как-да-забременея-бързо

Как да забременея бързо?

Как да забременея по-бързо? Какво е необходимо да предприема? Веднъж щом партньорите в една двойка решат, че са готови да имат свое дете, обикновено нямат търпение това да се случи!

Като начало, нека развенчаем мита, че зачеването е много лесен процес и обикновено трябва да стане „от първия път“. Всъщност, при една двойка под 35 години, без установени репродуктивни проблеми, шансовете за зачеване на всеки цикъл са 25-30%. Шансовете стават 8-15%, на възраст между 35 и 39 години, само 5%, при възраст 40 до 42 години, и едва 1% при възраст 43 години.

Разбира се, съществуват стъпки, които могат драстично да увеличат шансовете за успешно зачеване при всеки цикъл. Решихме да Ви помогнем, като споделим няколко изпитани съвета. Останете с нас през следващите редове, за да научите какво да предприемете за успешно и по-бързо забременяване.

Как да забременея по-бързо? – Консултирай се със специалист

Неслучайно започваме именно с този съвет. Вероятността опитите за забременяване да се увенчаят с успех и да Ви донесат щастлива усмивка се увеличават, ако още преди да започнете с тях посетите своя лекар, особено ако сте над 35 или 40 г

Качеството на яйцеклетките е ключовият фактор, който определя успеха при зачеване с напредване на възрастта. Докато модерните техники за асистирана репродукция могат да преодолеят сравнително успешно стерилитета при мъжа, влошаването на качеството на яйцеклетката с напредването на възрастта остава сериозно предизвикателство.

За съжаление, репродуктивните проблеми могат да са налице у представителите и на двата пола. Затова консултация със специалист по репродуктивно здраве би спестила много излишни терзания и негативни емоции, в резултат от липсата на задоволителен резултат.

Дори и след прегледа да се установи наличието на проблем, това не бива да Ви притеснява! Възможно е състоянието Ви да не може да се възвърне към здравословния си ритъм и баланс в близките дни или седмици. Това, обаче, не означава, че ще трябва да се откажете от желанието си да станете родител!

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Предварителната проверка е изключително важна, тъй като неутрализира напразните надежди. Макар да не може да Ви гарантира кога точно ще се случи, може поне да Ви насочи към отговор на въпроса: Как да забременея по-бързо?

Как да забременея по-бързо? – Подготви организма си за зачеване!

Препоръчваме Ви да започнете прием на фолиева киселина поне месец преди започване на опитите за зачеване. Тя може да значително да намали риска от неуспех, както и риска от вродени малформации на плода.

В допълнение, сбогуването с нездравословните навици също би оказало благотворно влияние върху шансовете за зачеване. Преустановете приема на алкохол и цигари и намалете количеството кофеин до по-малко от 300 мг на ден (около едно кафе дневно).

Контролирай тегло си и това на партньора си

Телесното тегло може да окаже голямо влияние върху способността ви да забременеете. това важи, както за наднорменото тегло, така и за теглото под нормата.

Мастната тъкан играе важна роля в производството на полови хормони. Ако процентът на телесните мазнини е твърде нисък, нивата на естроген могат да бъдат твърде ниски. Ако пък сте с наднормено тегло, нивата на естроген могат да бъдат твърде високи. И двете могат да повлияят на цикъла на овулация.

Един от начините да се прецени дали сте със здравословно тегло е да изчислите своя Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Това става много лесно онлайн.

Ето референтните стойности на ИТМ:

 • Тегло под нормата – ИТМ <18.5
 • Нормално тегло – ИТМ 18.5–24.9
 • Наднормено тегло – ИТМ 25–29,9
 • Затлъстяване = ИТМ от 30 или повече

Ако попадате в диапазона на ИТМ под 18.5 или над 24.9,това може да влоши шансовете за зачеване.

Най-ефиктивния начин да нормализирате теглото си е диетата. Това не само ще ви помогне да забременеете по-бързо, но също така ще имате дългосрочни ползи за здравето на вашето дете.

Теглото не е само проблем за жените, които се опитват да забременеят, но и проблем за партньора ви. Установено е, че показателите на спермограмата се влошават с покачването на теглото (повишаване на ИТМ) при мъжа.

