цервикална недостатъчност

Цервикална недостатъчност – признаци и лечение

Цервикална недостатъчност е състояние, което се среща при близо 1% от бременните жени. Наричат я още цервикалната инсуфициенция. Характеризира се с това, че маточната шийка не може да задържи бременността през втората половина. Тя се появява еднократно, но има и риск да се повтори при следваща бременност.

Късата шийка на матката или цервикална недостатъчност, могат да създадат проблеми по време на бременността. Например преждевременно раждане или спонтанен аборт. Затова редовните прегледи след положителен тест са много важни.

Шийката на матката е отворът в долната част на матката (утробата), който води към горната част на влагалището (родовия канал). По време на бременност тя остава твърда и затворена до края на третия триместър. Когато дойде време бебето да се роди, маточната шийка се отваря, скъсява и става по-тънка и по-мека, за да премине то по-лесно през родовия канал по време на раждането. При някои жени шийката на матката се отваря твърде рано по време на бременност или е по-къса от нормалното. Така наречената слабост на мускулите на шийката на матката или цервикс, може да причини прекъсване на бременността.

Какво е цервикална недостатъчност?

При състоянието шийката на матката се отваря (разширява) твърде рано по време на бременност. Цервикалният канал е отворен, като това обикновено протича без болка. Няма и контракции, които карат мускулите на матката да се стягат и отпускат и по този начин да изтласкат бебето по време на раждане.

Повтарящи се аборти, нараняване, дилатация или кюретаж, конизация при цервикална дисплазия, хирургична намеса в матката, наследствени фактори, са основните фактори за цервикална недостатъчност. Тя може да причини преждевременно раждане – преди 37 седмица от бременността. Друго усложнение, до което води, е спонтанния аборт, при който ембрионът умира в утробата преди 20-та седмица. Спонтанен аборт е, когато бебето умре в утробата преди 20 седмици от бременността.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Цервикална недостатъчност – основни признаци

Наблюдаващият гинеколог трябва да вземе под внимание, ако пациентката му има предшестваща загуба на бременност във втория триместър. Освен клиничните данни, той снема информация и от прегледа с ултразвук. При повечето жени една цервикална недостатъчност протича без симптоми, затова прегледите между 16 и 20-та седмица са най-важни.

Втвърдяване на матката, болки в кръста, тежест ниско в таза, вагинално кървене, леки спазми, промяна на течението, са част от симптомите, които жената може да има при състоянието. Някои пациентки могат да почувстват лек дискомфорт или зацапване, които започват между 14 и 20-та седмица от бременността.

Как се поставя диагнозата?

Ултразвуковият преглед е от особено значение. При него гинекологът определя дължината на шийката на матката. При жени с предишни загуби, тя е обратно пропорционална на риска от преждевременно раждане. В други случаи лекарят може да поиска изследване на фетален фибронектин, за да потвърди или отхвърли цервикална недостатъчност. При него се проверява нивото на протеина, който осъществява връзката между околоплодните мембрани и маточната стена. Той обикновено не се открива при бременни с нисък риск от преждевременно раждане.

Цервикална недостатъчност – какво е лечението?

Гинекологът може да препоръча серклаж. Поставянето на шев на границата между шийката и влагалището е начин, по който тя да стои затворена за по-дълго. То може да се направи още на 13-14-та седмица от бременността, като шевът се премахва на около 37-ма седмица.

Серклажът е подходящ за жената, ако има едноплодна бременност и е:

 • Имала серклаж при предишна бременност;
 • Има една или повече загуби на бременност през втория триместър;
 • Имала спонтанно преждевременно раждане преди 34 седмица, при предишна бременност с шийка на матката, по-къса от 25 милиметра ( преди 24 седмица от бременността).
 • Бременност, при която шийката на матката се отваря през втория триместър.

Серклажът може да се извърши през влагалището (трансвагинално) или през корема (трансабдоминално). Той не се препоръчва, ако жената износва близнаци, дори ако шийката на матката й е по-къса от 25 милиметра.

За предотвратяване на преждевременно раждане при цервикална недостатъчност, някои лекари предписват прогестерон. Този хормон се приема, за да помогне на жената да задържи бебето. Прогестеронът е хормон, който помага на тялото да се подготви за бременност. Той е особено полезен, ако жената е със скъсена шийка на матката или е заченала с един плод.

Причините за възникване на цервикална недостатъчност не винаги са ясни. И това забавя лечението. Една пациентка е склонна да получи състоянието, ако:

 • Има дефекти в матката, например така нареченото Т-образно срастване, при което тя се разделя на две;
 • Е бременна с повече от 1 ембрион (близнаци или тризнаци);
 • Е имала операция на шийката на матката;
 • Има къса шийка на матката – колкото по-къса е тя, толкова по-вероятно е жената да е с цервикална недостатъчност.
 • Има наранявания на матката по време на предишно раждане.

Къса шийка на матката и цервикална недостатъчност

Когато матката на жената е по-къса, се наблюдава цервикална недостатъчност. Тоест нейната дължина (цервикална) е по-малка от нормалното. Това се установява при ултразвук, по време на редовните прегледи през бременността.

Имайте предвид, че въпросният пренатален тест не е рутинен. И ако вашият гинеколог не проверява дали сте със скъсена матка, има своите съображения като:

 • Признаци на преждевременно раждане (започващо преди 37 седмица от бременността.
 • Рискови фактори за преждевременно раждане (такова в миналото или фамилна анамнеза за преждевременно раждане).

Ако жената е с къса шийка на матката, лекарят може препоръчва специфично лечение. Ако ембрионът е един, той може да предприеме коригиране на дължината. А тя се влияе от фактори като цервикална недостатъчност; инфекции, наличие на разтегната или уголемена матка проблеми, причинени от кървене по време на бременност или възпаление (дразнене).

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Това, че имате цервикална недостатъчност не означава, че задължително ви трябва серклаж. Лекарят ще ви прегледа и насрочи изследвания, ако е необходимо. Има случаи, при които вагиналното прилагане на прогестерон помага. При други пък се препоръчва поставянето на цервикален песар – неинвазивно лечение.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top