пролактин

Пролактин и безплодие – каква е връзката?

Пролактин е един от няколкото хормона, които се произвеждат от хипофизната жлеза. Той има много различни роли в тялото. Най-важната е да да стимулира производството на мляко при жените след раждането на бебето. Нивата му се повишават по време на бременност, което води до увеличаване на млечните жлези в гърдите при подготовката за кърмене. Той също помага за отделянето на мляко, докато детето суче.

Високите нива на пролактин също служат за потискане на овулацията. Това е причината жените, които кърмят, да нямат менструация. Поради това не забременяват често. С течение на времето обаче нивата на хормона спадат и цикълът се нормализира.

Пролактин и безплодие

Високите нива на пролактин могат да причинят безплодие по няколко различни начина. Друг термин за това е хиперпролактинемия. Жените, които не са бременни и не кърмят, трябва да имат ниски нива на хормона. Ако искат да заченат, то прекалено високите му нива могат да попречат на процеса.

Повишеното ниво на пролактин може да спре овулацията на жената. Ако това се случи, менструалният цикъл спира. В по-леки случаи високите нива на пролактин нарушават овулацията от време на време. Това води до периодична овулация или такава, която закъснява. Жените от тази категория може да имат редки или нередовни менструации. А при някои, включващи високи нива на пролактин, могат да овулират редовно, но не произвеждат достатъчно хормона прогестерон след овулация. Това се нарича дефект на лутеалната фаза.

Дефицитът на прогестерон, произведен след овулация, може да повлияе негативно на маточната лигавица и към нея по-трудно да се имплантира ембрионът. При пациентки с този проблем, цикълът може да идва малко след овулацията.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Високи нива на пролактин – симптоми

Както стана ясно, жените с високи нива на пролактин може да нямат менструация или тя да е нередовна. Друг възможен симптом е отделянето на секрет от гърдите. Това става заради пролактина, който се опитва да ги стимулира да произвеждат мляко. Ако при пациентка, която не е бременна, се появи секрет, говорим за галакторея. Тя се появява спонтанно или при стискане на зърната.

Пролактин – как да го измерите?

Има различни форми на пролактин, известни като изоформи или изотипове. Не всички причиняват репродуктивни проблеми, въпреки че всички се измерват с типичния кръвен тест. Поради тази причина, ако нивото на пролактин отново се повиши, трябва ново, по-пълно изследване на различните изоформи поотделно.

Нивото на хормона може да се установи чрез обикновен кръвен тест, взет в лаборатория. За да бъде по-точен резултатът, пролактинът трябва да се изследва рано сутрин. Друго важно нещо е жената да отиде на гладно и да не е пипала гърдите си от предния ден.

Една често срещана грешка, която някои лекари допускат, е да вземат кръвен тест за пролактин веднага след преглед на гърдите на пациентките. А това може да компрометира резултатът.

Пролактинът също трябва да се взема в началото на менструалния цикъл – преди овулацията. Причината е, че нивата на пролактин са естествено по-високи след овулация.

Високи нива на пролактин – причини

Пролактином (аденом на хипофизата)

При някои жени малка група клетки може да образува кисти в хипофизната жлеза, която произвежда повече пролактин. Те се наричат ​​пролактиноми или аденоми на хипофизата. И причината за появата им не е съвсем ясна. Аденомите могат да бъдат класифицирани въз основа на техния размер. За целта ЯМР (ядрено магнитен резонанс).

По-малките аденоми се наричат микроаденоми и са най-често срещани. Те са с диаметър под един сантиметър. Могат да присъстват дори при здрави хора, които нямат високи нива на пролактин. Ако се лекуват с медикаменти, те не нарастват и не се нуждаят от лечение (ако нивата на хормоните са в норма).

Аденоми, по-големи от 1 сантиметър, се наричат ​​макроаденоми. Ако не се лекуват, размерът им се увеличава и започват да притискат близките структури, например зрителните нерви. Това може да причини частична слепота, ето защо терапията е много важна, независимо дали жената иска да забременее или не. В случай, че медикаментите не помагат, се стига до операция.

Хипотиреоидизъм

Ако една жена има хиперактивна щитовидна жлеза, част от мозъка, наречена хипоталамус, отделя хормони, за да я стимулира. Същият този хормон може също да причини излишък на пролактин, произвеждан от хипофизата. Лечението с добавки с хормони помага за намаляване високите нива на пролактин.

Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Често срещан проблем, който може да причини липса на овулация и безплодие. При него също има високи нива на пролактин, поради неизвестни причини.

Медикаменти

Някои лекарства могат да доведат до производство на по-високи нива на пролактин. Това най-често са антипсихотични медикаменти. Други неща, които могат да повишат нивата на пролактин са:

  • Някои видове антидепресанти;
  • Някои видове успокоителни;
  • Естроген;
  • Орални контрацептиви;
  • Някои видове лекарства за кръвно налягане (метилдопа, верапамил);
  • Лекарство за гадене (реглан, метоклопрамид);
  • Антиациди (циметидиен).

Високото ниво на пролактин понякога може да се дължи на физически стрес. Дори вземането на кръв само по себе си може да накара някой да произвежда по-голямо количество на хормона.

Пролактин – как да понижите нивото му?

Нивото на пролактин често може да се коригира чрез спиране или преминаване към друго лекарство. Корекцията на хипотиреоидизма също е от значение. Ако нивото на хормона е постоянно високо, може да се предпишат лекарства, известни като допаминови агонисти.

Бромокриптин (Parlodel)

То е ефективно и евтино лекарство за високи нива на пролактин. Обикновено се приема преди лягане, с лека закуска. Това е така, защото понякога причинява замаяност или стомашно разстройство. Ако се взима преди сън и с храна, това намалява неговите странични ефекти, които с времето спират.

Изследване за пролактин може да се направи след около три седмици. Ако нивото все още е високо, дозата може да се увеличи или да се предпише друго лекарство. Ако има наличие на бременност, то Бромокриптин се спира. Но има ли пациентката микроаденом, тя трябва да продължи приема дори и след раждането.

Поради страничните ефекти от лекарството, някои жени могат да си поставят хапчетата вагинално, вместо да ги приемат през устата.

Каберголин (Dostinex)

Каберголинът е лекарство с по-продължително действие. Обикновено се дава два пъти седмично вместо всеки ден. То обикновено не е първият избор за лечение на високи нива на пролактин. Той се използва, когато Parlodel е неефективен или жената не може да понесе страничните ефекти от него.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top