Как да забременея по-бързо? – Разбери кога си в овулация

Ключът към бързото забременяване е опознаване на собственото тяло и процесите, които се случват в него или, иначе казано, кога шансовете Ви за зачеване са най-високи.

Овулацията представлява процес, при който яйцеклетката съзрява и напуска яйчника. По този начин вероятността за оплождането й става най-голяма. Ако искате да бъдете напълно сигурна кога точно овулирате, съществуват лесни, бързи и удобни методи за изчисляване на Вашия овулационен процес. Такива са, например, овулационните календарчета и различните видове тестове за овулация. Използването на онлайн овулационен калкулатор е достъпен и удобен метод да се ориентирате за вероятните дни на овулация.  

Тъй като женското тяло е в процес на овулация само веднъж месечно в рамките на 12 до 24 часа, половият акт в този период дава най-големи шансове за осъществяване на желаната бременност. Затова и един от отговорите на въпроса „Как да забремея по-бързо?“ е – около периода на овулация. Препоръчително е да започнете опити за зачеване през дните непосредствено преди овулацията. Животът на сперматозоидите е между 3 и 5 дни и тогава вероятността за забременяване е изключително висока.

В случай, че имате нередовен менструален цикъл, определянето на овулацията би било малко по-трудно. Възможно е да възникне необходимост от допитване до специалист за съвет.

Как да забременея по-бързо: Полов акт в правилния момент

След като вече сте установили периода на овулацията си, планирайте полов контакт по време на най-фертилния си дни –  до около 2 дни преди овулация и в деня на овулиране.

Проучванията показват, че по време на всеки цикъл разполагате с прозорец от 6 дни, в които забременяването е възможно. Съществува много малка вероятност да постигнете успех извън този период. Колкото и да звучи неправдоподобно, в деня непосредствено след овулацията шансовете за зачеване вече клонят към 0%.

Долната графика илюстрира каква е вероятноста за зачеване, ако имате полов контакт само в един от дните на фертилния си прозорец. Най-голяма е вероятността за успех в деня на самата овулация – „цели“ 33%.

Учените подсказват, че за да постигнете максималната възможна вероятност да заченете в рамките на едни свой цикъл е необходимо да имате полов контакт всеки ден, започвайки от ден 5-ти преди очакваната овулация (Ден -5 от графиката). Тогава вероятността стига до 37%.

Уверете се преди това, че с партньора се не сте преминали през твърде дълъг период без сексуален контакт. Така рискувате натрупването на мъртви и нездрави сперматозоиди в тялото си, а шансовете Ви за забременяване намаляват. Именно поради тази причина, партньорът Ви трябва да еякулира поне веднъж, няколко дни преди да пристъпите към „бебеправене“.

Не сте напълно сигурна кога точно настъпва периодът на овулация? Постарайте се да осъществявате полов контакт ежедневно или всеки ден по време на втората и третата седмица от Вашия цикъл. По този начин гарантирате попадането и задържането на здрави сперматозоиди във фалопиевите тръби до момента, в който тялото Ви е готово да отдели на готова яйцеклетка от яйчниците.

Мога ли да използвам лубрикант при опитите за зачеване?

Правенето на бебе „по часовник“, всеки ден, може да е фрустриращо и за двамата партньори. Липсата на непринуденост и намаленото удоволствие от половия акт, може само по себе си да повлияе върху резултата от опитите за зачеване. Използването на обикновени лубриканти е противопоказано. Те са неподходящо pH и съдържат множество химически съставки, които увреждат и възпрепятстват нормалната функция на сперматозоидите.

Съществуват вагинални лубриканти, чиято цел е подпомагане на зачеването по естествен път. Те създават благоприятна среда за оцеляването и придвижването на сперматозоидите и увеличават шанса за успешно оплождането на яйцеклетката.

Как да забременея по-бързо? Добро качество на семенната течност!

Силният и здрав сперматозоид притежава най-голяма способност за оплождане на яйцеклетката. Именно поради тази причина, Вашият партньор би могъл да направи няколко неща за подобряване качеството на своята семенна течност и фертилните си показатели.

