дамянова

    Здравейте!Казвам се Галя .Имам проблем, че от 5 месеца правим опити с моя мъж да забременея и не се получава. Искам да ми кажете какво трябва да направя. Имам 3 раждания и искаме още едно детенце да си имаме. Моля ви дайте ми съвет. Благодаря предварително!

   2. FertilAid България

    Здравейте Галя,
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Фактът, че неуспешните Ви опити за зачеване са в рамките на по-малко от 6 месеца, Ви дават основание да останете спокойна. Успешните бременности, които имате зад гърба си, също са добър знак.

    Причините за неуспех в опитите за зачеване могат да бъдат много и различни. Също така могат да се коренят както във Вас, така и във Вашия партньор. Основно значение за успешно забременяване имат репродуктивният статус и възрастта и на двамата партньори.

    Бихме искали да уточним, че е трудно да бъдем максимално полезни със съвет, без да разполагаме с пълната информация за Вашите трудности по пътя към забременяването – по-конкретно, някакво свързано състояние или признак, което би могло да затрудни забременяването, както и възрастта на Вас и Вашия партньор.

    Въпреки това, предлагаме на Вашето внимание няколко конкретни съвета, които се надяваме да Ви бъдат полезни!

    На първо място, бихме искали да отбележим, че ако до момента сте имали усложнения с някоя от бременностите си и/или се е налагало една или повече от тях да завършат със секцио, е възможно това да е една от причините за по-трудно зачеване. Цикатриксите по стената на матката, образувани в следствие на цезаровото сечение, променят релефа на лигавицата и от там – възможността за имплантация на оплодената яйцеклетка.

    Друг важен фактор в опитите за зачеване е възрастта – както Вашата, така и на Вашата половинка.
    В случай, че възрастта Ви надвишава 40 години, бихме искали да отбележим, че зачеване по естествен път би могло да се окаже предизвикателство, затова и често изисква по-сериозни усилия и дисциплина от страна на двойката. Обратно на всеобщото схващане, че това е непосилна задача обаче, все повече жени се радват на възможността да станат родители, тъкмо на тази възраст.

    Ако все още се намирате в по-ранна репродуктивна възраст, можете да се обърнете към специалист и да направите изследване на хормоналните нива. Проследяването на редовността на овулацията е друга важна стъпка, която Ви съветваме да предприемете в хода на опитите за зачеване. Съществуват много начини, по които да го направите в домашни условия – от разпознаване на сигналите на Вашето тяло, като изследване на базалната температура, до използването на някой от различните видове тестове за овулация.

    Препоръчваме успоредно с Вашата консултация и Вашият партньор също да посети лекар. Най-сигурният начин да бъде определено състоянието му, е извършването на спермален анализ, или т.нар спермограма. Междувременно, не забравяйте, че качеството на семенната течност се влияе до голяма степен от стила на живот и начина на хранене на мъжа.

    Грижата за подобряване на репродуктивното здраве и при двата пола, включва и воденето на активен и здравословен начин на живот. Благодарение на него, можете да допринесете изключително много за повишаване на шансовете си за скорошно забременяване. Не забравяйте, че за да постигането на успех, е препоръчително да се откажете, макар и временно, от вредни навици, като тютюнопушенето и приема на алкохол. Благоприятно би се отразило и поддържането на здравословно телесно тегло – нито наднормено, нито поднормено.

    Вярваме, че след установяване на конкретната причина, която пречи на опитите за забременяване, и назначаване на подходящото лечение, включващо хранителни добавки или някакъв вид хормонални медикаменти, бихте могли да успеете да забременеете по естествен път отново.

    Желаем Ви успех!

  2. Гергана

   Здравейте. Казвам се Гергана. На 39 години съм и имам 2 деца от предишен брак. С партньора ми искаме да имаме наше бебче. Той е 37. Но някак си не се получава. Опитваме от около 4,5 месеца. Започнахме да пием добавка за забременяване. През 2020 година ми откриха HPV. Изрязаха ми част от шийката на матката в Лондон. Правя си прегледи на всеки 6 месеца и всичко е наред. Поговорихме си с гинеколога и ми каза, че няма причина да не стане. Но не се получава.
   Има ли вероятност след тази манипулация, която ми направиха, да не мога да забременея?

   1. FertilAid България

    Здравейте, Гергана! Няма доказана пряка връзка между инфекцията с ЧПВ и трудности при зачеване. Това, което би могло да повлияе е ексцизията, която сте претърпели. Този тип манипулации, макар и минимални като обем и направени перфектно, могат да доведат до развитие на белег и различна степен на стеснение на маточната шийка. Вероятно при Вас няма такъв проблем, ако съдим по преценката на Вашия гинеколог. За да се отхвърли такава възможност, той може и да Ви посъветва да си направите допълнителни изследвания. Препоръчваме Ви също да направите спермограма на Вашия партньор и подкрепяме напълно решението да приемате добавки. За Вас бихме препоръчали това да са добавки, съдържащи висока доза антиоксиданти. Пуснете си и един антимюлеров хормон.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top