Имайте предвид, че не само вие, като жена можете да осигурите отговор на въпроса „Как да забременея по-бързо?“ Мъжът също има важна роля в опитите и ето как може да даде своя принос в опитите за зачеване.

 • Намаляване на тютюнопушенето
 • Ограничаване приема на алкохол
 • Намаляване и регулиране на наднорменото тегло
 • Прием на естествени хранителни добавки, стимулиращи производството на здрава сперма, като цинк, фолиева киселина, витамин С, магнезий и др.
 • Да не прекалява с горещите вани и сауни
  Топлината убива сперматозоидите, а тестисите функционират най-добре при температура, няколко градуса по-ниска от телесната  (34-35 ℃).

Колкото по-скоро бъдат предприети тези действия и промени, толкова по-добре. За подобряване на спермалните показатели обикновено са необходими около три месеца.

Колко дълго да опитвате, преди да потърсите помощ?

В случай, че сте на възраст под 35 години и правите неуспешни опити за забременяване повече от една година, Ви препоръчваме незабавно да се обърнете към специалист в сферата на репродуктивната медицина.

Ако възрастта Ви е над 35 години, периодът на неуспешни опити за забременяване, след който е необходимо да се обърнете към специалист, е шест месеца.

Разбира се, възможно е вече да сте установили някакъв проблем в репродуктивните способности на Вас или Вашия партньор. Би било добре да се обърнете към специалист в областта на репродуктивното здраве още преди или по време на опитите за забременяване.

Как да постигнете мечтаната бременност по-бързо и по-лесно

Накратко, ето няколкото стъпки, които да служат като опорни точки при опитите за зачеване.

 1. Научете се да определяте точно денят на предстоящата овулация

  Опознайте тялото си и признаците, с които то ви подсказва, че овулацията наближава. Потвърдете, използвайки овулационен микроскоп или, най-добре, тестове за овулация.

 2. Предвидете точно момента на половия акт

  За най-големи шансове за успех, предвидете полов контакт 2 дни преди очакваната овулация, както и в деня на овулация.

 3. Подгответе организма си за зачеване

  Това включва здравословно хранене и начин на живот. Приемът на специфични витамини и минерали може да увеличи шансовете Ви за успех.

 4. Подтикнете половинката си също да предприеме съпки в тази посока

  Тютюнопушенето, приемът на алкохол и, като цяло, нездравословният начин на живот доказано водят до влошаване на спермалните показатели и намаляват шансовете за забременяване.

 5. Консултирайте се със специалист по репродуктивна медицина, в случай, че опитите продължават твърде дълго

  Навременното търсене на лекарска помощ може да Ви спести много излишен стрес и отрицателни емоции.

Съществуват ли изпитани начини за бързо забременяване?

Как да забременея бързо? Как мога да забременея от първия път? По една или друга причина, много жени си задават този въпрос.

В крайна сметка, има ли успешна формула, която да осигури бързо забременяване?

За съжаление, с риск да разочароваме част от читателите си, трябва да заявим, че формула, която да гарантира 100% успех, не съществува. Забременяването е сложен процес, при който дори за съвременната наука все още съществуват неизвестни.

Въпреки това, много от елементите, които изброихме по-горе, ще Ви помогнат в голяма степен да поемете контрола така, че шансовете за успешно зачеване да са на Ваша страна.

Дали най-важното е колко бързо ще заченете или е по-важно да подготвите своя организъм за правилния момент, в който ще дадете най-доброто от себе си, за да създадете нов живот… Помислете.

Желаем Ви успех!

Публикувано в

4 мисли относно “Как да забременея бързо?”

 1. Анонимен

  Здравейте, с партньора ми правим опити за зачеване от 7 години, но до момента нямаме успех. Възрастта ми е 39 години. Бихте ли ме посъветвали нещо?
  Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Причините за неуспех биха могли да са различни и да се крият както у Вас, така и у Вашия партньор.
   Ако желаете, можете да споделите малко повече информация за Вашето индивидуално състояние, както и за това на партньора Ви. Ако сте посещавали лекар или специалист по репродуктивна медицина, от полза ще ни бъде и неговото мнение.
   Можете да ни пишете с малко по-подробна информация на имейл info@fertilaid.bg или да се обадите на телефоните, посочени в сайта ни.

   С радост ще Ви съдействаме и ще Ви дадем съвет, съобразен с индивидуалното Ви състояние.

   Оставаме на Ваше разположение!
   Поздрави и усмихнат ден!

   1. Галя Дамянова

    Здравейте!Казвам се Галя .Имам проблем, че от 5 месеца правим опити с моя мъж да забременея и не се получава. Искам да ми кажете какво трябва да направя. Имам 3 раждания и искаме още едно детенце да си имаме. Моля ви дайте ми съвет. Благодаря предварително!

   2. FertilAid България

    Здравейте Галя,
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    Фактът, че неуспешните Ви опити за зачеване са в рамките на по-малко от 6 месеца, Ви дават основание да останете спокойна. Успешните бременности, които имате зад гърба си, също са добър знак.

    Причините за неуспех в опитите за зачеване могат да бъдат много и различни. Също така могат да се коренят както във Вас, така и във Вашия партньор. Основно значение за успешно забременяване имат репродуктивният статус и възрастта и на двамата партньори.

    Бихме искали да уточним, че е трудно да бъдем максимално полезни със съвет, без да разполагаме с пълната информация за Вашите трудности по пътя към забременяването – по-конкретно, някакво свързано състояние или признак, което би могло да затрудни забременяването, както и възрастта на Вас и Вашия партньор.

    Въпреки това, предлагаме на Вашето внимание няколко конкретни съвета, които се надяваме да Ви бъдат полезни!

    На първо място, бихме искали да отбележим, че ако до момента сте имали усложнения с някоя от бременностите си и/или се е налагало една или повече от тях да завършат със секцио, е възможно това да е една от причините за по-трудно зачеване. Цикатриксите по стената на матката, образувани в следствие на цезаровото сечение, променят релефа на лигавицата и от там – възможността за имплантация на оплодената яйцеклетка.

    Друг важен фактор в опитите за зачеване е възрастта – както Вашата, така и на Вашата половинка.
    В случай, че възрастта Ви надвишава 40 години, бихме искали да отбележим, че зачеване по естествен път би могло да се окаже предизвикателство, затова и често изисква по-сериозни усилия и дисциплина от страна на двойката. Обратно на всеобщото схващане, че това е непосилна задача обаче, все повече жени се радват на възможността да станат родители, тъкмо на тази възраст.

    Ако все още се намирате в по-ранна репродуктивна възраст, можете да се обърнете към специалист и да направите изследване на хормоналните нива. Проследяването на редовността на овулацията е друга важна стъпка, която Ви съветваме да предприемете в хода на опитите за зачеване. Съществуват много начини, по които да го направите в домашни условия – от разпознаване на сигналите на Вашето тяло, като изследване на базалната температура, до използването на някой от различните видове тестове за овулация.

    Препоръчваме успоредно с Вашата консултация и Вашият партньор също да посети лекар. Най-сигурният начин да бъде определено състоянието му, е извършването на спермален анализ, или т.нар спермограма. Междувременно, не забравяйте, че качеството на семенната течност се влияе до голяма степен от стила на живот и начина на хранене на мъжа.

    Грижата за подобряване на репродуктивното здраве и при двата пола, включва и воденето на активен и здравословен начин на живот. Благодарение на него, можете да допринесете изключително много за повишаване на шансовете си за скорошно забременяване. Не забравяйте, че за да постигането на успех, е препоръчително да се откажете, макар и временно, от вредни навици, като тютюнопушенето и приема на алкохол. Благоприятно би се отразило и поддържането на здравословно телесно тегло – нито наднормено, нито поднормено.

    Вярваме, че след установяване на конкретната причина, която пречи на опитите за забременяване, и назначаване на подходящото лечение, включващо хранителни добавки или някакъв вид хормонални медикаменти, бихте могли да успеете да забременеете по естествен път отново.

    Желаем Ви успех!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top